Stand van de Maan (2004)
Genre: Documentaire
Speelduur: 92 minuten
Alternatieve titel: Shape of the Moon
Oorsprong:
Nederland
Geregisseerd door: Leonard Retel Helmrich
IMDb beoordeling:
7,4 (227)
Gesproken taal: Indonesisch
Releasedatum: 6 januari 2005
On Demand:
Niet beschikbaar op Netflix
Niet beschikbaar op Pathé Thuis
Niet beschikbaar op Videoland
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Niet beschikbaar op Disney+
Niet beschikbaar op Google Play
Niet beschikbaar op meJane
Plot Stand van de Maan
Rumidjah, een 62 jarige weduwe, woont in een volksbuurt in Jakarta samen met haar zoon Bakti en haar elfjarige kleindochter Tari. Sinds de val van President Soeharto zeven jaar geleden, is Rumidjah getuige geweest van de wervelwind van politieke en sociale onrust die in haar land woedde. Rumidjah heeft meer dan genoeg van de chaos in Jakarta. Ze overweegt te verhuizen naar haar geboortedorp op het platteland, maar dit zou betekenen dat ze afscheid zou moeten nemen van haar kleindochter Tari. Voor het meisje ligt er in het kleine dorp op Midden Java geen toekomst, dat weet de ongeschoolde Rumidjah maar al te goed. Door toenemende mechanisering is het vinden van werk aanzienlijk moeilijker geworden. Steeds minder mankracht is nodig bij het oogsten van rijst op de rijstvelden.
Externe links
Video's en trailers
Reviews & comments

FisherKing
-
- 18696 berichten
- 0 stemmen
De winnaar van de IDFA 2004.
Regisseur Leonard Retel Helmrich kreeg de prijs, 12.500 euro en een kunstwerk, vrijdagavond uitgereikt in Amsterdam.
Het is, na Birthplace Unknown (Karin Junger, 1988), Solo, de wet van de favela (Jos de Putter, 1994), André Hazes, zij gelooft in mij (John Appel, 1999) en De zee die denkt (Gert de Graaff, 2000) de vijfde keer dat de Ivens Award naar een Nederlandse documentaire ging.
Bron: Cinema.nl

job314
-
- 1 berichten
- 1 stemmen
Prachtige film! Fantastisch camerwerk, een meeslepend epos die voortdurend je aandacht trekt van begin tot eind.
Er was zelfs genoeg ruimte voor een lach en een traan....dus kijken naar deze film/documentaire!!!!!!!!

PatrickL
-
- 1586 berichten
- 2363 stemmen
Heeft op het Sundance Film Festival de Jury Prize for World Cinema Documentary gewonnen.

neo
-
- 15415 berichten
- 9815 stemmen
Het is zeer sterk materiaal en maakte indruk op me. Echter de vele foefjes met de camera (die overigens wel prachtig zijn) lijken afbreuk te doen aan het al sterke materiaal wat geen extra visuele flair nodig had gehad. Tenminste dat gevoel bekroop mij een beetje. Binnenkort maar eens De Stand van de Zon kijken en uitkijken naar wellicht een 3e in de reeks met dezelfde familie. De Stand van de Hemellichamen? 4 sterren

danuz
-
- 12935 berichten
- 0 stemmen
Ben wel benieuwd waarom je het dan verspilling van je tijd vind..

kittyklitty
-
- 299 berichten
- 1511 stemmen
Omdat het een totaal onsamenhangend geheel is. Nergens wordt ook maar iets gedaan of getoont wat mijn aandacht kan vasthouden. Gewoon een wanproductie in mijn ogen.

kappeuter (crew films)
-
- 74635 berichten
- 5941 stemmen
Wanproductie? Zal toch wel meevallen, deze film wint aan de lopende band prijzen op festivals in binnen- en buitenland.

stinissen (crew films & series)
-
- 22840 berichten
- 75478 stemmen
Dit is echt een van de vreselijkste films die ik ooit heb gezien, in en in triest...

kappeuter (crew films)
-
- 74635 berichten
- 5941 stemmen
Wat is er dan zo slecht aan? Ben ik dan wel benieuwd naar.

kittyklitty
-
- 299 berichten
- 1511 stemmen
Ik houd zeer zeker wel van documentaires. Alleen deze documentaire slaat kant nog wal (het interesseert me niets dat deze docu veel prijzen heeft gewonnen) en wordt waarschijnlijk alleen opgeheerlijkt vanwege het "beladen" thema van moslimextremisme waar in het begin van deze docu gedoeld wordt. We volgen een bejaarde vrouw en haar zoon in Jakarta. Alleen waarom... dat is volstrekt onduidelijk, vervolgens trouwt haar zoon ineens met een moslim vrouw en laat zich hiervoor ook bekeren tot moslim. De vrouw verdwijnt weer uit het verhaal en hij woont nog steeds bij zijn moeder. Waar zijn vrouw gebleven is wordt ook niet verder gemeld. Wederom een kansloze passage in deze docu. De rol van de kleindochter Tari is ook verwaarloosbaar, ze doet wel mee maar voegt niets toe... of het moet het misplaatste sentiment zijn wat aan het eind opgewekt wordt als ze gescheiden wordt van haar oma die als kansloze rijstarbeider in haar geboortedorp achterblijft. Kortom een wirwar van scenes, onsamenhangende verhaallijnen en een compleet chaotische cameravoering maakt dit tot waarschijnlijk de meest beroerde documentaire die ik ooit gezien heb.
Ik verlaag mijn stem naar 0,5* want hoe langer ik erover nadenk hoe wanstaltiger het wordt.

neo
-
- 15415 berichten
- 9815 stemmen
Misschien dat dit voor sommige duidelijker is als het eerdere Stand van de Zon ook gezien is.

zeus
-
- 1201 berichten
- 2843 stemmen
Dit was het nu allemaal niet. Vraag mij nu nog steeds af wat de boodschap van deze docu moet zijn geweest. Het is natuurlijk allemaal best triest als je ziet waarvan die mensen moeten leven en dat ze met iets heel kleins gelukkig zijn. Maar had het dan iets beter uitgewerkt en er een duidelijke verhaallijn in gebracht zodat ik er in ieder geval nog iets van zou snappen. 0,5*.

youri_bonito
-
- 120 berichten
- 224 stemmen
Zien we ook een keer eens hoe het er in andere delen van de wereld aan toe gaat.
Volstrekte onzin over moslimextremisme dat er dan opeens bijgehaald word.
5* fo yo bitchasses

Phoenix
-
- 7846 berichten
- 1418 stemmen
Film die niet weet of hij nou het platteland en het stadsleven wilt contrasteren, of het Christendom en de Islam. Daardoor blijft de thematiek aan beide kanten oppervlakkig en is het meer een reeks visuele anekdotes dan dat er een duidelijke rode draad in zit.
Het camerawerk is wel goed (vooral wat inventieve shots), maar de lange tracking shots komen door het schokkerige handheldcamerawerk toch niet helemaal lekker tot hun recht. Zodra er dan een statief/kraan of iets dergelijks bij komt kijken (scène op de spoorbrug) lukt het wel.
Daarnaast vind ik het altijd een beetje wrang als een documentaire dingen gaat ensceneren. Droomsequenties, scènes waarin de hoofdpersoon wakker wordt en scènes waarin een hele menigte nooit ook maar 1 keer in de camera kijkt horen mijns inziens niet thuis in een film die de realiteit poogt weer te geven.
2,5*

neo
-
- 15415 berichten
- 9815 stemmen
Vind deze docu van een geheel nieuwe stroming. Dat een documentaire trouwens dingen in scene zit is ook niet nieuw, en vast ook vaak zonder dat je het weet. Maar wat is er mis met iemand nooit in de camera laten kijken? Voel je je anders niet betrokken met de bevolking en die paar waar de ogen echt op gefocust zijn? Zie het zelf absoluut niet als een noodzaak.

Phoenix
-
- 7846 berichten
- 1418 stemmen
Op zich zou het juist goed zijn dat er niet in de camera wordt gekeken, maar dat zou dan moeten gebeuren doordat de gefilmde personen niet weten dat ze worden gefilmd (zoals bij een natuurdocumentaire oid).
Dat was hier niet het geval, en als een hele menigte niet eenmaal in de camera kijkt zijn ze dus blijkbaar toch ingelicht en wordt de oprechtheid waarmee ze handelen voor mij nogal ondermijnd.
Maar dat was maar een triviaal punt hoor, die droomsequentie stoorde me meer. Bij een film die een waarheidsgetrouw beeld wilt geven vind ik het storend als het duidelijk geënceneerd is.

neo
-
- 15415 berichten
- 9815 stemmen
In scene zetten kan ik mij wel in vinden, alleen hangt dat per geval er maar vanaf of ik het zelf zal accepteren ja of nee.
Iedereen gedraagt zich anders als er een camera is zodra ze dat weten. Zo zullen ze inderdaad zich bewust zin geweest van de camera, verder ingelicht en niet in de camera gekeken. Daarnaast hebben heeft Helmrich vast ook spontage dingen geschoten, en die later nog eens over gedaan met het bewustzijn voor de mensen. Als hij dat zo wil dan mag dat zo, zonder blikken in de camera. Dat gaat dan misschien ten kosten van oprechtheid, maar ik denk ook niet dat een dier zich nooit bewust zal zijn van een object wat hem observeert en zich dan anders gedraagt. Dit zal waarschijnlijk ook wel dichtbij de mensen liggen die het eerst een camera zien. Hoe lang zal het duren voordat dat door hebben? Ik denk dat dit bewust zijn enkel seconden maar hoeft zou kunnen kosten.
Ken jij misschien een docu waar je wel geloofd in de volledige oprechtheid ervan?

Phoenix
-
- 7846 berichten
- 1418 stemmen
Iedereen gedraagt zich anders als er een camera is zodra ze dat weten. Zo zullen ze inderdaad zich bewust zin geweest van de camera, verder ingelicht en niet in de camera gekeken. Daarnaast hebben heeft Helmrich vast ook spontage dingen geschoten, en die later nog eens over gedaan met het bewustzijn voor de mensen. Als hij dat zo wil dan mag dat zo, zonder blikken in de camera.
Tuurlijk mag hij dat, maar voor mij gaat dan de integriteit van de docu achteruit, toch hetgene waar documentaires als deze kracht uit zouden moeten putten.
Ik pleit dan ook voor documentaires waarbij het dier de aanwezigheid van de mens niet doorheeft.
Maar die seconden bepalen wel voor een groot gedeelte de acties in de daaropvolgende rest van de tijd.[/quote]
Nee. Ik hou niet zo van documentaires, vooral door de hierboven aangedragen punten, dus ik kijk ze bijna nooit. Het is dat ik door school wordt gedwongen .
Een documentaire zal ook nooit volledig oprecht zijn, ik kan daar dus geen voorbeeld van noemen. Er is altijd nog de montage die het geregistreerde in een andere context plaatst. Een documentaire moet er mijns inziens wel naar streven om een zo natuurgetrouw mogelijk beeld te geven van dat wat het wilt laten zien. In deze film wordt getracht een gezin te volgen in hun natuurlijke omgeving, maar ik vind dat er door de regisseur te veel wordt ingegrepen zodat het geënsceneerd overkomt. Dat in de camera kijken was maar een klein (en matig) voorbeeld hiervan..
Bij documentaires als Bowling for Columbine of Loose Change van gister is het een heel andere zaak. Los van het feit dat ik dat een stuk interessanter vindt dan twee uur uit het leven van een Indonesische familie, wordt daar niet zozeer geregistreert maar meer gepresenteert. En daarbij kan wat mij betreft wél door de maker worden ingegrepen.

neo
-
- 15415 berichten
- 9815 stemmen
Bedenk mij dat dat niet in de camera kijken nog een andere reden kan hebben. Sommige culturen kijken zo ook niemand zomaar meteen recht in de ogen aan; hun manier om beleefd te zijn. Ik denk dat dat ook kan hebben meegespeeld bij de keuze voor het niet in de camera laten kijken van mensen.

KillaJah
-
- 356 berichten
- 856 stemmen
Heb net een hele week cursus van Leonard gevolgd over zijn filmmethode die hij in deze film gebruikt nl. de single shot camera. Hierbij hanteert hij de camera vooral uit de losse hand met behulp van een zelfontworpen beugel en soms gebruikt hij een zelfontworpen crane (uit bamboe bijvoorbeeld).
Dat er zo weinig mensen in de lens kijken is omdat hij de camera nooit voor zijn gezicht houdt maar deze constant naast hem in beweging houd met tai-chi achtige bewegingen.
De film vond ik goed maar niet uitzonderlijk dus een 3.5 maar de filmstijl vind ik zeker interresant en ga ik zeker zelf ook eens gebruiken.

Karl_arty
-
- 28 berichten
- 43 stemmen
Een 5... en niet alleen omdat Leonard mijn oom is.. maar omdat het gewoon een mooie film is.

Malick
-
- 9078 berichten
- 360 stemmen
De cinematografische zelfbevlekking van Helmrich in Stand van de Maan is best wel 'fout'. Hij heeft nauwelijks nog oog voor het gezin. Goed voorbeeld daarvan is de spoorbrugscène. Wat doen we daar? Wie volgen we daar? Veruit het minste deel uit de trilogie.
Het laatste nieuws

Goede beoordeelde komedie 'The Peanut Butter Falcon' is nu te streamen op Prime Video

Nederlandse thriller 'iHostage' wordt veel gestreamd op Netflix, maar niet erg goed beoordeeld

Netflix-film 'The Two Popes' over overleden Paus Franciscus is nu relevanter dan ooit: 'Meesterwerk'

Historische documentaireserie 'Voices of Liberation' is nog maar kort te zien op Netflix
Bekijk ook

God Grew Tired of Us: The Story of Lost Boys of Sudan
Documentaire, 2006
4 reacties

Údolí Vcel
Drama, 1968
4 reacties

Sidney Hall
Drama / Mystery, 2017
25 reacties

De Helaasheid der Dingen
Drama / Komedie, 2009
418 reacties

Mademoiselle
Drama, 1966
4 reacties

The House I Live In
Documentaire, 2012
16 reacties
Nieuwsbrief MovieMeter
Het laatste film- en serienieuws per e-mail ontvangen?
Populaire toplijsten
- Top 250 beste films aller tijden
- Top 250 beste sciencefiction films aller tijden
- Top 250 beste thriller films aller tijden
- Top 250 beste familie films aller tijden
- Top 250 beste actie films aller tijden
- Top 100 beste films van de laatste jaren
- Top 100 beste films op Netflix
- Top 100 beste films op Disney+
- Top 100 beste films op Pathé Thuis
- Top 50 beste films uit 2020
- Top 50 beste films uit 2018
- Top 50 beste films uit 2019
- Top 25 beste films in het Nederlands
Corporate & Media
Realtimes Network
Innovatieweg 20C
7007 CD, Doetinchem, Netherlands
+31(315)-764002
Over MovieMeter
MovieMeter is hét platform voor liefhebbers van films en series. Met tienduizenden titels, die dagelijkse worden aangevuld door onze community, vind je bij ons altijd de film, serie of documentaire die je zoekt. Of je jouw content nou graag op televisie, in de bioscoop of via een streamingsdienst bekijkt, bij MovieMeter navigeer je in enkele klikken naar hetgeen dat voldoet aan jouw wensen.
MovieMeter is echter meer dan een databank voor films en series. Je bent bij ons tevens aan het juiste adres voor het laatste filmnieuws, recensies en informatie over jouw favoriete acteur. Daarnaast vind je bij ons de meest recente toplijsten, zodat je altijd weet wat er populair is op Netflix, in de bioscoop of op televisie. Zelf je steentje bijdragen aan het unieke platform van MovieMeter? Sluit je dan vrijblijvend aan bij onze community.
Social media
Realtimes Network
- Registreer |
- Contact ons |
- Over ons |
- Adverteren |
- MovieMeter Films Wiki |
- Series Wiki |
- Algemene voorwaarden en privacybeleid |
- Consent wijzigen |
- RSS Feeds |
- API

© 2025 MovieMeter B.V.