• 9.449.001 stemmen

Geregisseerd door: Tate Taylor

Met onder meer: Jessica Chastain, Viola Davis en Bryce Dallas Howard

Releasedatum: 29 december 2011

Plot The Help

"Change begins with a whisper."

Mississippi, de jaren 60. Skeeter is een meisje uit het Zuiden dat terugkeert van school en vastbesloten is om schrijfster te worden. Ze zorgt echter voor heel wat ophef bij haar vrienden - en bij de rest van de bevolking van het stadje - wanneer ze besluit om de zwarte vrouwen te interviewen die hun hele leven lang zorgen voor de prominente zuidelijke families. Aibileen, de huishoudster van Skeeters beste vriendin, is de eerste die openlijk durft spreken. Zij blijven samenwerken en al gauw komen meer vrouwen hun verhaal vertellen. Ongewone vriendschappen worden gevormd en een nieuw soort zusterschap ontstaat, maar niet vooraleer iedereen in het stadje z’n eigen zegje heeft gehad.

Eugenia "Skeeter" Phelan

Johnny Foote

avatar van Boenga

Boenga

blurp194 schreef:

Maar de boodschap komt vijftig jaar te laat

Een film lijkt me in de eerste plaats entertainment, en daarvoor is het nooit te laat. Boodschap is leuk meegenomen, en misschien (en misschien ook niet) zet deze film af en toe ook iemand aan het denken.

Maar hoe dan ook wordt een film gemaakt door mensen die werken, en daar hun boterham mee (moeten) verdienen. Bijgevolg ...

blurp194 schreef:

Dan kan ik niet anders voelen dan dat er dringendere dingen zijn om een film over te maken,

...lijkt het me de logica zelf dat het moet kunnen om ook andere films te maken dan over de problemen waar we in 2024 mee te maken hebben. Anders zou het woord 'ontspannen' moeten geschrapt worden als reden om naar de bioscoop te gaan.

blurp194 schreef:

... vanuit dezelfe gedachte vraag ik me af wie de doelgroep van deze film eigenlijk is.

Bij 'genre' staat 'Drama'. Ik gok bijgevolg dat de doelgroep die mensen zijn die van het genre 'Drama' houden.

En gezien het aantal stemmen, en de 3,78 hier en de 8,1 op IMDb, denk ik dat de makers prima in hun opzet geslaagd zijn.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Zo'n film die al een tijdje op mijn planning stond vanwege de notering in de Top 250. En ik was er wel benieuwd naar, vooral omdat ik geen idee had welke kant deze film uit zou gaan. Zo'n overdramatische tranentrekker of een echt sterke sfeerschets. Enfin, uiteindelijk hangt de film ertussenin. Niet overdramatisch gelukkig maar ook heel erg veilig maar wel met een sterke sfeer. Je moet wel even het eerste halfuur doorkomen met alle clichés afgevinkt rond racisme in die periode en die locatie maar eenmaal onderweg is deze film best aangenaam kijkvoer. Geen film die onder de huid gaat zitten maar ook niet vervelend is.

Deels is de film heel Hollywoodiaans... Of nee, eigenlijk heel de film is dat. Maar dat heeft goede en slechte kanten. Personages zijn allemaal weinig grijs, ze zijn goed of kwaad, wit of zwart zo je wil (ja ja, pun intended) en de extreem kwaden zijn echt een karikatuur (ik kijk naar jou Dallas Howard). Dan doen Stone en Chastain het beter maar vooral Davis en Spencer. Die laatste nog net een stapje beter omdat Davis altijd iets kils over haar heeft. Voor hoofdrollen vind ik haar nooit geschikt, voor bijrollen wel maar dan wel een specifieke rol. In deze film kan het net. Maar vooral Spencer heeft een enorm warme uitstraling en past perfect hier.

En de echte goede kanten zitten dan vooral in de aankleding die puik is. Je waant je echt in die periode en de warme belichting laat je de hitte voelen. 3,0*.

avatar van El  Loco

El Loco

The Help is een film geworden die ik er precies van verwacht had. Een luchtige, kleurrijke, sentimentele film over een zwaar onderwerp dat de rassensegregatie toch wel was. We zien een hoop clichés voorbijkomen en zelden werd ik echt geraakt door het verhaal, op uitzondering van de scène waarin Skeeter achter de waarheid komt van het ontslag van Constatine. Andere zaken zoals de wc's die niet gebruikt mogen worden door de dienstmeiden zijn nogal makkelijke clichés om mee te scoren.

Al bij al net een voldoende door het sterke acteerwerk, maar als film in het geheel is het toch wat te pover.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Lovelyboy schreef:

En nog maar even met de top 250 aan de slag met deze The Help, en daarmee een voor mij vrij onbekende titel, en hoewel de film bij voorbaat doet denken aan The Color Purple een film die ik goed kan waarderen, had ik toch zo mijn twijfels over de inhoud en of dit wel interessant ging worden. Maar het moet gezegd dat The Help me toch aangenaam verrastte.

Reeds gezegd had ik zo mijn twijfels hoe interessant deze film ging worden rond de vrijgevochten Skeeter die aan de hand van eigen ervaringen met een hulp thuis op zoek gaat naar verhalen over hun behandeling en het verleden. Tsa, nogmaals niet bepaald een kern waar mijn hart sneller van gaat kloppen, maar de film wordt dan toch wel erg goed opgebouwd met een treffend beeld rond deze huishoudelijke hulpen, of beter gezegd slaven, die de ruggengraat van het huis vormen maar net zo goed als vuilnis behandeld worden. Walgelijk is dan ook het elitaire en arrogante kliekje rond de werkelijk stuitende Hilly Holbrook en haar ja- knikkers, zeg maar gerust dat de dames een beetje loco zijn. Het leeghoofdig gezwam, argwaan en de vooroordelen vlieg je om de oren terwijl de hardwerkende, zorgzame en loyale hulpen een betere band met de kinderen hebben dan de moeder zelf. Het is een werkelijk schrijnend beeld rond de strijd om voor bewustwording te zorgen.

De behandeling en vicieuze cirkel van macht, en onder de duim houden worden, betreft zware thematiek die weliswaar luchtig gebracht maar niet zijn uitwerking mist. Wie een spectaculaire film wil zien kan deze The Help beter overslaan want dit is een pure acteursfilm die in alle degelijkheid en subtiliteit gebracht wordt en vooral op persoonlijke conflicten koerst en bij oud gedachtengoed en patstellingen tussen de karakters uitkomt. Want het is natuurlijk Amerika weer op zijn slechts met een hoog 'red-neck-trailertrash-plantageeigenaar' gehalte betreffende de raciale kwesties met een vicieuze cirkel van geforceerd overwicht. Toch blijft het eerste uur van de film een klein beetje doorkomen met de vraag waar het nu precies heen gaat, iets dat in het tweede deel aanzienlijk verbeterd wanneer de spanning en achterdocht stijgt, de belangen groter worden en het blanke volk zelfs elkaar aan vliegt in de vorm van Hilly en Celia terwijl de laatstegenoemde het wel een stuk beter met haar hulp voor heeft dan Hilly.

Kostelijk is dan ook de ontknoping en de poets die gebakken wordt aan de laatste genoemde. Lekker is sowieso de ontzettende schare aan mooie dames in de vorm van Stone, Howard en Chastain. Vooral de laatste twee zijn uitstekend dreef, de eerste als queenbitch en de tweede als labiele goedzak. Het geheel vloeit samen tot een film die op het einde best wel ontroerd, een mooie boodschap bezit, dat het lijkt dat er toch enige verandering is ingezet en dat er wellicht toch nog hoop is voor de mens. En zoals reeds gezegd verrast The Help toch best wel en blijkt The Help een goede film die vier sterren krijgt en ik op termijn vast nog wel een keer ga zien.

. Inmiddels gisteravond voor de twee herkijk en absoluut een film die steeds beter valt in een uitstekende combinatie van drama en humor. Een film die daarom met een lach en een traan beleeft kan worden en daarom een half sterretje erbij.