• 9.218.841 stemmen

Geregisseerd door: Tony Richardson

Met onder meer: Jeanne Moreau, Ettore Manni en Umberto Orsini

Gesproken taal: Italiaans, Latijn, Frans en Engels

Plot Mademoiselle

De seksueel gefrustreerde dorpsonderwijzeres Mademoiselle (Jeanne Moreau) woont in een rustig dorpje. In de zomer komen er Italiaanse houthakkers seizoensarbeid verrichten, waaronder de mooie Manou (Ettore Manni) die ze probeert te verleiden.

avatar van Redlop

Redlop

Michael Haneke zal deze film vast goed kennen. Het hoofdpersonage heeft veel weg van het hoofdpersonage uit La Pianiste, terwijl de perikelen tussen de volwassenen en de kinderen in het geteisterde dorp wel iets weg heeft van Das Weisse Band.

Een interessant gegeven maar toch kon deze film met niet bovengemiddeld boeien. 3*

avatar van Querelle

Querelle

Een film met regie van Tony Richardson, verhaal van Jean Genet (Querelle), scenario van Marguerite Duras en spel van Jeanne Moreau. Genoeg reden om deze film te zien dus. En hij was zelfs beter dan verwacht.
De zwart-wit cinematografie van David Watkin en de locaties zijn zeer sfeervol en het verhaal is vrij bizar en best gewaagd voor die tijd. In ieder geval nog nooit zo'n vroege film met seksueel afwijkend gedrag gezien. (Al word het nog netjes in beeld gebracht). En de film is ongenadig voor de dorpse gemeenschap met hun vreemdelingenhaat en ontspoorde gerespecteerden.
Toch maar eens wat van Jean Genet lezen. Vrolijk wordt ik er waarschijnlijk niet van, maar boeiend en scherp is het zeker.

Sowieso een aanrader voor bewonderaars van Jeanne Moreau. Ergens een stukje gelezen waarin zij als femme fatale werd omschreven. Dat is in deze film een understatement.
Zij is hier gewoon een engel des doods.

avatar van beavis

beavis

Heb deze ook op stapel liggen. Door je enthusiaste bericht en twijfel tussen 4 of 4,5 ben ik nóg nieuwsgieriger geworden. Ben groot fan van Moreau en Duras, Richardson ken ik nog te weinig van... meestal is UK new wave een nogal aparte ervaring qua sfeer, mijn voorkeur gaat uit naar Frans, maar de combi zou geweldig kunnen zijn!

avatar van Querelle

Querelle

Ik hou het meest van de late Britse New Wave.

Deze film is inderdaad wel een combi van beiden denk ik.. De cinematografie deed me wel een beetje denken aan the Loneliness of the Long Distance Runner, en de personages en bizarre gedragingen waren ook in Tom Jones aanwezig (beiden van Richardson). Maar de opening zou zo weer uit een Bunuel film kunnen komen, en het dorpje is natuurlijk typisch Frans. Vervolgens lopen er ook nog eens een paar Italianen rond...

Maar het is wel een stijlvaste film.