• 9.218.822 stemmen

Little Dieter Needs to Fly (1997)

Documentaire | 80 minuten

Genre: Documentaire

Oorsprong: Duitsland / Verenigd Koninkrijk / Frankrijk

Geregisseerd door: Werner Herzog

Met onder meer: Dieter Dengler, Werner Herzog en Eugene Deatrick

Plot Little Dieter Needs to Fly

"In 1966, Dieter Dengler was shot down over Laos, captured, and, down to 85 pounds, escaped."

Een ongelofelijk verhaal over moed en tegen alle verwachtingen in overleven. De naam van deze man is Dieter Dengler. Hij werd geboren in het Zwarte Woud in Duitsland. Als kind zag hij hoe zijn dorp werd vernietigd door Amerikaanse bommenwerpers, er vloog er een zo dichtbij langs zijn zolderraam dat hij voor een fractie van een seconde oogcontact had met de piloot die langs flitste. Op dat moment, wist Dieter dat hij moest en zou gaan vliegen.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

avatar van Mug

Mug

Indrukwekkend portret van "oorlogsheld" Dieter Dengler. Dieter, een normale Duitse jongen, wil ontzettend graag piloot worden. Hij zoekt zijn geluk in de Verenigde Staten en met veel moeite wordt hij dan toch piloot. Als piloot vocht hij in de Vietnam-oorlog, maar zijn vliegtuig werd naar beneden gehaald. Resultaat: leven in een hel als krijgsgevangene.

Beelden zijn niet nodig. Dieter is een verteller...en een dromer. En geen oorlogsheld, want dat zijn zij die dood zijn (aldus Dieter).

avatar van danuz

danuz

Alweer een Herzog die me verbaasde. De vreemdheid van Dieter, het verbazende verhaal dat hij de kijker verteld. De manier waarop dit alles in beeld wordt gebracht. De gelatenheid van Dieter over de oorlog (nooit zal hij het veroordelen, hij wilde slechts vliegen) en alles wat hem is aangedaan.

Ik ben redelijk flabbergasted door dit alles en kan wederom niets anders concluderen dat Herzog een briljant filmmaker is, die vreemde passies en absurde verhalen geweldig weet te omschrijven. Soms op de rand van amateuristisch, maar nooit met minder verwondering voor de menselijke ziel, zijn fantasie en vreemde gedragingen.

Nog niet Herzog's beste (dat is voor mij toch Stroszek ), maar absoluut een bijzondere documentaire, die echt een Herzog stempel draagt. Die Duits-Engelse voice over, die soms bijna verkeerd gekozen (maar daardoor juist geweldige) inheemse muziek, het jonge jongentjes – maar toch heel volwassen – fantasierijke karakter van zijn films. That’s Herzog, all right.

avatar van dragje

dragje

Ongelooflijk wat Dieter Dengler heeft mee moeten maken hetgeen, ironisch genoeg, hem tevens rijkdom heeft bezorgt; één van een onuitputtelijk inzicht over dood en leven.

Dikke 4*

avatar van lebowski

lebowski

Toont maar weer eens dat dat documentairemaker Herzog filmmaker Herzog overklast. Hij laat Dieter zijn verhaal vertellen, een onvoorstelbaar avontuur van ontbering en overleven, opvallend stoicijns verteld. Zo wordt achteloos opgerakeld hoe zijn vriend Duane onthoofd wordt.. Jammer dat de persoon Dieter Dengler onderbelicht blijft, maar waarschijnlijk dat Dengler daar niet over kan praten. Zoals hij zelf zegt in de documentaire was zijn ontsnapping uit Laos en Vietnam en zijn gevangenschap bij de Vietcong een van de zonnigste episodes uit zijn leven . Minpuntje is dat Herzog toch weer even filmpje wilde spelen; de geacteerde jungletocht met een geboeide Dengler en ingehuurde Vietcong-soldaten was nergens voor nodig.

avatar van Leo1954

Leo1954

• 2073 berichten

Uiterst boeiende documentaire , een ontsnappings verhaal van een man wiens leven al bijna net zo bizar begon. Indrukwekkend vond ik de noodvoorraad aan voedsel die hij in zijn huidige moderne huis onder de vloer had verstopt. Hij zou er vermoedelijk nooit van eten, vertelde hij, maar sliep er wel beter door. Na de documentaire gezien te hebben snap je dat ook wel. Ik vond zeker niet dat Dieter zijn verhaal stoïcijns verteld.

avatar van jipt

jipt

Heeft blijft een bizar verhaal, je zou bijna willen stellen dat Rambo een aansteller is als je Dengler zo droog ziet staan vertellen. Ik kijk hem vanavond af.

avatar van jipt

jipt

Het bizarre en meest opmerkelijke verhaal dat ik ooit heb gehoord. Nog nooit heb ik een verhaal gehoord over iemand die zoveel heeft moeten doorstaan om overleven en het uiteindelijk red. De docu geeft het ook op een fascinerende manier weer, zonder sentimenteel te worden. Dieter Dengler verteld zijn verhaal bijzonder nuchter en trekt de jungle in om het nog een keer na te spelen. Zonder een traantje te laten, dan moet je toch behoorlijk stevig in het leven staan. Helaas had ik de film voor de docu gezien waardoor het de docu z'n kracht een beetje verliest. Misschien had ik dan nog wel een halfje hoger gegeven. 3,5*je

narva77 (crew films)

Komt vannacht op BBC2 om 00.20 uur in het programma "Storyville"!

Meneer Bungel

Als je dat (in het vervolg) nou even zou willen doorgeven aan Metalfist (België) of stinissen (Nederland), dan komt het ook in het tv-overzicht te staan. Wel zo handig!

Heb het inmiddels doorgegeven aan Metalfist.

narva77 (crew films)

Ik had het al doorgegeven aan Stinissen, voordat ik het bericht typte!

Ik kwam er net pas achter. Ik probeer elke woensdag zowel Virus als Storyville op BBC2 in de gaten te houden, maar ik vergeet het wel eens...

Meneer Bungel

Dan heb ik niets getypt...

Oké

Ga je kijken vannacht? Ik zag dat ie op je lijst staat...?

Zie het Virus-topic.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Herzog weet toch altijd weer met zijn zijige stem en het bombarderen van de kijker met wetenswaardigheden rond een onderwerp emoties op te roepen en ook een warm menselijk portret neer te zetten.

Hij vertelt het verhaal door uit de geïnterviewden veel details te halen die niemand nog vroeg en van emotionele waarde voor die persoon zijn. Gecombineerd met ondersteunend materiaal heeft het dan een effect van erin gezogen worden terwijl je zijn docu's kijkt.

In ieder geval kregen we hier wat survivaltips van de man die crashte met zijn vliegtuig in oorlogsgebied en wonder boven wonder overleefde. Zijn hele leven is best wonderlijk trouwens.

Wederom een interessante docu van Herzog.

lebowski schreef:

Zoals Dengler zelf zegt in de documentaire was zijn ontsnapping uit Laos en Vietnam en zijn gevangenschap bij de Vietcong een van de zonnigste episodes uit zijn leven .

Ik denk dat je dat niet te letterlijk moet nemen, maar meer als een 'mental survival'-techniekje moet zien(?).
lebowski schreef:

Gelukkig, ik ben niet de enige die dat gevoel had; het hele gedeelte dat daar plaatsvond, had ik flinke twijfels bij.

Maar toch wel geslaagd, alles bij elkaar; twee bijzondere persoonlijkheden die elkaar 'ontmoeten' in deze docu - Dengler en natuurlijk Herzog zelf.

avatar van Asse

Asse

Geweldige documentaire met een enorme vaart en energie verteld door Dengler.

Beetje aangedikt door Herzog wat overigins de documantaire extra dimensie geeft.

Met muziek van Tuva throat singers tijdens droppings van napalm.

Zeer de moeite waard!.

avatar van Raspoetin

Raspoetin

Na het zien van dit bijzonder mooie portret van het levensverhaal van de sympathieke Dieter Dengler is het enorm tragisch te lezen hoe hij aan zijn einde is gekomen in 2001.

Cellulord

Oh, zie hier enkel positieve reacties.

Mijzelf is het toch tegengevallen. Het begint al slecht als Dieter aan het begin van de docu laat weten dat hij pas waneer hij neergestort is merkt dat er mensen lijden, zelfs sterven, door het geen hij doet. Wat dacht die vent dan? Dat hij een videospelletje aan het spelen was? Het euvel was geschied want voor de rest van de docu kon ik geen greintje sympathie voor Dieter voelen.

Cellulord

Moest mijzelf steeds eraan herinneren dat de naam Dieter Dengler en NIET Dirk Diggler (Boogie Nights) was

avatar van Malick

Malick

Cellulord schreef:

Wat bedoelde u precies toen u enkele jaren geleden zei dat Fitzcarraldo uw beste documentaire was en Little Dieter Needs To Fly uw beste speelfilm?

avatar van mister blonde

mister blonde

In dat interview staan toch geen antwoorden op de vraag van Cellulord. Ik lees eigenlijk vooral een interview met een Herzog die er niet zo veel zin in had.

Cellulord

Straks dat interview eens lezen.

Deze docu stimuleert wel tot nadenken, maar niet in de positieve zin. Want hoe meer ik over Dieter reflecteer hoe minder ik van die man moet hebben, nog even en ik vind hem zelfs een idioot.

Ik zie wel dat hij echt graag wou vliegen en ik applaudiseer mensen die hun dromen volgen, maar er zijn toch nog andere manieren om piloot te worden i.p.v. bij het leger te gaan. Heeft hij er dan echt nooit over nagedacht dat hij mischien in een oorlog zou terecht komen en mensen moet doden? Hij heeft toch gezien wat oorlog in zijn thuisland heeft veroorzaakt.

Ook had deze docu nog een "coda" waar men de zijn begrafenis zag. Nou zeg, dat is me ook niet al te best bevallen. Een echte helden begrafenis inclusief straaljagers die over vliegen. Op zichzelf is daar niets op tegen maar als men bedenkt dat de gewone soldaat, die mischien nog ergere dingen heeft meegemaakt en er zware trauma's aan heeft overgehouden, in vele gevallen niet echt geholpen wordt bij terug keer in zijn vaderland. Maar ja, Dieter was dan ook geen gewone soldaat maar een "HERO" en in Amerika houd men van helden, dat zagen we nog onlangs in American Sniper.

avatar van Malick

Malick

Het 'probleem' dat je kan hebben met deze - en andere - documentaire(s) van Werner Herzog is dat hij vrij veel in scène zet. Hij gebruikt de enscenering van film voor de documentaire. Kortom Dieter Dengler zegt én doet een heleboel dingen om het 'verhaal' spannender te maken dan het was. Zoals het dwangmatig openen en sluiten van de deuren in zijn huis, een tatoeage laten zetten of het aanleggen van een voedselvoorraad. Allemaal verzonnen.

Cellulord

Ja dat wist ik wel en het is voor mij niet echt een probleem, zeker niet als het de docu sterker (echter?) maakt. Met Herzog heb ik geen probleem, eerder met de houding/stelling van Dieter. Het is niet Herzog die Dieter vertelde om naar het leger te gaan voor gratis vlieglessen... en er zelfs voor betaald krijgen). En eigenlijk heb ik niets tegen die Dieter zelf maar het soort mensen dat in het leger gaat omdat het goed (?) betaald of tenminste werkzekerheid oplevert, of mensen die dokter (etc...) worden enkel en alleen voor het geld. Mensen die niet verder kijken dan hun neus lang is. Maar ja wat wil je als er op de scholen al zoveel leraars rondlopen die het enkel doen omdat het een gemakkelijk beroep is (met veel vakantie). Maar dat is een andere discussie.

Ik wil Dieter zijn moeilijke tijd niet kleineren maar zo juist heb ik Taxi to the Dark Side gezien en alhoewel de ellende daar niet zo persoonlijk word gebracht vind ik dat toch een stuk erger daar het gedrag tegenover gevangenen ditmaal van een zogenaamd ontwikkeld land komt en dat het zich zeer waarschijnlijk voor 90% (of meer) om onschuldige mensen handeld.