• 9.218.785 stemmen

Met onder meer: Li Congxi en Li Haibin

Gesproken taal: Mandarijn

Releasedatum: 5 mei 2005

Plot Lu Mao Zi

Drie jongens zijn op een Chinees strand wat aan het klooien en plegen vervolgens een bankoverval. Daarna gaan ze uit elkaar. Eén van de jongens wil naar zijn vriendin in de VS. Op weg naar het vliegveld stopt hij bij een telefoonwinkel om haar van zijn komst op de hoogte te stellen - en hoort dat zijn vriendin inmiddels een ander heeft. Op weg naar buiten blijkt hij omsingeld door een politiemacht. 'Wat is liefde?' is zijn verrassende laatste vraag aan de inspecteur die de leiding heeft. Het tweede deel van de film heeft deze inspecteur als hoofdpersoon. Hij wordt door zijn liefdeloze vrouw bedrogen met een groot geschapen zweminstructeur. Wanneer ook de verjaardag van de vrouw wordt vergald door het ontrouw zijn, gaat de inspecteur de onvermijdelijke confrontatie aan.

Swimming Coach

Policeman

Wang Mei

Wang Yao

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Boeiend stukje film, dit. Het eerste deel van de film, met de drie jongens en de bankoverval, zit erg leuk in elkaar. Uitstekend gefilmd, plot zit leuk in elkaar en er wordt tevens een sterk potje geacteerd. De eerste 40 minuten vliegen dan ook voorbij. Het tweede deel van de film jammer genoeg iets minder. Het plot is nog steeds amusant, maar de vaart gaat er een beetje uit en de film zakt wat in. Desondanks is het ook hier visueel en qua acteren dik in orde. Ook een prachtig einde.

4 sterren.

avatar van starbright boy

• 22004 berichten

Heel aardig debuut, maar ècht indruk maakte het nou ook weer niet. Beetje onrijp. De wat vreemde structuur is volgens de regisseur een soort van ongelukje. Er is een derde verhaallijn uitgeknipt. Ik vind overigens het eerste deel geslaagder dan het tweede, maar het tweede deel interessanter.

Fendou Liu schetst een soort van wereld van onzekere mannen die constant op zoek zijn naar bevestiging van vrouwen. Als bestaansnoodzaak. En die bevestiging die krijgen ze natuurlijk niet. Het voelt in de film bijna als het lot van de man.

Bij vlagen mooi van stijl, bij vlagen ook fijne bittere humor, maar uiteindelijk pakt het me op beide vlakken onvoldoende. Volgens mij had het oorspronkelijke plan (zeven korte door elkaar lopende verhaaltjes over hetzelfde thema) wat beter gewerkt (iets minder kan ook) en hadden de twee verhalen hier wat compacter verteld kunnen worden.

avatar van DeCol

DeCol

Mooie, rustige film. Ook ik vind ik deel één beter dan deel twee. In deel één zit wat meer tempo en is vermakelijker. Deel twee begint op een gegeven moment wat te vervelen, maar eindigt net als het eerste deel heel erg sterk. Sowieso wordt er in zijn geheel goed geacteerd en is het visueel best stijlvol.

avatar van Baggerman

Baggerman

Bij veel commentaren die hier al zijn geplaatst kan ik me alleen aansluiten. De film begint heel veelbelovend, maar zakt toch behoorlijk in. Toch heb ik me genoeg vermaakt om een voldoende te kunnen rechtvaardigen.

De film komt ontzettend on-Chinees op me over; net of de maker hier ergens in Europa ergens de filmacademie heeft kunnen volgen en daar is gehersenspoeld met Europees cinema-denken. Misschien komt dit gevoel bij mij ook doordat het landschap en plaats waar de film is opgenomen mij onbekend zijn. Weet iemand waar in China dit is opgenomen? Het was in ieder geval weer eens wat anders dan de Verboden Stad!

Uiteindelijk een film die me niet lang zal bijblijven, maar die ik toch wel te pruimen vond om eens gezien te hebben.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Fendou Liu kan nog wel eens uit gaan groeien tot een interessante regisseur. In deze debuutfilm toont hij de onzekerheden en angsten van mannen en hoe zij smachten naar de positieve respons van de vrouwen in hun omgeving. Het zit stillistisch vernuftig in elkaar; met schitterende shots die de opgeslotenheid en het trootseloze van de karakters weet te vangen. Het heeft wel iets van de Nouvelle Vague weg. Het tweede deel heeft mijn voorkeur, omdat de oudere acteur wat meer die onderhuidse spanning die in hem omgaat weet uit te beelden. De getergdheid en de frustratie spatten van hem af en er zijn geen geforceerde onzin-dialogen nodig om het eruit te krijgen.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Artistiek filmpje uit China. Het communisme is echter nergens hier in terug te vinden.

Film speelt zich als het goed is ook af in Beijing en schetst hier een erg interessante tweeluik. Het eerste verhaal was een beetje ala Tarantino, en volgt hier drie amateuristische jongelui die een bank willen overvallen (wie wil er overigens nou geen bank overvallen in een film zou je haast denken) Nadat de wegen tussen de drie scheidden, blijft er nog één van de vrienden over om het verhaal af te maken. Hij denkt het geld bij elkaar te hebben gesprokkeld om in de VS een nieuw leven te gaan leiden met zijn vriendin, maar die blijkt echter al iemand anders te hebben. Het tweede verhaal was eigenlijk wel lekker cynisch. Een politieagent die met zijn impotentie voor ergenis zorgt bij zijn vrouw, die dan maar vreemd gaat met de zwemleraar van hun zoontje. Erg grappig maar ook rauw en scheef concept. De uitwerking in de lockerroom word echter op den duur helaas een beetje langdradig.

Prima film uit China, alleen zoals gezegd word er hier wel een hele andere mentaliteit geschetst van China dan ik had gedacht. Een gijzelnemer zou toch allang al lijfstraffen krijgen en opgesloten worden in een stenen ruimte, ipv dat hij sympathie krijgt van een inspecteur?