• 9.218.841 stemmen

Geregisseerd door: Svetlana Proskurina

Met onder meer: Alla Sokolova en Tatyana Bondaryova

Gesproken taal: Russisch

Plot Sluchaynyy Vals

Tatjana Prokofjevna, een vrouw op leeftijd, heeft de aspiraties en de attitude van een diva, maar haar leven is alledaags en saai. In een poging aan de eenzaamheid te ontsnappen en de ouderdom te trotseren, zoekt ze vriendschap bij haar jonge mannelijke protegés. Ze neemt hen in huis en raakt betrokken bij hun problemen, liefdesperikelen en relaties. Ondertussen trouwt haar ex-vriend met een vroegere vriendin en is ze gedwongen haar eenzaamheid en verbittering te verbergen achter een masker van zorgeloze vriendelijkheid, in haar rol als genereuze gastvrouw.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Wow! Zo'n eerste ontdekking maakt het hele IFFR nu al goed.

Proskoerina is een leerlinge van Sokurov. Niet dat het een exacte kopie is en niet dat ze gelijk in deze film (een van haar eerste) toeslaat met een meesterwerk, maar er zit veel sfeer, schwung en een boel gave scenes in deze film. Soms wat wisselvallig in stijl en verteltempo, maar over het algemeen erg aangenaam verrast. Het openingsshot met zo'n trage rijder is gelijk raak. Gave acteurs ook.

Heeft net zoveel van Sokurov als van Kira Muratova, Béla Tarr of Sofia Coppola (volgt u het nog?). Volgens mij is het IFFR nu een buitenkansje om met haar werk kennis te maken, dus ik zou zeggen: haast je naar Rotterdam!