• 9.218.769 stemmen

Genre: Horror / Mystery

Geregisseerd door: Mike Flanagan

Met onder meer: Katie Parker, Courtney Bell en Dave Levine

Plot Absentia

"There are fates worse than death."

Tricia’s echtgenoot, Daniel, is al meer dan 7 jaar spoorloos verdwenen. Ook al is ze op dit ogenblik hoogzwanger, toch is haar leven meer dan ooit een puinhoop. Een man of actieve relatie is er niet meteen in haar leven. Rekeningen en andere paperassen stapelen zich op en bezorgen haar de nodige kopzorgen. Haar jongere zus Callie probeert Tricia de helpende hand te reiken en ervoor te zorgen dat haar zus enige stabiliteit in haar leven krijgt. Iets wat ze zeker en vast goed kan gebruiken want helaas heeft ze een verleden als junkie. De hulp van Callie komt net op het juiste ogenblik. Tricia raakt van tijd tot tijd overmand door paniekaanvallen en hallucinaties.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

avatar van DjFrankie

DjFrankie

Vreselijk saai, na een 1/2 uur uitgezet, geen punt derhalve, maar ook geen aanrader

avatar van Actarus

Actarus

Lekker sfeertje!

Het begon allemaal niet zo goed, ik had zin om hem af te zetten...maar eens het mysterie begon, was ik helemaal in de ban! In surround, de ambient muziek, werkelijk smullen van het creepy sfeertje...acteren is niet zo top, maar voor een low-budget filmpje wél goed gemaakt...

Het einde was open voor eigen interpretatie, en dat vind ik dus geweldig!

Een week geleden gezien, en hij spookt nog in mijn hoofd rond...Wie mysterie lust, zal ook deze film naar waarde schatten...

avatar van puppet master

puppet master

Creepy sfeer, zeer spannend, geen horror maar wel een goede thriller.

Het duurde even voordat de film op gang kwam.

Zeker het kijken waard, geen topper maar voor een B-film wel redelijk goed.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Absentia bewijst weer eens dat kwaliteit niet af hoeft te hangen van het budget.

Het plot is al meteen aanlokkelijk voor me geweest om deze te kijken, want horrorfilms (zelfs korte films) over vermiste personen willen meestal al wel erg umheimlich van zichzelf zijn. Zo kreeg ik vroeger ook nog wel eens de kriebels wanneer er op Nederland 1, na het journaal, nog wel eens zo'n politiebericht verscheen om een vermist persoon te melden (die tot op het heden nog steeds niet zijn teruggevonden) Het hele ondertoon is al eigenlijk vrij griezelig.

En Absentia weet met dat thema weer behoorlijk mooi uit te pakken, en zelfs de kijker te misleiden. Om te beginnen is het sfeer al vanaf seconde 1 behoorlijk goed en zuigt je meteen in de film. Dan heb ik het ook voornamelijk over die donkere ambient deuntjes, en het schemerige montage. Vooral de ambient is een behoorlijke aansterker. We volgen Tricia, die het na 7 jaar nog steeds niet heeft opgegeven om flyers rond te nieten over haar vermiste man Daniel, maar zo langzaamerhand begin je wel te beseffen dat het nog maar weinig zin heeft naarmate er jaren verstrijken en tot overhalen van haar zus Callie, besluiten ze Daniel maar "in absentie" te stellen. Langzamerhand lijken de situaties steeds recentelijker te worden want vanaf dat moment gebeuren er steeds vreemdere dingen en ziet Tricia Daniel steeds in nachtmerries en hallucinaties terug. (die hier wel doodeng en onderhuids worden weergegeven) Zit dit nou daadwerkelijk tussen haar oren of is er meer aan de hand. En wat heeft dat voetgangerstunneltje, een paar meter van haar huis vandaan, er nou mee te maken?

Je zou haast denken dat dit weer naar de ouderwetse manier gaat, dat bijvoorbeeld Tricia schuldig is aan de vermissing of een eventuele moord op Daniel ("You've done this to me") Wanneer, zoals hierboven in het plot ook vermeld staat, Daniel wel echter weer voor haar op de stoep staat, zou je denken dat alle spanning en de verrassingen overboord zijn gegooid. Juist niet... vanaf dat moment neemt de film wel een andere wending, een heel andere wending, dat zelfs nog een beetje buitenaards (?) is.

Gewoon weer een van de betere B-films die ik heb gezien en ik merk nu dat low-budget horrors nog zelfs wel eens enger kunnen wezen dan een bioscoop-succes. Zoals gezegt, de sfeer is een behoorlijke aansterker en de soundtrack helpt ook een hard handje mee en is ook aanwezig wanneer het moet. Die tunnel, waar het in de film ook allemaal om draait (maar je vraagt je wel tot het einde af waarom) word hier ook op een lekkere lugubere, Chris Cunningham-manier neergeschetst en elke keer als we daar naar teruggaan bezorgd het je weer een flinke dosis spanning. Vooral die shot waarbij de camera focust op die tunnel bij nacht en dat je op den duur iets ziet bewegen was ook een lekkere getimede scene die ik een paar keer terugspoelde. Kon ook niet misstaan in een Cunningham-clip.

Het einde was ook meer dan gelukt. Geen climax, maar wel op een andere manier erg goed en luguber neergezet.

Een film waar ik me helemaal in kon vinden en zoals een independent-horrorfilm hoort te zijn. Acteerwerk was ook helemaal niet slecht en op den duur merkte je ook niet echt veel van het lage budget. (Je ziet wel dat de cameraman de camera bijna nooit stil kan houden, maar dat maakt het ook uniek). Nee, Absentia was erg goed te verhapstukken en ik zou het als Horror/Mystery/Cunningham/Lynch-fan zeker een kans geven.

Na het zien van deze film loop je niet meer door een voetgangerstunnel.

avatar van maurice74

maurice74

Een half puntje minder omdat de film de spanning niet helemaal tot het einde weet aan te houden, maar heeft genoeg (onverwacht) enge momenten en een lekker sfeertje om boeiend te blijven. Fantastische film!

avatar van Seam

Seam

Redelijke film, waar voldoende op aan te merken is. Het verhaal komt erg traag op gang, en het acteerwerk in het begin overtuigt ook amper dus het begin is echt dodelijk. Later wordt het allemaal wat beter, acteerwerk wordt wat sterker en het verhaal wordt nog wel echt spannend. Het einde is dan weer matig, de film weet niet echt wat hij nou wil.

Camerawerk was wel prima, alleen de belichting vond ik zwak, maar bij een B film kun je dat verwachten. Muziek was ook aardig, veel ambient en terugkerende melodieen waardoor een goede sfeer wordt neergezet en je op sommige momenten in een trance komt, dankzij de begeleidende beelden.

Niet echt het kijken waard, aangezien het begin zo tergend is en de rest is eigenlijk niet veel meer dan een tussendoortje en vergeetbaar.

avatar van U96

U96

duistere sfeer in de film is super !!! persoonlijk vind ik dat je met een groot zwart gat blijft zitten op het einde van de film, wat jammer is, dus daarom om maar een 3,5*

avatar van Serpicos

Serpicos

Fijn project dit

al heb ik me, vooral in het begin, geërgerd aan het prutserig camerawerk, de slechte montage en de acteerprestaties die niet konden overtuigen. En ik weet niet of het later beter werd, maar ik ben na een halfuurtje (?) 'vergeten' dat het er nogal amateuristisch uitzag. Het stoorde me helemaal niet meer en dat is denk ik te wijten aan het duistere sfeertje in de film dat op zijn beurt werd gecreëerd door een goed werkende soundtrack.

Weinig horror wel in de film, dus deze zou beter ingedeeld worden in het genre mysterie/thriller, zodat mensen niet de verkeerde verwachtingen zouden krijgen.

avatar van bjerik76

bjerik76

horror??

De film gezien zonder te weten waar het over ging.

De opening was wel mooi, dramatisch/zielig.

De film werd ook steeds geheimzinniger en mysterieuzer.

Voor een low budgetfilm ( zo kwam het op mij over) vond ik het allemaal wel goed/spannend.

Helaas duurde de film op een gegeven moment te lang en blijft het hangen zonder een stapje verder te komen.

het toch wel mysterieuze zorgde dat ik bleef kijken, ook door de muziek.

Ik zie net dat de film maar 90 minuten duurde ?..

Ook het eind houd eigenlijk veel te veel vragen over hoe/wat/waarom , waar, en afkomst.

net een voldoende.

avatar van joolstein

joolstein

Beware what lies underneath!

Met alle goede wil had ik deze low- budget film een hoger sterren aantal geven! De film ziet er best goed. Ook wel spannend maar helaas! Ik zit met te veel vragen die ontbeantwoord blijven. Waarom wordt de ene persoon wel gepakt en de andere niet? Hoe kan je als mens achter muren komen? Waarom deden ze het? enz...

Tja voor mij blijven er te veel losse eindjes en tel daarbij op dat de twee actrice`s nu ook niet de allerbeste zijn. Dit bij elkaar opgeteld kom ik tot de conclusie dat ik echt niet hoger kan geven.

avatar van Willy Wartaal

Willy Wartaal

Ontzettend slecht, inspiratieloos en van bedroevende kwaliteit. De enigste reden voor het kijken van deze film voor mij was omdat ik "Oculus" een geweldige film vind. Hier was weinig goed aan, slecht camerawerk en behoorlijk veel herhaling van soortgelijke en dezelfde shots en muziek ook. Acteerspel wisselvallig van redelijk tot aan een erg laag niveau. Verhaal is prima voor een low-budget filmpje en dat vragen onbeantwoord blijven is ook geen enkel probleem. Hier schort het naar mijn mening gewoon aan de uitwerking, vooral in de regie, cinematografie en montage is het een rotzooi (continuiteit is ook een zootje). Mooie meid die Katie Parker trouwens, ze heeft wel wat weg van Rebecca Hall.

avatar van acsaczy

acsaczy

Hij bleef bij mij wel hangen doordat het zo mysterieus is en hoe het gefilmd is, de beelden.

Beklemmende sfeer zit er ook in. 3 positieve sterren.

avatar van alexspyforever

alexspyforever

De premise was interessanter dan de uitwerking ervan. Het blijft allemaal erg vaag, meer vragen dan antwoorden. Het verhaal en de karakters waren niet bijster interessant. Wat uiteindelijk die mensen ontvoert, waarheen en waarom het blijft allemaal heel vaag. Het idee was best interessant maar de manier waarop het werd gebracht deed me veel te weinig.

avatar van Dav91

Dav91

Het acteren was zeer slecht en de jumpscares die erin zaten waren voorspelbaar en zeer slecht.

Het verhaal was wel interessant en daar is ook alles mee gezegd.

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Hoe zo'n ultra-low-budget film erin slaagde van 7 Prijzen en 4 Nominaties weg te kapen is mij een raadsel. Het plot boeit niet, de vertolkingen zijn ondermaats, de regie en de montage zijn alles behalve denderend, het geheel is sfeerloos en niet spannend en de simplistische minimale muziek klinkt eentonig. Een prent over mysterieuze verdwijningen in een tunnel die ik snel zal vergeten.

avatar van DionneDarko

DionneDarko

Veel te lage score hier! Het bewijs dat er niet veel geld uitgegeven hoeft te worden om de kijker te boeien. Mensen die beweren dat dit geen horror is, wat is in jullie optiek dan echt horror? Gore en bloederige ingewanden? Echte horror heeft dat niet (per se) nodig zolang het je maar een beetje doet huiveren. Veel films zijn juist veel te overdone en te plat. Vaak doen kleine low-butget films mij veel meer, soms gaat het ook finaal mis hoor. Ik wil niet zeggen dat alle low-budget horrors heel goed zijn maar er zitten toch echt wat pareltjes tussen die ook nog eens in je hoofd blijven zitten, zoals deze. Ik zou het op zich meer een horror/mystery film willen noemen. Ik vond het acteerwerk niet slecht. Tenminste niet alle acteurs waren even goed maar de 2 dames zou ik graag weer in iets anders terugzien.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Persoonlijk ben ik dat niet met jou eens. Ik vind het ook geen echte horror. Wat niet inhoud dat het geen goeie film is hoor. Maar een echte horror film vind ik films zoals bv Evil Dead en Saw, waar dus veel gore in zit. Dat zie ik als echte horror. Films zoals Absentia, zou ik zelf geen horror noemen, eerder een thriller of griezelfilm. Maar dat is mijn persoonlijke mening. En nogmaals ik beweer niet dat dit een slechte film is, in tegendeel zelfs.

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Wat een lage score heeft deze film hier op deze site. Dit is een klein meesterwerkje, of in ieder geval benaderd het dat. Met minimale middelen zo'n sfeer opbouwen, dat zijn er niet veel die dat kunnen. Het is inderdaad meer een thriller dan een horror film, maar toch heeft de film wel een creepy sfeertje. Acteerprestaties zijn dik in orde, camerawerk is ook prima, alleen de score vond ik ietwat eentonig. Een dikke 3,5 *. Gekeken vanaf Blu Ray.

avatar van Insignificance

Insignificance

Het soort bovennatuurlijke horror waar recensenten dol op zijn. Bij een deel van het publiek zal dat wel anders liggen, getuigde ook enkele lompe reacties hier. Zo beroerd is het allemaal niet, zeker als je het budget in ogenschouw neemt. Probleem is wel dat Flanagan's scenario enkele doorzichtige schrijfseltjes bevat. Dat speelt dan met name op wanneer beide agenten zich ermee bemoeien. Net de twee minste acteurs van het hele spul. Als het zich zuiver op het duistere sfeertje toespitst, gaat het veel beter. Een paar droge verschijningen die om die reden wel wat hebben, wat geheimzinnig en spooky gedoe in een tunnel en een fijn, ingetogen ambient soundtrackje die de toon bepaalt. Weinig mis mee. Jammer dat Flanagan net iets te vaak met iets anders bezig is.

avatar van Halcyon

Halcyon

Ingetogen low-budget horrorfilm die het vooral van de suggestie moet hebben. Het mag duidelijk zijn dat de makers dit spel goed beheersen en een groot deel van de gruwelen aan de verbeelding van de kijker overlaten. Er wordt wel een tipje van de sluier opgelicht, maar daar blijft het (gelukkig) bij. De shots van en in de tunnel zijn hierin van cruciaal belang: duister en onheilspellend. Maar ook de vertolkingen (met name van beide zussen) zijn meer dan degelijk. Als je daarenboven nog eens een origineel uitgangspunt voorgeschoteld krijgt, heb je als horrorfan niet te klagen. Dit soort films mogen ze meer maken!

avatar van broncode

broncode

Na het sublieme Hush ook maar even deze film van Flanagan gekeken, en ook hier slaat hij de plank niet mis.

Het zijn dan wel twee totaal verschillende films, maar in beide word goed geacteerd en zijn de scenario's van de zelfde klasse.

De film zal voor de gemiddelde horror liefhebber traag overkomen, maar ik vond hem goed gedoseerd.

avatar van Daan258

Daan258

Na een aantal jaar is opnieuw bekeken en ik moet er helaas een halve * afhalen.

Qua sfeer en redelijke spanning zit de film behoorlijk goed. Ook wist het verhaal zeker te boeien tot het eind.

Maar het voor mij zeer teleurstellend einde zorgde ervoor dat de film geen voldoende was.

Zoals hier al meer werd vermeld: je blijft eigenlijk met meer vragen zitten dan dat je te weten komt en was het een beetje afgeraffeld afgewerkt.

Vreselijk jammer dit want het echt zoveel beter gekund.

Het acteerwerk was daarnaast ook niet hoogstaand maar kon er opzich nog wel mee door.

Helaas moet ik er een 2.0* van maken.

avatar van filmofiel

filmofiel

De sfeer mag ik wel uitmuntend noemen, hoewel de film op zich best een beetje langdradig overkomt heeft deze mij wel kunnen boeien en heb ik deze film toegevoegd in mijn Blu-Ray Cult collectie.

avatar van Alathir

Alathir

Iedereen heeft het hier over sfeer? Ik vind juist dat deze totaal ontbreekt want ik werd niet meegevoerd waardoor de film bijna het ganse eerste uur langdradig was. Daarna komen er wat interessante vertelsels uit de archieven van de geschiedenis van de verdwijnplek naar boven. Het is zowat het boeiendste dat de film weet voor te stellen. Toch blijft het geheel erg vaag en hoewel ik daar meestal mee kan leven vind ik het hier te vaag. Je moet niet alles uitleggen maar mensen die in een muur verdwijnen daar kan ik niks mee.

Ik kan ondertussen wel zeggen dat ik een Flanagan fan ben want hij scoorde voor deze film 3.38* gebaseerd op 4 films. Oculus wel gezien (ik denk zelfs 2x), maar hier slaat hij de bal wel wat mis. Hoewel het misschien zijn meest originele film is, vind ik het wel zijn slechtste. De twee actrices zijn gewoon vrij irritant en het duurt te lang voor er eindelijk wat gebeurd. Horror is dit in geen geval. Drama dat wel maar het is eigenlijk totaal niet sentimenteel gebracht - maar dat zou ook niet gekund hebben want je hebt namelijk niks binding met de personages. Je blijft net als kijker verbijsterd achter net als die politieagent met zijn blinkende knikker.

avatar van Thomas83

Thomas83

Goed script weer hoor. Daarmee steekt ook dit vroege werk van Flanagan met kop en schouders boven de gemiddelde horrorfilm uit. Niet dat dit bepaald een doorsnee horrorfilm is, of een die het van het verhaal moet hebben. Het is vooral het uitgangspunt dat interessant is, en voor de rest moet de film het vooral van suggestie en een verstikkende sfeer (Flanagan is duidelijk een Lovecraft-fan) hebben, en van de uitgewerkte en echt overkomende personages die ervoor zorgen dat dit allemaal werkt. Af en toe zie je wel dat dit een film met een klein budget was, maar dat is deel van de charme. 3.5*.

avatar van wibro

wibro

Een film met een goede spanning opbouw en een lekker duister sfeertje, mede ook door de uitstekende soundtrack en uiteraard het enge en geheimzinnige tunneltje. Daar moest de film het voor mij van hebben, maar wat het allemaal mocht betekenen; ik zou het niet weten. Misschien was de regisseur het daar ook helemaal niet om te doen. Alsof hij wilde zeggen; dat mogen jullie zelf invullen.

Van deze regisseur had ik tot nu toe alleen de film "Oculus" gezien, waarvan ik mij helaas niet zo veel meer van kan herinneren. Ik had namelijk ook geen bericht geplaatst bij die film. Stom achteraf. Flanagan's film "Hush" staat voor de volgende keer op mijn watchlist. Hopelijk dat die wat minder geheimzinnig is zodat ik mij na afloop wat minder waarom vragen hoef te stellen zoals nu bij "Absentia". Hapklare brokken hoeven mij niet voorgeschoteld te worden maar er zijn grenzen. m.a.w. maak het ook weer niet te moeilijk.

avatar van Solipsis

Solipsis

Ja jammer... er had toch meer ingezeten, veel meer ontwikkeling was wel fijn geweest ipv zo'n trage 1e helft met maar een 90 min speeltijd. Ook eens dat t acteren slecht was, vooral dat van een aantal van de mannen.

Ik ben het gaan kijken omdat ik interesse kreeg in Mike Flannagan, LOL trouwens dat die zowel Haunting of Hill House als Haunting of Bly Manor heeft (mee)gemaakt waarvan ik vooral t eerste een fijne serie vond.

avatar van ibendb

ibendb

Een best origineel plot en een duidelijke oorsprong van het genie dat Flanagan geworden is. Het wordt jammer genoeg net iets te hard ondermijnd door het lage budget en het was middelmatige acteerwerk. Desalniettemin een leuke zit maar niet voor iedereen.