• 9.218.769 stemmen

How to Operate behind Enemy Lines (1943)

Documentaire / Drama | 62 minuten

Genre: Documentaire / Drama

Alternatieve titels: Undercover: How to Operate behind Enemy Lines / Undercover

Geregisseerd door: John Ford

Met onder meer: John Ford, Eddie Foster en Martín Garralaga

Plot How to Operate behind Enemy Lines

Opleidingsfilm in opdracht van de Amerikaanse overheid voor veiligheidsagenten van de OSS (Office of Strategic Services) die worden gedropt in vijandig gebied. Het Office of Strategic Services was een inlichtingendienst ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. In deze gedramatiseerde trainingsfilm zien we onder andere hoe de geheim agenten uit handen van de vijand moeten blijven.

logo tmdbimage

Train Passenger

Enemy Security Officer

Secret Agent

Weird.

Tijdens het kijken voelde het meer aan als een parodie, zou het in 2016 gemaakt zijn dan had iedereen er vast een faux-doc comedy in gezien, waarin een lesje in undercover agent gegeven wordt. Een soort van Operation Avalanche concept.

Maar blijkbaar is dit toch serieus bedoeld. Ik kan het eerlijk gezegd nog steeds moeilijk geloven, want het ziet er zo ongelofelijk knullig uit en voelt als een slechte schoolTV aflevering, maar dan regisseerd door een befaamd regisseur, zelfs voorzien met een aantal bekende namen.

Dat maakt dat deze film wel enige entertainment value heeft, en da's maar goed ook. De opname kwaliteit was echt belabberd, waardoor ondertitels zeker geen luxe zijn, al is het verder gewoon in het Engels. Het is ook best duf en levensloos in elkaar gezet, alsof ze hoopten dat de vijand dit in handen zou krijgen en de Amerikanen op basis hiervan zouden onderschatten.

Curieus filmpje. Het is glimlachen met de knulligheid, maar als de context daadwerkelijk serieus was is het eigenlijk gewoon huilen met de pet op.

avatar van WelvE

WelvE

Ik heb hem gezien nav de Five Came Back (2017) docu van pas geleden; staat ook op Netflix. Die hele collectie van docu's van de vijf regisseurs was schijnbaar vooral bedoeld om de oorlog en de betrokkenheid van VS hieraan uit te leggen aan het publiek. De een doet dat wat beter dan de ander. Deze vond ik ook wat knullig en bovendien voorzien van slechte audio.

Het is ook een curieuze/interessante in de filmverzameling van John Ford. Vooral omdat hij hierin zelf acteert (wat hij nooit deed in zijn reguliere werk; ook geen cameo). Hij werkte tijdens WOII voor de OSS (een voorloper van de CIA), misschien verklaart dit dat hij zelf een rol speelt in deze film. Zonder het resultaat dat dit dan een goede film oplevert.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Tijdens het kijken vroeg ik me echt af waar ik naar keek. Een soort trainingsfilm, maar echt van het slechtere amateurtoneel. Films uit de jaren 40 komen voor de kijker van nu nogal eens gedateerd en nep over, maar vergeleken hiermee zijn dat toonbeelden van zuiver realisme. Uiteraard is alles geënsceneerd, maar het voelt ook gewoon zo aan. Als bijvoorbeeld iemand voordoet dat hij een opdracht van zijn meerdere krijgt. Een beetje Opsporing Verzocht, maar dan slechter en zeer serieus bedoeld.

Nu zal er wel een kern van waarheid in zitten. Neem zo'n scène halverwege dat je als spion helemaal moet opgaan in een andere rol en niet zomaar kleine zaken uit zijn eigen leven meeneemt. Maar dat wordt letterlijk vertoond, met één of andere Amerikaanse mars die hij fluit, wat als voorbeeld dient van uit je rol vallen, en daarna een Weense wals. Daar word ik als kijker totaal niet serieus genomen zo kinderlijk. En dat gaat de hele docu door. Gortdroog verteld, visueel matig en de geluidsband is van hele povere kwaliteit. Hier kan ik echt niets goeds over kwijt. 0,5*.