Genre: Drama / Oorlog
Speelduur: 143 minuten / 119 minuten (classic collection dvd)
Verenigd Koninkrijk / Joegoslavië
Geregisseerd door: Jack Gold
Met onder meer: Alan Arkin, Joanna Pacula en Rutger Hauer
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Plot Escape from Sobibor
Oorlogsdrama over de grootste gevangenenopstand en ontsnapping tijdens de Tweede Wereldoorlog. Sobibor was een concentratiekamp gelegen in het oosten van Polen en gebouwd door de nazi's als onderdeel van de 'uiteindelijke oplossing van het joodse vraagstuk'. Op 14 oktober 1943 kwamen de gevangenen in opstand. Ze vermoorden een groot aantal SS-ers en vervolgens slaagden zo'n driehonderd gevangenen erin om te ontsnappen.
Leon Feldhendler
Luka
Alexander 'Sasha' Pechersky
Hauptscharführer Gustav Wagner
Itzhak Lichtman
Oberscharführer Karl Frenzel
Unterscharführer Wolf

=michael=
Wat combi zegt is geheel waar!
Er is van te voren gezegt dat ze naar een werkkamp gaan. Wat zou jij denken als je weet dat je naar een werkkamp gaat en er een vrolijk deuntje is? Dan heb je volgens mij ook niet zo snel het idee dat je aantal minuten later dood bent...
Daardoor wisten de duitsers de joden te imponeren zodat ze zich rustig zouden gedragen!
Ook gebeurde het bijv in auswitzch dat ze mensen uit het kamp onder dwang lieten spelen. Wie weigerde ging de gaskamer in!

Struan
@weertenaar
Mooie recensie!
Dat deuntje, dat komt ook in de film voor. De Duitsers zetten een plaat op. Maar ik denk dat ze dat geknipt hebben in jouw versie. Als dat zo is, kan ik me je reactie goed voostellen. Dat zou voor mij bijna een reden zijn om 'm af te zetten.

jumpstylemovie
Stem verhoofd met 0.5.
namate de film verder op dreef kwam stegen de indrukwekkende gedeeltes.

jumpstylemovie
nog een keer verhoogd met 0.5 . Ik wil hem nu erg graag op dvd.

Schitterende oorlogsfilm met de typische sfeer die daar bij moet. Prima en overtuigend geacteerd. De film is op sommige momenten gewoon erg hard, zoals wanneer een hoge pief een baby dood schiet. Ik ben sowieso een zwak voor films over WO 2, zeker als ze goed zijn uitgewerkt zoals deze.

Reticulated
Zeer spannende film vond ik dit, je kunt je haast niet voorstellen dat dit soort dingen gebeurden vroeger.

DIE Jeroen
Waoouww!! Zelden zo gesmuld van een actiefilm als deze. De spanning, de dreigingen,... Als je van actie + oorlog houdt, is deze een must see. Ik houd er alleszins heel veel van, van dit soort films. En dan is het niet alleen omdat het over concentratiekampen gaat. Bijvoorbeeld The Great Escape vond ik ook zo'n goeie: drama, actie, humor en spanning.

tonnyhk
De eerste keer dat ik de film zag was ik zeer onder de indruk. Maar toen ik het voor de tweede keer en meer op detail ging letten kon deze mij toch minder bekoren. Het viel mij op dat er voortdurend door vrijwel iedereen vloeiend Engels gesproken werd. Dat kwam op mij heel ongeloofwaardig over. Ik vind dit eigenlijk niet kunnen.
Dan zijn andere oorlogsfilms als der untergang, The longest day etc. etc. toch stukken beter. Daar wordt in ieder geval de taal gesproken die gesproken moet worden en komt het daardoor alleen al veel authentieker over.
Desalniettemen geef ik de film toch nog een dikke 3,5.

tonnyhk
Een matige film met een goed verhaal maar slecht uitgewerkt. Het begin en het middenstuk was wel aardig maar aan het eind was de film heel zwak ( actie was heel slecht en verhaal werd in 1 keer ongeloofwaardig alles ging wel heel makkelijk). Wat ik ook verschrikkelijk vond is dat Hauer engels sprak met een russisch accent. Spreek dan of gewoon engels of russisch. Beeldkwaliteit was ook niet echt goed en het geluid op dvd 2.0 was ook niet echt goed. Kortom ik kom niet hoger dan 2,5*( en dat is allen maar omdat ik oorlogsfilms leuk vind om naar te kijken)
Ben ik het mee eens. Eigenlijk vind ik dat de hoofdrolspeler gewoon echt een rus moet zijn. Nu komt het toch behoorlijk nep over.

tonnyhk
leuke film voor 1 keer, maar niet vaker kijken. dan is er niks aan. na 1x keer kijken 4*, 2x kijken 2* uiteindelijk dus 3*
Ik had precies hetzelfde effect. Eerste keer kijken 4 tweede keer kijken een 3. Ik geeft het nu een 3,5. Maar ik ga het niet nog een keer kijken want dan ga ik mij nog meer ergeren aan het feit dat ze alleen maar Engels spreken terwijl de mensen uit allerlei landen komen behalve engelend.

tonnyhk
Een cast die overwegend uit Europeanen lijkt te bestaan, die ook Europeanen spelen (zij het niet altijd van hun eigen nationaliteit), maar wel allemaal Engels moeten spreken. Nu kan ik best begrijpen dat men in een Engelstalige productie Engelse dialogen wil (al zouden Duitse en Hebreeuwse natuurlijk een veel grotere geloofwaardigheid met zich meebrengen), maar neem dan acteurs die ook gewoon goed Engels spreken, en niet allemaal in Engels met een zwaar accent, want dat is het erg vermoeiend om naar te luisteren, en leidt voortdurend af (en bij sommige acteurs is het zelfs amper verstaanbaar).
Maar niet alleen de dialooglevering is slecht, ook de eigenlijke dialogen zijn vaak rammelend en missen elke subtiliteit. Qua acteerwerk, cameravoering en montage straalt de film in alles uit dat het een amateuristische tv-productie is, en het script doet weinig moeite om van de (waarschijnlijk erg zakelijke) memoires van Blatt en Szmajzner iets verhalends te maken (de karakteruitdieping komt niet verder dan een cliche-romance), behalve de toevoeging van een aantal dramatische scenes die dermate over-the-top zijn dat ik moeite had om m'n lachen in te houden (vooral de scene waarin een jongen de 'douches' ontdekt - compleet met gillende vrouwen en dikke zwarte rook - is onbedoeld lachwekkend). 1,5 *
Ik ben het volledig me je eens wat betreft de dialogen in het Engels. Maar voor de rest vond ik de film wel indrukwekkend. Zeker omdat het in grote lijnen echt gebeurd is.. Maar ik moet de film niet vaker gaan kijken want dan ben ik bang dat ik steeds meer ovolkomenheden ga zien. Er zijn veel betere oorlogsfilms gemaakt zoals bijvoorbeeld The Pianist en Schindlers list.

Margrietel
Ja, dat zag ik ook... Maar ik weet toch best veel van WWII, en ik kan me niet herinneren dat er ooit zo'n grote uitbraak is geweest in Sobibor... Maar uiteraard weet ik er niet alles vanaf.
Ook herinner ik me vaag dat er in het begin van de film iets werd gezegd van 'Deze film is gebaseerd op de gevangenenuitbraak in Treblinka'...
Én ik vroeg aan mijn vader of het echt was gebeurd, en die zei 'nee', en in de tv gids stond 'gebaseerd op ware gebeurtenissen.'
I'm confused xD
Nou ik kan je vertellen dat je vader het harstikke mis heeft
het is harstikke waar gebeurd, de personen hebben dus ook echt bestaan en voor iedereen die het heeft over hoe Sasha en Leon Feldhendler nou hebben kunnen communiseren, dat weet ik niet?
zal misschien wil zo zijn dat ze allebei engels konden spraken?
maar dat ik wel weet is dat de film is gebasseerd op een waargebeurd verhaal en het echt niet verzonnen is!
en die Toivi heet eigenlijk Thomas "Toivi" Blatt
hij heeft nog een boek geschreven over zijn ervaringen in Sobibór
Dus dit heeft zich echt afgespeeld in Sobibór op 14 oktober 1943
en de film is niet gebaseerd op de gevangenuitbraak in treblinka, er is wel een dergelijke uitbraak geweest in Treblinka
daar hebben ze het overgehad in de film, ze hadden het erover dat ze zo'n uitbraak wouden verkomen in Sobibór
maar ik hoop dat het nu duidelijk is !

noedell
best spannende film
werd er soms agresief van hoe die duitsers in die film acteren en waarschijnlijk toen waren.

DIE Jeroen
Nou ik vond het anders behoorlijk een thriller op bepaalde momenten.
Maar ja, da's voor ieder anders natuurlijk.

Twiggertje
De film is nu als miniserie verkrijgbaar en duurt 142 minuten, de complete film dus.
bij bart smit maar €7

hellblazer93
Heel aardige film die goed laat zien hoe de omstandigheden in die tijd waren en hoe gruwelijk de Nazi's wel niet waren. Ik heb de film overigens origineel voor 2 euro gekocht. Het acteerwerk is redelijk hoog, maar ik vond dat Rutger Hauer iets te veel 'de baas' van de Joden speelde. Toch een interessante film die gezien moet hebben vind ik.
The Great Escape lijkt me beter overigens.

vantje
Ik heb de film gekocht nadat ik terug kwam van een trip naar Polen (bezoek aan enkele kampen).
De eigenlijke ontsnapping is dus gebaseerd op waar gebeurde feiten. Tot daar houdt de vergelijking stand.
De levensomstandigheden in het kamp zijn dermate slecht verfilmd dat je bij het zien van deze film haast zou gaan denken dat het hier om een vakantiekolonie gaat.
De vergassing wordt wel oppervlakkig behandeld, maar het leven van de gevangenen was bijlange niet zo idyllisch.
We zien hier bijvoorbeeld gemengde barakken (mannen en vrouwen) , we zien slechts 1 gevangene per bed (in werkelijkheid 5!), we merken electriciteit in de barakken op enz. De gedetineerden zien er bovendien wel gevoed uit en lijden geen honger of ontbering.
Op een gegeven moment zie ik zowaar de Duitse SS-ers erg galant omgaan met de goudsmid; bijna vriendschappelijk (???).
Ook de Kapo's worden vrij vriendelijk voorgesteld.
De gruwel binnen in de echte kampen was onbeschrijfelijk en wordt hier nauwelijks omschreven.
Het verhaal is mooi en onderhoudend, meer niet.
Maar de dialogen zijn soms zeer stroef en het camerawerk vrij amateuristisch waardoor de film zeer zeker nog aan waarde inboet.

Gert P
Verhaal en acteerwerk is wel goed maar de dvd uitvoering is bagger.
Heb hem bij de bieb geleend en zou hem normaal wel kopen maar in de uitvoering die op de markt is nooit 1 keer.
Jammer dat de nederlandse uitgeverijen toch de boel kunnen verprutsen.

Norma
Het acteerwerk (en de dialogen waarmee de acteurs het moesten stellen!) vond ik zeer matig, om niet te zeggen slecht. Het trieste verhaal en de aangrijpende gebeurtenissen wisten echter wel degelijk te boeien en hebben me er toe gebracht de film toch af te zien. Indrukwekkend relaas, dat wel.

G to the J
Je krijgt echt een goed beeld van hoe het er aan toe ging..
Af en toe zitten er wel shocking stuff in.. Maar dat kan je ook verwachten...

fappie
- 2005 stemmen
erg goede film.. ik vond het ook soms erg naar om te kijken, mja valt idd wel te verw88.. alleen btje krom dat alleen rutger hauer op dat plaatje van de film hier staat:P hij komt pas na een ander half uur in de film.. maar speelt wel erg goed natuurlijk;) erg goede film(Y)

niethie
Ooit eens een keertje op tv gezien, erg aardig! Vooral het einde was indrukwekkend.

Bart Simpson
Een heel erg goede film. Goed onderhouden. Te vergelijken met TGE, The Great Escape. TGE is echter een meerdere van deze film.
Wel goed, maar mag niet in de schaduw staan van TGE.

yorgos.dalman
Aangrijpende film, mede dankzij de terughoudendheid van regisseur. Waar Spielberg met zijn Schindler's list te vaak vervalt in visuele bombast en overdaad, daar neemt Jack Gold een bescheiden stapje terug en laat een 'registrerende camera' het verhaal vertellen. Hier is geen manipulatie nodig, het verhaal is schrijnend genoeg.
Vooral het moment waarop een handvol gevangenen voor hun executie allemaal een kampgenoot moeten uitkiezen om mee de dood in te gaan... De waanzin is haast tastbaar...

Legan
Escape from Sobibor is, en dat schijnen de meesten niet door te hebben, een tv-film. En dat brengt vaak enkele 'gebreken' met zich mee op zoals een minder sterke casting. Echter, je mag zeggen wat je wilt, maar hier wordt toch wel een uitstekende film neergezet. De meesten acteren goed en degelijk en zetten zeer geloofwaardige, menselijke en realistische personages neer.
Een ander groot pluspunt is, zoals eerder is gezegd, dat de neiging tot overdrijven achterwege is gelaten. Ook dit komt het realisme, de sfeer en tijdsgeest ten goede. Het verhaal wordt goed en boeiend uitgewerkt en geeft je het gevoel daar ook te zitten.
Kleine minpunten zitten onder andere in de taal (jammer maar niet storend), in het tweede gedeelte, waar ik het gevoel krijg dat men de film een beetje aan het afraffelen is, en in het einde, waar de eerder zo sporadisch gebruikte muziek jammergenoeg volop wordt gebruikt.
Al met al een meer dan uitstekende oorlogs- en tvfilm.

markie1978
@ Legan
Dus je wilt zeggen ,dat een van de bekenste films van Rutger Hauer nooit in de bioscoop heeft gedraait. Vind ik wel een beetje snue voor hem.

Popeye Doyle
Al met al een meer dan uitstekende oorlogs- en tvfilm.
Ik vind juist de muziek op het einde zo fantastisch, ik krijg elke keer kippenvel als ik het hoor en de bijbehorende beelden zie. Dit is een prima zet geweest van Gold.

Popeye Doyle
@ Legan
Als ik zo vrij mag zijn om te antwoorden: daar komt het wel zo'n beetje op neer, ja. Zo heeft Hauer meerdere goede rollen neergezet in Tv-films.

movieminder
Top film!
Zelfs na 22 jaar is deze film niet gedateerd.
Ik heb de lange versie van 143 minuten gezien en hij is van begin tot einde spannend, en wordt nooit saai.
Enige minpunt is dat de duitsers geen duits maar engels praten.
Er zijn twee versies en heb de korte nooit gezien.
Echter de lange versie beviel uitstekend en ik kan denk ik dan ook niet de korte aanbevelen, gewoon de langere versie kijken, is zeker de moeite waard!

SnakeDoc
Wat een top film is dit zeg.
Heb deze film op school tijdens geschiedenis mogen aanschouwen.
De film heeft me destijds enorm aangegrepen en nog steeds.
Moet hem binnenkort zeker weer een keertje gaan kijken.
Ik ben trouwens niet echt het type dat zich stoort aan duitsers die engels praten.
Iemand die zich daar wel aan stoort zal het ze aan het einde van de film vergeven.
4,5!!!!!

Goede beoordeelde komedie 'The Peanut Butter Falcon' is nu te streamen op Prime Video

Nederlandse thriller 'iHostage' wordt veel gestreamd op Netflix, maar niet erg goed beoordeeld

Netflix-film 'The Two Popes' over overleden Paus Franciscus is nu relevanter dan ooit: 'Meesterwerk'

Historische documentaireserie 'Voices of Liberation' is nog maar kort te zien op Netflix

Sorstalanság

The Man Who Knew Infinity
Biografie / Drama, 2015

Miasto 44
Drama / Oorlog, 2014
concentratiekampwreedheidgeweldpolensmokemine field corporal punishmenthard laborstarving labor campbaby killer
Social media
- Registreer |