• 9.218.822 stemmen

The Weather Underground (2002)

Documentaire | 92 minuten

Genre: Documentaire

Geregisseerd door: Sam Green en Bill Siegel

Met onder meer: Kathleen Cleaver en Lili Taylor

Plot The Weather Underground

"You don't need a weatherman to know which way the wind blows", zong Bob Dylan in "Subterranean Homesick Blues". Zo kon eind jaren zestig iedereen aanvoelen dat de revolutie in de lucht hing en maakten enkele subversieve studenten een vuist onder de naam "The Weatherman". Doel was het omverwerpen van de gevestigde orde, waarbij radicale middelen niet werden geschuwd. Niets doen gold pas als een daad van geweld. De oorlog in Vietnam en het grove politieoptreden tegen zwarte Amerikanen overtuigden de activisten van hun morele gelijk. De oorlog moest 'in de buik van het moederland' worden uitgevochten.

logo tmdbimage

avatar van gotti

Zeer goeie docu. Ik had werkelijk geen idee dat het buiten de oorlog om zo'n zooitje in de VS was... 4*

avatar van DerRudy

DerRudy

Mooie actuele documentaire. Er wordt op een prachtige manier, met veel orgineel beeldmateriaal, duidelijk gemaakt waarom mensen tot terroristische activiteiten over kunnen gaan. Vooral de beelden van de vietnamoorlog vond ik erg aangrijpend.

De documentaire laat zien dat terroristische aanslagen niet alleen door gestoorde gekken worden gepleegd, zoals Bush ons wil doen geloven.

****

avatar van starbright boy

• 22004 berichten

Klein stukje van gezien. Erg jammer dat ik dit niet helemaal gezien heb, bijzonder boeiend.

Ook een stukje van gezien. Het was volgens mij wel een beetje een 'tolerante' docu met betrekking tot deze radicalen. Zij pleegden overal aanslagen, maar moesten net zo vaak zeggen 'dat er alles aan gedaan werd dat er geen mensen gewond raakten' dat je het zelf bijna gaat geloven.

Ik bedoel, dan mag je alles wel zorgvuldig regelen dat zo'n ding 'veilig' ontploft, maar dan kan er dus nog wel van alles mis gegaan met desastreuze gevolgen lijkt me.

avatar van danuz

danuz

Zeer interessante en tragische documentaire. Niet erg bijzonder in beeld gebracht, behoorlijk rechttoe rechtaan, maar is niet perse een negatief punt. Het laat behoorlijk duidelijk zien hoe het er eind jaren '60, begin jaren '70 aan toe ging. Mensen kwamen in opstand, maar in mijn ogen zeker niet altijd rechtvaardig. Van allebei de kanten worden fouten gemaakt, wat hier toch wel naar voren komt.

Blijft toch een zeer boeiende periode, waar ik altijd wel meer over te weten wil komen.

avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

The Weather Underground was zo'n beweging waar ik al vaak over gehoord had, maar nooit echt iets over geweten heb. Deze zeer interessante documentaire bracht opheldering. De film staat (uiteraard, anders ga je er geen docu over maken) pal achter de motieven van de beweging, maar benadrukt natuurlijk ook dat het doel zeker niet altijd de middelen heiligt. 4*

avatar van Woland

Woland

Interessante documentaire over The Weather Underground, een organisatie waar ik wel eens over gehoord had maar ik niet heel veel van wist. En ook in zekere zin best actueel, want als je denkt dat polarisatie nu een probleem is: in de jaren '70 konden ze er ook wat van. De Vietnam-oorlog, rassenrellen, Black Panthers, de koude oorlog en ook radicalisatie op de campussen - en van dat laatste is de WU een uitvloeisel. Een terroristische organisatie van extreem-linkse rijkeluiskindertjes die niet alleen sympathiseert met de Black Panthers en de anti-oorlogsbeweging (allebei zeer begrijpelijk), maar dat op een nogal rigoureuze manier doet door het geweld dat de VS in het buitenland veroorzaakt naar de VS te willen brengen, en de oorlog te verklaren aan de overheid. En ook er nog wat rare post-hippiepraktijken er op na hield, maar dat terzijde. Vooral het tijdsbeeld is erg interessant en goed neergezet, en deze schets over hoe polarisatie kan leiden tot geweld en terrorisme is ook iets om nu met een schuin oog naar te kijken.

avatar van zoutzak

zoutzak

Lekker radicaal document uit een vrij extreem, recent verleden. Toen voor velen een laatste sprankje hoop op een betere toekomst nog levend was na de decepties van de jaren 60. Deze zouden langzaam maar structureel plaatsmaken voor een gecultiveerd defaitisme in dienst van een perpetual status quo.