• 9.218.623 stemmen

Geregisseerd door: Rob Epstein en Jeffrey Friedman

Met onder meer: James Franco, Mary-Louise Parker en Jeff Daniels

Releasedatum: 26 mei 2011

Plot Howl

"The Obscenity Trial That Started a Revolution. The Poem That Rocked a Generation."

Allen Ginsberg (James Franco) is een dichter met de sterke drang om zijn bewustzijn te verkennen. Dit vooral door het gebruiken van drugs, maar ook door het schrijven van gedichten. Nadat zijn eerste gedicht ''Howl'' gepubliceerd wordt, roept dit nogal heftige reacties op wegens vermeende obsceniteit. Hierdoor volgt er al snel een rechtszaak...

Allen Ginsberg

Lawrence Ferlinghetti

Judge Clayton Horn

Mark Schorer

avatar van Theunissen

Artistieke drama wat ook veel wat weg heeft van een documentaire/biografie. Visueel zag het er best aardig uit (o.a. Moloch stuk) en James Franco speelt overtuigend de rol van Allen Ginsberg (eerlijk gezegd nooit van gehoord maar dat is ook niet vreemd omdat ik niets opheb met dichters). Ook de overige cast deed het wel aardig, maar met het verhaal opzicht had ik eigenlijk weinig op en het kon me eerlijk gezegd ook niet echt boeien. Het zat ook enigszins rommelig in elkaar en was geregeld saai. Weet eerlijk gezegd niet wat ik met deze film moet want het was niet echt slecht maar ook niet goed.

avatar van bennie jolink

bennie jolink

Franco is erg goed, maar waarom in hemelsnaam die kitscherige 3D animatie? Ze hadden toch tenminste een animatie stijl (en jazz muziek) uit de jaren 50-60 kunnen gebruiken.

De film wordt opgerekt door stukken van het gedicht vaker terug te laten komen. In plaats daarvan hadden ze beter de rechtzaak en alles daaromheen verder kunnen uitwerken.

avatar van bennie jolink

bennie jolink

Overigens wel tekenend dat het gedicht in 2007 nog steeds controversieel is, en niet op de radio uitgezonden kon worden: Howl - Wikipedia, the free encyclopedia - en.wikipedia.org

avatar van MauriceMankes

MauriceMankes

De film heeft mij zeer geroerd; zoveel minder ontroerd. Het mij zo klassieke "too many notes" uit de film Amadeus is hier voor mij zeer van toepassing, in het gedicht zoveel grootse woorden en extase dat het gewoon slaapverwekkend werd. In het verhaal zoveel lijnen en ornamenten dat het gefragmenteerd raakte. Er zaten veel parels het grint. En de film intrigeerde mij; de rol van de jonge Allen sprak mij zeer aan. De film is voor mij geslaagd; maar waarom ik het geslaagd vind, dat is mij een raadsel.