• 9.218.630 stemmen

Geregisseerd door: Brian Helgeland

Met onder meer: Tom Hardy, Emily Browning en David Thewlis

Releasedatum: 21 januari 2016

Plot Legend

"Love, fight, live, rule like a legend."

De tweelingbroers Ron en Reggie Kray (Tom Hardy) zijn twee beruchte gangsters die in de jaren 50 en 60 de duistere onderwereld in Londen overheersten. Dit is het verhaal van hun opkomst en hun ondergang.

Ronald Kray / Reginald Kray

David Bailey

avatar van MovieHolic

MovieHolic

Northernlight- schreef:

Goeie film over de befaamde gebroeders Kray die naam maakte in de onderwereld van East End /London. Tom Hardy speelt zowel de psychotische Ronnie als de sensibele/nuchtere Reggie op een uitstekende manier. Het verhaal is zowel komisch, tragisch als gewelddadig. De twéé personages blijven gedurende de hele speelduur zeker en vast boeien.

My thoughts exactly!

avatar van Waku

Waku

Prima verfilmde britse misdaad maffia verhaal.

Apart tintje door de bijzondere dubbelrol van Tom Hardy die beide broers vertolkt.

Knap hoe hij toch twee totaal verschillende karakters weet neer te zetten.

"Legend" is sfeervol, soms hard en geweldadig maar heeft toch ook wel hier en daar wat sarcastisch grappige scenes.

avatar van Raffael77

Raffael77

The Brain schreef:

Technisch een prachtige film, de jaren 60 spatten van het scherm. Ook de soundtrack en vooral de originele score vind ik erg mooi en goed gekozen. Tom Hardy speelt een geweldige dubbelrol. En toch weet de film niet geheel te boeien. Voor een zware psychopaat is broer Ron toch net iets te braaf. De scene in de kroeg waarbij Ron met hamers zijn tegenstanders molesteert is de enige waarin zijn extreem gewelddadige karakter naar voren komt. Verder wordt het dilemma van broer Reggie om te moeten kiezen voor zijn geliefde of zijn broer nergens echt dramatisch. Het verhaal wordt verteld uit het oogpunt van Reggie's vriendin (Emily Browning) en dat is weer net iets te zoetsappig. Door hier voor te kiezen wordt er erg de nadruk gelegd op de relatie tussen haar en Reggie, maar echt meeleven met haar doe je nergens. De film heet Legend, maar het legendarisch van de gebroeders Kray wordt niet geheel duidelijk.

Mee eens.

avatar van hutsekluts

hutsekluts

Prachtige dubbelrol van Tom Hardy die beide karakters goed uitdiept. Perfect technische realisatie als de broers gezamenlijk in beeld zijn. Boeiend verhaal tegen een mooi vormgegeven achtergrond van de jaren 50 en 60.

Haha, de Krays zijn gewoon cool.

In deze film worden ze soms heel goed en waarheidsgetrouw neergezet, maar soms ook weer niet.

Stiekem is de dubbelrol toch best wel een goed idee geweest trouwens.

avatar van Club5000

Club5000

Ik heb hem na 20 minuten afgezet en dat doe ik eigenlijk nooit. Ik kon maar niet wennen dat Tom Hardy een dubbele rol speelt als broers. Het zag er zo nep uit. Ik zat alleen nog maar op te letten hoe ze het precies gedaan hebben. Waarom geen andere acteur dan was het volgens mij best een goede film. Misschien dat hij aan het einde zo'n plot heeft als Fight Club dat het 1 en dezelfde persoon is maar dat zal ik nooit weten.

avatar van doeze

doeze

Een 132 minutenlange boeiende film. Goed sfeertje en ik vond de dubbelrol eigenlijk wel geniaal. Knap gedaan.

avatar van yesplease

yesplease

Beide Krays worden overtuigend geacteerd. De periode waarin de film speelt is ook goed neergezet.

avatar van blurp194

blurp194

Het begon wel even wat teveel op het gemak, met een fris stukkie soundtrack ontoepasselijk onder de beelden van de wat al te netjes ogende Londense achterbuurtjes. Ik dacht even met weer een zoveelste ver-pop-te geschiedenis te maken te hebben. Maar dat duurde gelukkig niet heel lang, het verhaal wordt al gauw wat serieuzer. En laat ik daarbij toch even niet in de gaten gehad hebben dat de broertjes allebei door Tom Hardy gespeeld worden - ik zat me daar naief af te vragen 'maar wie is dat nou maar weer'. Als enige in de zaal waarschijnlijk. Misschien toch eens beter op de poster gaan letten.

Wel verbluffend knap gedaan, en daarnaast is het ook best een aardige film eigenlijk. Of het erg in de pas loopt met de geschiedenis durf ik niet te zeggen, ik heb langer geleden al eens een film over de Krays gezien - die uit 1990 denk ik - en die volgde toch een wat ander verhaal. En als je de wikipedia er op naslaat zijn er ook nogal wat verschilletjes. Soit, met Emily Browning in een film mag je van mij alles bij elkaar verzinnen.

avatar van Flat Eric

Flat Eric

blurp194 schreef:

avatar van Dirtdiver

Dirtdiver

Een mager zesje voor een magere film.

avatar van martijn011

martijn011

• 2030 berichten

Niet echt een geweldige misdaadthriller. Van dit genre zijn veel betere films gemaakt en deze film brengt niets vernieuwends ondanks dat het echt gebeurd is.

Het begin is nog wel aardig maar ik moest na anderhalf uur echt m'n best doen om de aandacht erbij te houden.

Tom Hardy levert wederom het bewijs een veelzijdig acteur te zijn door twee totaal verschillende karakters te spelen. Samen met de prima jaren 60 setting het hoogtepunt van een film die ik over een jaar al voor het grootste gedeelte vergeten ben.

Nipte voldoende dankzij Hardy.

avatar van ProHcore

ProHcore

Heerlijke rol van Tom Hardy!

Ook Paul Anderson neemt weer een flinke rol op zich, mijn favoriete karakter uit de serie Peaky Blinders!

Eerste helft van de film was heerlijk, had zo een Guy ritchie film kunnen wezen. Helaas zwakt hij naar het einde toe erg af, en begin hij zelfs enigszins saai te worden. Had zeer hoge verwachtingen van deze film, helaas zijn ze door het wat saaiere einde niet waar gemaakt.

avatar van Pim1993

Pim1993

Mwah. De dubbelrol had voor mij geen enkele toegevoegde waarde. Ik had denk ik toch liever een andere acteur gezien. Er werd overall best prima geacteerd, maar de film kon me niet echt in de juiste sferen brengen.

Ik heb me aardig vermaakt en geef hem een nipte voldoende.

avatar van laawim

laawim

Beetje de sfeer van Picky Blinders een genre wat mij wel ligt. Toch het eigenaardige karakter van Ron Kray (geweldig acteer werk van Tom Hardy) bleef de spanning er wel in houden. Ik geef een hoge score door het genre, acteer werk en spanningsveld wat aanwezig was. Maar ook ik had gehoopt op meer spektakel...

avatar van keimpeS

keimpeS

Lekkere sfeer, mooie soundtrack en een gemoedelijke gangsterfilm over de gebroeders Kray. Tom Hardy zet een prima dubbelrol neer als de gebroeders Kray, ook Emily Browning was niet verkeerd!

avatar van ikkegoemikke

ikkegoemikke

“Come to Philadelphia! You see a nice girl, we'll get her for you!

I prefer boys. Italians, sometimes Greek, but I am not prejudiced. “

Legend” zal zeker niet de geschiedenis ingaan als een briljante gangsterfilm. Het kan zeker niet vergeleken worden met een gangsterepos zoals “The Godfather” of “The untouchables”. Deze verfilming met de beruchte Kray tweelingbroers in de hoofdrol heeft wel een enorm geslaagde retro-look meegekregen en toont hoe de broers hun zakelijk imperium opbouwden vol glamour en geweld. En hoe dit imperium geleidelijk aan afbrokkelde. Enerzijds doordat ze constant in de gaten gehouden werden door de autoriteiten en anderzijds door het psychotische gedrag van één van de broers. Het summum wat deze film te bieden heeft, is de acteerprestatie van Tom Hardy. Het lijkt wel op een revanche na “Mad Max : Fury road” waar hij fungeerde als weerloze bloeddonor en moeiteloos weggespeeld werd door Charlize Theron. “Ik ga iedereen eens laten zien uit welk hout ik gesneden ben” zal hij gedacht hebben en dus vertolkt hij hier zomaar eventjes de voltallige tweeling.

Het was pas na een tijdje dat ik ineens besefte dat ik naar één en dezelfde persoon aan het kijken was. Zo griezelig verschillend zijn de twee hoofdpersonages. Niet alleen op fysiek gebied. Ron heeft bolle wangen, een ziekenkasbrilletje en een afhangende onderlip waardoor bij woede-uitbarstingen het speeksel alle kanten uitvliegt. Reggie is het meer afgeborstelde, intelligente type. Maar ook de persoonlijkheidsverschillen zijn magistraal gespeeld. Reggie is het meesterbrein achter de hele operatie die zowel een charmante als een meedogenloze zijde bezit. Maar vooral zijn bezorgde houding tegenover zijn broer speelt in zijn nadeel. Ron is het onberekenbare deel van de tweeling. Een nogal opvliegend karakter die zichzelf zou moeten temperen mits inname van medicatie. De meeste aandacht gaat naar de moeilijke relatie tussen de beide broers. Een verbazingwekkend staaltje acteerkunst.

Verwacht je niet aan veel gewelddadige scenes. Er is slechts het incident in een lokale pub met een rivaliserende bende waarbij de broertjes hun harde aanpak eventjes demonstreren. Wees er maar zeker van dat er naderhand enkele met pijnlijke knieschijven rondlopen. De rest wordt opgevuld met het bekende “politieman probeert crimineel in te rekenen zonder veel succes”, korte verblijven in de gevangenis, een langzaam openbloeiende relatie die gedoemd is om te falen en het ineenstorten van het Kray-rijk door de fratsen van de geschifte broer. Verder alle lof voor de decors en de authenticiteit die je te zien krijgt. Het oude Londen uit de jaren 60 herleeft terug in deze film. De soundtrack paste er perfect bij. En verder zit er heel wat verdoken humor in deze film.

Legendarisch is deze film niet te noemen. Het is een mengelmoes van verschillende verhaallijnen. Het reilen en zeilen van een gangster duo die de onderwereld van Londen stevig in hun greep houden. Connecties met de Amerikaanse maffia wordt onderhouden om een heel witwascircuit op te bouwen. De charismatische broer start een relatie met de lieftallige Frances (Emily Browning) die erop hoopt dat Reggie zijn gangsterpraktijken laat varen. De wig die geslagen wordt tussen de twee broers door Frances, wordt maar slecht verteerd door Ron, die hierop totaal schizofreen reageert. Grootste obstakel waren de dialogen die gevoerd werden in een redelijk zwaar Engels dialect. Vooral de in zichzelf mompelende Ron was moeilijk verstaanbaar. Het enige legendarische aan “Legend” is de wereldprestatie die Tom Hardy levert.

avatar van dvdfreak123

dvdfreak123

Toch niet zo geslaagd vind ik deze legend. Zijn veel betere in het genre. Hardy speelt wel weer geweldig in zijn dubbelrol. Film is traag en wist me niet de volledige tijd te boeien. Zitten goeie scenes in, maar ook vele mindere en saaie scenes vond ik. Al is het gebaseerd op een waargebeurt verhaal, haalt het nergens het niveau van een echt goeie gangsterfilm. Soundtrack was wel goed. Prima verhaal maar moesten hier meer uitgehaald hebben. Voor hardy zijn acteerprestatie krijgt hij van mij nog een 6/10

avatar van rokkenjager

rokkenjager

Had zo halfuurtje korter gekund.

avatar van de grunt

de grunt

Ik kan mijn adoratie voor die man moeilijk inhouden. Simply a boy wonder.

avatar van Leno

Leno

Misdaadfilm met de juiste bedoelingen maar het is het net niet allemaal. Hardy speelt aardig en de setting is prima, het verhaal is echter niet pakkend genoeg. Het verloop laat zich makkelijk raden, wat ook geldt voor de liefdesrelatie die ontstaat. Deze is weinig overtuigend en verloopt ook volgens het boekje. Bovendien gaat het te veel aandacht naar uit.

Overigens heeft, wat ik hier eerder ook al las, de dubbelrol geen toegevoegde waarde. Het is meer zo van 'kijk ons dit eens knap in beeld brengen'.

avatar van cor1946

cor1946

Goede gangsterfilm, goed spel van Tom Hardy. Wel wat langdradig had voor mij korter kunnen duren. Die dubbelrol van broertjes Kray was heel goed gespeeld door Hardy.

avatar van Mercurio

Mercurio

Ondanks het goede spel van Tom Hardy kon deze film mij totaal niet boeien. De dubbelrol van Hardy maakte de film nog enigszins interessant.

avatar van sowhat

sowhat

Ondanks dat ik wel een Hardy fan ben, vond ik deze film toch niet bepaald boeiend.

Gekeken met vrienden en zij dachten er net hetzelfde over, jammer.

avatar van Zwolle84

Zwolle84

Normaal ben ik niet zo van de gangster-/misdaadfilms, maar Legend is een prachtige uitzondering op de regel. Dat komt grotendeels door de zeer sterke cast, bestaande uit Tom Hardy, (Tom Hardy) en - daar is ze weer - Emily Browning. Vooral Hardy steelt hier de show door de broertjes beiden op zeer overtuigende wijze een eigen gezicht te geven: de grillige, eigenaardige Ron en de meer berekende maar als het erop aankomt net zo explosieve Reggie. Ondanks dat beiden door dezelfde acteur worden gespeeld in dezelfde setting en in vrijwel identieke kleding gestoken, weet Hardy ze allebei heel knap hun eigen trekjes mee te geven, wat hij tot in de kleinste details doorvoert. Je voelt zowaar voor beiden sympathie, ondanks dat het eersteklas onderwereldfiguren zijn. Zeer knappe prestatie.

De film mag er verder ook zeker zijn. Waar films in dit genre nogal vaak cliché en langdradig zijn, weet Legend ondanks zijn vrij forse speelduur de vaart erin te houden. Opbouwende hoofdstukken worden telkens net op tijd afgewisseld met explosieve, vaak redelijk expliciete scènes, en ook de mooie soundtrack doet een duit in het zakje door de toch al fijne sfeer nog sterker neer te zetten.

Solide 8 en een plek in m'n voorlopige top 10 van 2016.

avatar van Thomas83

Thomas83

Een beetje een kleurloze en slordig vertelde misdaadfilm. De focus ligt vooral op het drama, maar de personages zijn gewoon niet interessant genoeg om mee te kunnen leven. Dan wordt het op het einde wel erg langdradig allemaal. Ietwat melodramatisch zelfs. Eigenlijk viel Hardy me ook wat tegen in zijn rollen. Het is speciaal om hem tegen zichzelf te zien spelen, maar beide Krays blijven je niet echt bij, en vooral bij Ronnie zie je hem wel echt duidelijk acteren. Weer wat gemompel, wat spetterend spuug. Ook alleen maar een vervelend personage eigenlijk. Het is een onberekenbare gek, wat kun je er nog meer over zeggen?

Thewlis als handlanger van de Krays is ook wel een opvallende keuze, Egerton is wat irritant en misschien ook wat te jong, Ecclestone lijken ze halverwege vergeten en Browning is erg matig. Zowel haar voice-over als haar karakterloze spel. Dat hele verhaallijntje rond haar, Reggie en haar moeder kennen we ook al wel van Goodfellas. Ook de muziek doet er wel wat aan denken trouwens, maar het gebruik van al die hitjes voelt ongeïnspireerd. Ik vond slechts 1 scène nog even echt interessant, die als Reggie uit de gevangenis terugkeert en ruziet en vecht met Ronnie, maar die scène krijgt halverwege dan weer een kinderachtige draai. Wel typisch. 2.5* voor de moeite.

avatar van kleez

kleez

Als dit verhaal niet waar gebeurd zou zijn, zou het een vreemde film zijn qua logica en scenes. Ik vind dat de film enorm slecht in elkaar is gezet qua verhaal... Jammer!

avatar van richiedoom

richiedoom

Vermakelijke film waar echt veel meer in had gezeten. Dit is de grote Tom Hardy show en door hem blijf je kijken. Ik vind echter dat de focus van de film totaal verkeerd ligt. Wat een geneuzel rondom zijn vrouw, wat interesseert mij dat nou! je verwacht een bikkelharde misdaadfilm maar het ontpopt zich tot een standaard 'gangster met vrouw-vrouw wil dat manlief het rechte pad opgaat-man kan dat niet-problemen' verhaaltje.

Ook het einde vond ik totaal niet bevredigend. Waar was ineens heel de Richardson gang gebleven? Die werden erg slordig uit de film geschreven. In plaats van een climax tussen twee gangs, eindigt de film met een moord op een handlanger van de Krays. Meh...

Vanwege Tom Hardy deze score, maar het had veel beter kunnen zijn.

avatar van U-77

U-77

Met een glimlach bekeken. Trompet-scene hilarisch!

avatar van Kondoro

Kondoro

Legend

Oh god ik begin het weer te voelen. De liefde van de gangster en maffia films begint weer te borrelen nu ik Legend heb gekeken. Ik kan hier altijd zo erg van genieten, gangster / maffia films. Legend behoorde zeker tot de film waarvan ik niet kan zeggen dat ik mij uitemate heb verveeld.. Sterker nog, ik heb eigenlijk de hele film wel genoten en stiekem stond er ook bij mij op mijn gezicht een lachje.. Ik kan oprecht zeggen dat ik een kleine beetje Tom Hardy fan begin te worden, ieder zo zijn smaak maar vooral na zijn rol als Bane in The Dark Knight Rises (2012) en sindsdien ben ik hem wat meer gaan volgen. Nu ik van de week Child 44 (2015) had gezien ik wist dat ik Legend bij me had, om ook op de vakantie te kijken kon ik het toch echt niet laten.

Legend verteld het legendarische verhaal over de Kray brothers. Een beruchte tweeling uit de 'East End of London' ook wel gewoon het oosten van London. Legend verteld het verhaal van het Gangster leven van de twee broertjes en als ik zo rond zoek en vooral even op wikipedia kijk klopt het allemaal erg goed. Ronald "Ronnie" Kray en Reginald "Reggie" Kray waren de bazen over 'The Firm' groep en hebben ook twee moorden gepleegd. Eentje op Jack "the Hat" McVitie die, in de film gruwelijk vaak werd gestoken door Reggie. En een moord door Ronald op George Cornell die onder andere in 'The Richardson Gang' behoorde, die berucht stond als de 'Torture Gang'. De film brengt zeker mooie shots van de twee heren in beeld en verteld het levens verhaal mooi. Ronald is helaas overleden in 1995 dankzij een hart aanval, in het psychiatrische is gestorven. En Reggie die 33 jaar celstraf kreeg voor zijn daden, die uiteindelijk acht weken na zijn vrijlating overleden is dankzij blaaskanker.

Legend, zoals ik al vertelde, verteld het verhaal over de Kray broertjes. Die voornamelijk in de jaren 50 en 60 regeerde binnen London als 'the firm' gang. Legend heeft mooie scenes Tom Hardy die met zichzelf vecht als beide personages, een gevecht in een pub, voornamelijk met hamers. Afpersingen, moorden, liefde en meer . Toch wist de film zijn drama kant niet goed te benadrukken en vond ik dat wat povertjes.. Reggie had namelijk een liefde gevonden, Frances Shea , gespeeld door Emily Browning geen lelijke meid. Ze wou dat Reggie geen gangster meer was en wou hem op het rechte pad krijgen, dat wou hij niet en na wat familie ruzies en zelfs een kleine mishandeling door Reggie had Frances op 23- jarige leeftijd zelfmoord gepleegd. Waar in 2002 zelfs nog wat commotie over ontstond. In 2002 is er een oude liefde van Reggie geweest en had gezegd dat Ronald, Frances vermoord heeft uit jaloersheid. Ik las het op wikipedia maar hier heb je een officieel BBC nieuwsbericht. '

Ondanks de trage drama scenes is de film over het algemeen wel leuk. Ronald Kray had wat meer psychopaat mogen zijn en vond het wat te zacht, had daar een betere personage willen zien. Over het algemeen is de film leuk en keek ik hem graag weg, had er een hogere cijfer voor willen geven maar het wat povere eind, soms een lelijk oplossing voor het toevoegen van Ronald of Reggie als je een scene krijgt waar ze beiden in te zien zijn. Daarmee bedoel ik het Green Screen werk. En de saaie drama scenes doen me er toe leiden toch een volledig punt te verlagen. Maar, ik ben erg lovend over de film en heb met smacht gekeken naar het leuke acteer werk van Hardy binnen Legend, zeker een aanrader voor de gangster- lovers!