Genre: Muziek / Drama
Speelduur: 147 minuten / 167 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: F. Gary Gray
Met onder meer: O'Shea Jackson Jr., Corey Hawkins en Jason Mitchell
Releasedatum: 3 september 2015
Vanaf 31 mei op Netflix
Bekijk via iTunes
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Plot Straight outta Compton
"The world's most dangerous times created the world's most dangerous group."
Halverwege de jaren 80, Compton Californië. Vijf jonge mannen delen hun ervaringen door middel van het maken van 'brutale' en eerlijke muziek, die symbool staat voor de opstand tegen misbruik van gezag. Onder de naam N.W.A. brengen de jongeren een revolutie teweeg wanneer ze de wereld de waarheid vertellen over hun leven in hun gevaarlijke buurt en ontketenen daarmee een culturele oorlog.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Straight Outta Compton (MusicMeter)
- Vanaf 31 mei op Netflix
Kim
Jerry Heller

Kondoro
Straight Outta Compton
Ik denk als je toch wel een goed aantal keer naar N.W.A hebt geluisterd, redelijk fan bent van hun muziek en benieuwd bent naar hun opkomst dan is Straight Outta Compton echt een film die je niet moet missen. De film bevat toch aardig wat aandacht puntjes van de N.W.A tijd zoals: het overlijden van Eazy-E aan HIV. N.W.A was niet in mijn tijd, dit was ver voor mij! Maar ik ben wel een soort van 'opgegroeid' met N.W.A. Dit wil niet zeggen dat ik vroeger een gangstertje was op mijn school nee, de GTA San Andreas tijd. Hierdoor luisterde ik veel naar N.W.A!
Het verhaal in Straight Outta Compton is, zoals ik al zei wel gedetailleerd. Ook kun je de bekendheid zien van grote rappers zoals Dr. Dre die mensen weer geïnspireerd hebben om ook te gaan zingen. Zoals Antonev al als voorbeeld noemt: Eminem en Tupac. Wat ik dan wel weer weet was dat dit voornamelijk Dr. Dre is geweest. De drie waren nogal close met elkaar, dan bedoel ik niet met de liefde maar met de zang. Zo heeft Eminem ook zijn single Like Toy Soldiers opgedragen aan een aantal overleden rappers, onder anderen: Tupac (ook Big L, Bugz, en nog één waar ik de naam niet exact van weet). Mooi om te zien en zeker een goede film! Kijken is het waard. De film zit bordenvol actie, spanning en zang waar je, je tijd echt goed kan vermaken! Prima film al zeg ik het zelf.

Raffael77
Klopt, LL Cool J was bijvoorbeeld een van de eerste rappers die een keiharde wereldhit wist te scoren. Dat heeft natuurlijk ook mede bijgedragen aan de opkomst van rap/hiphop. Toch werd pas na NWA de echte, stevige basis voor rap/hiphop gelegd. Dat kwam ook mede doordat de leden van NWA solo verder gingen en nieuwe groepen startten. Ice Cube en Dr. Dre hebben ook een monsterlijk grote rol gespeeld in de opkomst van rap en het inspireren van andere grote rappers als Eminem en Tupac.
Ik ga er geen discussie van maken verder maar Rappers Delight was de eerste grote rap hit en Kurtis Blow was ook een groot succes. Echter een groot publiek bereiken zegt niets over de kwaliteit van de muziek maar alleen hoe populair je bent.
De diepgaande teksten kwam voornamelijk van Ice Cube de rest hield het bij gangsterrap. Oost kust had veel sterkere groepen en ook veel betere rappers. Dat is een feit en het antwoord was N.W.A. omdat westkust rappers niets te brengen had destijds.

Raffael77
De film is niet onaardig en leuk voor de mensen die wat meer wilde weten over N.W.A echter net als bij 8 Mile zijn bepaalde gebeurtenissen anders belicht en zelfs weg gelaten. Ook mist de film toch wel wat diepgang.
Al met al een aardig filmpje.

Neder0001
Als je een beetje geïnteresseerd bent in N.W.A. of Gangsta Rap in zijn algemeen dan is dit zeker een film die je niet wilt missen. Prachtig hoe ze deze film in elkaar hebben gezet waarbij alle belangrijke ontwikkelingen binnen de groep worden meegenomen. Het acteerwerk is een aparte benoeming waard. De scene waarbij Eric "Eazy-E" Wright in het ziekenhuis wordt geconfronteerd met de resultaten van zijn bloed onderzoek was heftig en kwam hard aan.
Rest in Peace Eric "Eazy-E" Wright, een legende en grondlegger van Gangsta Rap.

(verwijderd)
Ik ken NWA niet, maar kan wel houden van zulke muziek (Tupac bijvoorbeeld, of is de vergelijking te ver gezocht?). Bioscoopbezoek waardig?

Raffael77

Rest in Peace Eric "Eazy-E" Wright, een legende en grondlegger van Gangsta Rap.
Dat zou ik ook zeggen als fan. Als jij je zo verdiept had in gangsterrap wist je dat Schoolly D de grondlegger was en zelfs Ice-T al eerder bezig was met dit soort muziek.
De film is overigens niet slecht maar missen toch cruciale periodes zoals het begin (Dre en Yella zaten bij Word Class Wrecking Crew) en Cube zat bij C.I.A. Over de vete tussen E en Dre wordt maar vrij weinig aandacht aan besteed maar wel Dre zijn verhaal lijn uitdiepen zoals Deathrow periode maar van de rest niet. Ren had behoorlijk last en pech indeze. Zat tussen meerdere vuren in en piste regelmatig naast de pot. Shock Of The Hour is een ware cult classic ondergronds album maar wel heel sterk. Van Cube worden wel wat dingen belicht maar ook zijn verhaal wordt maar mondjesmaat uitgelicht.

Raffael77
Persoonlijk vind ik films bioscoop waardig als ze vette effecten bevatten voor de rest niet.
2Pac is een beetje een dubbel verhaal. In het begin rapte hij met zijn hart op de juiste plaats maar toen hij Deathrow ging waren het bijna allemaal verzonnen verhaaltjes. Ook NWA was niet heel gevaarlijk maar E was wel een drugsdealer. De overige video clips van Let Me Ride en van Snoop zijn allemaal opgenomen op BeverlyHills Boulevard. Ook niet echt ghetto te noemen maar Jenifer Lopez belachelijk maken vanwege Jenny From The Block.

Macmanus
Tegenvaller.
Nogal typische bio-pic. Wat erg jammer is. Het gaat toch over een groep jonge gasten die schoppen tegen de gevestigde orde. Dit had dan de film bij uitstek kunnen zijn waar je audiovisueel ook wat meer durf hebt. Helaas is het allemaal veel te gelikt en daardoor mist het een realistische vibe. Ondanks er vast veel waargebeurde elementen inzitten, is alles wel erg stereotiep en cliché.
Scenario wise is het ook wel een probleem. Niet alleen behandeld de film een hele lange tijdsperiode, je volgt ook nog eens Dre, Ice cube en Eazy-E als protagonisten. Dat verklaart de cliché personages ook en het springen van hoogtepunt naar hoogtepunt. Maar daardoor creëer je geen gevoel. Als dan even snel op het eind Eazy-E aids krijgt en dood gaat blijft een emotionele impact volledig uit.
Het zal de fanboys een worst wezen, maar verwacht geen game changer in bio-pic land.
2 sterren.

(verwijderd)
Hmm, ik vooral als de sfeer mooi is, zodat je 0,0 afleidingen hebt en er lekker in zit. Daarom baal ik enorm dat ik Whiplash heb laten schieten in de bios.
Toch bedankt!

BabaGanoesj
Gister deze film in de voorpremiere gezien. Als groot Hip-Hop liefhebber en NWA liefhebber was ik wel erg benieuwd hiernaar en het was voor mij een een 'must see'. Van te voren wist ik nog niet precies wat ik kon verwachten. De trailer bevatte veel stukje over het feit dat NWA destijds voor zoveel ophef heeft gezorgd, dus ik had gedacht dat daar de peilen met name op gericht zouden worden.
Toen de film eenmaal was begonnen was het wel wat ik ervan verwachtte. Ik vond het alleen jammer dat er een paar beats van het nieuwe album van Dre erin waren gestopt. Naar mijn mening valt dit totaal niet in de sfeer die in dat jaartal gaande was en vond ik dit toch een vrij commercieel trucje. Daarnaast zag je veel politie geweld, naar mijn mening iets te veel. Ik snap dat er een statement gemaakt moet worden en ik sluit me volledig aan bij het feit dat dit verschrikkelijk was, maar je werd er wel met je neus bovenop gedrukt.
De film ging op het begin in een heel snel tempo. Voordat je echt lekker onderuit gezakt was in je bioscoopstoel was NWA al een groep en stonden ze al in de grootste zalen op de planken. Dit vond ik erg jammer, want het proces van hoe het is ontstaan vind ik persoonlijk juist heel interessant. Met name beelden van de opnames van het album straight outta compton heb ik gemist. Het album was er in 1 keer en was meteen enorm populair. Ook het verkopen van de eerste single Boyz 'N Tha Hood ging razendsnel. Een ander puntje vond ik de rol van Ice Cube. In de film wordt regelmatig herhaald dat Ice Cube in de tijd van het ontstaan van NWA nog in een andere crew zat (CIA), maar vervolgens zat hij ook zonder problemen in NWA. In de film wordt dit helemaal niet aangegeven.
Ik vind dat de film vervolgens een wat zwakkere verhaallijn kent. Het is niet meer het verhaal van NWA, maar van alle leden individueel en dit maakte het voor mij minder interessant. Ik zou liever hebben gezien dat er vooral aandacht besteed werd aan het album 'Straight Outta Compton' en wat dit met de wereld heeft gedaan. Persoonlijk kijk ik liever een goede docu over NWA met feiten, dan een ietwat geromantiseerd verhaal erover. Ik vind het inderdaad ook erg gelikt overkomen.
Voor mij niet helemaal wat ik zocht, maar net als 'Notorious', 'Get Rich Or Die Trying' enz wel een film die gewoon oke is om te kijken voor Hip-Hop liefhebbers. Mijn vriendin vond deze film zelfs leuk en zij luistert voornamelijk dingen als James Morrison en andere gevoelige boys met een gitaar.

psychopath
Met deze muziek opgegroeid dus weet vrij veel over achtergronden en artiesten maar ik vond de film een flinterdun verhaal hebben en vrij soft allemaal en nu ik zie vanaf welke lft het bekenen kan worden begrijp ik het.
Ze moeten maar is kappen met die lage leeftijd ratings, brengt misschien meer geld in het laadje maar ten koste van de kwaliteit!

Raffael77
Dre en Yella zaten ook eerst bij een andere groep genaamd World Class Wrecking Crew.
Ook de ruzies onderling waren destijds vrij heftig maar wordt voor het grootste gedeelte tam verfilmd.
Ik vond ook dat ze te veel aandacht gaven aan Dre zijn verhaal. Zo wordt er nauwelijks Eazy E en MC Ren na voren gebracht. Blijkbaar niet belangrijk genoeg gevonden.

MDRAIJER

Toch bedankt!
Ik heb hem net in de bioscoop gezien en ik moet zeggen dat ik thuis véél minder last van afleiding had. Mensen in de bios gingen hier lachen om de raarste dingen zoals met die ruzie in de studio dat een van hun met een fles klaar stond om te slaan...

DBTim
Uitstekende film! Heerlijke vibe, lekker tempo en goed geacteerd. Het verhaal is te groot om in 2,5 uur te laten zien, maar de hoofdpunten worden goed verteld. Die scene dat Dre op de grond naar Roy ayers luistert vond ik geweldig. Ook het leren rappen van Eazy is een memorabele scene. Er hangt een buzz rond deze film en die is in mijn ogen terecht! 4*

Shinobi
"Let me tell you what I see here: A lot of raw talent, swagger, bravado. People are scared of you guys, they think you're dangerous, but you have a unique voice. The world needs to hear it."
N.W.A. (Niggaz With Attitudes) is een groep die in de loop der jaren een revolutie heeft ontketend en behoort toch wel tot één van de grondleggers van de gangster rap. Vanzelfsprekend kon een biopic niet uitblijven.
'Straight Outta Compton' neemt je als kijker in een - chronologische - vogelvlucht mee in de rise and fall rondom N.W.A.; vijf jongens die opstaan tegen de gevestigde orde door op hun eigen wijze kritiek te leveren op de realiteit die men niet wil zien. Het spreekt tot de verbeelding en is zelfs nu nog actueel met de kritiek op de Amerikaanse politie jegens de zwarte minderheid. Zo blijft een nummer als 'Fuck tha Police' hedendaags zijn relevantie behouden.
Om een dergelijk verhaal in een te behappen speelduur te vertellen, moet wel het één en ander weggelaten worden. Centraal staan respectievelijk Eazy-E, Ice Cube en Dr. Dre, waardoor de waarde van MC Ren en DJ Yella onderbelicht blijft. Het komt zelfs over alsof ze vrij weinig hebben toegevoegd. Desondanks weet F. Gary Gray de gebeurtenissen overzichtelijk te houden, bovendien helpt het dat de cast naar behoren speelt. Het is voornamelijk te roemen dat O'Shea Jackson Jr. zijn vader eer aan doet, maar het zegt ook wat dat de vluchtige verschijningen van Tupac en Snoop Dogg op hun evenbeeld lijken.
Wel moet gezegd worden dat het geheel erg geromantiseerd is en je een groot gedeelte met een korreltje zout kunt nemen. Hierin heeft waarschijnlijk de hand van de producers (Ice Cube, Dr. Dre en de weduwe van Eazy-E) een rol in gespeeld. Gelukkig blijft er veel over om van te genieten en staat de soundtrack als een huis. Wat dat betreft behoren de roemruchte optredens tot de vele hoogtepunten die de film te bieden heeft.
Al met al een heerlijke biopic die ondanks zijn speelduur nergens langdradig aanvoelt. Ik was zelfs enigszins teleurgesteld toen de eindcredits kwamen. Hopelijk komt er een director's cut uit, want ik heb vernomen dat de oorspronkelijke versie van Gray maar liefst drie en een half uur zou bedragen.
4,0 Sterren.

Jordy
Tot de scheurtjes in de groep kwamen, vond ik echt een heerlijke film. Geweldig leuk om die jonge gasten te zien uitgroeien tot een fenomeen, dat moet voor niet-liefhebbers ook gewoon erg leuk zijn om te zien. Dre vond ik niet zo sterk gecast, Cube en (vooral) Eazy waren wel geweldig om te zien.
Daarna begint de film toch een beetje te zwalken, en springt het van gebeurtenis naar gebeurtenis. Het was volgens mij bv. toch niet nodig geweest om te laten zien dat Dre met Snoop en 2pac werkte, of dat Cube ging acteren. Er was natuurlijk geen tijd om dat goed uit te werken, dus had dat dan maar helemaal weggelaten. Het hele Dre/Suge verhaal werkte toch een stuk minder goed dan ik had gehoopt, daar keek ik eigenlijk nog het meest naar uit.

Majestics
Wat voor mij een beetje onduidelijk was gebleven was of Eazy-E afwist van de contractuele problemen met Dre en Cube? Of was het puur Jerry Heller? En met afweten bedoel ik, wist hij dat die 2 slechte contracten zouden krijgen of kwam hij er pas later achter?
EDIT:
Wou nog even zeggen dat ik de rap van tegenwoordig echt afschuwelijk vind, en dat werd weer benadrukt voor mij toen ik deze film zag, wat genoot ik van die heerlijke beats zeg, zat hele tijd met mijn hoofd mee te gaan op de beats.

bizzy bone
hele goeie film.Wel jammer dat er zoveel over eazy-e en Bone thugs n harmony komt er niet eens in voor,alleen op het laatst een tape van "Bone" hun nieuwe album E 1999 eternal.
Verder Ice cube en dre hun verhaal word dieper op ingegaan maar das logisch aangezien hun 2 de producers zijn van de film. Ik ben zelf nooit echt fan geweest van N.W.A. . Ik ben zelf altijd een bone thugz fan geweest en ice cube en dre waren niet echt mijn ding maar wow ik kende eazy e als ontdekker van bone thugz maar ik wist nooit dat hij zat in NWA ik dacht dat NWA iets was van dre en wat andere gasten en kon me vaag iets herinneren over ice cube en NWA. Deze film heeft mij laten zien dat er veel was wat ik nog niet wist lol.
Karakter van 2Pac was wel heel erg kort en van snoop dogg gezien hun veel tijd dorbrachten met Dre.
Maar de grootste verassing door deze film was moet ik zeggen was Ice cube. Nooit echt geluisterd naar ice cube omdat ik hem heb leren kennen als Dough boy in bozy n tha hood kortom acteur, maar in deze film 1 van de beste scenes moet ik zeggen was (I said nothing about NWA on america's most wanted and now they want to diss?) Terwijl hij zn hoofd knikt precies zoals ice cube zou doen van"oke is cool we zullen zien" en meteen erachteraan hoor je ice cube ( Goddm I'm glad ya'll set it off , first u was hard now u just wet and soft" En disst hun keihard toen ging ik maar ff wat liedjes luisteren van ice cube en ja hij is inderdaad hard .
Suge knight vond het nodig om 2 van zn vrienden over te rijden met een pick up truck tijdens de opname van de film waarbij 1 van hen is overleden( Terry Carter R.I.P.) Cle sloan acteur uit trainings day was gewond geraakt maar wilt suge niet veraden.Waarschijnlijk Blood mentality .
Zelfs in de film lijkt het erop alsof Suge knight eazy e heeft geinjecteerd met een HIV injectiespuit.
Kortom goede film veel insides vanuit cube en dre hun perspectief. Een beetje jammer dat ze eazy e een beetje afschilderen als de bad guy , maar ja E was sowiezo eerst een gangster real mofo.
Aanrader deze film
im out

tattoobob
Sterke verfilming vind ik dit,ik ben zelf niet op gegroeid met NWA maar bij mij kwam de intresse pas toen Bone Thugs n Harmony faam maakte in de wereld...tuurlijk 2 pac enzovoorts waren ook tof maar dat vond iedereen al leuk dus daar koos ik liever niet voor.
Of deze film 100% op waarheid berust is betwijfel ik want niet alle partijen in deze film hebben mee kunnen bijdragen aan het verhaal....al zal het wel dicht in de buurt liggen.
Het verhaal word vrij rustig zonder poes pas in beeld gebracht zonder dat het saai word....integendeel best boeiend.
Groot pluspunt vind ik deze film is de gelijkenis tussen de acteurs en de desbetreffende rappers.....echt heel goed gedaan.
Goede soundtrack en visueel ook een sterke film.
Ik heb begrepen dat deel twee al gefilmd word dus ik ben benieuwd.

tattoobob
De cast voor deel 2.
Overigens wel veel foutjes in deze film.

leatherhead
Ach, écht hoogstaand kun je deze film amper noemen dunkt me; het is een hooguit onderhoudende biopic, die verder netjes binnen de perken van het genre blijft. Maar vermits ik vroeger (en thans nog steeds enigszins) een enorme hip-hop fan was, kon ik het mezelf natuurlijk niet permitteren deze zomaar voorbij te laten varen.
Heb me dan ook gewoon kostelijk vermaakt. Een feest van herkenning, voornamelijk het eerste gedeelte knalt er vlotjes doorheen. Heerlijke aaneenschakeling van hip-hop hits van weleer - al zag de film er visueel wel ietwat te gepolijst en gelikt uit. In het tweede uur wordt er dikwijls wat van gebeurtenis naar gebeurtenis gehopt, waardoor niet alles even veel aandacht krijgt, en neemt het dramatische geleidelijk aan de overhand. Hoort bij het mindere gedeelte van de film, al waren de forse twee uur evenwel voorbij voor ik het wist.
Persoonlijk kan ik het dus niet over m'n hart halen hier lager dan 3,5* voor uit de delen. Heerlijke muziek, en aangenaam om te volgen, al moet je wel enige affiniteit in het onderwerp hebben. Anders blijft er niet bijster veel over. Kleine 3,5*.

T.O.
Tja, toch wel wat ik ervan had verwacht, hoewel het vrij gek is om een Hollywoodversie te bekijken van een periode die je bewust hebt meegemaakt. Hier en daar komt de film wat houterig over, ook omdat sommige bekende betrokkenen en anekdotes slechts als kleine zijweg behandeld worden. Maar het blijft vermakelijk. Wat dat betreft kan ik me aansluiten bij het bericht hierboven.
Cube en Eazy zijn erg goed gecast. Maar MC Ren krijgt een te kleine rol toebedeeld in het geheel. Dat Dre, Cube en de vrouw van Eazy de film hebben geproduceerd is dan ook duidelijk te merken. Hun belevingswereld staat voorop en daarmee worden de anderen een stuk eenzijdiger belicht.
Opvallend schattig is trouwens dat de partners van de heren afgebeeld worden als steun en toeverlaat, zeker na al die wilde jaren in het begin

T.O.
Ik weet niet of ik je goed begrijp, maar die periode krijgt toch redelijk wat aandacht? Lonzo, de grote man achter deze groep wordt zelfs als karakter uitgebeeld.

Raffael77
Ow je bedoelt het DJ-en in de club aan het begin in zijn glitterpakje en Cube's woorden ik zit al in een groep zonder naam. Sorry maar Dre had dus al een album uitgebracht voordat hij bekend werd met NWA. CIA was overigens vrij klein destijds.
Dat is overigens niet het enige wat anders verloopt. De ruzies waren zelfs heel tam in beeld gebracht en met name dat tussen Dre, Ren, Yella & Eazy-E.
Waar zijn de overige leden zoals Arabian Prince & The DOC?
Ook de tijdlijn sprongen zijn veel te groot alsof alles er ff in geplakt moest worden. Je kan beter de docu kijken want dat is meer waarheidsgetrouw dan deze film. Nu las ik afgelopen week dat er een deel 2 komt. (het uitmelken is nu al begonnen)

T.O.
Tja, het is een film hè. Als deel van de gehele speelduur vind ik dat die periode genoeg aandacht krijgt.
The D.O.C. zit ook in de film, voornamelijk als springplank voor Suge Knight. Gezien jouw redenatie, zul je waarschijnlijk vinden dat ook hij te weinig aandacht krijgt.

leatherhead
Vond het ook wel jammer dat er niet iets meer aandacht uitging naar Yella en met name MC Ren. Allicht traden zij toentertijd wat minder in de spotlights dan Dre, Cube en Eazy, maar nét daarom was het wellicht interessant geweest. Zo heeft Ren bijvoorbeeld - naast dat hij binnen N.W.A m'n favoriete rapper was - de meeste teksten geschreven voor de groep, in tegenstelling tot wat menigeen vaak denkt.

Ja, Ren was veruit de beste rapper. Beetje jammer van de onderbelichting.

Raffael77
Nee want Deathrow was in het begin leuk maar toen Pac erbij zat was het lachwekkend slecht. Bovendien kwamen de beste gangsterrappers ook niet uit Compton maar Bay Area.

Bobbiescie
Film gisteren gezien, nu lees ik hier en daar in de reacties over een documentaire. Welke m.b.t. N.W.A. Is aan te raden?

Netflix verwijdert deze maand tientallen films: dit zijn de best beoordeelde

De zes best beoordeelde films die in februari op Netflix belanden

Deze goed beoordeelde films verdwijnen deze week nog van Netflix

Vijf films over het leven van wereldberoemde artiesten

Bound by Honor
Misdaad / Drama, 1993

Menace II Society
Misdaad / Drama, 1993

Tupac: Resurrection
Documentaire, 2003

What Happened, Miss Simone?
Documentaire / Biografie, 2015

Last Days in Vietnam
Documentaire / Oorlog, 2014

Boyz n the Hood
Drama / Misdaad, 1991
broer of zus relatieaidspolitiegeweldrap muziekhiphopouder-kindrelatieman vrouw relatievandalismdrugsdealernachtclubghettofreedom of speechgangsterprotestrapperrecording contractrags to richesassaultterminale ziekterondritgebaseerd op een waargebeurd verhaalfeudbendemarihuanapolice chaseziekenhuisracismelos angeles, californiëdetroit, michiganracial slurno opening credits wrongful arrestdeath of brothermilwaukee wisconsin police raidpolice harassment duringcreditsstingerrecord company music tourjaren 80intimidation by policelos angeles riotscompton, california
Social media
- Registreer |