• 9.218.737 stemmen

Drama | Miniserie

Show titel: The Spectacular

Afleveringen: 4

Speelduur: 3 uur en 33 minuten

Ontwikkeld door: Eefje Smulders, Alexander Blaauw, Pieter Kuijpers en Sander van Meurs

Met: Hadewych Minis, Michel Sluysmans en Jacob Derwig

Oorsprong: Nederland

Datum van release: zondag 2 januari 2022

Eerst uitgezonden op: NPO 3 (Nederland)

Plot The Spectacular

Eind jaren tachtig, aan het einde van ‘The Troubles’, het Noord-Ierse conflict, wordt het zuiden van Nederland opgeschrikt door een reeks gruwelijke IRA-aanslagen. Ze zijn gericht op Engelse soldaten die, gelegerd in bases in Duitsland, veel uitgaan in Limburg. Een speciaal gevormd team van lokale rechercheurs heeft als taak de groep terroristen die zichzelf als vrijheidsstrijders zien, op te pakken. Langzamerhand groeien bij het rechercheteam vermoedens dat hooggeplaatste Nederlandse én internationale autoriteiten er juist alles aan doen om de aanhouding te voorkomen. Ondertussen wordt door de terreurcel een aanslag in Nederland voorbereid van ongekende omvang, beter bekend als ‘The Spectacular'.

Afleveringen

1. 1. Stammenstrijd

2 januari 2022 (52 minuten)

Het zuiden van Nederland wordt geteisterd door een reeks IRA-aanslagen, gericht op in Duitsland gelegerde Britse soldaten. Rechercheur Jeanine Maes opent de jacht op de uit Belfast afkomstige IRA-leden, en in het bijzonder op de legendarische Fiona Hughes, the Angel of Death. De opsporing blijkt bijna onmogelijk, omdat de politiediensten van de verschillende landen in de grensstreek niet samenwerken. Wanneer een arrestatie plaatsvindt, lijkt iedereen opgelucht. Maar Maes weet beter. Er mist iemand: Fiona Hughes.

2. 2. Politieke Lichamen

9 januari 2022 (52 minuten)

De IRA-cel pleegt in Duitsland een aanslag waar Fiona Hughes bij betrokken is. Jeanine weet dat het een kwestie van tijd is totdat de leden ook in Nederland weer een aanslag zullen plegen. Ze denkt de IRA-leden een stap voor te zijn, maar maakt een verkeerde inschatting.

3. 3. De Duivel Zelf

16 januari 2022 (53 minuten)

Een brute aanslag door de IRA-cel in Limburg wordt wereldnieuws. Vanuit zowel Sydney als London en zelfs Belfast klinkt grote verontwaardiging. Jeanine probeert haar fout voor zich te houden en zet alles op alles om de daders te pakken. De IRA-cel vermoedt ondertussen dat er een verrader in hun midden is.

4. 4. The Irish Cause

23 januari 2022 (56 minuten)

Bij toeval weet Jeanine de IRA-cel en Fiona op te sporen, ze zal alleen de aanslag als een gewone moordzaak moeten bewijzen en daarmee haar eigen fout moeten openbaren. Dan blijkt dat er meer op het spel staat. Jeanine's beslissing om de waarheid wel of niet te onthullen kan grote gevolgen hebben. Ze komt lijnrecht tegenover Fiona te staan tijdens een laatste ontmoeting waarin ze hoopt op antwoorden.

Alle Acteurs en Actrices

Corey O'Keeffe

Paul O'Keeffe

avatar van TatiHulot

TatiHulot

De première is niet op NPO maar op het Nederlandse Filmfestival.

Nederlands Film Festival | Filmoverzicht - filmfestival.nl

avatar van Flitskikker

Flitskikker

Gezien bij Pathé via de "simulcast" van het NFF. (Heel fijn dat dat kan!)

Ik vind het een prima en spannende miniserie. Het was ook een behoorlijke productie. Echte Ierse acteurs, veel locaties, overtuigende sets, goede montage enzovoort.

Het gebeuren met de IRA is van voor mijn tijd, dus interessant om er eens over te zien.

De cast deed het erg goed. De Ierse acteurs waren natuurlijk overtuigender, maar ook de Nederlandse cast deed het best goed. Dat kwam waarschijnlijk vooral doordat het niet al te bekende acteurs waren. Juist een "grote naam" als Jacob Derwig deed het matig. Waarom hij hier als derde castlid genoemd staat en niet, is me een raadsel. Hij had slechts een bijrolletje. Zet dan een van de Ierse namen neer.

De soundtrack was echt geweldig. Mooie orgelspelen en jaren 80-synths.
De geluidsmix leek ook wel prima, maar dat kan ook komen doordat de helft Engels gesproken was en daarom ondertiteld.

Een potentieel heikelpuntje: aan het begin van de serie leek het 'woke-gehalte' erg hoog te liggen. Zo is het hoofdpersonage, de onderzoeksleider Cees Verhaeren, vervangen door een vrouw: Jeanine Maas (Hadewych Minis). Ook was er een scène van het avondeten bij Maas thuis met een random personage van kleur (geen idee wat haar relatie met het gezin Maas was?) dat naar m'n gevoel een beetje overactte. Dat personage kwam later nooit meer terug, en Minis deed het erg goed, dus ik heb me er verder niet meer aan gestoord. Voor degenen die hiervoor gevoelig zijn dus: even doorzetten en dan zijn er voor de rest van de serie geen irritaties meer.

De laatste aflevering ging hier en daar iets te snel voor mijn gevoel, en liet wat zaken onbeantwoord. Bijvoorbeeld dat de onderzoeksleider niet getuigde en de nabestaande naaide voor het algemene belang (het staakt-het-vuren) waarna ook de verdachten werden vrijgelaten. Hoe is het met die nabestaanden verlopen? En met die Fiona Hughes en consorten?

Geen idee wanneer deze precies op tv komt, maar ik denk dat het het beste is om alle vier de afleveringen achter elkaar te kijken. Dan blijf je lekker in de spanning zitten en voorkom je dat je de draad kwijtraakt.

7,5/10

avatar van wimaroca

wimaroca

Hadewych Minis lijkt wel de Nederlandse Gillian Anderson,een goede actrice

Die Engelse , Ierse acteurs,speelde ook perfect.

Een interessante serie om 'm een keer te bekijken,hoe het ongeveer ging bij de IRA

en de corruptie is eigenlijk niet te geloven,in die Ierse top

avatar van Suitehome

Suitehome

Geweldige vierdelige dramaserie over de jacht van de Limburgse politie eind jaren tachtig, op een IRA-cel in Nederland. Bedacht en geregisseerd door Willem Bosch (Bellicher, Penoza, Swanenburg) en geschreven samen met Pieter Kuijpers (Van God Los, Riphagen). Deze internationale productie die zich afspeelt in vijf landen met tal van Ierse en Engelse acteurs, is een magnum opus dat een breed publiek verdient. Internationale allure met Hollandse herkenbaarheid.

De sfeer, setting, details, ja zelfs de kneuterigheid van de jaren tachtig zie je op fijne wijze terug. Deze op waarheid gebaseerde conspiracy thriller is misschien niet bij iedereen bekend of blijven hangen. Waar in Duitsland (en bij ons) in de jaren 70 iedereen in de ban was van de Rote Armee Fraktion en in Nederland de Molukse acties nog in het geheugen zaten, bleef de IRA-actie in Roermond relatief onbekend. Dat verandert alsnog, en hoe. Met lof voor de VPRO.

The Spectacular is spannend, intelligent en er wordt geweldig in geacteerd. De rol van de vrouwelijke hoofdpersoon Jeanine Maes is gebaseerd op die van Cees Verhaeren, destijds chef van de inlichtingendienst Limburg. Maes, gespeeld door Hadewych Minis, geeft als terreurexpert leiding aan het Limburgse politieteam. Minis wisselt haar acteren voortdurend tussen onderkoeld, obsessief, charmant, introvert en onzeker. Daarbij uitstekend ondersteund door Michel Sluysmans en de in het scenario verweven rake grap hier en daar. Is er dan niets op aan te merken? Niet zo veel. Als je de geschiedenis niet kent, wordt misschien net iets te veel van de plot prijsgegeven. Overleeft Maes zelf deze terreur bijvoorbeeld? De laatste aflevering valt dan ook een heel klein beetje tegen. Het is een mineur punt. Voor wie de serie nog gaat zien: ik realiseer me dat als de verwachtingen hoog liggen, het eigenlijk alleen maar kan tegenvallen. Maar vooruit: The Spectacular is een must see en een van de beste Nederlandse series ooit.

avatar van shortmen

shortmen

Ik vond de serie behoorlijk tegenvallen.

Het Nederlandse politie team kwam knullig en oenig over. De relatie tussen de hoofdrolspeelster en haar man is erg slecht uitgediept.

Had hier meer van verwacht.

Willem Bosch over de nieuwe serie The Spectacular - VPRO Cinema

VPRO Cinema schreef:

Willem Bosch schreef en regisseerde de vierdelige internationale VPRO-dramaserie The Spectacular, met rollen voor onder anderen Hadewych Minis en Michel Sluysmans. ‘We moesten waken voor nostalgie.’

Zeer matig. Minis vind ik sowieso doorgaans al vrij onuitstaanbaar maar dit is ook nog eens vrij nep neergezet en rommelig geregisseerd.

avatar van joolstein

joolstein

Deze miniserie over een stukje minder bekende Nederlandse geschiedenis wordt vakkundig om zeep geholpen door de hoofdrolspeler te vervangen, en zo dom en onontwikkeld drama over een verloren kind er aan toe te voegen. Daarnaast is het met enige regelmaat ongeloofwaardig en soms lopen de scenes maar erg slecht (rommelig) in elkaar over.

avatar van jester

jester

kos schreef:

Ja, dat herken ik wel. Ik had hier vooraf hoge verwachtingen van, mede op grond van de lovende recensies, maar ik ben halverwege afgehaakt.

avatar van DjFrankie

DjFrankie

Prima serie, over de gebeurtenissen hier in de buurt. Erg van genoten

avatar van mirjo 2

mirjo 2

Prima serie, al ben ik het wel eens met de kritiek hierboven op de acteerprestaties van een aantal NL-acteurs en dan met name Minis (over-acteren), en op de slecht uitgewerkte, overbodige toevoegingen zoals een verloren kind en een moeizame relatie van de hoofdrolspeelster. Waarom extra drama toevoegen? Het echte verhaal bevat ruim voldoende materiaal voor drama!! Jammer.

Maar voor de rest blijft er genoeg te genieten en ik was vooral onder de indruk van de Ierse acteurs & actrice

avatar van empirekees

empirekees

Spectaculair leuke verassing. Heel interessant, goed geacteerd en op het juiste tempo.