• 9.218.872 stemmen

Alternatieve titel: Ruud Gullit and the Mysteries of Ancient Egypt

Afleveringen: 6

Ontwikkeld door: Tomas Kaan

Met: Ruud Gullit en Willem de Bruin (stemrol)

Oorsprong: Nederland

Datum van release: vrijdag 11 november 2022

Eerst uitgezonden op: Amazon Prime Video (Nederland)

• Amazon Prime Bekijk seizoen 1 via Amazon Prime
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Ruud Gullit en de Mysteries van het Oude Egypte

Ruud Gullit droomt al heel lang van een reis naar het oude Egypte. Voor het eerst in zijn leven bezoekt hij het land waar hij al zo lang een obsessie voor heeft, maar waar hij nooit is geweest. Hij komt op plaatsen waar normaal niemand wordt toegelaten en zoekt antwoorden op de vragen die hij zich al heel lang stelt zoals: bestaat de vloek van Toetanchamon; waren het wel mensen die de piramides bouwden; wordt er een geheim verborgen onder de poten van de sfinx; waarom worden zwarte farao’s in de geschiedenis, kunst, tv en film vaak genegeerd? Ruud Gullit doorkruist het land met zijn rijke geschiedenis, waar hij vrijdenkers en vooraanstaande wetenschappers ontmoet om antwoorden te zoeken.

Afleveringen Seizoen 1 (2022)

1. Aflevering 1

11 november 2022

Ruud Gullit wil weten of er écht een vloek rust op de belangrijkste archeologische vondst van onze geschiedenis: het graf van de mysterieuze farao Toet-Anch-Amon. Exact 100 jaar na deze ontdekking neemt zijn vriend Mido hem ’s nachts mee naar het Old Egyptian Museum waar Ruud oog in oog komt te staan met de grootste schat van de mensheid. Het gouden masker van Toet-Anch-Amon.

2. Aflevering 2

11 november 2022

Ruud Gullit dwaalt rond in Saqqara, de grootste begraafplaats ter wereld. Met zijn eigen sterfelijkheid in ogenschouw, vraagt hij vraagt zich af: welke relatie hadden de oude Egyptenaren met de dood? Ruud leert over het nut en noodzaak van mummificatie en met zijn vriend en Egyptisch meest onvermijdelijke archeoloog Zahi Hawass graaft hij een drieduizend jaar oude sarcofaag op. Wat zit er in die prachtige houten kist, of beter gezegd, wie?

3. Aflevering 3

11 november 2022

Ruud Gullit vraagt zich af of de Oude Egyptenaren écht wit waren, zoals in geschiedenisboeken en films, of ook zwart, zoals hijzelf. Hij ontdekt ook dat van bijna alle standbeelden uit het Oude Egypte, de neuzen zijn afgehakt en heeft een sterk vermoeden dat er opzet in het spel is. Op zoek naar antwoorden reist Ruud af naar het Zuidelijkste puntje van Egypte, waar hij leert over de uitstervende Nubische cultuur en vindt een zwarte Farao…. zonder neus.

4. Aflevering 4

11 november 2022

Ruud Gullit gaat opzoek naar het antwoord op de vraag waar hij al z’n hele leven mee rondloopt: waren het wel mensenhanden die de ongelooflijke piramides bouwden? Er worden deuren geopend die voor anderen gesloten blijven en Ruud krijgt de kans om zijn eerste missie te volbrengen: het ontrafelen van de mysteries van de piramides. Want waaróm werden ze gebouwd en, belangrijker nog… Hoe?

5. Aflevering 5

11 november 2022

Ruud Gullit reist af naar Abydos, het centrum van spiritualiteit voor de oude Egyptenaren en stuit op hun geloof in reïncarnatie. Via verhalen over wederopstanding en een mysterieuze stargate, belandt hij op z’n blote voeten in een tempel. Daar onderzoekt Ruud ook zijn persoonlijke en levenslang gevoelde vermoeden dat hij eigenlijk al veel, héél veel ouder is dan iedereen denkt.

6. Aflevering 6

11 november 2022

Ruud Gullit denkt dat er iets niet klopt aan het beroemdste standbeeld ter wereld: De Sfinx. Hij mag op uitnodiging van de legendarische Zahi Hawass de rug van de Sfinx beklimmen en krijgt iets te zien wat decennialang verborgen is gehouden. In de bibliotheek van Alexandrië ontmoet Ruud de schrijver van het boek waar het voor hem allemaal mee begon ; Waren de Goden Kosmonauten? En op die vraag krijgt hij antwoord.

LOL

Erg jammer van de kinderlijke voice-over. Hij klinkt nog kinderlijker dan het Sinterklaasjournaal en het taalgebruik is alsof hij tegen een kleuter praat.

Flexje schreef:

Ah mooi. Ik vroeg me al af of ik dit wilde kijken maar jouw bericht geeft me het laatste zetje. Laat maar.

Ik trek sowieso Nederlands gesproken docu's slecht.

The Oceanic Six schreef:

Ik trek sowieso Nederlands gesproken docu's slecht.

Het is best een aardige serie hoor. Toch nog de moeite waard.

Je kunt 's een aflevering proberen.

Flexje schreef:

Het is best een aardige serie hoor. Toch nog de moeite waard.

Je kunt 's een aflevering proberen.

Jammer dat het geen BBC productie is, dan had ik het gedaan. Met een mooie vertelstem a la Attenborough erbij.

Ik ben wel eens op tv gezapt langs zo'n BBC natuurdocu op Nederlandse tv, met een voice over uit Nederland. Ik vind dat zo enorm ongemakkelijk om naar te luisteren.

Maar wie weet kijk ik dit nog. Ik heb Prime en het oude Egypte is wel een boeiend onderwerp.

Ik wacht nog even op Seizoen 2: Wesley Sneijder en de Donkere MIddeleeuwen.

Ik heb 'm inmiddels uitgekeken. De documentairereeks is afwisselend en zeker interessant. Gullit bezoekt interessante locaties. Hij mag zelfs in de tunnel kijken bij de Sfinx.

Het is allemaal vrij luchtig. Gullit spreekt zowel experts als mensen die geheel eigen theorieën hebben gevormd.

The Oceanic Six schreef:

Nou ja het zou ook wat raar zijn als er bij een Nederlandse documentaire een Engelse voice over zou zijn.

De voice-over went op een gegeven moment wel.

avatar van shugenja

shugenja

Professor Gullit gaat ons onderwijzen over Egypte. Het concept stoorde mij al vreselijk, maar omdat ik het oude Egypte wel interessant vind, ben ik toch gaan kijken. Maar deze docu bleek nog erger te zijn dan ik al vermoedde. Ruudje gaat zijn eigen complotten bedenken (niet gehindert door enige kennis van zaken) en kan het niet laten constant zijn eigen ego op de voorgrond te stellen.

Dus gaat hij het hebben over racisme, loopt hij met andere archeoloog professor dokter Mido (MIDO!!) door een prachtig museum een beetje te keuvelen uit de losse pols met af en toe een overdreven "ooeeh" en "aah". Een vervelende voice-over vult deze nietszeggendheid op met wat luchtige feitjes.

Je geloof er helemaal niets van wat professor Gullit verteld, want het is wel duidelijk dat hij misschien eens een artikel in historisch weekblad heeft gelezen, maar hij weet er nauwelijks iets vanaf. Alle Egyptenaren waren gewoon zwart! Roept hij dan opeens. Omdat hij de neuzen en de lippen van Egyptische beelden er Afrikaans vindt uitzien. Wat volgt is een tenenkrommend gesprek met de expert. Niet over de inhoud, maar over of Egyptenaren nou zwart of wit waren. Hij had die man alles kunnen vragen, maar nee, hoor.

Voor mij was toch wel echt het breekpunt dat moment dat hij in een museum staat met een expert. Godzijdank eindelijk met iemand die verstand van zaken heeft. Die wanhopige geleerde probeert nog krampachtig iets over de farao's te vertellen, hij noemt een paar namen van heersers en wijst naar de bustes. Maar het zal Professor dokter Gullit aan zijn reet roesten. Walgelijk dit echt waar. Zo zonde want het oude Egypte verdient toch veel meer dan deze beschamende ego boost van een ex-voetballer.

Misschien nog wel het ergste is dat producenten denken dat je zo een onderwerp blijkbaar niet populair kunt krijgen zonder er een of andere beroemdheid aan te koppelen. Nou sorry hoor ik ben geen mongool. Gelukkig zijn er in het verleden genoeg serieuze series gemaakt waar je wel iets van opsteekt over het oude Egypte.Als je van voetbal of Ruud Gullit houdt is dit leuk, maar als je van geschiedenis houdt en het oude Egypte, ga een BBC serie kijken oid. Want het is duidelijk dat het eigenlijk daar niet echt over gaat in deze show. Wees gewaarschuwd!

avatar van The Oceanic Six

Achjee, heeft Ruud er ook weer hier een lading diversiteits woke-saus overheen gegoten? Op tv is hij er ook vaak druk mee.

Ik weet genoeg.

avatar van shugenja

shugenja

Het is nog erger dan jij denkt zelfs. Wij leren bijvoorbeeld belangrijke feiten over het oude Egypte namelijk; Toetankhamon ging dood met een erectie! Dat kun je gewoon zien als je goed naar zijn mummie kijkt! (Mind blown) En Ruud was gefascineerd door een ander beeld want die had borsten, BORSTEN!! wauwww ze hadden transgenders in het oude Egypte wist je niet he?

avatar van EIGER3970

EIGER3970

Ruud komt met zijn bekendheid toch wel op interessante plaatsen: in de Sfinx, nachtelijk museum, ondergronds... en onmoet gereputeerde archeologen en een beroemde auteur: Von Daniken... Soms fantastische verhalen dan weer feitlelijk. Luchtig amusement.