• 9.218.744 stemmen

Versailles - Seizoen 1 (2015)

Show titel: Versailles

Afleveringen: 10

Speelduur: 8 uur en 40 minuten

Ontwikkeld door: Simon Mirren en David Wolstencroft

Met: George Blagden, Anna Brewster en Anatole Taubman

Oorsprong: Canada / Frankrijk

Datum van release: maandag 16 november 2015

Eerst uitgezonden op: Canal+ (Frankrijk)

• Amazon Prime Bekijk seizoen 1 via Amazon Prime
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Versailles

Het is 1667 en de achtentwintig jarige oude almachtige koning van Frankrijk Louis XIV besluit om het grootste paleis in de wereld in Versailles te bouwen. Maar te kort aan budgetten, affaires en politieke intriges compliceren de zaken. We zien de koning Louis XIV langzaam veranderen naar een geëmancipeerde soeverein met een sluw inzicht voor de werking van macht.

Afleveringen Seizoen 1 (2015)

1. 1. Welcome to Versailles

16 november 2015 (52 minuten)

Het is 1667 en Louis XIV is 28 jaar oud en na de dood van zijn moeder zit hij alleen op de Franse troon. De adel van het land is na de opstanden die eerder plaatsvonden beducht en begint te rebelleren tegen de monarchie. Maar nu heeft Lodewijk een machiavellistisch plan. Hij gaat Parijs verlaten en naar het jachtverblijf van zijn vader in Versailles en hij wil het omvormen tot het machtigste paleis van Europa. Hierdoor moeten de edelen die in zijn hofhouding zitten ook meeverhuizen. Hierdoor wordt het paleis van Versailles langzaam een sluimerende gevangenis waar zelfs de meest nuchtere lid van de hofhouding er slinkse plannen op na gaat houden. En dan ligt er ook nog een oorlog op de loer.

2. 2. I Am the State

16 november 2015 (52 minuten)

Louis XIV laat de 'Grande Enquête' uitvoeren, om de legitimiteit van zijn edellieden te controleren, een eerste zet om rebelse gedachten in te perken. Het eerste slachtoffer is Montcourt, waardoor de hele hofhouding zich bedreigd voelt. De politieke overwinningen van Louis worden echter ondermijnd door persoonlijke dilemma’s. Zo neemt de rivaliteit tussen hem en zijn broer Philippe buitengewone proporties aan. Louis kan de escapades van zijn flamboyante, homoseksuele broer niet verdragen. Die gebruikt dan weer zijn koninklijke voorrecht om te tonen wat hij waard is op het strijdveld.

3. 3. Mirror for Princes

23 november 2015 (52 minuten)

Om meer toegang te krijgen tot de Afrikaanse gebieden nodigt Louis XIV de Afrikaanse prins Annaba uit op het paleis in Versailles. Hij speelt zijn grootste troefkaart uit, zijn vrouw Maria-Theresia. Henriëtta, de vrouw van Philippe en de maîtresse van Louis, wordt voortdurend bestookt door de Ridder de Lorraine. In het noorden biedt de Hertog van Cassel onderdak aan Montcourt. Cassel zet zich publiekelijk af tegen de regels die Louis XIV de Franse adel wil opleggen. Hij is vastbesloten het bouwproject in Versailles te dwarsbomen.

4. 4. The Road

23 november 2015 (52 minuten)

Getuigenissen van de moed die Philippe op het strijdveld heeft getoond, zitten Lodewijk dwars. Wat moet hij toch met die broer die met zoveel militaire eer gaat lopen terwijl hij zijn leven riskeert? Aan het hof begint Louise de la Vallière terrein te verliezen aan Madame de Montespan. Ze wordt de grote rivale van Henriëtta, die vastbesloten is haar positie in het bed van de koning te behouden. De adellieden komen steeds minder naar het hof nu ze weet hebben van de gruwelijke aanvallen door Montcourt. Binnen de luxueuze muren van het paleis vormt een mysterieuze samenzwering een bedreiging voor de naaste omgeving van de koning.

5. 5. Bow to Your King

30 november 2015 (52 minuten)

De oorlog is voorbij. Philippe keert terug naar het hof en de soldaten naar de bouwsite van Versailles. Philippe heeft dan wel veel roem gekregen, maar keert van de slagvelden terug als een ander man. Op de toegangswegen naar Versailles vindt een van de schildknapen van Cassel de dood bij een overval. De hertog raakt steeds meer verstrikt in het net rondom hem. Louis besluit om een spectaculaire Koninklijke show in de tuinen van Versailles te geven om de Franse overwinning te vieren. De show maakt eveneens deel uit van zijn strategie om de absolute macht te verkrijgen over de adel, en meer bepaald over de Hertog van Cassel. Daarvoor roept hij de hulp in van de onbetrouwbare Montespan.

6. 6. Invalides

30 november 2015 (52 minuten)

Op de constructiesite van Versailles wordt Louis XIV geconfronteerd met een staking van zijn arbeiderssoldaten. Ze eisen de eer en de privileges van een overwinnend koninklijk leger. Philippe lijkt de enige te zijn die hen ervan kan overtuigen weer aan het werk te gaan, maar dat is absoluut geen optie voor Louis. Een vernederde Cassel moet nu verplicht in Versailles leven. De samenzwering raakt echter verspreid en steeds meer edellieden raken erdoor beïnvloed. Beatrice brengt Sophie ervan op de hoogte dat ze geen blauw bloed hebben. Henriëtta is in verwachting, maar ze weet niet van welke van de twee broers het kind is.

7. 7. Revelations

7 december 2015 (52 minuten)

Louis XIV is ernstig ziek. Dat biedt de mogelijkheid om de samenzwering ten uitvoer te brengen. Cassel, Montcourt, Beatrice en de Ridder de Lorraine hebben nu eenzelfde doel: ze willen Philippe op de troon krijgen, met de hulp van Willem van Oranje, de gedoodverfde vijand van de koning en de Stadhouder van de Nederlanden. Lodewijk herstelt echter wonder boven wonder en laat de Ridder arresteren wegens verraad.

8. 8. Diplomacy

7 december 2015 (52 minuten)

Philippe is zwaar aangedaan en woedend door de arrestatie van de van Lorraine. Fabien wordt vergiftigd door Beatrice, maar hij slaagt er toch in om het paleis te ontvluchten en hij vindt onderdak bij Claudine. Louis XIV ontvangt de ambassadeur van Karel II, koning van Engeland, om een geheim akkoord te sluiten om de Nederlanden binnen te vallen. Karels zus, Henriëtta, wordt in het geheim aangeduid om ambassadrice te worden van Frankrijk. De samenzweerders zien een kans en plannen de moord op Henriëtta. Louis is er zich echter niet van bewust dat zijn gevaarlijkste vijand een van zijn beste vrienden is.

9. 9. Etiquette

14 december 2015 (52 minuten)

Henriette neemt het voortouw in de onderhandelingen met haar broer, Charles II, maar keert duidelijk verzwakt door ziekte terug naar Frankrijk. Het net spant zich rond de samenzweerders: Fabien is vastberaden zich te wreken voor het verraad van Béatrice. De zoon van Louis XIV komt op bezoek bij zijn vader, die hem wil inwijden in de 'kunst van het koningschap'.

10. 10. Bring the Garden Here

14 december 2015 (52 minuten)

De gezondheid van Henriette gaat snel achteruit. Het gerucht dat de ronde deed, wordt eindelijk bevestigd: Henriette werd het slachtoffer van vergiftiging. Claudine doet er alles aan om haar leven te redden, maar tevergeefs: Henriette overlijdt in het bijzijn van zowel haar man als haar minnaar.

avatar van DreamTech

DreamTech

prachtige serie seizoen 3 is nu ook uit gauw kijken !

avatar van jester

jester

Mooi eerste seizoen, overtuigende cast en decor en een interessant verhaal. Ik had eerlijk gezegd geen goed beeld van Louis de veertiende, behalve dat hij de zonnekoning werd genoemd. Maar die naam schetst een eenzijdig beeld, want hij was meer dan dat. Ik had ook niet scherp dat dit in dezelfde tijd speelt als waarin Willem van Oranje in opkomst is, hij komt zelfs nog even nadrukkelijk in beeld. Mooi tijdsbeeld en een aanrader voor de liefhebbers van historisch drama.

avatar van jester

jester

Nu ik seizoen 2 gezien heb (waar William of Orange nog meer op het toneel verschijnt), is me gebleken dat dit niet 'onze' Willem van Oranje kan zijn die hier bedoeld wordt, het moet Willem III zijn: Willem III en Lodewijk XIV - Historisch Nieuwsblad - historischnieuwsblad.nl.

avatar van Joy4ever

Joy4ever

Erg goed. Doet me denken aan The Tudors. Interessant kijkje hoe het er destijds aan toeging op het Franse hof. Volop intriges uiteraard. Er wordt goed geacteerd en de serie kent zo een beetje het mooiste intro als mogelijk: Outro van M83.