Genre: Drama / Oorlog
Speelduur: 143 minuten / 119 minuten (classic collection dvd)
Verenigd Koninkrijk / Joegoslavië
Geregisseerd door: Jack Gold
Met onder meer: Alan Arkin, Joanna Pacula en Rutger Hauer
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Plot Escape from Sobibor
Oorlogsdrama over de grootste gevangenenopstand en ontsnapping tijdens de Tweede Wereldoorlog. Sobibor was een concentratiekamp gelegen in het oosten van Polen en gebouwd door de nazi's als onderdeel van de 'uiteindelijke oplossing van het joodse vraagstuk'. Op 14 oktober 1943 kwamen de gevangenen in opstand. Ze vermoorden een groot aantal SS-ers en vervolgens slaagden zo'n driehonderd gevangenen erin om te ontsnappen.
Leon Feldhendler
Luka
Alexander 'Sasha' Pechersky
Hauptscharführer Gustav Wagner
Itzhak Lichtman
Oberscharführer Karl Frenzel
Unterscharführer Wolf

EmDee
Indrukwekkende film die een luguber maar echt beeld laat zien van een concentratiekamp.

Noodles
Prachtige film, aleen zou ik het absoluut géén thriller willen noemen...

gimli f
Hauer in een Joegoslavische thriller/ film? Moet ik zien...

EmDee
Maar volgens mij komt er bijna geen Joegoslaaf in voor. Meesten zijn (Oost-)Duits en Pools.

(verwijderd)
best goeie, aangrijpende film, alleen het slaat natuurlijk weer nergens op dat polen, russen en zelfs nederlanders in een concentratiekamp in Polen engels praten, of in ieder geval dat ze elkaar verstaan, kan toch niet of wel? verder nogal gedateerde film, bijvoorbeeld hoe mensen neervallen als ze neergeschoten worden.

Linda
Op school onder een aantal geschiedenislessen gekeken , zo doe je nog eens wat nuttigs op school
Was een erg goede , realistische film dat het leven in een concentratiekamp heel mooi weergeeft. 3,5 sterren

Chrizzlle
Mooie film, tenminste geen rambo-taferelen als ze de SS-ers vermoorden. Ik denk dat het kamp inderdaad zeer realistisch is. Het is natuurlijk allemaal een beetje voorspelbaar, maar het is waarschijnlijk wel allemaal zo gebeurd...

Quido
Mooie, meeslepende film over een concentratiekamp in de tweede Wereldoorlog. Was eigenlijk helemaal niet van plan om de film te kijken, maar toen ik eenmaal 5 minuten had gezien bleef ik ook kijken. Ik vond trouwens dat Rutger Hauer in deze film goed 'Amerikaans' sprak, zonder accent dus. Deze film is voor mij zeker vier sterren waard!

Quido
Dat is wel waar, maar de 'Duitse' generalen etc. spreken ook vloeiend Amerikaans. Dat is gewoon zo in een Amerikaanse/Engelse film/productie.

De Knip
Hier ontsnappen ze op het einde toch massaal door dwars door de hekken te lopen, het weiland in, waar toch nog een paar worden neergeknald.....?

ja.

Bartelehiem
Ik heb deze film 's nachts gezien samen met een vriend. Deze film laat duidelijk naar voren komen hoe krankzinnig sommige nazi's waren. Ik vond de film zeer indrukwekkend en zeker het kijken waard. Eigenlijk zou elke nazi die in Nederland rondloopt deze film moeten zien!!! Zien ze ook eens waar ze mee bezig zijn. Haat is de slechtste eigenschap van mensen, maar ik vind er weinig verkeerds aan om deze nazi's te haten!
4 sterren heeft deze film van mij ontvangen.

Tukker87
Realistisch goed gespeelde film!
Alleen viel het mij ook meteen op hoe makkelijk de zogenaamde Nederlanders, Duitsers, Polen en Russen elkaar begrepen.
4* sterren
ps. Hoe kan het dat de film bij mij in 117 minuten klaar was, terwijl er op het hoesje van de dvd (en tal van andere bronnen op internet) 144 minuten (of meer) voor staan??

Quido
Had ik ook! Vond het zelf ook al vreemd...

BoordAppel
4* sterren
Maar dat is toch logisch! Ze spreken immers allemaal Engels .

Tukker87
Maar dat is toch logisch! Ze spreken immers allemaal Engels .
In de fim ja
Maar het verhaal is gebaseerd op de werkelijke feiten, tis dus meer de vraag hoe ze dat bijna 60 jaar geleden deden

Tukker87
Had ik ook! Vond het zelf ook al vreemd...
Heb jij ook de dvd gezien dan?

eerdekes
Zéér goede en verrassend sterke film. 3.5/5. Het geslaagde accent van rutger hauer vond ik verschrikkelijk .. goed !

Justin
Ik heb de film ook al enkele keren gezien.
En ik weet waarschijnlijk waarom de DVD 117 minuten duurt.
Ik heb thuis namelijk de VHS versie en die duurt langer (142 min.). Nu heb ik ook de DVD versie en die heb ik afgelopen week gezien. Nu miste ik dus scenes die ik wel op de VHS versie had gezien, maar niet op de DVD versie. Heel erg raar.
Het is in ieder geval een erg goede film.
3.5 *

Mac Hammer Fan
Een huiveringwekkende film met een zeer realistische weergave van de gruwelen van de gaskamers...

Waku
Boeiend, realistisch en ijzersterk oorlogsdrama.
Rutger Hauer in de bloei van zijn Amerikaanse filmcarriere.
Aangrijpend relaas.
Overweldigende acteerprestaties.

boerenpummel
Indrukwekkende film die vrij realistisch op me overkwam, alleen het is jammer dat iedereen Engels sprak, door de Duisters Duits te laten praten, de Russen Russisch en de Polen Pools zou de film nog wat authentieker zijn. Desondanks is Escape from Sobibor een zeer sterke film met een goede rol van Hauer.

Goede beoordeelde komedie 'The Peanut Butter Falcon' is nu te streamen op Prime Video

Nederlandse thriller 'iHostage' wordt veel gestreamd op Netflix, maar niet erg goed beoordeeld

Netflix-film 'The Two Popes' over overleden Paus Franciscus is nu relevanter dan ooit: 'Meesterwerk'

Historische documentaireserie 'Voices of Liberation' is nog maar kort te zien op Netflix

Sorstalanság

The Man Who Knew Infinity
Biografie / Drama, 2015

Miasto 44
Drama / Oorlog, 2014
concentratiekampwreedheidgeweldpolensmokemine field corporal punishmenthard laborstarving labor campbaby killer
Social media
- Registreer |