• 9.218.630 stemmen

Met onder meer: Vino G. Bastian, Marsha Timothy en Maudy Effrosina

Gesproken taal: Indonesisch

• Amazon Prime Bekijk via Amazon Prime

Plot Qodrat

Tientallen jaren geleden slaagde Ustad Qodrat, die over aanzienlijke spirituele vaardigheden beschikt, er niet in zijn eigen kind te redden dat bezeten was door de demon Assuala. Qodrat besluit terug te keren naar het dorp waar hij zijn vaardigheden leerde. Daar aangekomen is Qodrat echter in de war door alle ongeregeldheden die niet verklaard kunnen worden. Opnieuw wordt hij geconfronteerd met zijn verleden wanneer blijkt dat Assuala een ander kind heeft overgenomen. Qodrat moet kiezen tussen het gehoorzamen aan zijn woede of het hervinden van zijn geloof.

logo tmdbimage

avatar van John Milton

John Milton

Na de Hardcore Henry-achtige openingsscène had ik goede hoop voor Qodrat, want hoewel dat niet mijn film is, was hier wel duidelijk iemand aan het werk die aandacht besteed aan het visuele aspect van de film. Helaas duurde die anticipatie niet lang, want toen kwam de religie opeens in de film. Dat valt lastig te vermijden in een horror over demonische bezetenheid, maar Qodrat valt echt wel onder de propaganda, en niet de verhulde variant.

Een scepticus die niet in de duivel en bezetenheid gelooft (en er vervolgens tòch aan moet geloven) is behoorlijk gemeengoed in dit soort films, maar bij Qodrat is geloof in Allah en de profeet echt in alle plotlagen verweven, en twijfel op dat vlak leidt alleen maar tot ellende. En uiteraard kan de hoofdpersoon het kwaad maar op één manier overwinnen.

Ik denk dat als ik een jonge moslim filmliefhebber was geweest, ik dit helemaal te gek zou vinden. Maar ja, JM is een de 40 gepasseerde atheïst, met een gevoelige radar voor religieuze indoctrinatie. Jammer, want naast dat en de nodige plotgaatjes zit er best een aardige film in dit propaganda horrorwerkje uit Indonesië verscholen.