Genre: Horror / Sciencefiction
Releasedatum: 28 mei 2026
Beleef deze film nu bij Pathé! TIPOn Demand:
Te zien in 99 bioscopen
Plot Backrooms
"You are not supposed to be here."
Een therapeute start een zoektocht naar de verdwijning van haar cliënt Clark. Deze beweerde eerder een andere dimensie te hebben gevonden via een doorgang in een winkel, het onbekende tegemoet. Er zit niets anders op voor de vrouw om hetzelfde pad te volgen. Naarmate ze zich in het onderzoek stort, blijken er bovennatuurlijke gebeurtenissen in het spel.
Clark
Young Mary
Nora
Meterman
mcdaktari
Ik volg Kane Parsons al geruime tijd op Youtube. En ik vind het wel leuk dat hij nu eindelijk een bioscoopfilm heeft gemaakt van "Backrooms". Op zijn kanaal heeft hij veel korte videos staan. Persoonlijk had ik liever dat hij The Rolling Giant als bioscoopfilm had gemaakt. Maar ik ben sowieso wel blij dat hij nu eindelijk met een film komt. Ik hoop dat het een film zal zijn die de moeite waard is.
Zijn youtube kanaal heet Kane Pixels en hieronder is de video van The Rolling Giant
Jotil (crew bioscoopreleases)
Vanaf 28 mei 2026 in de bioscoop (Dutch FilmWorks)
Graaf Machine
Ongelooflijk veel zin in. Dit zal natuurlijk wel weer een slappe troep worden, maar het idee van The Backrooms is één van de grootste nachtmerries die mij al mijn hele leven achtervolgd. Eindeloze ruimten. Verbonden, leeg en stil. En dan overal dreiging.
Freakje554
Nog nooit van gehoord, maar toch positief verrast.
Knap regie debuut van Kane Parsons, jonge gast met veel potentie.
Jensvangoch
De film is creepy en geeft ook de vibe die ik wel had verwacht. Opening van de film is echt heel sterk, daarna blijft het sterk totdat we iets over de helft zijn. Dan kakt alles een beetje in. Camerawerk en acteerwerk is goed, alleen het verhaal is er naar mijn idee niet en ik snapte er ook niks van. Ik heb nooit iets over de backrooms gekeken dus het kan daar aan liggen, maar ik denk dat de film meer nieuwe mensen trekt die niks over de backrooms weten dan mensen die alles van backrooms weten.
Al met al kan je wel zeggen dat backrooms een prima filmpje is, of je hier speciaal voor naar de bios moet gaan weet ik niet
Graaf Machine
Begint leuk en creepy, maar tegen het einde aan wordt het een flauwe bedoening.
Bob Gray
- 2077 stemmen
Indrukwekkend debuut van Parsons. Totaal niet bekend met zijn Youtube werk, maar leuk om te zien dat talentvolle mensen van dat kanaal hun kans krijgen en daarin ook echt slagen. Zie bijvoorbeeld ook de Philipou broers.
Backrooms vond ik verrassend sterk. Het concept voelde origineel aan en de scenes in de backrooms zelf waren echt heel erg goed.. Vooral de stukken met de camcorder waren ontzettend creepy en waren echt de sterkste delen van de film. Ik was bang dat het einde alles zou verklaren toen de mannen in pakken verschenen, maar gelukkig bleef het mysterie grotendeels intact. Dat maakte de film voor mij juist sterker.
mjk87 (moderator films)
Blijkbaar is dat Backrooms een ding ofzo. Ik ging in ieder geval onwetend de zaal in. Wat ik zag was vooral een zoveelste horror die het ook moet hebben van jumpscares en camerawerk dat weinig toont voor spanning en mensen die in hun eentje sommige ruimtes ingaan. Visueel wel tof en zeker qua fotografie erg fijn soms en met ook fijn gebruik van ingezoomde beelden dat een bijzonder creepy sfeertje geeft van hele normale dingen (veel van die panorama's vooral).
Maar de film biedt weinig nieuws en is een uur lang iets te veel herhaling van zetten (in feite krijg je vier maal hetzelfde te zien) waarbij het tempo ook niet bepaald meewerkt. Het laatste halfuur is dan wat raar maar in ieder geval leuker om naar te kijken.
En wat dit was? Geen idee. Vast iets over jeugdtrauma's of misschien een metafoor voor je hersenen . Maar echt boeiend deed me die vraag niet. 2,0*.
mrklm
Meubelverkoper Clark [Chiwetel Ejiofor] is in therapie bij Mary [Renate Reinsve] om het einde van zijn huwelijk te verwerken. Wanneer hij ontdekt dat zijn winkel een onzichtbare deur heeft naar een schijnbaar oneindig doolhof van achterkamertjes, vraagt hij werknemers Kat [Lukita Maxwel] en Bobby [Finn Bennett] om aan Mary te bewijzen dat hij zich dit niet inbeeldt. Wanneer hij vervolgens niets van zich laat horen, gaat Mary zelf op onderzoek uit. Gebaseerd op Parsons’ populaire, analoog gefilmde YouTube-serie. De sets en make-up zorgen voor een beklemmende sfeer, maar het verhaal is warrig, de personages zijn onvoldoende uitgewerkt en Parsons’ excessieve gebruik van spannende muziekjes zijn aanwijzingen dat het scenarist Will Soodik niet lukte om het oorspronkelijke concept uit te werken tot een even effectieve avondvullende film.
Drulko Vlaschjan
Een zeer onderhoudende film die ik met terugwerkende kracht toch iets minder goed vind dan ik tijdens het kijken dacht. Je vraagt je toch voortdurend af hoe het allemaal in elkaar steekt, maar daar komt je niet echt achter. Dat hoeft natuurlijk ook niet, maar het niet-weten moet wel iets toevoegen. Hier vond ik het een zwaktebod. Het was vooral vorm en weinig inhoud.
Ik ben nogal gevoelig voor dit type spanning, het idee dat er om elke hoek een monster kan zitten. Dat is best een tijdje leuk, maar hier bestond de film voor ongeveer de helft uit ronddwalen en suspense. Dat de film voortkomt uit een webserie verklaart een hoop. De vorm was er eerst, het verhaal moest er later bij bedacht worden. Dat is wat halfslachtig gedaan.
Ik begreep dat het de bedoeling is dat er sequels komen. Die zouden dan meer licht moeten werpen op deze film en uiteindelijk tot de kern komen van waar we nou eigenlijk naar zitten te kijken. Ik geloof niet dat ik die sequels ga kijken, maar ik ga wel de samenvattingen lezen. Zo benieuwd ben ik wel.
De film deed me sterk denken aan Cube (Film, 1997) - MovieMeter.nl. Die vond ik destijds heel goed. Geen idee of hij dat ook echt was. Ik was nog jong. En ook dacht ik aan Shinboru (Film, 2009) - MovieMeter.nl. Die was een stuk grappiger.
De filosoof
De film doet enerzijds aan veel andere films (bv. Being John Malkovich, The Shining) alsmede verhalen (bv. Minotaurus-mythe, Alice In Wonderland) denken, maar anderzijds voelt de film heel origineel. De horror zit ‘m nauwelijks in schrikmomenten of monsters maar in de beangstigende leegte van verlaten gebouwen (ik begrijp dat Backrooms de esthetiek van deze ‘liminal space horror’ naar het grote publiek heeft gebracht), welke leegte een gevoel van eenzaamheid opwekt en in deze film ook uitbeeldt want de ‘backrooms’ blijken de onderbewuste herinneringen en trauma’s te zijn van Clark en de mensen die er in geraken waardoor de ruimtes – gelijk herinneringen – ook vervormen en veranderen alsof je in een psychedelische (bad) trip bent beland: het is een fysieke uitbeelding van de psyche van de hoofdpersoon, die muren om zich heen heeft gebouwd en in zichzelf rondtolt als in een labyrint en als Minotaurus elke indringer en uiteindelijk ook zichzelf verslindt, die in therapie zit om ‘van binnen uit het raam te openen’ en zo een nieuw pad naar een beter leven (uit het labyrint) te vinden. De film is misschien nog wel het best te omschrijven als een moderne versie van Das Cabinet des Dr. Caligari (1920) en ofschoon de bijzondere vorm van Backrooms wellicht de wat magere inhoud domineert en verhult, is de aanpak in deze film zo eigentijds en origineel dat de film mogelijk een hedendaagse klassieker is.
Vidi well
Naar deze film keek ik al enige tijd uit. De YouTube films had ik al gezien, en een debuut van een jonge filmmaker op A24 belooft vaak een interessante film.
We volgen Clark, een man die ooit grote ambities had maar helaas vast zit in een baan die hem niet gelukkig maakt en zijn vrouw is bij hem weggegaan. Hij doet zijn verhaal bij zijn therapeut en ontdekt op een nacht een geheime doorgang in zijn winkel, die uitkomt in een doolhof van felverlichte, maar verlaten kantoorruimtes.
Waar de korte film op YouTube alles mysterieus laat, probeert deze film een verklaring te bieden voor de backrooms. Het doolhof dat zichzelf steeds vernieuwt en herinneringen vertekend opslaat is een interessant idee, en staat metafoor voor de menselijke geest en hoe de mens zijn eigen herinneringen vervormd. Een afdaling in de backrooms is dan ook vooral een afdaling in de eigen geest en wat we daar vinden is niet altijd prettig.
Een heel sterk concept.
Het verhaal voelt af en toe onevenwichtig maar uiteindelijk komt alles treffend samen. Mary met haar traumatische verleden vertekent haar eigen geschiedenis en dat gaat van kwaad tot erger. Clark ziet zichzelf helaas als een clowneske piraat en dat is dan ook de gecreëerde vorm waartegen hij een zinloze strijd moet voeren in de backrooms. De piraat verslindt letterlijk de echte Clark, waarna alleen zijn waanbeeld overblijft. Dat uiteindelijk dus alleen hun vertekende zelfbeelden overblijven is tragisch, maar goed gevonden.
Het sterkste punt van de shortfilm was de sfeer. Die eindeloze lege ruimtes en het dreigende gevoel zorgen voor een grote spanning. Dat is goed gevangen in met name de eerste helft van de film, wanneer Clark voor het eerst de ruimte betreedt. Ook de korte found footage aan het begin en de scene met zijn co-workers zijn hierin geslaagd. Het niet-weten wordt sterk gebruikt.
Na de diner-scene wordt deze dreiging minder. Zoals altijd in horror: wanneer we het monster zien is de dreiging weg, maar is er veel ruimte voor ontlading in de vorm van paniek, achtervolgingen en zelfs enige gore.
De film heeft een unieke sfeer en kent veel mooie beelden. Op momenten moest ik denken aan the Shining en Cube2: Hypercube. Ook de eerste versies van ai art schoten mij te binnen, want de backrooms hebben onlogische details die het resultaat lijken van een halve herinnering, of een slecht uitgevoerde prompt. Een film die dus treffend de huidige tijdsgeest pakt qua sfeer en stijl.
Als fan van liminal space art was het voor mij genieten. Een bijzonder geslaagd debuut.
WMiltenburg
Deze film was één grote koortsdroom. A24 is er weer in geslaagd om een film te maken waar je haren van overeind gingen staan. Het goede acteerwerk verhulde een matig verhaal en de voorspelbaarheid. De film was leuk, maar gaat niet de geschiedenisboeken is.
De filosoof
Sowieso beoogt de film Backrooms niet alles voor de kijker op te lossen maar deels een mysterie te blijven, dus ik weet niet of je de film helemaal moet willen begrijpen. Maar als je toch beter wilt begrijpen waar je naar gekeken hebt, dan is dit een uitstekende uitlegvideo (LET OP: SPOILERS):
De inhoud van de film blijkt daarmee toch nog een stukje beter dan ik bij de eerste kijkbeurt kon ontdekken, zodat mijn indruk dat dit een hedendaagse klassieker zou kunnen zijn wordt bevestigd.
Partyboooi
Goeie omschrijving. Ikzelf vind het nergens over gaan.
Als ik dan oa hier uitleg lees, dan proberen ze de menselijke geest op beeld weer te geven en er een spannende film van te maken? Wat dus gewoon niet mogellijk is....of je moet met heel veel fantasie gaan kijken, daar ben ik te nuchter voor denk ik haha
2* voor de moeite
mcdaktari
Goeie omschrijving. Ikzelf vind het nergens over gaan.
2* voor de moeite
McKoenski
Er zijn hier al lovende dingen gezegd waarbij ik me aansluit.
Na wat uitleg van onze zoon gisteren met 'm op groot doek gekeken. Hoewel de bezoekers overwegend 20-ers waren vond ik de prent prima geschikt voor beide generaties
Mijn kopje thee smaakt meer richting surrealisme dan slasher / gore dus wat mij betreft hadden de scènes met meneer piraat en alle paniek eromheen niet veel meerwaarde. Ook de link naar de "echte" wereld via Sync voegde voor mij weinig toe, wellicht om 't wat interessanter te maken voor een breder publiek?
De letterlijke lagen van bewustzijn en (vervagende) herinneringen als verdiepingen vond ik goed bedacht en uitgebeeld. Ook de dinertafelscene vond ik een welkome gebeurtenis. Het einde ook prima, vul 't zelf maar in ...
Voor een 20 jarige een bijzonder knappe prestatie, ik ben benieuwd wat er nog meer komt!
Basto
Volslagen maffe film die steeds wat verder ontspoord. Antwoorden krijgen we niet, al is de link met het eigen inderbewuste snel gelegd.
Ondanks de bijzondere art direction was de visuele benadering verder wat pover. Ook op audio gebied had er meer mee gekund. Het had allemaal nog wat beklemmender gemogen. Het mist als het ware een vleugje Tsukamoto.
Kleine 4* maar zal nog wel wat groeien als de film zich in mijn eigen onderbewustzijn gaat nestelen.
Shadowed
De slechts 20-jarige regisseur Kane Parsons heeft natuurlijk goud in zijn handen en een hele mooie carrière voor zich als hij op die jonge leeftijd mag werken met oscarwinnaars en miljoenen. Backrooms als eindresultaat afleveren is dan ook een knappe prestatie, al is dit verre van een vlekkeloos gebeuren. Zeker de personages van Chiwetel Ejiofor en Renate Reinsve blijven zwaar onderbelicht, het tonen van een drietal flashbacks is namelijk gewoonweg niet voldoende om te verklaren waarom Reinsve besluit om achter de gevaarlijke sporen van Ejiofor aan te gaan in de tweede helft. Ook de onthulling van de grootste bedreiging (Met zo'n piraat kan je gewoon echt niet aankomen in het jaar 2026) vormt een behoorlijke aanfluiting en het einde is gevoelsmatig een beetje geforceerd grabbelen naar ideeën om er wat extra minuten aan te plakken.
Tot dusver een negatief bericht voor wat verder wel een knap resultaat vormt. De sfeerzetting wordt sterk opgebouwd, het acteerwerk is meer dan aardig en de spanning wordt fraai vastgehouden. Toch bijzonder hoe Backrooms consistent een gevoel van onbehagen weet op te roepen en tot op zekere hoogte altijd wel blijft uitnodigen om mee te denken. De keuze van Parsons om af en toe de stilering van zijn korte voorganger over te nemen is daarnaast uitermate effectief. Hopelijk poetst hij de ongeregeldheden in zijn volgende project weg en levert hij een hoogvlieger af.
Goeie film over een man die een doorgang in zijn meubelwinkel vindt die hem naar een andere ruimte leidt. Mysterieus en origineel, maar ook een beetje vaag en het einde viel me toch wel een beetje tegen. Een paar spannende momenten en de backroom-sets zien er mooi uit. Met gemak 3.5 sterren voor dit toch wel bijzondere regiedebuut van Kane Parsons.
filmfan0511
Niet zonder tekortkomingen, maar Backrooms mag niettemin wel een speciaal debuut genoemd worden. Niet in de laatste plaats door de enorm jonge leeftijd van regisseur Kane Parsons, en zijn toch al meteen feilloze gevoel voor regie en sfeerzetting. Het idee van de backrooms - en de hele esthetiek ervan - is fascinerend, ongemakkelijk, luguber en tegelijkertijd op de een of andere manier ook zo.. satisfying om naar te kijken? Het is in ieder geval een geweldig uitgangspunt voor een horrorfilm, en Parsons beseft ook meteen heel goed dat uitleggerige verklaringen hier niet op hun plek zijn. Er worden genoeg lijntjes uitgegooid om er zelf iets van te maken - en hier en daar psychologiseren de personages het misschien zelf net iets te veel, zodat de link tussen de backrooms en het onderbewustzijn van een individu wel snel gelegd is. Maar er wordt gelukkig ook genoeg aan de verbeelding overgelaten, en zo'n terughoudendheid is knap voor een 20-jarige.
Waar de film voor mij écht heel hard werkt, is in de found footage-stukken. Die zijn echt ongelooflijk sterk gefilmd en creepy. De openingsscène bijvoorbeeld, of dat hele stuk waarin Clark de twee jongeren mee de backrooms in neemt, en het helemaal ontspoort. Van mij had de film nog veel meer in die found footage-techniek mogen zijn, dan was hier voor mij een veel hogere score uitgevloeid.
Want ondanks het onmiskenbare talent voor en achter de camera, grepen de 'normaal' gefilmde scènes me niet altijd even hard. De bijzondere kleurfilter, het behendige camerawerk en de geweldige verwrongen sets van de backrooms maken het formalistisch altijd interessant om naar te kijken - en ook hier zitten nagelbijtend sterke scènes tussen zoals de lange achtervolging door het monster in het laatste stuk - maar de personages an sich zijn weinig interessant en de dialogen zijn ook niet het sterkste punt van de film. Chiwetel Ejiofor was sterk, maar Renate Reinsve vond ik best misplaatst. Het einde met het MRI-bedrijf dat de backrooms bestudeert was ook niet geweldig uitgewerkt, en zorgt een beetje voor een suf einde. Lijkt vooral een opzet naar een vervolg.
Maar all in all erg interessant, met enkele bijzonder effectieve horrormomenten, en een goed neergezette sfeer. Parsons is er eentje om in de gaten te houden!
Klein 3,5'je.
MosquitoSmasher
Veel hype en die heeft het voor mij niet waar kunnen maken. Wel mee vermaakt, maar ik kan niet beweren dat ik alles begreep.
En dat lijkt ook logisch te zijn, want van Reddit begreep ik net dat de web series eigenlijk wel echt een must watch is om alles te begrijpen in de film. Jammer dat ik pas na afloop daar achter kom.
Partyboooi
[/quote]
Best wel sneu voor je dat je niet met fantasie naar een film kunt kijken. Wat moet dat een saai leven zijn. je weet niet wat je mist. [/quote]
Lezen is ook een vak he
El Loco
Na Obsession leek me dit een tweede interessante film van een jonge Youtuber om in de cinema mee te nemen en het mag duidelijk zijn dat Parsons een talentvolle filmmaker is.
De film begint al erg sterk met de found footage van mensen die vastzitten in de backrooms dat meteen een creepy en mysterieus sfeertje in de film brengt. Nadien maken we kennis met meubelverkoper Clark die zowel op professioneel als privé vlak in een moeilijke periode zit en toevallig een doorgang vindt naar de backrooms.
Parsons is er in geslaagd om me de hele tijd op het puntje van mijn stoel te laten zitten, want het is een horror die me beter ligt. De horror ligt hem vooral in de dingen die we horen en af en toe een schim van een gedaante die we opvangen. De scène waar Clark met zijn twee medewerkers op onderzoek gaan, is zonder twijfel het sterkste deel van de film, doordat dit deel gebruik maakt van de found footage technieken. Ergens is het wel jammer dat er niet meer scènes op deze manier gebracht werden, want het zorgde voor een nog beklemmendere sfeer.
Naar het einde toe begon Parsons me wel een beetje te verliezen. Hij probeert verklaringen te geven voor wat er zich afspeelt in de backrooms, nl. dat het diepere lagen zijn in het onderbewustzijn. Hoe verder men gaat, hoe meer trauma’s en slechte herinneringen naar boven komen, maar echt bijzonder vond ik het niet. Ook de grote piratenversie van Clark die hem dan verslindt, vond ik nogal wat over the top.
In ieder geval is Parsons een naam die we moeten onthouden, want hij heeft wel degelijk een gevoel voor sfeerschepping, stilering en details.

Horrorfilm 'Backrooms' is de eerste A24-productie die de grens van 100 miljoen dollar passeert

'Star Wars: The Mandalorian and Grogu' is eerste plaats nu al kwijt: déze low-budget horrorfilm scoort beter

Regisseur Curry Barker vertienvoudigt 'Obsession'-budget voor nieuwe film

A24-horrorfilm 'Backrooms' van YouTube-sensatie Kane Parsons kan ook rekenen op goede kritieken
californiëmonstertherapistchildhood traumaalcoholismesurrealismegevonden beeldenjaren 90other dimensionbased on web series based on short filmpsychologicalliminal body horrorpsychological horrorparallel dimensionliminal spaceanalog horror sci-fi horrorbackrooms bewilderedforebodingliminal horrornoclip