• 9.218.759 stemmen

Geregisseerd door: Claude Chabrol

Met onder meer: Alida Valli, Claude Cerval en André Jocelyn

Gesproken taal: Frans

Plot Ophélia

Een onevenwichtige jongen ziet in de dood van zijn vader en de verhouding van zijn moeder met zijn oom parallellen met Hamlet en probeert die tragedie in zijn eigen leven te ensceneren. De personages kloppen echter niet met hun voorbeelden en zijn oom, die in de zakenwereld misschien van alles op zijn geweten heeft, is zeker geen moordenaar.

Er bestaan er veel van : Hamlet bewerkingen....dit zal auteurscinema/ Hamlet buffs wel al "gekend " zijn ongetwijfeld. Hier is de auteur van dienst niemand minder dan Claude Chabrol in 1 van zijn minder gekende films, nog wortelend in zijn NV periode- zeker het luchtige eerste uur- maar neigt op het slot al meer naar zijn latere, klassieke werk.
Hamlet und kein Ende, zo weet ook protagonist Yvan/ Jocelyn die net papaatje heeft begraven. Helaas heeft hij ook Hamlet gelezen . Nu maakt zijn omgeving het er ook wel naar : mama Valli is idd. hertrouwd met Yvan's oom, je zou om minder wantrouwig worden. Het lijkt allemaal heel even serieus bedoeld te zijn, we begrijpen al snel echter dat dit vooral een Hamlet parodie is en de protagonist een typische NV jongeling, een getikte adolescent die leeft in zijn eigen droomwereldje en- zo maakt de eerste bistroscène al duidelijk- in het dorpje wordt beschouwd als de locale gek.
Het is een wintervertelling, even buiten Parijs in dat seizoen op locatie geschoten door Chabrol regular Rabier in sober en somber z-w. Hamlet..eh Yvan bewoont er met familie een chateau, waar de bedienden voor nog wat meer comic relief zorgen, een stel downies. En Ophelia dan ? Welnu: die rol moet Lucie hier spelen, dochter van de rentmeester uiteraard en om heel eerlijk te zijn niet zo fair. Ze zal pogen Yvan te genezen van zijn waanzin, dan wel van zijn infantiele spelletjes die culmineren in de gekende "reconstructie " van de zgn. moord, die hier geen toneelvoorstelling is maar een stomme film vergelijkbaar met die klucht in Cleo, ook gefilmd door Rabier zoals u weet. De plaatselijke zatlap speelt ook mee, een arme ziel die door Yvan tot zijn Horatio is gebombardeerd...
Zoals ik zei is het eerste en grootste deel van de film duidelijk komisch met als toppunt de sterfscène van "Polonius " , ook de verplichte semi- poëtische monologen in voice- off van Yvan zijn duidelijk pastiches.
Op het eind wordt het echter wat schijnbaar serieuzer, en bereikt de Freudiaanse interpretatie van Hamlet zijn logische conclusie : de oom van Yvan is eigenlijk zijn vader, en Yvan vermoordt hem- indirect weliswaar.
Ophelia heeft dan uiteindelijk het laatste woord hier.
Merkwaardige film dus, op zich niet zo denderend maar wel interessant in dier voege dat je hier in 1 film een duidelijk voorbeeld ziet van zowel de vroege NV Chabrol als de latere.
De cast bestaat goeddeels uit Chabrol regulars, Hamlet en Ophelia zijn onbedoeld Bressoniaans bezig en bakken er geen hol van, Valli is vrij weinig in beeld .
Scenario allicht van Gegauff en score Jansen in typische stijl, Rabier was al genoemd.
Is vorig jaar uitgebracht op DVD door Gaumont zonder anderstalige onderschriften en in ZEER SLECHTE beeldkwaliteit. Via torrentracker kun je hem gewoon downloaden met fansubs allicht.
Wie heeft dit gezien ?

avatar van beavis

beavis

Ik nog niet al voelde ik me wel een beetje persoonlijk aangesproken in dit wederom fijne stukje.

Chabrol is voor mij nog erg onontgonnen terrein. Heb dus nog veel moois te zien daar volgens mij... Al valt deze daar zo te lezen toch niet direct onder...

Wie de schoen past ...maar de print is echt erg kut, verwacht je niet van Gaumont.