• 13.687 nieuwsartikelen
  • 171.394 films
  • 11.359 series
  • 32.313 seizoenen
  • 633.692 acteurs
  • 197.062 gebruikers
  • 9.218.785 stemmen
Avatar
 
banner banner

Adolescence (2025)

Drama / Misdaad | Miniserie
3,87 380 stemmen

Show titel: Adolescence

IMDb beoordeling: 8,2 (159.815)

Genre: Drama / Misdaad

Afleveringen: 4

Speelduur: 3 uur en 48 minuten

Ontwikkeld door: Stephen Graham en Jack Thorne

Met: Stephen Graham, Ashley Walters en Owen Cooper

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Datum van release: donderdag 13 maart 2025

Eerst uitgezonden op: Netflix (Nederland)

  • On Demand:

  • Netflix Bekijk miniserie via Netflix
  • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
  • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
  • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
  • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
  • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Adolescence

De wereld van een gezin komt volledig op zijn kop te staan wanneer de 13-jarige Jamie Miller wordt gearresteerd voor de moord op een tienermeisje van zijn school. Zowel zijn familie als zijn psychologe Briony Ariston die de psyche van Jamie moet analyseren, vragen zich af wat er werkelijk is gebeurd. Ook Bascombe, de rechercheur die belast is met het onderzoek, tast in het duister over de oorzaak.

Externe links

Afleveringen

  1. Aflevering 1

    13 maart 2025 (1 uur en 05 minuten)

    De politie forceert de deur van het huis van de Millers. De tiener Jamie wordt gearresteerd en meegenomen voor ondervraging, maar hij houdt vol dat hij onschuldig is.

  2. Aflevering 2

    13 maart 2025 (51 minuten)

    De politie zoekt op Jamies school naar antwoorden en het moordwapen. Ze worden niets wijzer van zijn vrienden, totdat de zoon van rechercheur Bascombe aanbiedt om te helpen.

  3. Aflevering 3

    13 maart 2025 (52 minuten)

    Jamie heeft een afspraak met een psycholoog. In het begin is hij terughoudend, maar uiteindelijk vertelt hij over zijn complexe gevoelens voor Katie.

  4. Aflevering 4

    13 maart 2025 (1 uur)

    De Millers proberen Eddies verjaardag te vieren alsof alles normaal is, maar een reeks verontrustende gebeurtenissen dreigt de familie te veel te worden.

Reviews & comments

zoeken in:
avatar van schrans

schrans

  • 452 berichten
  • 1052 stemmen

Naar thema zeker beklijvend, maar de beeldvorming met de one take shot zijn voor mij te ambitieus en niet in balans met de vlotheid van de afleveringen. Hierdoor zijn de episodes vaak te traag en te lang. Ook mis ik dat de afleveringen weinig op elkaar verdergaan waardoor het element rond het motief te oppervlakkig maar aan bod komt. Kortom heel gehypet, maar voor mij toch wel wat een tegenvaller.


avatar van Montorsi

Montorsi

  • 9668 berichten
  • 2336 stemmen

De laatste aflevering vond ik uiteindelijk niet zo best, haalt er nog een halfje af.. zeker ep. 3 was top.



avatar van pierre18

pierre18

  • 731 berichten
  • 610 stemmen

Waar de one-take-scenes in aflevering 1 en 3 uiterst sterk waren, had het ook zijn beperkingen, te vinden in aflevering 2 en 4. Ik vind het soms iets te langdradig overkomen, maar aan de andere kant geef ik het je te doen om zo'n sterk verhaal te vinden dat ook nog past in een one-take. Dat er een parallelle wereld is voor pubers is niet van vandaag de dag, de uitwerking door de sociale media wel door de anonimiteit. Sommige items, zoals de betekenissen van emojis en andere gifs die naar voren komen, lijken mij wat overdreven en ver gezocht. Hier mondde het uit in een moord, alhoewel er natuurlijk meer aan de hand was met deze buiten zichzelf tredende adolescent. Zorgen en gevoelens waar ouders geen weet van hadden. Ook dat is niet van vandaag de dag, vroeger waren er ook pesterijen, maar dan via briefjes en tekeningen of via een derde persoon. Terug naar de serie; alle acteurs verdienen lof voor hun acteerprestaties. Hoe realistisch hebben ze het allemaal neergezet, ja laat dat maar aan de Engelsen over. Met name het gesprek met de psychologe was van een torenhoog niveau. Zijn er dan geen dingen waar je je aan kan storen? Jawel, de scenes op een school, want de bel gaat er altijd, er zijn altijd stereotiepe leraren met hun gedrag (verstrooide, begripvolle of de-zweep-hanterende) en onhandelbare klassen of bijdehante opmerkingen van leerlingen. Een moord op een medeleerling heeft namelijk een behoorlijke impact op het gevoel. Helaas was het nu teveel ´Hollywood´. De oplossing om geen rechtbankscene te laten zien is geweldig en sterk neergezet. De huis-tuin-keuken omgeving draagt allemaal bij tot een groot realisme. Fantastisch spel ook van de zus in aflevering 4, kippenvel! Al met al een prima serie, hulde.


avatar van Eekhoorn!

Eekhoorn!

  • 19 berichten
  • 275 stemmen

Adolescence is als een real life toneelstuk, waarbij je als kijker niet veilig achter de vierde wand in het publiek zit, maar tussen de acteurs op het podium staat. De one take shots maken het rauw, realistisch en benauwend. De camera hangt nooit zomaar in de lucht maar volgt altijd een persoon, wat een idee geeft van meerdere perspectieven en puzzelstukken die samen het ‘antwoord’ op de grote waaromvraag van de serie vormen. Het is namelijk geen 'whodunnit' maar een 'whydunnit' - zoals schrijver Jack Thorne het omschrijft.

Wie het misdrijf gepleegd heeft is namelijk vanaf de eerste aflevering al duidelijk - het antwoord op de vraag waarom wordt in aflevering 2, 3 en 4 gegeven. En dat dit niet een eenduidig antwoord is, is precies de kracht van de serie. Jaimie is geen onschuldig kind, maar ook geen overduidelijke psychopaat. Het slachtoffer stuurde hem een vernederende ‘red pill’ emoji, maar hij werd niet vreselijk gepest. Zijn vader heeft een kort lontje en maakt thuis de dienst uit, maar slaat niet de familie kort en klein. Hij is online wel eens in aanraking gekomen met incel-ideeën, maar is geen geradicaliseerde Andrew Tate-aanhanger. Alles schuurt, maar niets is extreem en juist dat maakt het allemaal zo confronterend en moeilijk te verteren. Het zou veel makkelijker zijn als we een gewelddadige thuissituatie, een overduidelijke stoornis of jarenlange pesterijen als oorzaak aan konden wijzen. In plaats daarvan laat Adolescence zien hoe subtiel maar constant toxische mannelijkheid aanwezig is in ons dagelijks leven: in het gezin, op school, in werksituaties, online. Niet alleen in extreme vormen, maar ook in kleine opmerkingen, machtsverhoudingen, stiltes. En dat is precies waarom het zo raakt.

Alle lof voor Stephen Graham, die niet alleen meeschreef aan de serie maar ook een ijzersterke rol als de vader van Jamie vertolkt. Wat mij betreft een welverdiende 4,5*


Goede (mini)serie over een 13 jarige jongen die beschuldigd wordt van de moord. Het laat duidelijk de (negatieve) invloed zien van Social Media op een puberbrein.

Zo zit je te kijken naar een bang onschuldig ventje en zo is het een agressief rotventje tijdens het gesprek met de psychologe. Wat dat betreft werd er goed geacteerd. Hoe verscheurd het gezin achterblijft, waar zij mee te maken krijgen....Je voelde ook echt mee met de ouders, wat een wanhoop!

En wat een einde!

Zonder te spoileren: Ik graag nog wat meer gezien....

Aparte manier van filmen, want elke aflevering is opgenomen in 1 lang shot, alsof je soms een vlieg op de muur was die zo alles kon volgen.


avatar van Podemos

Podemos

  • 12 berichten
  • 547 stemmen

Sterke momenten wisselen af met langdradige momenten. De eerste 3 afleveringen waren erg sterk, waarbij aflevering 3 er voor mij uit sprong. Aflevering 4 is helaas wat zwakker. Hierdoor verwacht ik wel een seizoen 2. Hopelijk met een duidelijker einde of bijvoorbeeld nieuwe inzichten om tot een conclusie te komen. Een aantal personen, waaronder de jongen speelde erg sterk. Indrukwekkend en realistische serie!


avatar van dj_news

dj_news

  • 4 berichten
  • 3 stemmen

scorsese schreef:

Voor wie de 3de aflevering het beste vond, kijk ook eens naar de 5de aflevering van Monsters - Seizoen 2 (2024).

Ik zei (na het zien van Monsters - Seizoen 2 en de eerste 3 afleveringen van Adolescence ) gisteren precies hetzelfde tegen een goede vriendin van mijn partner! Toeval bestaat niet. Het heeft er veel van weg.


avatar van Curry

Curry

  • 307 berichten
  • 107 stemmen

Deze serie begon ontzettend sterk met al snel midden in de situatie waar de rest zich op gaat voortborduren.

De manier van filmen vond ik zelf niet prettig (veel naar achterhoofden kijken) en dat constant volgen van 1 persoon. Aflevering 2 was iets rommeliger, hier wordt een poging gedaan de jeugd te begrijpen met hun social media (die vriendin van het slachtoffer met haar woede uitbarsting vond ik wel sterk spelen).

Aflevering 3 was top, weinig aan toe te voegen, constant onderhuidse spanning.

Helaas was de slotaflevering ontzettend saai, ik zat steeds op mn horloge te kijken dus dat is een heel slecht teken, vond de actrice die de moeder van Jamie speelde ook niet echt geweldig acteren. Graham wel maar die stelt zelden teleur. Geen serie die ik nog een keer ga terugkijken.


avatar van Bibi88

Bibi88

  • 69 berichten
  • 103 stemmen

Beetje overgewaardeerd deze serie.

Verhaal is redelijk uitwerking toch wat traag. Motieven zijn wel heel vergezocht en bijna slap te noemen. Acteerwerk daarentegen is subliem. Voor het totaalplaatje 2.5*


avatar van Ebenezer Scrooge

Ebenezer Scrooge

  • 2122 berichten
  • 3078 stemmen

speelruimte schreef:

(quote)

Als je erbij stilstaat dat in Nederland bijna wekelijks een vrouw vermoord wordt door partner of familielid, omdat ze vrouw is dan is het idee dat mannen agressiever zijn dan vrouwen, niet zo vreemd. Mannen zijn al eeuwen de baas over vrouwen, dat heeft gevolgen. Zo eenzijdig is die opvatting niet.

[/quote]

Het klopt dat in Nederland om de 8 dagen een vrouw vermoord wordt (bij mannen is dat het dubbele), maar niet altijd is vast te stellen of een vrouw om het leven is gebracht omdát ze vrouw is. Bij femicide denkt men vooral aan een vrouw die na jarenlange mishandeling door haar partner/ex-partner vermoord wordt, en dat blijkt nu dus maar een fractie te zijn van alle vrouwenmoorden.

Overigens heb ik niets tegen de vele aandacht die er nu is rondom geweld tegen vrouwen.

Ook is het een fabeltje dat daders steeds jonger worden. Sterker nog: het aantal moorden in Nederland blijft al jaren gelijk en is bovendien historisch laag.

Een hoop hysterie om niks dus en daar haakt deze SBS6 serie handig op in.

Van films die mij voor iets waarschuwen hou ik al helemaal niet. Ik kan zelf nadenken.


avatar van Corcicus

Corcicus

  • 2710 berichten
  • 3769 stemmen

Ebenezer Scrooge schreef:

Sterker nog: het aantal moorden in Nederland (...) is bovendien historisch laag.

Dat klopt niet. Per 100.000 inwoners waren er in 2024 0,8 moorden in Nederland. Gedurende een groot deel van de 20ste eeuw was dat beduidend lager.


avatar van Ebenezer Scrooge

Ebenezer Scrooge

  • 2122 berichten
  • 3078 stemmen

Corcicus schreef:

(quote)
Dat klopt niet. Per 100.000 inwoners waren er in 2024 0,8 moorden in Nederland. Gedurende een groot deel van de 20ste eeuw was dat beduidend lager.

Klets niet zo joh. Het is gewoon heel laag. 125 moorden in 2023. Waar hebben we het over?

Het is nu ook een stuk drukker trouwens dan in 1911, en doodsoorzaken werden niet goed van elkaar gescheiden, werden onjuist vastgesteld, etc..


avatar van Corcicus

Corcicus

  • 2710 berichten
  • 3769 stemmen

Ebenezer Scrooge schreef:

Het is nu ook een stuk drukker trouwens dan in 1911, en doodsoorzaken werden niet goed van elkaar gescheiden, werden onjuist vastgesteld, etc..

Drukker dan in 1911? Daarom dat ik per capita vergeleek en niet in absolute aantallen. En de 20ste eeuw is niet bepaald de middeleeuwen he, men kon even goed een moord vaststellen als vandaag. Los daarvan heb je natuurlijk wel een punt. Er worden inderdaad heel weinig moorden gepleegd in Nederland, zeker als je vergelijkt met Soedan ofzo.


avatar van Ebenezer Scrooge

Ebenezer Scrooge

  • 2122 berichten
  • 3078 stemmen

Corcicus schreef:

En de 20ste eeuw is niet bepaald de middeleeuwen he, men kon even goed een moord vaststellen als vandaag.

Klopt, mits de overledene door de lijkschouwer onderzocht werd. En registratie van doodsoorzaken was abominabel slecht in die tijd. In de jaren '60 en '70 was er even een piek, maar dat kwam onder andere door de komst van drugs.


avatar van Ebenezer Scrooge

Ebenezer Scrooge

  • 2122 berichten
  • 3078 stemmen

Ebenezer Scrooge schreef:

Overigens heb ik niets tegen de vele aandacht die er nu is rondom geweld tegen vrouwen.

Dit neem ik terug, want ik zie liever dat er aandacht is voor geweld in het algemeen; geweld tegen kinderen (kindermishandeling), tegen dieren (elke dag meer dan 1,7 miljoen dieren geslacht), want daar wordt imo aan voorbijgegaan door de populariteit van het begrip femicide.

Ik zag gisteren toevallig een oude aflevering* van Peter R. de Vries over Kim V., die in 2006 haar eigen kinderen, een meisje van 2 en een jongetje van 6 maanden in hun slaap doodstak, waarvan de jongste met 60 messteken (!).

Ik wil gewoon niet in die tunnelvisie belanden dat alleen vrouwen slachtoffer zijn van geweld.

*aanrader trouwens, op YouTube: de Purmerendse moordzaak


avatar van Suitehome

Suitehome

  • 752 berichten
  • 503 stemmen

Onder elke woede zit pijn

Adolescence is een vierdelig Brits drama bedacht en geschreven door Jack Thorne (Toxic Town) en hoofdrolspeler Stephen Graham (Bodies, Little Boy Blue). Adolescence vertelt het verhaal van een 13-jarige jongen die verdacht wordt van het neersteken van een leeftijdgenoot. De serie is dramatisch, gelaagd en genuanceerd. Door de onetake-benadering - een knappe tour de force - voelt Adolescence soms traag en voorspelbaar, en staan de vier afleveringen los van elkaar. De hype rond deze serie voelt overdreven; als beoogd lesmateriaal op middelbare scholen over de donkere kant van social media focust Adolescence op een veel breder en dieper perspectief. Het acteerwerk van Stephen Graham, Owen Cooper als Jamie en Erin Doherty (The Crown) als klinisch kinderpsycholoog, is fenomenaal.


avatar van Thomas83

Thomas83

  • 3928 berichten
  • 3540 stemmen

Dit beviel me wel. De gimmick is hier daadwerkelijk effectief en versterkt het drama en het spel van de acteurs. Graham, Cooper en Doherty staken er voor mij echt bovenuit. Je ziet het eigenlijk nooit dat er in scènes met een kindacteur zoveel spanning is als in de derde aflevering. Wat mij betreft was deze aflevering samen met de eerste ook duidelijk de beste. Aflevering twee vond ik zelfs heel erg matig. Die achtervolging op het einde was echt lachwekkend, en de serie is hier ineens een heel stuk minder realistisch en naturel. Ik heb gevangenisfilms gezien die nog minder grimmig zijn dan wat je hier op die school ziet.

Dat vind ik ook het grootste zwakke punt aan de serie: het voelt soms wat te veel als een verhaal met een belangrijke boodschap die verteld moet worden, in plaats van dat dit alles op een natuurlijke manier voortvloeit uit wat je ziet gebeuren. Dat neemt alleen niet weg dat de boodschap een belangrijke is, en als rauw drama is de serie meer dan geslaagd.

De kritiek op de huidskleur van de dader in deze serie is trouwens te onnozel voor woorden. Nergens in de serie wordt beweerd dat de zaak direct op een echte zaak is gebaseerd, en niemand kan met droge ogen beweren dat een blanke jongen nog nooit iemand heeft neergestoken. Dit is ook totaal geen serie over bendegeweld of zo, maar een over de gevaren van social media. Kinderen van iedere afkomst zijn hier kwetsbaar voor.


avatar van AniSter

AniSter

  • 2160 berichten
  • 1708 stemmen

Net voldoende voor mij. Het is natuurlijk allemaal knap gemaakt met onder andere die one-take shots, maar heeft voor mij totaal geen toegevoegde waarde. Had er dan iets fatsoenlijks van gemaakt. De acteerprestatie van "Jamie" vond ik wel eruit springen. De kern van het verhaal wordt, ondanks de lengte van het geheel, toch nog onderbelicht. Deel 4 vond ik het meest belabberd; hier en daar compleet over-the-top wat het gedrag van pa Eddie betrof.


Gast

  • berichten
  • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op TvMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.