• 9.218.609 stemmen

Met onder meer: Pierre Bokma, Peer Mascini en Sacha Bulthuis

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 13 oktober 2005

Plot Masterclass

Een beroemd toneelregisseur die zich heeft teruggetrokken in zijn landelijk gelegen woning (Peer Mascini), wordt door een enthousiaste cursusleider (Pierre Bokma) overgehaald een masterclass te leiden op de Academie voor Drama in Eindhoven. In de herinneringen van een keur aan Nederlandse acteurs en actrices klinkt niet alleen grote bewondering voor de regisseur door, maar zijn ook aanwijzingen te horen dat diens masterclasses in het verleden danig uit de hand zijn gelopen.

Regiedebuut van cabaretier Hans Teeuwen!

Uit een interview in De Volkskrant:

‘Als je het me nu vraagt, dan vind ik filmen leuker en haal ik daar veel meer plezier en voldoening uit dan uit weer een nieuw cabaretprogramma. Cabaret is toch eentonig. In film zit meer variatie. Er gebeurt meer. Het geeft mij in elk geval het gevoel dat ik, voordat ik mezelf als cabaretier ga herhalen of in routine verval, een nieuw speeltje heb gevonden waar ik iets mee kan.’

Masterclass maakt deel uit van 'De nieuwe Lola's' van de VPRO. De film draait in competitie op het Nederlands Film Festival:

zaterdag 01-10-2005 / *19:30 / Louis Hartlooper Complex 1 premiere

zondag 02-10-2005 / *22:15 / Hoogt 3

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Ik wachtte al tot hij toegevoegd ging worden. Ben erg benieuwd naar het regiedebuut van Hans Teeuwen.

avatar van Wouter

Lange Lola.

De VPRO zendt de film in het late najaar uit.

Pierre Bokma verdient volgens Eddy Terstall een Gouden Kalf:

'Pierre Bokma. Die vond ik briljant in Masterclass. Dat is een film waarin veel geïmproviseerd wordt, en dan zie je dat hij een perfect gevoel voor timing, voor humor, heeft.'

bron: http://www.cinema.nl/24242797

Masterclass krijgt bioscooproulatie

Het regiedebuut van cabaretier Hans Teeuwen, Masterclass, wordt uitgebracht in de bioscoop. Dat heeft distributeur Moonlight Films zondag bekendgemaakt.

De pseudo-documentaire is vanaf 13 oktober te zien in een groot aantal arthouse-bioscopen. Masterclass, die zaterdag in première ging op het Nederlands Film Festival, was eigenlijk slechts voor televisie bedoeld.

De film gaat over een masterclass acteren die lelijk uit de hand loopt. Peer Mascini en Pierre Bokma vertolken de hoofdrollen.Verder zijn onder meer Monic Hendrickx en Ellen Vogel te zien.

bron: NOS teletekst 404

Vanaf 13 oktober 2005 te zien in o.a.

Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Groningen, Nijmegen, Wageningen

avatar van RemyBl

RemyBl

Onwijs gelachen om deze film van Teeuwen. Ik wist niet dat Teeuwen het scenario had geschreven tot dat ik de dialogen hoorden. Bokma en vooral Mascini hebben mij echt even een paar keer flink laten schuddebuiken. Naast deze stuipjes kan Teeuwen behoorlijk wat tragische beelden op het doek toveren. De vorm van de film deed me een beetje denken aan ''The Office'', alleen is dit een stuk absurdistischer. Ik ben nu al benieuwd naar het volgende project!

4 *

avatar van diddledidoo

diddledidoo

Vandaag gezien in Eindhoven in Plaza Futura. Erg leuk dat de studenten van de Fontys Opleiding Drama bij de vertoning aanwezig waren. Minpuntje was wel dat ze qua lachen soms ietwat irritant aanwezig waren. Wanneer je Plaza Futura bezoekt, houdt een medewerker voorafgaand aan iedere film een toelichting, voor de film van start gaat. Dit keer mochten vijf van de zes studenten de toelichting verzorgen. Erg leuk om te horen dat de studenten door Hans Teeuwen eigenlijk bedonderd werden. Zij kregen een telefoontje waarin hen werd uitgelegd dat zij een masterclass konden volgen die door Peer Mascini gegeven zou worden. Daar hadden ze allemaal wel oren naar. De eerste vijftig minuten van de film waren de studenten in de veronderstelling dat zij uitverkoren waren om aan een professionele masterclass deel te nemen. Een week of twee na de masterclass werden ze gebeld met de mededeling dat ze ingestonken waren en dat ze zonder het te weten een rol hadden gespeeld in het regiedebuut van Hans Teeuwen. Eenmaal op de hoogte gebracht is er nog een aantal dagen gefilmd met de studenten die op dat moment pas wisten waarmee ze nou eigenlijk bezig waren. Ik en mijn vader hebben flink genoten van Teeuwen’s debuut op het witte doek. ****

avatar van diddledidoo

diddledidoo

kappeuter schreef:

en dan zie je dat hij een perfect gevoel voor timing, voor humor, heeft.'

bron: http://www.cinema.nl/24242797

Haha, behoorlijk foute uitspraak...

[dat snap je alleen als je de film hebt gezien ].

avatar van John Coffey

John Coffey

Ik heb nog zo gezegd, geen bommetje

avatar van SilverGun

SilverGun

Waarom mag ik deze niet toevoegen aan Mijn Updates?

avatar van aegron

aegron

je hebt misschien al het maximum toegevoegd?

avatar van SilverGun

SilverGun

Ik weet niet of je een grap maakt, maar ik kan andere films nog wél gewoon toevoegen.

avatar van aegron

aegron

Het was als grapje bedoelt. Er zijn meer mensen met dit probleem.

avatar van Daangerous

Daangerous

leuke film, en als acteur in opleiding, uit eindhoven is het volgens mij driedubbel zo leuk. gijs scholten van aschat die teeuwen teksten uitblaat is toch een wonderschoon gezicht. hehe, seth

(verwijderd)

hansje is de creatiefste persoon in nederland die werkzaam is in de kunst, en ook hier laat ie 't weer 's zien geweldig

(verwijderd)

het is overigens overduidelijk een comedy dus haal die drama alsjeblieft weg bij de genre duiding

Ok dan maak ik er komedie/drama van.

(verwijderd)

dankjewel kappeuter, maar ik vind dat het eigenlijk een komedie pur sang was, niks in de film was echt om serieus te nemen

avatar van Redlop

Redlop

diddledidoo schreef:

......Een week of twee na de masterclass werden ze gebeld met de mededeling dat ze ingestonken waren en dat ze zonder het te weten een rol hadden gespeeld in het regiedebuut van Hans Teeuwen...

De onwetende nerveuze studenten worden een beetje voor lul gezet en dat resulteerde in zeer lachwekkende situaties. Daarom was het wel netjes geweest om ze tijdens de film duidelijk te maken dat ze ongevraagd in een mockumentary meespelen.

Maar verder een sterke parodie op de toneelgoeroe. Vooral ook de 'interviews' (met name de cynische Cas Enklaar ) tussendoor. 3,5*

avatar van Travis Bickle

Travis Bickle

wanneer komt dit in de videotheek ?

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Travis Bickle schreef:

wanneer komt dit in de videotheek ?

Komende donderdag komt hij op tv, dus kan je hem eventueel dan wel zien.

avatar van Wouter

Kreeg er in de pers behoorlijk van langs. Wordt doorgaanse de minste lola van dit jaar genoemd.

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Waar het einde op sloeg vatte ik even niet. Of juist wel door te vatten dat het niet te vatten viel? Vat je me nog

avatar van as

as

Ik vond het in ieder geval maar magertjes. Bokma en Mancini zijn lekker op dreef maar moeten het doen met een zeer mager scenario en matig uitgewerkte personages. Leuk die interviews van bekende acteurs tussen door, maar het voegt maar weinig toe, zelfs erg geforceerd bij wijle vooral omdat iedereen vooraf vol lof is. Maar tegen het einde slaat dat ineens radicaal om.
Teeuwen doet zijn best maar het geheel is over het algemeen gewoon saai een geforceerd. Net 2.5 *en

avatar van Quido

Quido

Mascini en vooral Bokma redden deze magere film. De twee waren ook uitstekend op elkaar ingespeeld. Een plot of verhaal zit er al met al toch niet in, hoewel het daar in het begin even op leek. Vond het op een gegeven moment wat langdradig worden, maar de laatste 10 minuten waren weer verrassend goed. Het hele Mascini personage lijkt doorgedraaid en op het eind werd dit bevestigd en heerlijk absurd in beeld gebracht. Bokma was werkelijk schitterend. Leuk om een keer te zien en Teeuwen mag het zeker nog een keer proberen, maar al met al net geen voldoende.

avatar van starbright boy

• 22004 berichten

Hier en daar grappige, maar vaak heel flauwe, veel te dik opgelegde parodie. En een stuk te lang. Typisch een ideetje dat had kunnen werken als het op pak 'm beet Jiskefet-lengte had gezeten. Nu zit er echt veel te veel opvulling in. Forse tegenvaller. De lola waar ik de meeste verwachtingen van had bleek de zwakste.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

Ik vind Hans Teeuwen geweldig, maar dit vond ik een rare film. Best leuk om naderhand te lezen dat de studenten er volledig ingestonken zijn, maar dat verhoogt niet de lol. Gewoon heel erg absurdistisch, net als sommigen van Teeuwen's sketches. Begreep niet helemaal de bedoeling van deze film. 2,5*

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Ik vond het toch behoorlijk grappig allemaal. Beetje gemakkelijk natuurlijk maar dat gedoe met die studenten levert wel enkele grappige scene's op. Het absurdisme van Teeuwen is wel aan mij besteed, zo'n zin als ik vond mezelf terug in een park vind ik namelijk al erg grappig, zeker als die zo ontzettend droog gebracht wordt door Gijs Scholten van Aschat.

Sommige dingen gaan wel wat te lang door maar een positief gevoel overheerst.