• 9.218.737 stemmen

Speelduur: 4 uur en 59 minuten

Ontwikkeld door: Mark L. Smith

Met: Taylor Kitsch, Betty Gilpin en Dane DeHaan

Datum van release: donderdag 9 januari 2025

Eerst uitgezonden op: Netflix (Nederland)

• Netflix Bekijk miniserie via Netflix
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot American Primeval

In 1857 vechten verschillende groepen en individuen om te overleven en controle te krijgen over het land in het westen. De gewelddadige botsingen van culturen, religies en gemeenschappen vinden plaats omdat de betrokken echt geloven dat het gebied hun lot is. Een van hen is Brigham Young, die de leden van de mormoonse kerk leidt. Op de vlucht voor wijdverspreide vervolging, geweld en vernedering, reizen ze naar Utah om een veilige plek en bolwerk op te bouwen. Young zal er alles aan doen om het voortbestaan van zijn groep veilig te stellen.

Afleveringen

1. Aflevering 1

9 januari 2025 (48 minuten)

Op een verlaten buitenpost smeden Sara en haar zoon Devin nieuwe banden terwijl ze zoeken naar een gids die hen door het gevaarlijke landschap verder naar het westen kan brengen.

2. Aflevering 2

9 januari 2025 (1 uur en 03 minuten)

Sara's groep wordt gewelddadig verrast. De zwaargewonde Jacob sluit zich aan bij een militie om Abish te vinden. Isaac keert terug naar zijn verleden.

3. Aflevering 3

9 januari 2025 (51 minuten)

Jacob sluit zich aan bij de zoektocht van een premiejager. Brigham Young rijdt Fort Bridger binnen. Sara, Devin en Isaac komen oog in oog te staan met het kwaad.

4. Aflevering 4

9 januari 2025 (49 minuten)

Red Feather wil het oorlogspad op, Jacob volgt zijn instinct over een verdachte en Abish krijgt schokkend nieuws. Onderweg naar Crooks Springs barst er noodweer los.

5. Aflevering 5

9 januari 2025 (36 minuten)

Sara staat voor een verschrikkelijke keuze als Devins been verslechtert. Brigham Young doet Bridger een aanbod. Abish geeft de Shoshone een grimmige waarschuwing.

6. Aflevering 6

9 januari 2025 (52 minuten)

Isaac trotseert het gevaar en probeert Sara te redden. Jacobs zoektocht naar Abish komt tot een einde. Bridger brengt een eerbetoon voordat hij afscheid neemt.

avatar van lang pee

lang pee

Geike01 heeft honderd procent gelijk bij mij. Dit hebben we al duizend keer gezien, en zelfs veel beter. Was trouwens niet wild van de acteerprestaties. Was blij dat het gedaan was, niks nieuw en niks boeiend...

avatar van lang pee

lang pee

Thorak schreef:

Dan heb ik toch het idee dat we een andere serie hebben gekeken. Humor en romantiek heb ik in deze serie niet gezien en de beste westernserie van de afgelopen jaren vond ik dit ook al niet (Godless, Damnation, Hell on Wheels).

Het is dat een vriend me aanspoorde om de serie af te kijken, maar na de 2e aflevering wilde ik er eigenlijk al mee stoppen. Die Sarah haalde me het bloed onder de nagels vandaan, wat een vreselijk irritant mens is dat zeg! Een gids willen en vervolgens recht overal tegen in gaan en precies doen wat hij zegt dat je níet moet doen.

En dan mister Reed, was dat de voorvader van John Rambo toevallig?

Toegegeven, vanaf aflevering 3 wordt het wel iets beter, maar het blijft een redelijk chaotische serie die te veel verhalen tegelijk wil vertellen. Daarnaast speelt volgens mij ook zo'n 85% van de serie zich in het donker af.

Tenslotte de muziek; gewoon compleet kut. Dat het niet de standaard western muziek met een banjo en een viool is interesseert me dan nog niet eens, maar 9 van de 10 keer past de muziek niet lekker bij de scenes. Te vaak een spannende drone terwijl er uiteindelijk helemaal niets gebeurd of snelle opzwepende muziek bij rustige scenes.

Ik heb de serie wel helemaal uitgekeken, maar ik vind het geen aanrader. Te veel irritatiepunten en historische onjuistheden km dit een goede serie te maken.

Alleen het einde waar Pratt zijn eigen vrouw doodschiet vond ik dan wel weer genieten, dergelijke unhappy endings hou ik wel van.

Leuk detail Abish Pratt wordt gespeeld door de Haagse schone Saura Lightfoot-Leon!

Zeer goed verwoord, en volledig mee eens, ik snap de hype niet

avatar van N976

N976

Het verhaal mist naar mijn mening diepgang en heeft me daardoor niet enorm geboeid. The revenant (waarmee deze serie door sommigen wordt vergeleken) heeft veel meer diepgang in minder speelminuten. Echter, door het goede acteerwerk en diverse spannende momenten keek de serie toch makkelijk weg. Daarom 3.5 sterren.

avatar van The Oceanic Six

Hele goede en indrukwekkende serie over een tijdperk waar geweld en geen moraal hebben zeer aanwezig was. Het levert zes boeiende afleveringen op die geregeld doen choqueren met fors geweld en nare momenten, maar dat goed wegkijkt. Erg diep en inhoudelijk weet het niet te worden, maar dat zocht ik ook niet bij deze serie. Ook genoten van sterk camerawerk, goede muziek, brute geluidseffecten en prachtige landschappen.

Eigenlijk 3,5 sterren maar een halfje bonus erbij voor de vibe.

avatar van perdona

perdona

Op een gegeven moment dacht ik naar een aflevering van the Texas chainsaw massacre aan het kijken was.

avatar van MacReady

MacReady

Zeer matig. Flinterdun verhaal, irritante personages.

Chaotisch en lastig te volgen door de nerveuze montage met veel korte shots.

6 uur aan een stuk door geweld, veel meer is het niet.

Ik kwam er nauwelijks doorheen, wat mij betreft dus absoluut geen aanrader.

avatar van james_cameron

Brute, zeer gewelddadige miniserie, waarin verschillende groepen en individuen in de Verenigde Staten van 1857 proberen controle te krijgen over het land in het westen. Prima geregisseerd door voormalig akteur Peter Berg, die in de eerste aflevering nog even opduikt in een klein rolletje. Camerawerk en montage zijn mij soms iets te ADHD, maar overwegend is alles zeer effectief in beeld gebracht. De cast is ook prima. De veelal gruwelijke gebeurtenissen en naargeestige sfeer zullen niet iedereen kunnen bekoren, maar ik vond dit een meeslepend en spannend epos.

avatar van JkKobus

JkKobus

American Primaval is een redelijk aardige serie. Niks meer en niks minder. Over een tijdje zal ik deze serie niet meer herinneren. Jammer. Het verhaal dat ze flinterdun vertellen had wel wat meer diepgang kunnen gebruiken. Dat Sara het tegenovergestelde van de ervaren Isaac doet, haalde al vanaf het begin het bloed onder mijn nagels vandaan. Brrr... Ook vond ik de rivaliserende groepen onduidelijk. Wie is nu wie en wie wil wat? De setting, kostuums en omgeving is wél weer meer dan aardig. Al met al krijgt deze serie 2 sterren van mij.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

JkKobus schreef:

Heb je er toch maar een halve ster afgehaald?

avatar van antilasergun

antilasergun

Originele serie , tranen in de ogen op het eind.

Echt geweldig. Aanrader.

avatar van Kinjano

Kinjano

Met deze serie scoort Netflix hoog, in mijn ogen dan. Het is gewoon een heerlijke Western, zonder al te veel poespas. Alles wordt mooi in beeld gebracht en de grauwe vibe past helemaal bij het verhaal en alle scenes. Het acteerwerk vind ik ruim voldoende, vooral veel boze en gekwelde blikken en een hoop kwade gezichten. Het verhaal, hoewel niet al te dik, is meeslepend en ik was voortdurend benieuwd naar hoe alles zich zou ontvouwen. Lekker kijkvoer en well done Netflix!