• 9.218.618 stemmen

Met onder meer: Zhu Xu, Chow Yam-Ying en Chiu Liu-Kong

Gesproken taal: Mandarijn

Releasedatum: 8 januari 1998

Plot Bian Lian

Wang reist over straat met zijn aapje en is opvoerder van de edele maskertechniek. Hij is hier 30 jaar geleden mee begonnen, toen zijn vrouw hem verliet. Nu is hij oud en wil de kunst traditioneel overbrengen aan een mannelijke leerling. Wanhopig koopt hij een kind dat zich opvallend aanbiedt. Dan komt hij voor allerlei verrassingen te staan waarbij "De Levende Bodhisatva" een belangrijke rol speelt!

logo tmdbimage

Bian Lian Wang

Liang Su Lan

Slave trader who sold Doggie

Ci's wet nurse

Li Xiang

Mooi filmpje dat zeker.

Maar staat toch verdacht hoog. 't Is nogal een regulier drama. Visueel degelijk maar niks aparts. Typische Chinese film op dat gebied. Zo ook de soundtrack. Stoort zeker niet, maar echt prachtig is het niet.

Verhaaltje is leuk, al is ook dit verder redelijk standaard drama. Leukste van de film is nog het kunstje van de oude man. Erg leuk, dat maskerswitchen

Niet vervelend, aardig sfeertje, niet té sentimenteel, maar een beetje meer afwerking had niet misstaan. Nu blijft het allemaal net te gewoon. Toch een aardige maar brave 3.5*. Net iets meer van verwacht.

avatar van NarcissusBladsp.

NarcissusBladsp.

Tja, wie dit blasé een filmpje durft te noemen moet nog wat geestelijk onderhoud verichten. Voor mij is deze film een absoluuut meesterwerk: in al zijn eenvoud zonder al te veel poespas wordt hier een prachtig verhaal verteld in sfeervolle rustige shots. De hoofdrol spelers, maar ook Generaal Aap zijn schitterend. Het masker thema keert in allelei subtiele nuances onnadrukkelijk steeds weer terug. En natuurlijk de Boedhistische atmosfeer met zijn mythologieën zijn perfect in het verhaal verweven. Het respect die de "Bodhisatva" voor de oude meester toont legt een subtiele verband tussen het theatrale en het religieuze. Doggie is hartverovoerend, zij is inderdaad de ware

Bodhisatva. Je zou deze film, min of meer, een Chinese "La Strada" kunnen noemen (ook hier wordt verband tussen religie en het theatrale gemaakt) , maar ik vind "De Koning der maskers" ("Bian lian") net even beter!

ps: wat zong de oude Masker Koning:

"Een draak is hulpeloos in ondiep water

en een tijger kan gekweld worden door

een hond"!

avatar van wei

wei

Een "Bian Lian" meester switcht razendsnel van maskers. Een kunstje dat heel weinig mensen goed beheersen. (Andy Lau schijnt er een meester in te zijn). De koning der maskers mag zijn kunstje echter alleen aan het mannelijke geslacht overbrengen. Blijkt het kindje dat aan hem wordt verkocht net een meisje te zijn...

Mooi verhaal, en soms ontroerend. Wat wel jammer is, is de vluchtige montage af en toe, waardoor de emotionele impact beperkt blijft. Verder veel oude Chinese wijsheden, wat lieve kinderen en een mooie atmosfeer.

avatar van centurion81

centurion81

• 2060 berichten
  • 1919 stemmen

Een prachtige film waarin eigenlijk de positie van de vrouw, naar ik vermoed mede door de 1-kind politiek in China, centraal staat. Het verhaal is aangrijpend, de setting mooi. Enige minpuntje is dat het tempo zo nu en dan wel heel erg inzakt.

avatar van paulo31

paulo31

deze was net op Nederland 3.

Naar aanleiding van de hoge score op Moviemeter toch besloten om te kijken.

geen spijt van. vond hem erg boeiend.

avatar van jtsterkenburg

jtsterkenburg

echt geweldige film. Prachtige vertolkingen van de verschillende rollen. Geweldige sympatieke oude chinese man en ongelofelijk sterk acteerwerk van het meisje. Ook de verschillende bijrollen waren sterk, met name de bodhisatva. Ik vond het tempo helemaal niet te laag, er waren voortdurend nieuwe plotwendingen afgewisseld met sterke stukken karakteruitwerking. Levert ook een geweldig tijdsbeeld van het toenmalige china op. Zoals hierboven al vermeld wordt er voortdurend met metaforen en terugverwijzingen gewerkt en zit de film uiteindelijk toch heel ingenieus in mekaar.

avatar van Baggerman

Baggerman

Aardige jeugd(???)(!)film (maar nou ook niet memorabel). Vooral de oude man speelt erg goed. En het aapje! Het spel met de maskers kende ik nog niet. Zag er erg gaaf uit!!

avatar van Fikret8

Fikret8

Is hier misschien een dvd-release van bekend met NL subs?

avatar van Minaide

Minaide

Ik zag deze film voor het eerst toen ik 12/13 jaar was en vond hem echt prachtig.

Waarom staat er eigenlijk Japans op de filmhoes als dit een chinese film is?

avatar van TheLionKingFan

TheLionKingFan