The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 (2014)
Genre: Sciencefiction / Actie
Verenigde Staten / Canada / Frankrijk
Geregisseerd door: Francis Lawrence
Met onder meer: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson en Liam Hemsworth
Releasedatum: 19 november 2014
Bekijk via Videoland
Bekijk via Amazon Prime
Plot The Hunger Games: Mockingjay - Part 1
"Fire burns brighter in the darkness"
Tegen alle verwachtingen in heeft Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) de Hongerspelen twee keer overleefd. Maar ondanks dat ze de bloederige arena levend heeft verlaten, is ze nog steeds niet veilig. Haar geliefde Peeta Mellark (Josh Hutcherson) is gevangen genomen door Het Capitool dat uit is op wraak en president Snow maakt duidelijk dat niemand veilig is. Katniss groeit uit tot het gezicht van de revolutie, een opstand van de districten die zich verzet tegen de regering die hen regeert en verhongert. Bij de massa wordt ze bekend als hun 'spotgaai'.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Mockingjay (BoekMeter)
- The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 (MusicMeter)
- The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 (MusicMeter)
- Kijk op Videoland
Beetee
Caesar Flickerman
President Snow

Lefgozer
Lawrence is dan ook niet kundig genoeg om dat creatief op te lossen. Ander punt is het acteerwerk van Lawrence, die begint de laatste tijd wel te grossieren in overacting.
Doet ze toch eigenlijk in elke Hunger Games film? Ik kan haar eigenlijk altijd wel waarderen behalve in The Hunger Games films. Jammer dat de film tegenvalt, ik had stiekem wel bovengemiddelde verwachtingen na alle lofverhalen over het boek van de fans (na Catching Fire zou het pas echt top worden). Toch is het geen verrassing, de eerste twee delen vond ik lang niet zo goed als velen beweren.

Nicole_1989
Ik heb juist begrepen dat fans het derde boek het minste in de reeks vinden, gezien de heftige gebeurtenissen in dat boek. Dit heb ik zelf ook zo ervaren. Daarom ben ik juist, en vele andere fans, enorm verrast over hoe de film het boek naar een hoger niveau tilt.
De film is enorm getrouw aan het boek, maar door er beelden bij te krijgen en het verhaal vanuit verschillende standpunten te belichten gaat het boek veel meer leven.
De trend die ik wat zie/ervaar: degenen die de boeken hebben gelezen zijn positief verrast en vinden de film erg goed. De mensen die de films als referentie hebben, vinden het erg tegenvallen. Valt natuurlijk te wijten aan dat de boeklezers al weten wat er komt.

Lefgozer
Dan heb ik dat verkeerd geïnterpreteerd. Dacht juist gezien de vele gebeurtenissen en dat het dieper zou gaan dan de andere twee delen het daarom ook meer gewaardeerd werd.

johnhendrikos
Gast, serieus? Ging je nou op voorhand al zeggen dat het een waardeloze film is als er geen actie in zit? Maar blijkbaar moet het daarom draaien bij jou.
Anyway.....
De film houdt ongeveer het boek aan qua aanloop. Het laatste deel wordt dus een behoorlijk knalfestijn. Echter vond ik deze aanloop (net als bijv The Deathly Hollows part 1) te tam en niet heel erg boeiend. Katniss begint me ook een beetje op de zenuwen te werken met al dat gejank en gejammer. Het lijkt Ron van Harry Potter dus wel.
Ze hadden naar mijn mening iets meer met de districten kunnen doen. Veel dezelfde locaties en zelfs een gerecyclede scene met precies dezelfde camerastand. Uiteraard is het proloog en biedt het een goede indruk voor wat komen gaat in part 2. Dat we hier nou een jaar op moeten wachten is echter wel belachelijk.
Nou uh ja, het gaat mij op het spectakel natuurlijk. Dus actie en fraaie beelden. In tegenstelling krijgen we, wat jij ook al schrijft, een ellendig lang uitgerekt praat en discussie festijn. En of het nu wel of niet getrouw is aan het boek maakt natuurlijk niets uit. We komen voor een goeie film die we bij lange na niet kregen. helaas.

Nicole_1989
Nee, daar heb je vast ook gelijk in, hoor. Lijkt me dat je dat wel goed hebt gelezen/gezien/gehoord. Er zullen vast ook genoeg fans zijn die het boek juist daarom wel heel erg waarderen. En wellicht dat die dan weer teleurgesteld zijn in de film. Geen idee.
In ieder geval ben ik erg blij met de film, omdat ik vind dat het voor het boek veel verheldert.

Nicole_1989
We komen voor een goeie film die we bij lange na niet kregen. helaas.
Sorry dat ik het zo zeg, maar: spreek voor jezelf!
Niet iedereen is gebrand op explosies en veel geweerschoten. Er zijn ook mensen die houden van de psychologische factoren in een film, en van de politieke machtsspelletjes die laten zien hoe corrupt en vals mensen tegen elkaar kunnen zijn.

johnhendrikos
Sorry dat ik het zo zeg, maar: spreek voor jezelf!
Tja, dan zou kunnen. Maar in dat geval adviseer ik je gewoon om naar politiek 24 te kijken.

kevinverwijst
Zondag gezien! hoorde van veel mensen dat deze saai is en mensen waar ik hem mee ging kijken vonden dit ook. Ik snap waar dit vandaan komt aangezien het eerste uur vrij langzaam opgang komt.
Ik vind in dit deel het acteerwerk wel weer een stuk beter omdat er in dit deel ook gewoon meer ruimte en aandacht voor het verhaal en karakters wordt gegeven en ik ga ervan uit dat net als met Harry Potter (die in 2 delen werd gesplitst) dat ze de actie vooral voor deel 2 bewaren en vooral de spanning en actie opbouwen naar het einde van dit deel en voor het vervolg.
Geef hem een 3,5 omdat ik hem goed vond en ik vond het zelf prettig dat er meer praten en verhaal in voor kwam dan actie. En nu maar een jaar wachten..

Naomi Watts
Klopt, maar was imho niet zo storend maar Lawrence slaat de plank hier toch wel flink mis.

pierre18
Tegenovergestelde mening. Ik vind Lawrence in andere films nogal aan over-acting doen, maar hier uitstekend tot haar recht komen. Vergelijking met elke andere personage in andere films vind ik totaal niet opgaan. Haar rol is voor de helft held en voor de helft een ' anti-held' en die laatste rol zet ze uitstekend neer.
Verder weer een pluim voor de makers om juist niet steeds naar actie-scenes terug te grijpen. Daar word ik zo langzamerhand doodmoe van. Nee, gelukkig grijpt de film dieper in op bijvoorbeeld de kracht van het Capitool. De suprematie van een systeem is zeer beklemmend en overheersend. En ze hadden ook geen betere acteur dan Donald Sutherland voor de rol van Snow kunnen vinden. De film wint enorm aan kracht als je de eerste twee delen ook hebt gezien, volgens mij vallen subtiele elementen je dan veel beter op. Ik vind hem daarom geen enkel moment saai, de twee uur waren om voordat je er erg in had. Je moet hier wel van houden en niet enkel en alleen verwachten dat het een soort actiefilm is, dan kan je teleurgesteld raken. De film is echt veel meer dan dat en staat dichter bij onze 'werkelijkheid', onze maatschappij, dan menig andere blockbuster van de laatste jaren.
Verder is het weer heerlijk om Natalie Dormer te zien, zij het jammer genoeg in een kleine rol.

LaNadine
Zo heb ik het ook ervaren! Ik vond het 3e boek erg tegenvallen na deel 1 en 2, maar de film des te beter! Best bijzonder, aangezien de boeken idd ontzettend trouw verfilmd zijn.

Nightfalls
Na gister deel 1 en 2 nog een keer gekeken te hebben begon om half 1 vanmiddag deel 3. We zaten met 6 mensen in de nieuwe Atmos zaal van JT en dat was wel te merken, je voelde bij het vallen van de bommen de stoelen trillen van de bas. En de vliegtuigen leken ook echt over te komen.
De film was aardig, ik had bij 2 altijd een beetje het idee van kinderachtig en deze was zoals verwacht niet af. Vind het jammer dat ze het in 2en geknipt hebben, maar aan de andere kant kreeg je nu wel meer een beeld van het boek.
Ik vond het niet slecht, maar ook geen topper, hopelijk met de 4e film dat het een mooie tetralogie is.

Nicole_1989
Ja, de films zijn echt een grote en waardevolle aanvulling op de boeken, en dus zeker in het geval van Mockingjay!

GinoAmsterdam
Bekijk hier onze videorecensie:
Filmpraatjes: The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 review - YouTube

fappie
- 2005 stemmen
Bekijk hier onze videorecensie:
Filmpraatjes: The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 review - YouTube
Haha. Goed gedaan gasten. Leuk om te zien.

schram101
Door een boek op te splitsen in twee delen krijg je dus een zwaar gemankeerde pacing en narratief. Lawrence is dan ook niet kundig genoeg om dat creatief op te lossen.
Huh? Hoe zou Lawrence dat op moeten lossen? Zelfs met verdomd goede rol kun je een matig geknipte film toch niet naar een hoger niveau tillen? Een en ander heeft weinig met elkaar te maken.

Naomi Watts
De regisseur heet ook Lawrence.

Ethicus
Verschrikkelijk saaie film. Veel onzinnige scène's en een bende clichés waar je niet blij van wordt. Het "dramatische" moment aan het einde van de film werd door de bioscoopzaal ontvangen met uitbundig gelach. Dat kan nooit de bedoeling zijn geweest van de makers, aangezien er zo'n twee uur lang met veel dramatiek naar het moment suprême wordt toegewerkt.
Als je nog van plan bent om deze film in de bioscoop te gaan bekijken, wijzig dat plan dan direct.

voskat
Ik was juist allang blij dat we niet weer hetzelfde trucje te zien kregen. Dat arena-gevecht kennen we nu onderhand toch wel?
Ik heb m'n buik ook een beetje vol van al die "young adult" films met een eenzijdige, flinterdunne boodschap.
Daarom waardeerde ik ook wel de cynische toon in deze film. Het plaatst de eerste twee films ook in een beter daglicht: dit verhaal gaat niet over de goeie armen tegen de slechte rijken.
Ik heb de boeken niet gelezen, maar ik kan wel raden wat we in deel 2 te zien zullen krijgen. Laat het kanonnenvoer maar doormarcheren, met Katniss voorop.

Nicole_1989
Het "dramatische" moment aan het einde van de film werd door de bioscoopzaal ontvangen met uitbundig gelach. Dat kan nooit de bedoeling zijn geweest van de makers...
Ook ik hoorde in de zaal op dat moment een paar mensen wat nerveus lachen. Maar dat kwam naar mijn idee omdat ze erg schrokken en het moment niet zagen aankomen. Soort van weglachen van hun eigen zenuwen of zo.
Maar echt voluit lachen? Meen je dat nou? Wat schandalig.

pierre18
Inderdaad, film bevat veel meer dan dat. Hoewel sommigen The Hunger Games-films kwalificeren als bedoeld voor jeugd, of de jonge generatie, vind ik deze films juist veel volwassener dan menig andere blockbuster. Dat er jonge acteurs in meespelen wil nou niet per definitie inhouden dat deze bedoeld zijn voor de jeugd.

edwinoudenes
Er zijn in deze film op het eerste gezicht 2 dingen gevorderd. Hun toko is gebombardeerd en ze hebben Peeta bevrijd.
Verder is er dus geen niets gebeurd..
En heb je echt 2 uur nodig voor een backgroundinformatie die belangrijk is voor het verhaal? Kom op zeg.. Stop het verhaal van deze film in 1 uur en maak de laatste film een uur langer. Maarja, wie ben ik?

Dado
Vond deze film beter dan het boek (het deel van het boek waar de film over gaat)
Dit gedeelte van het boek vond ik erg langdradig, waar alle klusjes, werkroosters etc. worden uitgelegd. De film deed het beter, was wat vlotter. Vond sowieso het 3e boek de minste van de serie.
Snap dat de mensen die alleen de films kennen, enigszins teleurgesteld zijn. Deze part 1 is gewoon wat saaier dan de eerste 2 delen. Dit 3e deel gaat niet over de essentie van de 'Hunger Games', maar is een 'standaard' verhaal film.
Deze film is gewoon de opbouw voor het actievolle 2e deel.

Nicole_1989
Gistermiddag deze film nog eens gezien in de bioscoop met andere metgezellen. Dit keer met een geweldig surround sound systeem, waardoor de film veel beter tot zijn recht kwam! En dat maakte mijn filmbeleving tien keer intenser in een klein bioscoopje in Drachten dan in de overvolle zaal van Pathé Schouwburgplein. Wat een geluid, heerlijk!
Ondanks dat ik de gebeurtenissen uit de film nu al kende, maakte het de beleving niet minder. Wederom heb ik met kippenvel op mijn armen zitten kijken. Dit is echt veruit de meest volwassen en intense film in de serie tot nu toe. Katniss en Peeta, beide lijdend aan posttraumatische stressstoornis, worden tegen elkaar uitgespeeld door volwassenen die elkaar de oorlog verklaren. En dat is een zeer wrang gegeven als we kijken naar de eerste film. Peeta-quote: "I just don't want them to change me, turn me into something I'm not. I just don't want to be another piece in their game." Om dan te zien hoe Peeta, het personage met de meeste goedheid in zich, juist wel verandert en zelfs gehersenspoeld en geprogrammeerd om Katniss te doden, is in mijn ogen dan toch de grootste tragiek in deze serie tot nu toe.
Dus: saai? Langdradig? Kinderlijk? Nee, in mijn opinie is Mockingjay, en de Hunger Games-serie in het algemeen, dat echt allesbehalve.
Maatschappijkritisch? Eerlijk? Wrang? Ja.

Masterbrain
De eerste helft van de film was zo saai en vermoeiend dat ik in slaap viel , de film wilde maar niet op gang komen , pas na de pauze werd het pas echt boeiend.
dit was zonder twijfel de minste uit de reeks , hoop dat MockingJay part 2 beter en een spectaculaire afsluiter is.
Voor Jennifer Lawrence z'n acteer prestatie dan toch 3 sterren

Lefgozer
Belooft nog niet veel goeds dat alleen de usual suspects de film met 5* beoordelen. Wordt gewoon wachten op de pindakaas versie dus.
Voor Jennifer Lawrence z'n acteer prestatie dan toch 3 sterren
Wist niet dat Jennifer Lawrence een kerel was/is? De operaties zijn dan erg goed geslaagd als ik The Fappening mag geloven!

John Lee Hooker
Ik begrijp niet zo goed waarom deze Hunger Games - serie zo populair is maar de laatste twee delen vallen me op zich wel mee. Toch kan dit niet de bedoeling zijn van de makers; hun productie 'mee laten vallen'. Echt onder de indruk was ik in ieder geval niet. Al zorgen de ietwat futuristische omgeving en de zorgvuldige soundmix voor enige mystiek, zijn er verder eigenlijk maar weinig aspecten die The Hunger Games tot iets legendarisch kunnen brengen. Een overschot aan gefaamde acteurs vind ik sowieso vaak geen goed teken en ik zie liever wat meer onbekende gezichten. Overigens vat ik de districten op als een weerspiegeling van de huidige Amerikaanse staten, die na een uit de hand gelopen bewindvoering door Obama zich proberen te hergroeperen. Dit wordt ook ondersteund door enkele professoren.

Julie
Strafste Hungergames-gedeelte tot nu toe. Ik was op zich geen fan van de eerste twee, vooral omdat Katniss bij mezelf overkwam als een zeurkous die niet wist wat ze wou en toch 'per ongeluk' steeds de held ging uithangen. Gelukkig krijg je, als je de boeken had gelezen, wat meer achtergrondinformatie en meer inzicht in de belevenissen van Katniss, die je dan projecteert op de film die het allemaal wat draaglijk maakten. Maar met de films zelf vond ik ons hoofdpersonage niet iemand waarmee ik kon meeleven.
In het eerste deel van the Mockingjay komt dan eindelijk de Katniss naar boven die ik voor ogen had toen ik de boeken las. Ik heb het dan niet over een exacte reproductie van wat er in mijn hoofd afspeelde (omdat ik weet dat een verfilming van het boek nooit iedereen kan behagen en ooit minuscuul alles van het boek kan volgen), maar het draaide om een persoonlijkheid in het boek, een karakter die ikzelf zou volgen in de strijd. Eindelijk straalde Jennifer Lawrence dat uit. Andere sterke karakters volgen: Julianne Moore was zeer goed als Coine en éindelijk zag ik in Donald Sutherland een échte slechterik (bij de eerste twee was ik daar niet zo van overtuigd. Geen idee waarom).
De film gebruikt een goede afwisseling van dramatische actiemomenten als eveneens rustpauze's. Het neemt de tijd om het verhaal te vertellen. Het opdelen van één boek in twee films werkt voor mij in deze reeks het beste tot nu toe. Ze maken gebruik van elke minuut, maar op een nuttige manier die het verhaal oftewel voort stuwt of bijdraagt tot de geloofwaardigheid van de karakters. Ik had verwacht dat dit meer een overgangsfilm zou zijn naar de grote epische battle in het tweede deel dan, maar dat was niet het geval.
Het grootste compliment dat ik dan ook kan geven is dat ik de film énorm spannend vond, ook al wist ik wat er ging gebeuren omdat ik de boeken gelezen had. Dat vind ik wel straf, om het publiek op het puntje van de stoel te houden ook al weet de helft ervan wat er gaat komen.

The Hunger Games: The Ballad of Songbirds & Snakes
2023