Genre: Fantasy / Komedie
Met onder meer: Bill Murray, Karen Allen en John Forsythe
Releasedatum: 22 december 1988
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Plot Scrooged
"The spirits will move you in odd and hysterical ways."
Frank Cross runt een Amerikaans tv-station, dat van plan is om Dickens' A Christmas Carol te verfilmen. Franks jeugd was niet bepaald plezierig, en dus kan hij de kerstspirit niet echt waarderen. Met de hulp van de geesten van de kerst in het verleden, het heden en de toekomst, realiseert Frank dat hij zal moeten veranderen.
Francis Cross
Preston Rhinelander
Calvin Cooley
Herman

otherfool
Murray is in vorm, maar de film zakt soms behoorlijk in en het einde is dan wel weer erg sentimenteel.
3*.

Murray draagt deze kerstfilm van begin tot het eind. Niet altijd even sterk of grappig, maar over het algemeen genomen voldoende geslaagd. Goed.

mister blonde
Een van de betere kerstfilms en zeker een van de beste versies van A Christmas Carol. Murray is uitstekend in dit soort rollen en de degelijke regie van Donner werd afgewisseld met momenten die bovengemiddeld sterk waren. Erg leuk! Misschien moet ik van mijn 3,5 eens een kleine 4 gaan maken. Wat ondergewaardeerd hier.

Matig filmpje.
De uitwering is natuurlijk niet bijster origineel, maar is vooral in het eerste uur wel fris uitgewerkt in een "modern" jasje.
Bil Murray komt uitstekend over als een moderne gierige vrek Scrooge.
De film blijft echter ook leuk met de eerste 2 geesten(ghost of a christmas past & present), Murray blijft bij z'n standpunt en is dus ook nog steeds onaardig.
Vanaf de 3e geest(ghost of a christmas future) gaat de film bergafwaarts, ik vond dit eigenlijk de minst overtuigende geest, beetje te simplistisch. Dat maakt het des te raarder dat Murray opeens overstag gaat en 180 graden draait in zijn gedrag.
Vreselijk moralistisch en voorspelbaar gedrag, wat totaal uit de lucht komt vallen in mijn ogen.
Jammer dat je ook niet weet of hij zn baan mag blijven houden.
Al met al een matige kerstfilm, met een leuke eerste helft en een tegenvallend laatste gedeelte van de film.

kalehein
Hiep hiep, vanavond komt ie weer!!
Gewoon lekker alvast wennen aan het kerstsfeertje, over 3 weken zal hij zeker nog een paar keer uitgezonden worden. Als het niet op de commercielen is dan wel op de NL's, de Belgische zenders of de BBC en als het echt niet anders kan, dan komt ie nog wel op ZDF/ARD.
Zo ook the Grinch, en A Miralcle on 34th street, of the Muppets a christmas carol.
Ieder jaar weer dat uitkijken naar films die al 100x op tv zijn geweest en nooit vervelen.
Editje: Lumpey haha nu alweer een lach op mijn gezicht.

brabusRUS
'The bitch hit me with a toaster'
RTL7 is lekker op tijd met het uitzenden van kerstfilms! Het bekende Scrooge-verhaaltje, alleen dan in een nieuwer jasje. Bill Murray deed het leuk. Erg overtuigend en op sommige momenten lijkt het alsof hij improviseert, wat ik erg knap vond. Verder was de bijrol van Bobcat Goldthwait ook wel geinig. De geesten waren erg grappig en leuk. De make-up en special effects waren best goed. Einde is lekker warm, wat je natuurlijk verwacht van een kerstfilm.
Heerlijke en geestige kerstfilm met Murray. Hou je van Murray? Dan ga je hier zeker van genieten! Murray is goed op dreef en zit bijna in elke frame. 3.5*

The One Ring
Het begon erg leuk, maar helaas is de film veel te hysterisch en druk om echt een geslaagde komedie te worden. Het is een gevalletje van grappig doen in plaats van grappig zijn over het algemeen. Geen een van de bijrollen vond ik persoonlijk grappig en geen een lijkt er zelfs maar over komisch talent te beschikken. Robert Mitchum is misschien een uitzondering, als hij praat over honden en katten die tv kijken, maar Mitchum speelt de rol gewoon serieus zoals hij altijd doet en daardoor wordt het grappig. Bill Murray vind ik altijd wel leuk, zelfs in slechte films en hij hield me hier echt op de been. Zelfs op de slechtste momenten komt hij wel met een leuke oneliner of een geestige gezichtsuitdrukking. Tegelijkertijd is het juist ook weer Murray die het einde niet laat werken. De omslag van Murray op het einde komt totaal niet over en ik geloof dat dit komt omdat Murray niet weet hoe hij het moet spelen. Sentimentaliteit lijkt hij niet te kunnen. Hartverwarmend ook niet echt. Er is altijd teveel zelfspot in Murray zelf om hem oprecht over te kunnen laten komen, wat aan het einde van Scrooged nodig is. Gewoonlijk vind ik die zelfspot het leukste aan Murray, maar het einde geloofde ik nooit, hoe hard Murray ook schreeuwde en hoe lang de scène ook door ging. Ook het stuk dat eraan voorafging, met de Ghost of Christmas Future werd enorm snel afgeraffeld en kwam dan ook niet over. Alsof iemand geloofde dat een woord van Murray genoeg is om Karen Allen in een koude bitch te veranderen. Gelukkig zit er in de eerste helft nog genoeg humor het nog een beetje te doen te maken, zoals de dreigende tv-spot en gewoon alles wat Murray doet als cynische zakenman. Oh, en was er ooit iets schattigers dan Karen Allen in deze film?

tommykonijn
Scrooged is een film die ontzettend leuk begint. De eerste 30 tot 40 minuten heb ik best wel vaak hardop kunnen lachen. En toen werd het minder. De film is niet meer zo grappig, en het wordt naar het einde toe niet meer beter. Zoals al voor mij werd gezegd is de speech van Murray verschrikkelijk ongeloofwaardig, kwam totaal niet bij me binnen. Het droge happy-end is opzicht wel op zijn plaats bij een film als deze, maar met het zingen ben ik dan weer minder blij. De film scoort vrij makkelijk door het idee van het beroemde kerstverhaal van Charles Dickens, A Christmas Carol, op een moderne manier te verfilmen. Toch slaat het bij mij niet helemaal aan. Ik dacht dat het idee wel een leuk resultaat kon opleveren, en bij vlagen is het dat ook, maar ik zie toch veel liever het origineel. Het acteerwerk valt niet tegen en Bill Murray speelt met gemak de hoofdrol. Over het algemeen vermakelijk, maar ik had er toch wel wat hogere verwachtingen bij.

mjk87 (moderator films)
Wat een tegenvaller. Had hier meer van verwacht. Running gags die niet grappig zijn, nevenpersonages die niet grappig zijn, een hoofdpersoon die te druk is met druk zijn en zo meestal niet grappig is. En dan moet het een comedy zijn. Daarnaast echt een lelijke goedkope look of je naar een goedkope tv-film keek (wellicht was dit de bedoeling gezien het verhaal, maar zo diep zal men niet zijn gegaan denk ik) zonder ook maar eenmaal een mooi shot te hebben gezien. De adaptatie naar het moderne was dan wel aardig bedacht (let er eens op dat er nauwelijks kerstlichtjes te zien zijn, maar ook geen sneeuw) maar dat is dan ook het enige. Op alle vlakken komt de uitwerking te kort en ik was bijna van plan halverwege de film te stoppen. Omdat het niet grappig was en gewoonweg saai. Neen, van Dickens' fantastische kerstklassieker heb ik nog geen fatsoenlijke verfilming gezien. Jammer. 1*

remorz
Bill Murray, ik mag 'm wel.
Helaas blijft er voor de rest weinig over. Flauwe, heel erg flauwe humor. Grapjes waar je om moet lachen omdat ze slecht zijn, in plaats van gewoon te moeten lachen. Met name de drie geesten wekken de nodige irritatie op. Enige die hen nog weet te toppen is die Elliott. Net niet vervelender dan Zed uit Police Academy maar duidelijk een one-trick pony.
Lelijk. De film is lelijk. Die droge, saaiige decor-look die een fotogenieke stad als New York (toch?) onderdompelt in een viezige grauwheid; beetje jammerlijk en bovendien funest voor kerstfilms als dit.
Ten slotte is moraal niet iets waar ik gewoonlijk op zit te wachten maar als de rest wegvalt is het voor deze film de laatste pijler om op te steunen. En om dan te concluderen dat Muppets en Michael Caine je nog meer weten te ontroeren, is de trieste conclusie dat deze film werkelijk iedere charme ontbeert. Ach ja, op Bill Murray na dan. 1,5*

baspls
Erg leuke film.
Bill Murray is werkelijk geniaal, deze film heeft erg goede humor en ik vond hem zeer grappig.
Ook de effecten waren erg mooi. Muziek van Danny Elfman was ook erg goed. Erg vermakelijke film.

Mescaline
Na 5 jaar weer tijd voor een herziening, de eerste keer viel deze film mij best tegen en gaf ik hier maar een 2,5 aan maar deze keer beviel de film mij wat beter.
Vind het nog steeds geen ultieme kerstklassieker en ben nog steeds van mening dat het best wordt overgewaardeerd, vooral tegen het einde aan wordt de film wat langdradig en duurde de scene dat Bill voor de camera's ging staan ook wel erg lang.
Vooral de eerste helft is erg vermakelijk en Bill Murray is ook zeker een pluspunt.

Chainsaw
Geestige versie van A Christmas Carol, waarin regisseur Donner op een leuke manier horror en familiefilm combineert. Vooral de horror-elementen, zoals al het gebeuren rondom de vier geestverschijningen, werken prima, met name met de fantasierijke score van Danny Elfman erbij. Het sfeertje is sterk en het is geestig om Murray in de weer te zien met de geesten. In tegenstelling tot veel verfilmingen van A Christmas Carol waar Scrooge al vrij snel begint te draaien, is en blijft Murray hier boven alles nog steeds een cynische klootzak. Dat resulteert dat de film tegen het einde ineens vrij drastisch moet veranderen. Maar goed, wie bij een verfilming van A Christmas Carol klaagt dat het rond het einde te sentimenteel wordt, kan ook bij een verfilming van de Titanic gaan klagen dat die boot zinkt.
Toch is niet alles even sterk gedaan. Die toonwissel en hele speech van Murray aan het einde voelde enorm gerekt en ook een tikkeltje misplaatst. Het leek nu alsof alles wat Murray te zien kreeg hem niet echt zou veranderen, maar als hij aan het einde zichzelf ziet verbranden in een kist slaat ie om. Verder is Murray leuk als cynische klootzak met af en toe ineens een hysterische uitspatting, maar gaandeweg de film lijkt Murray voornamelijk te schreeuwen. En dat is niet grappig. Sowieso is Scrooged vaak iets te hysterisch om écht grappig te zijn; dan gooit Donner allerlei soorten slapstick, geschreeuw en gekkigheid op het scherm in de hoop dat je je vermaakt. Terwijl Scrooged op de iets rustigere momenten juist erg geestig kan zijn.
3,5 sterren.

Matig.
Op zich is de opzet van de film nog wel leuk, maar het is er wel eentje die de tijd niet zo geweldig goed overleefd heeft. De modernizering van het verhaal is ondertussen alweer door de tijd ingehaald, waardoor de wat snedigere zaken ondertussen terug mak geworden zijn.
Maar het is Murray die de grootste stoorzender is. Hij is gewoon ronduit vervelend in z'n rol. Nu hoort dat wel bij z'n personage natuurlijk, maar de invulling is erg goedkoop. Hij is vooral erg luidruchtig en hyper, met zo'n zelfbewust randje dat een film als deze echt niet nodig heeft. Ik apprecieer Murray wel, maar dan toch vooral in z'n wat recentere rollen.
Het is vooral in de marge dat deze film nog wel leuk is. Wat geinige bijpersonages en een lollige bewerking van een bekend verhaal. De intro bijvoorbeeld is wel erg leuk, zo ook enkele van de visioenen. Een geweldige film is het alleen niet, daarvoor schort er echt teveel aan. Voor een keertje wel aardig, maar zeker niet iets om elk jaar opnieuw te zien.

arno74
Heel mager. Voor een film van eind jaren '80 voelt het nu al behoorlijk verouderd aan, en dat terwijl het originele verhaal (A Christmas Carol) tijdloos is. Als komedie begint de film sterk, lekker over de top met een gewapende overval op de opslagplaats van de kerstman, maar dan blijkt dat we helaas naar een film in een film zitten te kijken. Scrooged weet hierna het niveau van die film die men daar toont nergens te halen. Jammer, als je een komedie over A Christmas Carol wil maken dan moet je denk ik inderdaad flink over de top gaan en van het origineel afwijken, deze film doet dat nergens. Daardoor blijft er een i.m.o. slap aftreksel van het verhaal van Dickens over, met behoorlijk flauwe humor. 1,5*

Duke Nukem
Bill Murray kan soms grappig zijn, maar niet in deze flauwe versie van A Christmas Carol. Ook dat kleine schreeuwlelijke ventje is onuitstaanbaar slecht. Heb geen enkele keer moeten lachen!

Tommy De Vito
A Christmas Carol van Charles Dickens is natuurlijk een briljant verhaal die vaak verfilmd is. Je kan er een dramafilm van maken, voor de kinderen (de muppet versie) of een komische film. Deze Scrooged valt duidelijk in de komische versie, maar heeft toch de plank een beetje misgeslagen..
Ja, er valt bar weinig te lachen helaas. Zelfs Murray (die ik zeer waardeer als komiek) weet zich niet altijd raad heb ik het idee. Maar het script is gewoon slecht. Laat dat nou net zijn voor een film als deze dat die op orde moet zijn. Want dan krijg je een hele andere film (los van het verhaal uiteraard). Die tweede geest bijvoorbeeld is irritant en de derde stelt al helemaal niks voor. Die laat een dode Frank Cross zien en meneer wordt inneens een ander persoon. Die gast op het eind met dat geweer is helemaal misplaatst.
Nee, niet een film waar ik op gehoopt had. Toch nog een 2,5 door Murray en omdat de sfeer wel op orde was.

Kondoro
“The bitch hit me with a toaster!”
Wederom een film waar ik al langere tijd tegen aan kijk maar nooit echt het juiste moment had om de film aan te knallen. Vanavond (kerstavond) vond ik toch wel een mooie gelegenheid om deze eens te kijken. Ik moet zeggen dat hij me achteraf toch wat is tegen gevallen, deze kerst film. Is het precies de film zoals ik hem had verwacht? Ja en nee, ten eerste had ik toch wel een wat betere film verwacht waar de cast het overigens ook wat beter deed maar, ook met een veel beter script en een veel leuker verhaal want eigenlijk had alles in deze film wel wat losse touwtjes wat mij tegensprak. Over het algemeen vond ik het concept wél erg leuk en ook dat moest de film eigenlijk een beetje bij één houden, wat niet altijd lukte, helaas…
Ik las het inderdaad ook al in de eerdere comments maar, ik kan me bij één ding sowieso aan sluiten. Dat is toch wel het feit dat ik ‘Murray’ veel beter heb zien spelen, en daar baalde ik wel een beetje van. Zijn humor die ik normaal héél erg kan waarderen valt hier niet altijd op juiste plek en zelf zag hij er ook niet altijd even overtuigend uit van wat hij deed. Ik had zelf toch wel mijn volledige hoop op hem gelegd en véél meer van zijn acteerwerk verwacht. Want ook de rest van de cast komt er niet altijd even lekker uit, en wisten overigens ook niet echt te boeien.
De film is wat dat betreft gelukkig niet zo dramatisch als ik had verwacht, bij dit soort films kan het altijd twee kanten op gaan en gelukkig is het hier toch meer de komedie kant op gegaan zelfs met nog wat ‘duistere’ momenten, als de geesten bijvoorbeeld tot leven komen is de film eigenlijk toch wel een lichte horrorfilm aan het worden, vooral met de eerste geest die we zien, wat toch al wel een ontbindend lijk is geworden. Als je er overigens zo uit ziet nadat je zeven jaar lang dood bent, dan gaat er volgens mij iets niet goed.
Het verhaal is gewoon typisch een ‘A Christmas Carol’ stylish verhaal, daar laat ik het verder wel bij en heb ik niet zoveel zin om dat te ‘ontleden’. Toch wel vermakelijk met het concept; dat hij het verhaal wou verfilmen maar, hij eigenlijk hierdoor de ‘Scrooge’ was van zijn leven. Interessant, leuk maar slecht uitgewerkt; had veel meer ingezeten.

teigertje
Na weer opnieuw gezien te hebben.
Met de inmiddels oude rot, the great Bill Murray.
Een knotsgekke versie, van het beroemde kerst verhaal.
In een wacky jasje.
Maar blijft,toch wel weer erg leuk, deze inmiddels bijna classic film.
Met de fantastische beroemde kerst eighty song, Put a little love in your heart van Annie Lenox en Al Green.

ibendb
Bill Murray speelt uiterst campy en luid en ik at het op als zoete koek.
Scrooged is een leuke en originele kijk op het bekende verhaal. Ik ben niet zo'n fan van A Christmas Carol, dus deze vernieuwde versie is wel iets voor mij. De grappen zijn erg slim, maar er is ook wat fysieke komedie die me verrassend frequent in de lach deed schieten.
Carol Kane is een schatje en je kunt mij niets anders vertellen. Ze is absoluut hilarisch als de Ghost of Christmas Present. Karen Allen is heerlijk charmant als Murray's lang verloren liefde. De ongelooflijk getalenteerde Alfre Woodard is ook aanwezig en brengt hart in het verhaal.
Helaas werkt niet alles. De verhaallijn van The Ghost of Christmas Future is een beetje ondermaats. Ik kon me ook niet echt warm maken om de boze ex-werknemer, maar hij was wel best cute...
Uiteindelijk is Scrooged een geweldige kerstklassieker die ik volgend jaar waarschijnlijk opnieuw ga zien.

ForrestHanks
Helemaal leuk. Humor en ook het sentimentele geklets dat wat mij betreft nou eenmaal bij een kerstfilm hoort.

Corcicus
Vreemde cinematografische keuze om de hele film lang het bezwete en gehavende gezicht van Bill Murray in close-up te filmen.
De humor is opvallend intelligent. Als je geen belezen basis hebt, ontgaan tal van grappen. Er zitten ook aardige details in de film die tot de karakterschets van het hoofdpersonage bijdragen. Zo is het huis van Frank het enige in de straat zonder kerstverlichting. De make-up in de film is zonder meer fantastisch. Wanneer die eerste geest langskomt, de voormalige mentor van Frank, zie je een betere zombie dan het allerbeste uit elf seizoenen van The Walking Dead. Redelijk beschamend aangezien die serie decennia later gemaakt werd.
Geen fantastische film, maar Bill Murray doet eindelijk eens een poging om echt te acteren en men is creatief aan de slag gegaan met het bronmateriaal.

Goede beoordeelde komedie 'The Peanut Butter Falcon' is nu te streamen op Prime Video

Nederlandse thriller 'iHostage' wordt veel gestreamd op Netflix, maar niet erg goed beoordeeld

Netflix-film 'The Two Popes' over overleden Paus Franciscus is nu relevanter dan ooit: 'Meesterwerk'

Historische documentaireserie 'Voices of Liberation' is nog maar kort te zien op Netflix

Groundhog Day
Komedie / Fantasy, 1993