Genre: Drama / Oorlog
Speelduur: 143 minuten / 119 minuten (classic collection dvd)
Verenigd Koninkrijk / Joegoslavië
Geregisseerd door: Jack Gold
Met onder meer: Alan Arkin, Joanna Pacula en Rutger Hauer
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Plot Escape from Sobibor
Oorlogsdrama over de grootste gevangenenopstand en ontsnapping tijdens de Tweede Wereldoorlog. Sobibor was een concentratiekamp gelegen in het oosten van Polen en gebouwd door de nazi's als onderdeel van de 'uiteindelijke oplossing van het joodse vraagstuk'. Op 14 oktober 1943 kwamen de gevangenen in opstand. Ze vermoorden een groot aantal SS-ers en vervolgens slaagden zo'n driehonderd gevangenen erin om te ontsnappen.
Leon Feldhendler
Luka
Alexander 'Sasha' Pechersky
Hauptscharführer Gustav Wagner
Itzhak Lichtman
Oberscharführer Karl Frenzel
Unterscharführer Wolf

Thomas83
Zeer teleurstellende en nogal overschatte onderwerp. Dat zal wel door het heftige onderwerp komen, anders kan ik ook niet verklaren waarom velen zo positief over deze film, en waarom deze ook wat filmprijzen wist binnen te slepen. Dit is echt een TV-film dat zie je aan alles. Het begint al met aan het begin een korte uitleg via een voice-over. Dat is echt zo'n Amerikaanse fout gedramatiseerde en gewichtige stem, deed me sterk denken aan de intro bij de serie Rescue 911 vroeger.
Aan het begin van de film worden er een hoop personages geïntroduceerd, maar echt hangen blijven ze niet. De film weet de boel niet echt goed op te bouwen zodat de personages echt je sympathie weten te winnen. Alleen in de zin van dat je je beseft wat een verschrikkelijke dingen ze daar meemaken. Maar als je dit vergelijkt met hoe Schindler's List je weet mee te slepen dan is het echt ongelofelijk dat deze film slechts 6 jaar later is uitgebracht. Natuurlijk, Schindler's List had een hoop meer geld en middelen tot zijn beschikking, maar op elk vlak is het verschil astronomisch groot. De acteerprestaties in Escape from Sobibor zijn bijzonder houterig (onze eigen Rutger Hauer speelt nog een langzaam sprekende Rus), de dialogen vaak erg slecht, en ook aan de kills, het bloed en de actie zie je dat de film nogal gedateerd is.
Het gebrek aan budget mag echter geen excuus zijn voor het trucje van iedereen die Engels praat. Dat ze dat doen, ok, maar ze spreken soms met fout aangedikte Russische of Duitse accenten, en sommige Joden spreken zelfs met overduidelijk Engels accent. En dat de Duitsers ook onderling Duits spreken (behalve als ze schreeuwen, dan zit er af en toe een zinnetje in het Duits bij) is gewoon een grote plothole, want op die manier kunnen de gevangenen dus precies afluisteren wat de Duitsers van plan zijn.
De film bevat ook wat onzinnige gedramatiseerde scènes, zoals de dansscène of de scène met de soep. Alle personages zijn ook eigenlijk zo hol als wat, vooral de kampbewaarders natuurlijk. Daar zaten echte sadisten tussen, maar het wordt niet allemaal niet echt realistisch neergezet.
Er zijn ook maar twee scènes die me echt zijn bijgebleven, en dat is allereerst die waarin na een ontsnappingspoging van een klein groepje de 13 overlevenden elk voor straf een onschuldige medegevangene moeten aanwijzen die met hun zal sterven. En het hele kamp moet verplicht toekijken hoe iedereen wordt geëxecuteerd vervolgens.
De tweede scène die ik indrukwekkend vond was het einde, met de chaos van de hekken die met moeite worden neergehaald, al die rennende mensen en mensen die worden vertrapt door de menigte.
Erg teleurstellend is ook hoe op een zeer oppervlakkige manier nog een romance in de film wordt gepropt, waar eigenlijk amper iets mee wordt gedaan. Misschien is het echt zo gebeurd, maar het kwam op mij nogal over dat ze er speciaal een romance in wilden stoppen en de historie daarom maar zo verdraaiden dat het ontsnappingsplan werd gesmeed bij de vrouwenbarakken, waardoor er iemand door moest gaan voor de vriendin van Sasha, zodat hij een excuus had om hier vaak te zijn. En ja, kies dan gelijk maar de knapste en laat haar verliefd worden op Sasha, zucht.
De laatste driekwartier of zo zijn geheel aan de ontsnapping gewijd, en gelukkig krabbelt de film in dit gedeelte een klein beetje op. Dit was nog best spannend, en in tegendeel tot wat ik vreesde was er toch nog van enige planning sprake, ook al was het niet al te ingenieus en zelfs wat ongeloofwaardig met de ontdekking op het einde door het bloed op de deurknop. Is alles zo zorgvuldig gepland, zien ze over het hoofd dat de deurknop onder het bloed zit. Lekker geloofwaardig.
De scène hierna met de ontsnapping is dus vrij indrukwekkend met al die mensen die letterlijk en figuurlijk rennen voor hun leven, en al die chaos in de mensenmassa.
Er gaan alleen nog wel twee korte en wat stompzinnige speeches van de twee hoofdpersonen aan vooraf, en de kampbewaarders reageren als volslagen debielen. Waar sommige van de gevangenen wel erg handig met een geweer blijken te zijn (ze zien er allemaal ook amper ondervoed en ongezond uit trouwens) doen de Duitsers maar wat. De enkele gevangene die schiet zoekt dekking. de Duitsers blijven in de open ruimte staan en schieten maar wat in het rond. De soldaat met het machinegeweer weet vanuit zijn post zelfs niet een simpele prooi met een geweertje uit te schakelen, en je ziet intussen Duitsers met submachinegeweren aan het typische heen en weer maaien doen, geen enkele blijk van training die ze hebben gevolgd.
Escape from Sobibor is voor mij dus een duidelijke teleurstelling. Dat het een TV-filmpje is met laag budget is geen enkel probleem, maar de film kent zoveel zwakke punten en kan in geen enkel opzichtig eigenlijk als een soort historisch document doorgaan. Of het moeten het voice-over-stukje helemaal op het einde zijn. Maar dat is wel erg magertjes.
Het lijkt er wel op dat dit typisch zo'n film is die door het zware onderwerp voor veel mensen al op een 3.0 of zo begint. Ik ga er alleen zeker niet aan meedoen, 2.0*. De film duurt uiteindelijk ook nog vrij lang voor wat het te bieden heeft.

Skylar_Malfoy
Wij kijken op school ontzettend veel oorlogsfilms. Dus mijn vriendin kwam met dit filmpie aanzetten met het idee dat het vast niet al te erg zou zijn. Toen de film begon, heerste er al een spanning die veraadde dat dit een heel gruwelijk spectacel zou worden, en dat werd het ook. Eindelijk een film die echt weergeeft hoe de mensen in concentratie kampen (en dan vooral Sobibor) als vee werden behandelt. Na de zoveelste mishandelingen had ik het wel een beetje gehad, en was er niet echt een boodschap meer. De film duurde net iets te lang naar mijn mening.
Waarom is het Engels zo erg? Probeer maar eens Pools te verstaan! Daarbei, dat van het 'vloeiende Amerikaans' valt wel mee hoor, je hoorde veel Europese accenten.

Pipoo!
Indrukwekkende film. Wat een laag aantal stemmen hier trouwens. Half puntje aftrek voor de accenten, de duitse ss had soms nog een engelser accent dan bewoners van sobibor.
Verder gewoon heel erg goed. Muziek heel goed gekozen. Het laatste half uur echt op het puntje van mn stoel gezeten.

Mr. Teeuwen
Echt een vreselijk scenario. Zat er helemaal in. Ontzettend goede film! Ik had dit graag in het Duits gesproken gehad, maar helaas. Dat mocht de beleving verder niet drukken.

Prince AFCA
Ik kan me de 1e keer herinneren dat ik em keek. Wat een spanning. En erg indrukwekkend. De verschrikkingen van een vernietigings kamp in beeld gebracht. Als oorlogsfilm liefhebber is het idd weer een afknapper dat de Duitsers onderling Engels praten. Niet echt geloofwaardig.
Maar voor de rest een goede film.

- 12035 stemmen
Ik kan het na elke WO2 film nog steeds niet bevatten dat mensen zulke gruwelijke dingen konden doen.
Ook na het zien van deze film waar gruwelijke dingen aan bod komen.
Verhaal zit vol spanning en acteurs zijn erg goed.
4,5 ster

jordy123
Wel een spannende film maar de duitsers spreken engels dat is wel een echte tegenvaller.

Sid-the-gekste
Vind het een goede film, goede acteurs en goed verhaal..
En wat sommige mensen hier zeggen vind ik idd ook minder dat de duitsers engels praten.

Driello
Wat een misser. Overwegend slecht acteerwerk, stereotypen alom en vooral veel dramatische, quasi aangrijpende gebeurtenissen die maar moeten inllustreren hoe erg het allemaal was. Het werd ronduit tuttig gebracht en het werkte niet. De dikke slechte duitser die heel slecht was is een mooi voorbeeld van wat ik bedoel.
Nergens aangrijpend, nooit spannend.
En dan een Nedrlander casten die in het Engels met quasi- Russisch accent een Russische officier moet spelen.......waar zijn ze nou toch mee bezig? Brrrrr.....gelijk weer in de verkoop, deze.

martijn011
- 2030 berichten
Heel vroeger wel eens gezien en ik kon me herinneren dat ik behoorlijk onder de indruk was van deze film/miniserie.
Na deze gisteravond weer eens gezien te hebben zijn de hoge verwachtingen deels ingelost.
Een paar dingen waren helemaal niet naar mn zin.
Duitsers die Engels spreken zal altijd een ergernis blijven, zo ook in deze film.
Het acteerwerk was ook niet best. Weinig bekende namen en het kon er net mee door zullen we maar zeggen. Het had niet slechter moeten zijn.
Ook het onnodig verwerken van een romance blijft een heikel punt. Paste totaal niet in deze indrukwekkende film.
Want indrukwekkend is de film wel. De verschrikkingen worden goed weergegeven en het duurt ook niet lang voordat je een gigantische hekel krijgt aan de SS-ers in het kamp. Vooral Wagner was een verschrikkelijk mispunt.
De scenes met het doodschieten van de baby en haar moeder en die met het fusilleren van de 26 mannen waren behoorlijk indrukwekkend te noemen.
Leuk dat Rutger Hauer ook een rol heeft, goed acteur.
Deze film verdiend in mijn ogen wel een voldoende. Goed om weer eens te zien!

Minotaures
Een spannend film die een redelijke blik geeft hoe het leven in zo'n vernietigingskamp was.
Het is een film wat gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. En dan nog tijdens de 2de WO, dus dit is extra interessant voor de liefhebbers.
Het is 1943 en het verhaal speelt zich af in Sobibor, één van de drie kampen in Oost Polen. Via een perspectief van een aantal joden en op feit-gebaseerde personages volg je verschillende verhaallijnen die uiteindelijk bij elkaar komen en zich tot één ding vormen; wraak door te ontsnappen. Een iets te riskante zet wat niet binnen een dag vergadering kan worden besloten en geregeld. Het zal uiteindelijk toch moeten gebeuren, want zo niet dan verdwijnen ze allemaal in de 'doucheruimtes', net als vele kennissen, familieleden en vrienden. Met behulp van een gevangengenomen Joodse Russische eenheid onder leiding van 'Sasha' (Hauer), weten ze een plan te organiseren waar ze iets gaan proberen wat nooit geprobeerd is; het ontsnappen van het gehele kamp.
De meeste personages die je hier volgt zijn Joodse gevangenen, in leven gehouden omdat ze kennis hebben over een bepaald vak. Dus tegen hard werken onder onmenselijke omstandigheden worden ze voorlopig in 'leven' gehouden. Een aantal personages worden tevens bij het begin geïntroduceerd, wanneer er een trein met gevangenen aankomt. Je volgt verschillende echt-bestaande personages waaronder de leider onder de Joodse gevangenen, Leon (Arkin), een mooi, jong naaister en konijnenfokster (Pazula), 2 broers die goudsmid zijn, een aantal schoenenmakers en een boel andere gevangenen, waaronder een groepje rijke Nederlandse joden. Als laatst krijg je nog een Russische eenheid onder leiding van Hauer, die een zeer belangrijke rol zullen spelen tijdens het uitbreken. Het zijn immers soldaten met oorlogservaring, dus hun kennis en kracht zullen de joden nodig hebben, dus er moet goede samenwerking tussen beide partijen komen. Naast de slachtoffers volg je ook een groot aantal SS-officieren en Oekraïnse wachters. De officieren waar je hiermee te maken krijgt geven een goed voorbeeld van hoe de sadistische Duitsers met de joden omgingen. Een aantal officieren in het kamp zijn sgt. Wagner, Frenzel en Beckmann. Allemaal kopstukken die vernietigd moeten worden voordat er een uitbraak komt.
Hun plan van ontsnapping is best goed gepland. Voordat ze zouden uitbreken, was het de bedoeling om alle officieren, de SS-ers dus, te ellimineren. Zonder commandanten, zouden de Oekraïners niet weten wat ze te doen staat. Na een groot aantal SS-ers te hebben gedood, verzamelen alle 600 gevangen rustig op het plein. Wat natuurlijk volgt op een grote paniek en een grote schietpartij tussen gewapende gevangenen en de overgebleven bewakers. Je kon je goed voorstellen hoe het was om daar tussen te rennen, want iedereen rende ergens heen en vielen alle hekken aan om te ontsnappen. Zo als schietschijven voor de nog bemande uitkijktorens. Er bleven natuurlijk enkele tientallen mensen staan, maar dat zal vast door shock, angst of gewoon het niet kunnen ontsnappen liggen. Het viel me op dat vele gevangenen gewoon goed om konden gaan met een geweer, terwijl je zou denken dat ze te ondervoed en weinig kracht hebben om überhaupt te ontsnappen. Zelfs de goudsmid (misschien een jongen van 16 - 18), knalde een paar wachters neer. De wachters leken net vrijwilligers zonder enig inhoud aan training. Tijdens het vluchten uit Sobibor, waar iedereen letterlijk voor zijn/haar leven rende, was al dat chaos en doden door geweersalvo's en mijnen confronterend. Uiteindelijk leverde Gold een best memorabele uitwerking, wat in je herinnering blijft steken.
Daarvoor zijn er ook nog stukjes wat goed aanduiden hoe ze eraan toe waren. Het zomaar slaan en keihard bewerken van gevangenen die iets laten vallen of niet snel genoeg zijn. Wat echt onmenselijk en keihard was, was Wagner's executie van een Joodse moeder en haar baby. Tijdens een mislukte ontsnapping, werden de 13 overgebleven ontsnappers gefussilleerd, maar dan met nog 13 andere onschuldige gevangenen. Een goed weergave van de ijzeren hand van de Duitse bezetters. Verder dan muziek maken, dansen, praten, (als het er nog was) eten en gezelligheid hebben konden de joden niet. Een beetje raar, maar om de dood te betreuren geef je de Duitsers ook zo hun zin. Het ging kennelijk zo hoe de joden in Sobibor ermee omgingen.
Wat een minpunt is, is de taal. Duitsers, Russen en Poolse joden die gewoon Engels praten, de Duitsers met natuurlijk een licht accent, evenals de Russen. Maar als achtergrond kan je af en toe wat Duits horen. Een beetje jammer, dit. Daarnaast was de romantiek tussen Hauer en Pacula nogal geforceerd en het kwam over als 'laten we er toch nog wat romantische drama in stoppen'. Geen idee of het zo toen gebeurd was, maar het is allemaal erg toevallig. De Russische commandant moest in zijn rol blijven en doen alsof die een Joodse vriendin had, om niet op te vallen. Toevallig dat zij dan weer verliefd op hem wordt, al kent ze hem een dag...
De setting zag er prima uit, kamp Sobibor werd ook goed op beeld gebracht, met honderden meters aan beveiligde hekken, een mijnenveld, een aantal bewaakte in- en uitgangen, wachttoren, barakken, werkplaatsen waaronder een naaiatelier, een schoenmakker en een goudsmid en dan natuurlijk armzallige hutjes waar de joden kunnen verblijven.
Het einde was ook nog een goede afsluiting. Per personage die overleefde nog wat meer informatie wat die na de ontsnapping deed (onderduiken of verder vechten bijv.) en dat ze misschien getrouwd zijn/al kinderen hebben en natuurlijk of ze nog in '87 leefden.
Films over de 2de WO vind ik altijd interessant, zelfs waarin het over gevangenen gaat (denk dus ook aan The Bridge on the River Kwai). Een indrukwekkende film over Sobibor, haar gevangenen, SS Sonderkommando's en een bloedige ontsnapping.

Tarkus
Prima film, die ik vele jaren geleden al eens had gezien, in de korte versie weliswaar, maar nog steeds indruk maakt.
Het is natuurlijk een gruwelijk verhaal, dat gebaseerd is op ware feiten, en daarom zo indrukwekkend is.
De hoofdrollen zijn zeer goed ingevuld en zijn ook prima vertolkt.
Maar ook deze film heeft de grote fout van zovele (Amerikaanse en/of Britse) oorlogsfilms, ook hier spreekt iedereen Engels. De film zou zoveel meer aan geloofwaardigheid inwinnen mocht ieder zijn eigen taal spreken.
Maar niettemin: een film die je zeker eens moet bekijken.

Wouterb
Aangrijpende film, die soms wat van de hak op de tak springt, maar zeker het bekijken waard is. Ik begrijp de ergernissen over het taalprobleem, maar heb daar zelf nooit veel last van.

RuudC
Dit doet natuurlijk een beetje denken aan The Great Escape. Het verschil zit ‘m dan natuurlijk in het feit dat dit geen krijgsgevangenen, maar Joden betreft. Escape From Sobibor is een vrij vermakelijke film die enkel indrukwekkend wordt wanneer de jodenvervolging direct in beeld komt. De ontsnapping an sich wordt leuk en avontuurlijk in beeld gebracht, maar valt in het niet met het eerder genoemde The Great Escape. Dat komt vooral doordat de ontsnapping zelf niet meer is dan dat ieder voor zich de poort uitrent. Echte hoogtepunten zijn er niet. Het acteerwerk is hooguit niet meer dan aardig en over het onderwerp zijn uiteindelijk toch betere films gemaakt. Hoogtepunt voor mij is de Duitse officier die, ondanks dat hij op een menigte schiet, het nodig vind om te moeten mikken.

Bardie
Erger me ook aan de taal die gesproken word. Verhaal spreekt me wel aan. Het grote nadeel van de film vind ik echter de algemene kwaliteit, ik snap dat het een oudere film is maar toch. Ik heb oudere films gezien die beduidend mooier gefilmd zijn. Vandaar dat ik niet verder kom dan 2,5*.

steefke
zeeeeer mooi in beeld gebracht.
had er niet zo veel van verwacht en toch heel goed.

BBarbie
Het is volgens mij bij voorbaat schier onmogelijk een “mooie” film te maken over concentratiekampen. Daarvoor zijn de verschrikkingen van die kampen te afgrijselijk.
Regisseur Jack Gold doet een lovenswaardige poging om –naast de opstand van 1943– vooral het leven van alledag in kamp Sobibor over het voetlicht te brengen. Geassisteerd door Thomas Blatt (“Toivi” in de film), een van de overlevenden van Sobibor, baseert hij zich op het boek van de Amerikaanse journalist/schrijver Richard Rashke, die op zijn beurt z’n boek baseerde op interviews met een groot aantal overlevenden. Het resultaat is een realistisch ogend relaas, dat elk voorstellingsvermogen tart en ons confronteert met een inktzwarte episode uit het vrij recente verleden. Zonder meer een van de betere films in dit genre. Rutger Hauer hield er nog een Golden Globe aan over.
“Dat nooit meer”, was destijds de leuze. Laat me niet lachen. Vergelijkbare gruwelijkheden gebeuren nog steeds dag in, dag uit en we laten het ongeïnteresseerd gewoon gebeuren.

Goeie film over de grootste opstand en tevens ontsnapping uit een concentratiekamp tijdens de tweede wereldoorlog. Over de gehele linie boven het niveau van de gemiddelde tv-film, en het ziet er dan ook allemaal vrij realistisch uit. Onderhoudend in beeld gebracht en de hele ontsnappings-operatie is bij vlagen spannend. Het acteerwerk is van een wisselend niveau.

Sneakers35
Goede film, wel jammer dat in sommige films er niet gewoon gesproken wordt in de moedertaal van de gene die aan het woord is want dat geeft toch iets extra's. Want een film over de tweede wereldoorlog en geen woord Duits, das wel apart. Enfin u begrijpt het hopelijk.

Flipman (redacteur)
Zeker, in sommige films stoort dat, ben ik geheel met je eens.

John Barry
Escape from Sobibor vind ik een goede film.
Er zijn twee versies van deze film. Een korte en lange versie. Ik heb zelf de versie gekeken die 119 minuten duurt.
In deze film krijgen we te zien hoe verschrikkelijk het leven was in het vernietigingskamp Sobibor. Het blijft toch elke keer schrikken als je ziet wat voor monsters mensen kunnen zijn. Ik krijg zelf elke keer de rillingen als ik zie hoe beestachtig de joden werden behandeld. Deze film schuwt het realisme niet. We krijgen een realistisch beeld voorgeschoteld van hoe het leven in kamp Sobibor was.
In deze film besluiten een groep mensen om te ontsnappen. De groep maakt een gewaagd plan. De film word tegen het einde aan dan ook steeds spannender. Vanaf het moment dat ze die SS officieren beginnen te vermoorden zat ik op het puntje van me stoel. De laatste scene van de film als je ziet dat iedereen letterlijk voor zijn leven rent vond ik indrukwekkend.
Waar de film wel een beetje faalt is op het acteergebied. Want niet iedereen acteert heel erg goed. Wat opvalt is dat de bijrollen goed gecast zijn. Vooral de Nazi’s werden in deze film sterk neergezet. Maar de drie belangrijkste castleden, Alan Arkin, Joanna Pacula en Rutger Hauer acteerden niet erg overtuigend. Hun acteerwerk vond ik nogal houterig en niet echt overtuigend. Vooral Hauer acteerde niet al te best. Zo slap acteerwerk ben ik eigenlijk niet van hem gewend…..
De muziek in deze film is van Georges Delerue. Zijn muziek is niet heel erg bijzonder, maar de muziek past goed bij de film.
Al met al vond ik Escape from Sobibor een goede film.
4 sterren voor deze film.

Mr. Chiel
Jammer dat er geen breedbeeld versie van de film/serie is op dvd. 4:3 is het, je ziet nog minder dan de helft van het originele beeld.

shrink
- 2091 berichten
Goede nostaligische film. Ik mis eigenlijk alleen een docu als extraatje op de DVD.

rolandobabel
ik zie hier klachten over het acteerwerk, maar je zou wel een Leonardo di caprio of al pacino kunnen neerzetten, maar hoe realistisch is dat? Misschien zijn de personages in deze film realistischer. Daarnaast is het moeilijk om een film over dit onderwerp niet goed te vinden.

Phantasm
Leuk om een keer gezien te hebben, ik had de versie van 2 uren, beetje jammer, ik had liever de langere versie gezien.

knusse stoel
Prima verhaal, set en acteurs!
Het is wel vrij lang voor sommigen maar de film houdt de spanning goed verdeeld. Bij tijd en wijle erg wreed!

the hustler
DubbelDVD lag deze week voor €2,99 bij MediaMarkt. Middelmatige miniserie. Wel even moeten wennen aan de normaal gesatureerde kleuren. Gras ziet er zowaar grasgroen uit. Dat is eens wat anders dan al grijze toestanden die je in de meeste concentratiekampfilms ziet.

the hustler
Dit is een miniserie gemaakt voor TV. Die werd origineel opgenomen in 4:3. Dus geen breedbeeld. Wat normaal is voor een serie uit 1987.

Goede beoordeelde komedie 'The Peanut Butter Falcon' is nu te streamen op Prime Video

Nederlandse thriller 'iHostage' wordt veel gestreamd op Netflix, maar niet erg goed beoordeeld

Netflix-film 'The Two Popes' over overleden Paus Franciscus is nu relevanter dan ooit: 'Meesterwerk'

Historische documentaireserie 'Voices of Liberation' is nog maar kort te zien op Netflix

Sorstalanság

The Man Who Knew Infinity
Biografie / Drama, 2015

Miasto 44
Drama / Oorlog, 2014
concentratiekampwreedheidgeweldpolensmokemine field corporal punishmenthard laborstarving labor campbaby killer
Social media
- Registreer |