• 13.687 nieuwsartikelen
  • 171.394 films
  • 11.359 series
  • 32.316 seizoenen
  • 633.692 acteurs
  • 197.064 gebruikers
  • 9.218.841 stemmen
Avatar
 

Meningen

Hier kun je zien welke berichten Henry Spencer als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Arrival (2016)

Pecore schreef:
Henry Spencer, als het falen van één land al in beeld wordt gebracht, is het wel dat van Amerika. De enigen die redding brengen zijn de aliens, door de mensheid een bepaald inzicht te verschaffen, waardoor ze over hun eigen gebrekkige denkbeelden heen kunnen stappen. Dat dat inzicht dan als eerst door een Amerikaanse wordt begrepen - die nota bene verguisd wordt door de andere Amerikanen - is na het voorgaande nauwelijks chauvinistisch meer te noemen. Villeneuve is er de regisseur ook helemaal niet naar, toch?

Oja, gebruik spoilers.


Nu ja, ik heb me er niet heel erg aan gestoord of zo, maar ik vind het wel spijtig dat niemand dat eens anders durft te doen.
Je kan toch moeilijk ontkennen dat de enige humane en redelijke stem vanuit Amerika komt en de Chinezen op het einde zelfs schoorvoetend dankuwel moeten komen zeggen omdat zonder een Amerikaan de hele wereld weer vergaan zou zijn. Het staat mijns inziens gewoon in schril contrast met de realiteit. Ik zie niet veel rationaliteit en scrupules vanuit die hoek komen de laatste tijd. Hoe bedoel je trouwens dat de wetenschappers in het verhaal verguisd worden door de machthebbers. Ze krijgen toch zo goed als carte blanche van de regering ten minste tot de situatie te gespannen wordt door toedoen van die paranoïde russen en chinezen.
Enfin, wel een boeiend verhaal over communicatie en subjectiviteit in de objectieve wetenschap.

Dune: Part One (2021)

Alternatieve titel: Dune

De film heeft zijn merites. Villeneuve doet er een beetje zijn eigen ding mee. De sfeer en de accenten in het verhaal liggen nogal anders dan in de versie van Lynch (die ook zijn verdiensten heeft...).

Visueel spektakel is het sowieso. Mystiek en politiek zitten een beetje op dezelfde manier verweven.

Leukste vergelijkingspunt mijns inziens: de castingkeuzes.

Hierzo in de vorm van een scoretabel:

Personage:

Paul Atreides: Villeneuve 1 - 0 Lynch

Leto Atreides: Villeneuve 1 - 1 Lynch

Lady Jessica: Villeneuve 1- 1 Lynch

Baron Harkonnen: Villeneuve 1 - 1 Lynch

Beast Raban: Villeneuve 0 - 1 Lynch

Duncan Idaho: Villeneuve 1 - 0 Lynch

Gurney Halleck: Villeneuve 0 - 1 Lynch

Thufir Hawat: Villeneuve 0 - 1 Lynch

Dr. Yueh: Villeneuve 0 - 1 Lynch

Gaius Helen Mohiam: Villeneuve 0 - 1 Lynch

Stilgar: Villeneuve 1 - 0 Lynch

Chani: Villeneuve 1 - 0 Lynch

Piter De Vries: Villeneuve 0 - 1 Lynch

Shadout Mapes: Villeneuve 0 - 1 Lynch

Liet Kynes: Villeneuve 0 - 1 Lynch

Nog onbeslist:

Keizer Shadam IV

Prinses Iluran

Feyd Rautha

Alia

de navigatorsgilde

Man van de match: Javier Bardem (Stilgar)

Voorlopige tussen stand:

Villeneuve 7 - 11 Lynch

Het wordt nog een spannende eindstrijd als Villeneuve in de tweede helft gelijk probeert te spelen!

Gezeichneten, Die (1922)

Alternatieve titel: Love One Another

In zijn derde langspeelfilm biedt Dreyer een verbijsterende inkijk in het sociale leven in Rusland vlak voor de de Communistische revolutie en de wortels van het antisemitisme in het interbellum.

De film komt een beetje traag op gang, er verschijnen nogal veel tussentitels en er passeert een ganse parade van personages en nevenpersonages, maar er valt weer zoveel te genieten en te beleven in dit relatief korte en krachtige verhaal. Dreyer toont zich ook hier al een meester in het doorgronden van de menselijke ziel door middel van indrukwekkende close-ups en subtiele acteursregie. De decors, kostuums en algehele portrettering van de plattelandsgemeenschap en de joodse families zijn bijzonder authentiek. De heftige dramatiek wordt ondersteund door tegelijk ingehouden en expressief acteren en de heftige ontknoping is ronduit onthutsend en bijna beangstigend realistisch.

Logan (2017)

Ik hou niet van superheldenfilms, maar als er dan één franchise een beetje bekijkenswaardig is, dan is X-men wel een redelijke kandidaat omdat het toch wel ergens meer over gaat dan enkel good guys vs bad guys. De personages zijn alleszins niet zo zwart-wit gekarakteriseerd: ze staan soms aan de verkeerde kant, maar op andere momenten aan de andere kant en dat maakt ze veel geloofwaardiger en interessanter.

Deze sequel heeft een geladen en sombere sfeer, maar de actiescènes zijn wel lang en brutaal. De dialogen zijn goed en de acteerprestaties van Jackman en Stewart zijn een groot pluspunt.

Als superheldenfilm top, maar als film 'oké'.