• 9.218.630 stemmen

Winchester (2018)

Mystery / Thriller | 99 minuten

Genre: Mystery / Thriller

Alternatieve titels: Winchester Mystery House / Winchester: The House That Ghosts Built

Oorsprong: Australië / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Michael Spierig en Peter Spierig

Met onder meer: Helen Mirren, Jason Clarke en Sarah Snook

Releasedatum: 8 februari 2018

Plot Winchester

"Terror is building."

Sarah Winchester is de weduwe van wapenmagnaat William Wirt Winchester. Het echtpaar woonde eind 19e eeuw, begin 20ste eeuw in het Winchester Mystery House in Californië dat zo’n 160 kamers telt. Na de dood van haar man houdt Sarah zich niet stil met het uitbreiden van de villa. Ze doet dit omdat ze gelooft dat er boze spoken in het huis zijn die enkel in vrede kunnen zijn zolang er gebouwd wordt. Sarah denkt dat de geesten van mensen zijn die omkwamen aan de hand van de Winchester-geweren en het is aan de psychiater Eric Price om haar geestelijke gezondheid te evalueren.

Dr. Eric Price

Sarah Winchester

Marian Marriott

Partially Dressed Lady #1

Partially Dressed Lady #2

Arthur Gates

John Hansen

Vanaf 22 februari 2018 in de bioscoop (Dutch FilmWorks)

avatar van Daan258

Daan258

Dit is zeker een film waar ik wel naar uitkijk.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Dit ziet er niet verkeerd uit.

avatar van tattoobob

tattoobob

Daan258 schreef:

Dit is zeker een film waar ik wel naar uitkijk.

Hier nog een

avatar van 606

• 12035 stemmen

Wordt misschien wel een van de engste spookhuis films, volgens veronicaguide. Zin in ?

avatar van Jokkie

Jokkie

606 schreef:

Die zeggen bij elke horror film, dat het de engste is..

avatar van Kondoro

Kondoro

Jokkie schreef:

Die zeggen bij elke horror film, dat het de engste is..

Inderdaad, op Veronica Guide zal ik nog niet bouwen.

avatar van durange

durange

Ziet er gaaf uit, ben benieuwd. Nog geen trailer gezien in de bios ofzo.

avatar van Zwolle84

Zwolle84

Beetje een mixed bag helaas. De sfeer is echt schitterend en het verhaal is binnen het haunted house-spectrum behoorlijk origineel en sterk. Helaas is de verdere uitwerking dat niet. Waar je een mooie, subtiele slowburner zou verwachten, vervalt Winchester veel te vaak in jump scares van de meest flauwe soort. Het acteerwerk is bovendien vaak ronduit zwak en de poppen/schmjnk eerder lachwekkend dan eng. Tegen het einde wil de film dan ook nog eens spectaculair worden en dan gaat het definitief fout.

Erg jammer, in het begin leek het nog de goede kant op te gaan.

avatar van welat

welat

Zwolle84 schreef:

Erg jammer, in het begin leek het nog de goede kant op te gaan.

Goede beschrijving.

avatar van MartMovie

MartMovie

Helaas geheel niet wat ik er van verwachte. De film zou een klassieke spookfilm moeten zijn maar verzand in goedkope schrikeffecten. Je verwacht dat angst subtiel gebracht word en je langzaam in een creepy sfeer brengt. Dat doet deze film dus niet. Met zevenmijl laarzen lopen ze door het verhaal heen en ze gooien er dan af en toe een schrikmoment door. Het huis is zo licht gefilmd dat het nooit spookachtig overkomt en het einde wat de climax zou moeten zijn is zo bij elkaar verzonnen dat het op mijn lachspieren ging werken.

avatar van Bart Wijnen

Bart Wijnen

Goed verwoord door Zwolle84 en MartMovie hierboven. Helemaal mee eens.

avatar van acsaczy

acsaczy

Mijn eerste gedachte is dat de samenvatting op rose red van stephen king lijkt, en die is echt wel goed.. Ben benieuwd naar deze..

avatar van Margreet

Margreet

Matige film, dun verhaaltje, een tegenvaller.

avatar van DutchTakeshiro

DutchTakeshiro

Aardig tussendoortje in horror land. De film moet het voornamelijk van een sterke sfeer en een origineel verhaal hebben.

avatar van xaid

xaid

Echt jammer had hier een toppertje verwacht...

Mescaline

Zit toch te twijfelen deze maar mee te pakken, heb toch een abonnement en ik kan deze mooi combineren met The Post komende week. Why not? Ik verwacht er alleen zeer weinig van.

avatar van Shinobi

Shinobi

"It’s a gargantuan seven storied structure with no apparent rhyme or reason."

De gebroeders Spierig kunnen zich met deze titel enigszins revancheren na het matige 'Jigsaw'.

Het waargebeurde gegeven van Sarah Winchester (van de automatische geweren) die ruim dertig jaar onafgebroken haar landhuis laat verbouwen is intrigerend te noemen. Op zich een prima startpunt om een film aan te wijden waarin ingegaan wordt op de psyche van deze weduwe. Jammer genoeg wordt hier nauwelijks aandacht aan besteed.

Hetgeen wat wel goed naar voren komt is de sfeervolle locatie; een typisch spookhuis dat aan alle kanten kraakt en vele doodlopende paden kent. Met name in de nachtelijke scènes als het personage van Jason Clarke het huis gaat exploreren krijg je al gauw een onbehaaglijk gevoel. Toch had hier meer uitgehaald kunnen worden, omdat het daadwerkelijke landhuis gepresenteerd wordt als een verwarrend labyrint waar je met moeite uit kan komen.

De interessante mythologie wordt overboord gegooid, waardoor 'Winchester' uiteindelijk verzandt in oeverloze dialogen en goedkope jump scares die je al ruim van tevoren ziet aankomen. Het overdreven slotstuk spreekt boekdelen. Aan Helen Mirren - die een weduwe lijkt te parodiëren - is te danken dat het geheel niet helemaal belachelijk wordt. Een leuke bijkomstigheid is dat Sarah Snook een kleine rol heeft.

Al met al een redelijke horror die wat mij betreft ingetogen gehouden mocht worden.

Kleine 2,5 sterren.

avatar van mrklm

mrklm

De toerismesector in San José zal wellicht wél kunnen leven met deze poging de legende rondom de plaatselijke toeristische attractie te voorzien van hernieuwde wereldfaam. Sarah Winchester [Helen Mirren] is de erfgename van het Winchester-imperium dat groot werd met de productie van de even beroemde als beruchte Winchester-geweren die o.a. een sleutelrol speelden in de Amerikaanse Burgeroorlog. Haar huis in San José is uitgegroeid tot een groteske mengelmoes van allerlei stijlen, het gevolg van communicatie die Sarah zou hebben met geesten van mensen die slachtoffer van de Winchester-geweren werden. Het is aan Dr Eric Price [Jason Clarke] om vast te stellen of er werkelijk geesten waren in huize Winchester, of dat het Sarahs hersenspinsel is waardoor ze niet in staat is om leiding te geven aan het bedrijf.

Krakende deuren, onverklaarbare geluiden, een spookachtig liedje en een keur aan nepschrikeffecten: deze film heeft het allemaal. De film is goed geproduceerd getuige de gedetailleerde sets en het camerawerk is verzorgd, maar het enige angstaanjagende aan deze verzameling clichés is dat Helen Mirren haar reputatie te grabbel heeft gegooid aan dit minder dan middelmatig griezelgevalletje.

avatar van Y&T

Y&T

lekkere film man. pracht effecten, spannend....heerlijk...

avatar van Shadowed

Shadowed

Misser.

Winchester begon zeker interessant. Wat mysterieus en redelijk spannend.

Het eerste deel is vooral verschijningen, donkere hoeken en geesten aan de overkant van het huis en andere spookhuis elementen. Zelf vond ik het wel interessant, en dacht "He! Zo slecht is deze toch ook weer niet?".

Helaas als de film naar het tweede deel gaat is het meteen heel basic en nauwelijks spannend meer. Het word steeds ongeloofwaardiger en minder interessant. Jammer, want deze film had zeker beter kunnen zijn.

Mescaline

Na veel tegenvallende reviews ging ik toch een beetje twijfelend naar deze film toe en om maar gelijk met de deur in huis te vallen, Winchester heeft helaas veel gemiste kansen maar is niet alleen maar 1 brok ellende.

De acteer prestaties zijn sterk en overtuigend en de sfeer is over het algemeen goed neergezet.

Het huis op zich heeft natuurlijk al veel sfeer, bedenk daarbij dat veel scenes niet in het daadwerkelijke Winchester huis maar in de studio zijn opgenomen en dat het visueel gezien nog steeds een sfeervol geheel is geworden.

In principe hoeft een horror film niet zo heel veel meer te doen als de sfeer duister en beklemmend is en je beschikt over een aantal goede acteurs, een interessant verhaal erbij en je komt al een heel eind.

Maar helaas vonden de makers het nodig om de film vol te gooien met cliché volle en voorspelbare schrik effecten die soms voelde als een te snel en onbevredigend orgasme, ja het haalt de druk van de ketel maar verpest ook gelijk de opgebouwde spanning.

De makers hadden beter een voorbeeld kunnen nemen aan horror classics zoals The Haunting uit 1963, Taste of Fear uit 1961 of zelfs de Vincent Price film van House on Haunted Hill die ook al waar dateert uit 1959. (Zal het toeval zijn, dat de hoofdpersoon ook Price heet? )

Films met een vergelijkbaar plot, maar een in mijn ogen betere uitwerking.

Winchester is wat mij betreft geen wanproduct, maar soms lijken de makers nogal naast hun schoenen te lopen. Meer is zeker niet altijd beter!

Een kleine 2,5*

avatar van bjerik76

bjerik76

trailer vind ik er anders wel heel goed / spannend uitzien !

klinkt ook goed.

Het verhaal dat het huis steeds groter ( moet) worden lijkt een beetje op het Stephen King verhaal Rose Red.

Dat huis werd ook steeds groter of iets in die richting dacht ik.

bjerik76 schreef:

lijkt een beetje op het Stephen King verhaal Rose Red.

Yep, dat verhaal is gebaseerd op Winchester Mansion, het is een echt huis.

avatar van Phantasm

Phantasm

Een film met teveel voorspelbare elementen, dat ken ik nu wel, al moet dit dan echt zijn gebeurd, voor de liefhebber.

avatar van Flat Eric

Flat Eric

Eigen Huis & Tuin met geesten.

Eentje uit het spookhuisfilm-genre maar wat mij betreft ontbreekt een echt enge en beklemmende sfeer.

Het zag er ondanks de sfeervolle originele details en perfecte ligging allemaal te netjes en onderhouden uit.

De paar jumpscares met verschijningen in het begin werken nog wel maar het vervolg was eigenlijk een beetje voorspelbaar saai.

Toch wel grappig dat een Hellen Mirren in een horrorfilm zit.

avatar van Marleenn

Marleenn

Geen hele slechte film, helaas vond ik het einde wel behoorlijk tegenvallen maar de film boeide mij wel voldoende. Toch vond ik het niet meer dan 2,5* waard.

avatar van mobistar

mobistar

Trailer....OK, Helen Mirren op de affiche....wow, een film based on a true story.....interessant.

Jammer maar helaas, net niet in slaap gevallen in de bioscoop.

Na de pauze dachten we nu gaat het beginnen, maar een kwartier voor het einde dachten we dat nog steeds. En als het dan eindelijk op gang komt is het een teleurstelling.

Trage film, springt van de hak op de tak, slecht uitgewerkte personages en voorspelbare en lachwekkende schrikmomenten.

avatar van Doom4

Doom4

Zeker geen slechte film.

De film bezit genoeg spannende scenes maar er zijn ook momenten waarvan je denkt ik doe hem uit maar dan word het net weer spannend. Ik vind vind het jammer dat ze dat gevoel niet gedurende de hele film hebben kunnen vast houden, want het verhaal was best leuk. De film heeft namelijk genoeg leuke jumpscares maar geen gore helaas.