• 9.218.668 stemmen

Cobain: Montage of Heck (2015)

Documentaire / Biografie | 145 minuten

Genre: Documentaire / Biografie

Alternatieve titel: Kurt Cobain: Montage of Heck

Geregisseerd door: Brett Morgen

Met onder meer: Kurt Cobain, Courtney Love en Krist Novoselic

• iTunes Bekijk via iTunes

Plot Cobain: Montage of Heck

De regisseur van de documentaire, Brett Morgen, is voor de film de archieven van Kurt ingedoken. Daar ontdekte hij tweehonderd uur aan nog nooit eerder openbaar gemaakte audio en muziek, zelfgemaakte video's en vierduizend pagina's aan geschreven tekst van de muzikant. Dit alles wordt gebruikt om een portret te maken van Kurt, die zich niet vaak in de media vertoonde.

Zichzelf (archiefmateriaal/stemrol)

avatar van Geerten

Geerten

De trailer ziet er veelbelovend uit, ik ben dan ook ontzettend benieuwd naar deze documentaire.

avatar van Lurtz

Lurtz

Is het al bekend wanneer deze te zien is?

avatar van Daan258

Daan258

Zeeeerrr benieuwd na het kijken van de trailer.

Kijk er zeker naar uit.

avatar van Geerten

Geerten

Vrijdag 17 april te zien in Tuschinski, Amsterdam.

17/04 | Kurt Cobain: Montage of Heck | IDFA

avatar van Confusie

Confusie

Hij heb zichzelf opgedoekt dus zo onderhand is het wel een keertje genoeg.

avatar van staralfur

staralfur

Ik ben op zich geen enorme Nirvana liefhebber maar toen ik zag dat hij in de bios draaide ben ik er met mijn collega, die groot fan is, er naartoe gegaan. Ik had wel eens het een en ander gelezen over zijn leven maar de precieze details wist ik niet (meer). Het is een meeslepende en visueel aantrekkelijke documentaire geworden, met een mooie afwisseling van animatie, home video's, clips en interviews. De montage was best snel, waardoor het niet voelde dat je meer dan 2 uur in de zaal zit.

Het enige wat ik miste was een interview met Dave Grohl, hij komt wel in de archiefbeelden aan het woord maar ik had graag zijn inzichten van nu gehoord. Had ie geen tijd, of geen zin? Hoe dan ook, het was een interessant, indrukwekkend en meeslepend portret van een getroebleerde man. Ik ga toch maar wat vaker naar Nirvana luisteren...

(En omg, wat was kleine Kurt óntzettend schattig!)

avatar van Starry Night

Starry Night

Geweldig. Must see voor iedereen die geïntresseerd is in Kurt Cobain, zijn leven en zijn muziek. Completer, oprechter en mooier kan een biografie niet zijn. Door beeldmateriaal (zowel privé als optredens en interviews), zijn kunst, geluidsopnamen die erin verweven zijn en de interviews met iedereen die ertoe deed in zijn leven. Prachtige nalatenschap zowel van als voor zijn dochter.

Animaties zijn van een Nederlander hoorden we in het aansluitende interview met de regisseur: klasse!

staralfur schreef:

Ik vind zojuist deze informatie daarover:

Volgens een interview in Rolling Stone had regisseur Brett Morgen het plan om ook Nirvana-drummer Dave Grohl in de film op te nemen, maar die had het te druk met de opnamen van de film Sonic Highways. Tegen de tijd dat Grohl beschikbaar was, was Morgen tevreden met het materiaal voor zijn film en besloot hem niet meer te gebruiken.

Ik moet zeggen dat ik hem ook niet echt mis in het verhaal; de invalshoek vanuit de band zit er via Krist Novoselic in.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Echt een heel goeie docu over Kurt Cobain. Zo krijg je toch een beter beeld van hoe hij in het leven stond. We hebben er natuurlijk al veel over gehoord in de media maar deze docu laat het toch heel duidelijk zien. En trouwens heel mooie animaties van Hisko Hulsing. Voor de muziekliefhebber zeker een must see.

avatar van De filosoof

De filosoof

Een mooie en bijzondere rockdocu waarvan de kracht is dat het sterk autobiografisch en intiem is (de film vertelt niet de geschiedenis van Nirvana maar laat de wereld door de ogen van Cobain zien in de vorm van een collage en selectie van notities, tekeningen, schilderijen, opnamen en filmbeelden van Cobain zelf met een focus op de familie/geborgenheid die Cobain zo graag wilde maar niet kon vinden) en welk collage meesterlijk is aaneengeregen tot een achtbaan van animatie, beeld en geluid in de rauwe en morbide stijl van Cobains eigen werk. Zoals de regisseur beoogt dompelt de film je in een unieke ervaring van beeld en geluid en leren we de mens Cobain echt (enigszins) kennen.

avatar van Richard_Voorhees

Richard_Voorhees

Is ook te zien in cinecity te Vlissingen trouwens. Misschien later deze week maar naartoe.

avatar van dexino

dexino

Na een lange tijd geleden Walk the Line en de docu als Back and Forth gezien te hebben kon deze eigenlijk niet ontbreken, zeker gezien de beoordelingen van andere.

Na het zien van de docu ben ik een beetje met een dubbel gevoel gebleven. Daar waar Kurt echt een geweldige creatieveling is zijn tegelijkertijd veel problemen. Het kijkt wel snel weg, de ruime 2 uur keek wel als of het 5 kwartier was. Ook is het goed dat de film dicht bij de realiteit is gebleven en niet eindigt met complot theorieën.

Wat ik wel jammer vind is dat de succesvolle toeren minder belicht worden, dat zie je dan wel terug in het begin van Back and Forth en in de documentaire van Nirvana door 3doc. Verder vind ik het einde nog wat abrupt en dat vind ik toch wat zonde omdat dit in bijvoorbeeld Last Days heel mooi is uitgewerkt.

Toch kijk ik terug op een mooie documentaire en krijgt hij van mij 3,5*.

ralfsjam

Montage of heck is visueel een juweeltje om te zien. Mooie tekenfilmstukken om het verhaal te visualiseren, zijn teksten en geluidsmomenten vorm te geven en een sfeer aan te geven. Zeer mooi gedaan. Ook de homevideo's en Tour video's waren goed, mooi aandoenlijk en soms zeer ongemakkelijk. De interviews waren wat magertjes. Zijn eerste vriendin gaf aardig wat, en was interessant, maar moeder en Courtney, waar je het meeste van verwachtte, vielen wat tegen.

Veel moest je zelf doen. Lezen... En aangezien ik de niet ondertitelde versie zat te kijken was dat soms flink werken.

Deze docu is een aanwinst voor de fans! Zeker waar. Maar voor de onwetende misschien wat te magertjes kwa info. En ik als fan van het eerste uur had ook een beetje dit gevoel...

Had aangevuld mogen worden tot twee en een half uur met Krist.

Maar misschien moet ik hem nog een keer kijken met ondertitels om de geschreven teksten meer te laten uitleggen...

Al met al een prima docu en ik voelde met weer 17!

4**

avatar van DragQueen

DragQueen

Een indringende en boeiende docu. die de gevoelens en gedachten, van Nirvana frontman Kurt Cobain, zeer sterk weergeeft. Je merkt dat er volledige toestemming werdt verleend, waardoor de blijkbaar rijkelijke archieven open zijn gegaan. Want wat is er dan toch veel bewaard gebleven. De makers hadden keuze uit veel priveopnames, teksten, foto's, opnames en kunst van Cobain. Je merkt dat de docu met liefde gemaakt is. Relevante personen komen ruimschoots aan het woord, en geven je een inkijk over hoe Kurt was als mens. Al miste ik wel Dave Grohl, maar die had ten tijde van het maken van deze docu andere verplichtingen. Visueel is deze docu om van te smullen. Schitterende opgepoetste beelden vloeien naadloos in elkaar over, en worden op tijd afgewisseld met klasse levensechte animaties. Vrijwel altijd ondersteund door echte spraakopnames van Kurt Cobain. Ook de muziek van Nirvana is overal aanwezig. Qua montage en verloop is de docu meer dan onderhoudend, en de dik 2 uur vliegen dan ook in rap tempo voorbij. Het geheel kijkt erg lekker weg, en blijft boeiend tot het eind. Het eind was voor mij een klein minpuntje, en was vrij abrupt. Ik hoopte nog wat meer opheldering te krijgen over zijn vermeende zelfmoord, en de nasleep van zijn overlijden. Maar laat daar nou net niet de focus liggen. Na het zien van deze ontieglijk sterke docu heb je wel het idee dat je de persoon Kurt Cobain iets beter kent. De beste docu over een muziek gerelateerde artiest die ik zag, sinds Days Of Our Lives van Queen. 4 Sterren.

avatar van Apster

Apster

Best mooi, al ben ik toch een beetje teleurgesteld.

Het eerste gedeelte over zijn jeugd is schitterend in beeld gebracht. Ontroerend interview met zijn moeder en een geweldig animatie filmpje over hoe hij veranderd in een rebelse tiener en drugs gebruikt. Naarmate de docu vordert komen er steeds meer animaties, stukjes geschreven tekst, krantenknipsels etc. in sneltreinvaart langs. Ik begon me daar op een gegeven moment aan te storen eerlijk gezegd. De animaties zijn een toevoeging, maar om nou een deel van zijn verhaal te vertellen via slecht leesbare tekstjes is gewoon niet prettig kijken. Noem me ouderwets, maar in een docu wil ik ook graag mensen aan het woord zien die hun verhaal vertellen. Love en Novoselic komen wel voorbij, maar zie je te weinig. Het is een groot gemis dat Grohl niet in de docu verschijnt, omdat hij destijds andere verplichtingen had. Deed alsnog het interview maar toen was het volgens Morgen al te laat om het toe te voegen. Vreemd verhaal, want die wil je toch koste wat kost in je film hebben? Vond het verder jammer dat de zelfmoord niet belicht wordt. Het einde van de film is abrupt met een klein stukje tekst dat gewoon niet past, juist ook omdat de film naar die climax toewerkt.

3,5* Prima film, maar had er meer van verwacht. Pluspunt is de animatie, maar ook het unieke beeldmateriaal die je een kijkje geeft in het ongewone priveleven van Cobain en Love. Valt best wat te genieten dus, maar hoop dat er ooit een waardiger document wordt gemaakt over Cobain en Nirvana.

avatar van milan90

milan90

Wat een sterke docu die me heeft weten te raken en boeide me tot het einde. Mensen die direct betrokken waren bij het leven van Kurt Cobain en teksten, tekeningen uit dagboeken en privé opnames. Het laat een breekbare man zien die totaal overhoop ligt met zichzelf. Niet begrepen door zijn omgeving tijdens zijn opvoeding en jeugd. Depressief, manisch, verslaafd om zich te verdoven en liet destructief gedrag zien. De muziek die een uitlaatklep werd en het beroemd worden wat hij eigenlijk niet wou, eigenlijk wist hij (waarschijnlijk) niet wat hij met zijn leven aanmoest. Pluspunt was de vele beelden en niet continue interviews. De klassieke uitvoering tijdens Smells Like Teen Spirit gaf me kippevel, zo mooi verwerkt in het geheel. Ik had ook minpunten en dat waren de onderlinge verstandhouding tussen Cobain en Novoselic werden weinig belicht en waarom geen interview met Dave Grohl, alleen oude opnames? Zoals Brett Morgan zei is dat hij met al het materiaal Kurt Cobain beter leerde kennen dan zijn eigen vrienden. Dat heeft hij goed weten over te brengen met deze docu.

Apster schreef:
Best mooi, al ben ik toch een beetje teleurgesteld.

filmpje... NME News Trailer released for Kurt Cobain conspiracy theory film 'Soaked In Bleach' - watch | NME.COM

ralfsjam

Ja, maar is toch leuk om te weten voor de kijkers van deze docu, dat dit er ook aankomt?

avatar van Apster

Apster

Kan interessant zijn, maar ik wacht dat maar even af. Kurt & Courtney uit '98 is ook een conspiracy film over zijn dood. Niet gezien, maar kijkend naar de kritiek hier op MM nam de maker het niet zo nauw met de feiten. Ik heb die Love ook niet hoog zitten. Ik geloof niet dat ze tot zoiets in staat kan zijn en er mee weg komt. Maar goed, het is iets wat ruim 20 jaar na dato de gemoederen nog steeds bezig houdt.

avatar van Raffael77

Raffael77

Ik vond dat er te veel fillers gebruikt waren en dat de docu te lang duurde.

Wat vroeger al bekend was en nu ook weer terugkomt is zijn eenzaamheid en depressie ondanks zijn succesvolle carrière.

Ik vond het kwa info ook best mager maar bepaalde stukken en vooral in het begin van de docu erg goed.

Al met al toch de moeite waard om het een keer gezien te hebben.

avatar van MDRAIJER

MDRAIJER

Zo. Even bijkomen.

Dit is veruit de meest intense en interessante rockumentary (als je het zo mag noemen) die ik ooit heb gezien. Ik kreeg na 5 minuten al kippenvel en volgens mij is dat ook niet meer weggegaan.
Toen Kurt de laatste zin van Where Did You Sleep Last Night zong kwamen bij mij de emoties toch wel omhoog.

Ik kan het net geen 5* geven vanwege o.a. het gemis van Dave Grohl.
4,5* dus.

Echt een aanrader voor iedere fan van Kurt of Nirvana.

avatar van scorsese

Uitstekende documentaire over het leven van Kurt Cobain. Veel persoonlijker dan dit document over de stem van een generatie en de frontman van Nirvana zal er niet snel verschijnen. Een onderhoudende aaneenschakeling van talking heads (vooral naaste familie), archiefmateriaal, home-movies en mooie, veelzeggende animaties.

avatar van gauke

gauke

Deze intense, sobere en intieme documentaire over het depressieve iconische brein van Nirvana en van zijn tragische leven, werd gemaakt aan de hand van familiearchieven en dozen vol met privémateriaal van Kurt Cobain zelf en werd in chronologische volgorde getoond. De film was tevens een portret van een disfunctionele familie. Opvallend was dat over de onderlinge verhoudingen van de groep (band) zelf weinig naar buiten kwam.

avatar van Biosguru

Biosguru

Verfrissende docu, die zoveel mogelijk het probleem van de meeste docu's over zulke onderwerpen buitenboord weet te houden. Dus geen ellenlang montage van ijdele, talking heads die algemeenheden oplepelen of achteraf het allemaal aan zagen komen. De animatie's en de strip / kladblok stukje werken erg goed samen met de songs. Ontroerende docu die juist door zijn aanpak wat meer zegt dan de zoveelste 13 in een dozijn docu.

avatar van Richard_Voorhees

Richard_Voorhees

Een docu die vooral inzoomt op Kurt Cobain en de man die hij was.

Persoonlijk vond ik vooral de eerste helft over zijn jeugd intrigerend. Over hoe hij rebels werd door zijn familie die voor hem niet echt aanvoelde als familie. Ook hoe hij aanraking kwam met drugs en zo om ging met types waar hij niet mee om zou zijn gegaan als hij geen gebruiker was.

Zeer herkenbaar trouwens, want ik weet uit eigen ervaring dat dit in de praktijk ook zo is. Ik ken een persoon die ook een periode gebruiker was en in die periode ging hij bij mensen over de vloer waar hij normaal gesproken nooit mee zou omgaan.

Het tweede deel vind ik wat akeliger. Vooral de beelden van hem en Courtney Love zijn wel heel persoonlijk en voelen soms wat tragisch. Vooral wanneer beiden onder invloed van het een en ander lijken te zijn. Knap van Love dat ze deze beelden openbaar durfde te maken in deze docu, want naast dat ze zeer persoonlijk zijn laten ze ook niet de beste kant van hun bestaan zien.

Het krabbelige handschrift van de man voegt helaas niet altijd iets toe. Meestal kan het wel in de context geplaatst worden en zorgt dit op het einde zelfs voor een harde confrontatie. Er zijn alleen ook veel momenten waarbij het wat overbodig is en zijn handschrift zelfs slecht leesbaar is.

Een persoonlijkere documentaire over Cobain dan deze zal men waarschijnlijk nooit maken, dus voor zij die geïnteresseerd zijn in wat meer back story over deze muzikant is dit een waardevolle docu.

Typisch trouwens: ik zag laatst een stuk van een BBC docu waarin men het over Jimi Hendrix had. Zowel Hendrix als Cobain stierven op 27-jarige leeftijd. Een aparte toevalligheid tussen deze twee rock iconen.

avatar van oup

oup

Richard_Voorhees schreef:

Er zijn meer muzikanten overleden op hun 27ste: 27 club

avatar van Und3rdog

Und3rdog

het is gods geklaagd dat mensen een dode verlopen junk en zijn middel matige rock band vereren alsof het de verijzenis van jezus is.

avatar van Daan258

Daan258

Und3rdog schreef:

Middelmatige rockband?? XD

avatar van Koerok

Koerok

Starry Night schreef:

Maar wat het interview met Novoselic mooi maakt is de expressie op zijn gezicht. De hele documentaire is vrij visueel. In die zin mis ik toch ook wel een interview met Grohl. Beetje jammer.