Genre: Oorlog / Familie
Bekijk via NLZIET
Bekijk via SkyShowtime
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Plot Oorlogsgeheimen
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de Zuid-Limburgse jongens Tuur (12) en Lambert (12) beste vrienden. Tuur zijn vader zit bij het verzet, Lambert zijn vader is NSB’er. Maartje (13), nieuw in het dorp, vertelt alleen Tuur dat ze Joods is. De vriendschap knalt uit elkaar en het noodlot slaat toe.
- Trailer (YouTube)
Leo
Katrien

Bij Dennis Bots:
HOOFDROLLEN OORLOGSGEHEIMEN VOOR MAAS, JOES EN PIPPA
De hoofdrolspelers van Oorlogsgeheimen, de nieuwe film van regisseur Dennis Bots (Achtste-groepers Huilen Niet), zijn bekend.
Maas Bronkhuyzen, die na rollen in de serie Bellicher en bioscoophit Dolfje Weerwolfje doorbrak met De Groeten van Mike!, speelt de rol van Tuur. Joes Brauers, hoofdrolspeler uit musicals als Kruimeltje en Dik Trom, speelt zijn beste vriend Lambert en de rol van Maartje gaat naar Pippa Allen (Patatje Oorlog, ‘Van Gogh; een huis voor Vincent’).
Het verhaal draait om twee jongens wiens vriendschap op de proef wordt gesteld door de geheimen die de Tweede Wereldoorlog naar hun Zuid-Limburgse dorp brengt.
Karen van Holst Pellekaan (Achtste-Groepers Huilen Niet, Jackie) bewerkte de bestseller van Jacques Vriens tot een spannend scenario.
De productie is in handen van producenten Bijker Film en TV en Rinkel Film. In juli gaan de opnames van start in Limburg, België en Luxemburg, waarna de oorlogsfilm in het najaar van 2014 in de bioscoop wordt verwacht.
Over de film
Zuid-Limburg, 1943. De twaalfjarige Tuur en Lambert zijn al van jongs af aan onafscheidelijke vrienden. Ook aan hun idyllische dorp gaat de oorlog niet voorbij. Tuurs ouders gaan in het verzet terwijl die van Lambert lid worden van de NSB. Dan komt Maartje, een bijzonder meisje uit het westen, tijdelijk in het dorp wonen. Zij heeft een groot geheim en besluit dat alleen met Tuur te delen. Die keus drijft de jongens uit elkaar en brengt Maartje uiteindelijk in groot gevaar. Tuur dreigt niet alleen z’n vriendschap met Lambert, maar ook z’n hele familie te verliezen. Hij zal er alles aan moeten doen om beide te redden.
Oorlogsgeheimen wordt geproduceerd door Bijker Film en TV en Rinkel Film in coproductie met Tarantula en Living Stone en in samenwerking met de KRO. De film wordt onder meer gefinancierd door het Nederlands Filmfonds, het CoBO Fonds, het Luxemburgse Filmfonds en de Belgische Tax Shelter. Dutch FilmWorks verzorgt de distributie.
Over het boek
Het boek Oorlogsgeheimen van Jacques Vriens wordt uitgegeven door Van Holkema & Warendorf, onderdeel van Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum bv en is in 2009 onderscheiden met de Archeon Jeugdboekenprijs voor beste historische jeugdroman. Het verhaal is geïnspireerd op ware gebeurtenissen uit Zuid-Limburg, de regio waar Jacques Vriens woont. Jacques Vriens is 37 jaar kinderboekenschrijver en van de 80 boeken die hij heeft geschreven, zijn er inmiddels 3,7 miljoen exemplaren verkocht.
(persbericht)

Van de regisseur van Achtste-groepers Huilen Niet (2012)
Geïnspireerd op het gelijknamige boek van Jacques Vriens.
Vanaf najaar 2014 in de bioscoop

Setverslag (video):
Opnamen 'Oorlogsgeheimen' van Vriens - 12 jul 2013 | L1 | Nieuws en sport uit Limburg
Setverslag (tekst):
Sfeerreportage vanop de filmset van Oorlogsgeheimen | Filmmagie

Vanaf 3 juli in de bioscoop (Dutch FilmWorks)
Update:
Ik heb de eerste teaserposter geplaatst.

horizons
Dochter gaat hier met haar klas heen komende donderdag. Ben benieuwd was ze er van vind.

Quido
Nóg beter dan Achtste-Groepers huilen niet, en dat wil wat zeggen. Must-see. Zelden zo'n gelaagde, ontroerende en spannende (jeugd)film gezien. Met name de gelaagdheid is echt opvallend sterk en subtiel voor een jeugdfilm, zowel in scenario, beeld als spel (ontzettend knap hoe de jonge acteurtjes soms binnen een scène moeiteloos wisselen van emoties). Een paar Kalveren zouden niet verkeerd zijn. Of zou de jury de(ze) jeugdfilm weer volledig negeren?

Op een verloren donderdagmiddag gezien en het is vooral de setting die de film redt, want de rest voelt eigenlijk maar wat slordig aan.
Het is in het begin ook weer even wennen aan het moeizame acteerwerk van de Nederlandse cast, want erg overtuigend begint het niet allemaal.
Langzamerhand trekt het verhaal je meer de film in, al blijft het allemaal wel een beetje borrelen aan de oppervlakte doordat eigenlijk nergens echt rustig de tijd voor genomen wordt.
Wat de doelgroep van deze film misschien niet trekt, maar natuurlijk wel een realistisch beeld geeft van het tijdsbeeld is het verdwijnen van een aantal personen(verzetstrijders, Joden) om vervolgens nooit meer weder te keren. Als ik deze film 15 jaar geleden had gezien zou ik dit niet pikken.
Daardoor schippert de film voor mij een beetje tussen die leeftijdscategorieën en kan ik het ook niet echt plaatsen. Ik moet ook zeggen dat het algehele gevoel toch niet bevredigend is en uiteindelijk zou dit wat mij betreft ook meer in een serie passen dan in deze speelfilm, die toch wat opgepropt aanvoelt betreft de gebeurtenissen.

horizons
Dochter vond het een emotionele film, iets waar merendeel in klas "last" van had. Dus in die leeftijdscategorie doet de film het goed (8-12 jaar zeg maar).
Ze was er zeer over te spreken.

Shinobi
"Je mag het echt aan niemand doorvertellen..."
Vandaag in de bios zonder enige verwachtingen meegepakt en ik moet zeggen dat het me is meegevallen.
Qua verhaal doet het me enigszins denken aan het recentelijke The Book Thief (2013), vanwege enkele overeenkomsten. Op zich kabbelt het prima voort, ondanks dat het hele gebeuren vanaf het begin zo voorspelbaar is als wat. Gelukkig zorgt de realistische toon ervoor dat het onderhoudend blijft, ondersteund door een degelijke setting.
De kindacteurs zelf doen het voor hun doen best aardig; met name van Pippa Allen was ik gecharmeerd, omdat ze zo een vrolijke uitstraling heeft. Het is alleen jammer dat bepaalde dingen niet helemaal uit de verf komen, zoals de manier waarop dialogen geforceerd overkomen en de nadruk op zaken die voor de hand liggen. Daarnaast had de tante weggelaten kunnen worden, omdat zij er alleen is voor - misplaatste - humor. Voor mijn gevoel doet het meer kwaad dan goed.
Al met al redelijk, maar niet voldoende, omdat het lijkt alsof 'Oorlogsgeheimen' zo veel meer te vertellen heeft dan de speelduur toelaat. Zie hiervoor bijvoorbeeld het einde.
Kleine 2,5 sterren.

mcdaktari
Ik heb over deze film nog vrijwel niks gehoord, alleen onlangs op tv reclame van gezien. Ik neem aan dat het een jeugdfilm is maar dat wil niet zeggen dat het dan meteen een slechte film is, in tegendeel zelfs. Dit soort (oorlog) films kunnen ze in Nederland heel goed. Al weet ik nog niet wat "Oorlogsgeheimen" zal worden. Ik ga er zeker naar kijken. Ben benieuwd.

soom
Maas Bronkhuijzen zorgt voor de meeste wauw. Joes Brauers kan hem niet bijhouden, Pippa Allen als Maartje is naar het einde toe indrukwekkend, maar in het begin helemaal niet onder de indruk van haar. Verder zijn Loek Peters en Eva Duijvestein ter ondersteuning wel aardig maar ik heb Loek wel beter gezien in de film hiervoor. En Nils Verkooijen is op weg om minst favoriete acteur in de wacht te gaan slepen. Ik vind hem maar matigjes. Hij kan niet zoveel emoties overbrengen in hoe hij kijkt. Hij heeft maar 2 standen vermoed ik.
Verhaal steekt spannend in elkaar maar met sommige plotelementen wordt wel te weinig gedaan. Wel mooi om te zien hoe de belangrijkste spelers worden voorgesteld. Maar verder, hoe mooi gepoetst ook, ik heb wel het idee dat er wel iets meer geboetseerd had mogen worden door team Holst Pellekaan en Mr. Bots. Redelijk en door vooral Maas met open mond gekeken, maar iets meer uitwerken van kleine snufjes kan geen kwaad.

Epitaph
Maar verder een heel behoorlijke jeugdfilm.

Kondoro
Trailer ziet er goed uit, en ik ben altijd al wel fan geweest van verfilmingen van de boeken van Jacques Vriens. Dus binnenkort even kijken.

Re73
Met mijn dochter van 7 geweest, wij hebben beide prima vermaakt. Spannend en een stukje drama.
Wel wat voorspelbaar natuurlijk maat dat was te verwachten.
Het geheel ziet er heel verzorgt uit en er werd prima geacteerd door de cast.
Wat kennis over de WO2 is voor je kind wel een beetje handig (onderduikers, duitsers, NBS-ers en joodse mensen). Die van mij heeft al aardig wat WO2 materiaal gezien waaronder onze vakantie in Normandië.
Dus voor ons was het geen probleem. Voor kinderen die het liefst nog tekenfilms kijken zou ik er niet naar toegaan.

Starry Night
Prachtige film. De twee hoofdpersonen zijn geweldig en op het laatst zat ik de hele tijd de huilen (heel irritant). Wat vooral zo goed is, is dat er verschillende lagen in het verhaal zitten. Wat is goed, wat is fout.

Aangenaam oorlogsdrama wat ook de volwassenen onder ons kunnen waarderen. Ook de cast was dik in orde en dan hebben we nog de werkelijk prachtige locaties en de goede soundtrack. Een dikke acht dus 4*.

martenaria
Prachtige rollen van die jonge acteurs. Tuur deed me aan Ciske de Rat denken.

Film Oorlogsgeheimen verkocht aan VS - AD.nl
Behalve aan de VS is Oorlogsgeheimen ook verkocht aan Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Estland.

gauke
Opnieuw een ijzersterkte, mooi gemaakte, herkenbare en spannende jongerenfilm van eigenbodem.
Een oorlogsverhaal over goed en slecht, schuld en onschuld, vriendschap en familie, de pijn van de eerste verliefdheid en over geheimen. Een serieus en keihard onderwerp werd belicht vanuit het gezicht van het kind en waar de jeugd werd verruild voor volwassenheid. Een film die onder de huis kroop en recht in het hart wist te raken. De (jonge) acteurs wisten te overtuigen en er was sprake van zeer goed camerawerk en dito muziek.

_Casper_
1 van de betere jeugdfilms die ik heb gezien! en ook voor volwassenen en oudere een leuke film om te zien. De jonge acteurs in de film speelde goed, en nergens vervelend overdreven zoals in veel jeugdfilms wel het geval is. Klein kritiekpuntje vond ik dat de duisters in de film minder goed gecast waren en niet zo heel erg ''duits'' overkwamen (mja uiteindelijk hadden die maar bijrollen, t ging vooral om de jonge acteurs maar toch)
Het verhaal draait om een paar kinderen in de oorlog, hun gedachtes, gevoelens en hoe zei het meemaakte..
2 jongetjes zijn beste vrienden, van 1 word de vader een grote nazi vriend en van de andere word de vader een verzetstrijder. dan komt er een nieuw meisje op school waar 1 van de jongetjes een close relatie mee krijgt en dan....
Film pakt je van het begin tot het eind, aanrader

AmazingPP
Wederom het bewijs dat er in Nederland wel zeker zeer goede en degelijke films gemaakt kunnen worden, iets wat soms wel eens vervaagd als je zulke makkelijke films ziet van een Nijenhuis of de laatste z.g. romcom "Pak van mijn hart".
Zeer mooi verteld, sterk geacteerd, mooi geschoten en een geweldige soundtrack. Ook in deze film gaat het, net als in de voorstelling (want een musical is het niet echt...) "Soldaat van Oranje" (vier jaar uitverkocht en 1,5 miljoen bezoekers tot nu toe!!), om keuzes maken en soms heb je geen keus. De ene jongen kiest de kant van zijn vader en eigenlijk doet de andere dat ook, maar met wie ben je het eens? En kun je begrip hebben voor de keuzes of worden ze ertoe gedwongen? De oorlog moet voor kinderen toch ook een heel angstige, onzekere tijd zijn geweest. Ontroerend en wederom (ook bij "Achtste groepers...") tranen in mijn ogen bij een film van Bots, terwijl hij geen valse emoties aansleept. Het is allemaal puur en dat maakt het zo echt. Mijn complimenten voor alle jeugdige acteurs, want die deden het echte werk! 4 *

jippie2010
Simpele Nederlandse familiefilm, waar weinig mis mee is.
Maar ook nergens echt overtuigend.
Op Bronkhuyzen na dan... groot talent! *3.0

Quido
Brauers vind ik een stuk verder. Benieuwd waar die gaat eindigen.

bjerik76
Een spannende kinderfilm, maar voor volwassen is het allemaal erg nep geacteerd, elk zinnetje komt verplicht uit hun mond en komt niet spontaan over als een goede acteur/actrice.
Zowel bij de kinderen als de volwassenen.
Veel betere nederlandstalige oorlogsfilms gezien. ( o.a. oorlogswinter, de tweeling)

ipman-99
"Dit Is Ons Geheimpje." ... " !!!
Deze film wist me te raken !!! 'Oorlogsgeheimen' is een Nederlandse Drama/Oorlog
film die zich afspeelt tijdens WO II.
De vriendschap van 2 jongens staat centraal in deze prachtige film
die zich afspeelt waarin niemand zonder zorgen door het leven kon komen (ook dus
niet de jonge kinderen) !
De film is avontuurlijk met de nodige aangrijpende en dramatische momenten
die me echt wisten te raken met die schitterende (piano) muziek !
De acteerprestaties van zowel jong als oud verdienen echt een pluim.
Prachtige locaties, muziek, acteerwerk, meeslepend, dramatiek, aangrijpend
en ontroerende momenten ... !!!!

Waku
En opnieuw weet een jeugdfilm mij positief te verrassen.
Daar waar grote kas krakers (met enkel zoveel mogelijk bners in een film gepropt) vaak het aangluren niet waard zijn is dit weer een pluim voor de nederlandse film.
In het begin had ik nog even mijn twijfels toen de jonge cast de eerste scenes inzetten maar naar verloop van tijd ga je zo in het verhaal op dat je het af en toe wat houterige acteerwerk voor lief neemt. Best heftig onderwerp voor doelgroep. Jodenvervolging, bezetting en verzet zijn best zware kost. Maar men heeft dit prima verwerkt in deze "Oorlogsgeheimen" zonder bloedig geweld of loodzwaar drama te brengen.
En toch wist de film mij zelfs op een paar momenten echt te ontroeren.
Prima!

jellybean
Mooie (jeugd) film die ik zeer kon waarderen.
Prachtige locaties, goed camerawerk, de soundtrack en de acteerprestaties waren dik in orde.
Er zitten een aantal ontroerende scenes in die de gevoelige snaar weten te raken.
De oorlog gezien door kinderogen en hoe overleeft een hechte vriendschap als de wereld om je heen zo veranderd?
De kinderen hadden de echte hoofdrollen; de volwassenen speelden meer op de achtergrond.
Wel jammer dat ze de film in Luxemburg hebben opgenomen i.p.v. zuid limburg, al zal daar wel een reden voor zijn geweest. Hoe dan ook zeer aan te raden.

Tarkus
Redelijk goede oorlogsfilm die eigenlijk wel meer geschikt is voor de jeugd.
Maar het verhaal zit wel goed en ook de vertolkingen zijn dat.
Verder alle lof voor de decorontwerpers en de mensen die hebben gezorgd voor het oorlogsmaterieel, dat zeer authentiek is.
Eén ding vind ik wel spijtig, niet alle dialogen zijn even goed verstaanbaar, het was goed geweest dat er een ondertiteling op de schijf had gestaan.

Achtste-groepers Huilen Niet
Familie / Drama, 2012