• 9.218.841 stemmen

Geregisseerd door: Frantisek Vlácil

Met onder meer: Petr Čepek, Emma Černá en Jan Vostrčil

Gesproken taal: Tsjechisch en Duits

Plot Adelheid

Vlak na de Tweede Wereldoorlog neemt een Tsjechische soldaat de leiding over van een landgoed dat daarvoor bezit was van een Duitse familie. Hij wordt verliefd op de dochter van de Duitse familie, die nu de huishoudster is geworden. Als hij ontdekt dat zij haar broer, een Duitse ex-soldaat, verstopt houdt moet hij kiezen tussen zijn liefde voor haar en zijn plicht.

logo tmdbimage

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Komt 23 augustus van dit jaar uit bij Second Run (de 3e DVD van Vlácil op dit label).

En het lijkt erop dat Second Run zijn eigen huisstijl hiervoor heeft verlaten (jammer). De hoes lijkt op de hier afgebeelde hoes van Facets, maar dan okergeel.

avatar van starbright boy

• 22004 berichten

Gelukkig is dat niet het geval maar heeft Play gewoon de verkeerde hoes op de site gezet. Op Amazon staat de fraaie echte:

Adelheid [DVD]: Amazon.co.uk: Petr Cepek, Emma Cerná, Jan Vostrcil, Franti ek Vlácil: DVD

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Ah gelukkig.

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Film die qua thematiek en intrige bijna een copie is van coach to vienna.Eigenlijk tamelijk onvergelijkbaar met Vlacils eerdere films spelend in een verder verleden,qua stijl dan toch.

Het is allemaal veel statischer,logisch gezien het feit dat driekwart van de film speelt op dezelfde locatie,dat landgoed dus.Allerhande gekut met zoom- ins was hier volslagen zinloos geweest.

Net als in CTV bepaald geen romantisering van het verzet,maar zeker ook niet van de moffen die er nog slechter van af komen.Nuchter gesproken is de eponieme heldin gewoon een ontzettende teef(en bovendien minder lekker dan ze op de poster lijkt).

De film is een duidelijk product van een post- Praagse lente kater en de sfeer is er een van nihilistisch pessimisme.Hij speelt ook minder in het verleden dan je zou denken:in CZ was het naar het schijnt gewoonte om dissidenten te resocialiseren door ze nuttig werk als pleeschrobber of road kill schraper te laten verrichten.Het soort taakstraffen dus dat Adelheid hier ook krijgt opgelegd.

Tenslotte:geen hippie klanken op de actergrond,maar Bach gecomineerd met...J.Strauss jr.(ook diegetisch,die laatste)

avatar van Baggerman

Baggerman

Inmiddels de derde Tsjechische film die ik zie die over de afhandeling van de Sudeten-Duitsers vlak na de oorlog gaat. Hier komen de Duitsers er een stuk slechter af dan in de film van Herz en meer parallellen vertoont met die van Svoboda. Wat mij betreft niet Vlacils beste film, maar zeker niet slecht. Volgens mij wel pas zijn eerste kleurenfilm.

pippo il buffone schreef:

Inderdaad en inderdaad. Ik vond 'Coach to Vienna' echter toch wat boeiender, maar hier blijft het wel beklemmend en ook best boeiend of de 'teef' (Emma Cerná, een actrice die ik nooit eerder zag en die ik overigens juist lekkerder vond dan op de poster!) wel valt te vertrouwen of niet en wat ze nu gaat doen. De film is prettig langzaam, bijna contemplatief. Schitterend eind ook overigens.

De Second Run uitgave had wel best wat beter mogen worden opgepoetst. Erg donker allemaal.