• 9.218.769 stemmen

Year of the Living Dead (2013)

Documentaire | 76 minuten

Genre: Documentaire

Alternatieve titel: Birth of the Living Dead

Geregisseerd door: Rob Kuhns

Met onder meer: Larry Fessenden, Mark Harris en Gale Anne Hurd

Plot Year of the Living Dead

In 1968 regisseert een jonge, vroegtijdige schoolverlater genaamd George A. Romero 'Night of the Living Dead'. De low-budget horror film die de wereld schokte, werd een icoon van de tegencultuur en was aanleiding tot een zombie industrie waar, tot op de dag van vandaag, miljarden dollars in omgaan. De documentaire laat zien hoe Romero een onwaarschijnlijk team samenbrengt van politieagenten, metaalwerkers, onderwijzers, reclamemannen, huisvrouwen en een rolschaatsbaan eigenaar, om een guerrilla-achtige film te maken die uitgroeit tot een filmische mijlpaal.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

(archiefmateriaal)

avatar van jarno1975

jarno1975 (moderator series)

avatar van Shinobi

Shinobi

"It was this tiny little movie in Pittsburg."

Het leek me wel interessant zo een docu over de debuutfilm van George A. Romero.

Op zich begint het nog goed door de meester aan het woord te laten over zijn tegenslagen en overwinningen; het is gewoonweg geweldig om Romero zo enthousiast te zien spreken. Hierbij volstaan enkele animaties om een kijkje achter de schermen te geven, aangezien ze deze destijds niet maakten. Op deze manier kom je als kijker een hoop interessante dingen te weten.

Jammer genoeg probeert de docu te veel de link te leggen tussen het racisme en de Vietnam oorlog. Iets wat niet geheel onlogisch is vanwege o.a. de zwarte hoofdacteur, maar men blijft er maar op hameren. Daarnaast lijkt het erop alsof de makers wat random mensen hebben geïnterviewd die toevallig de film hebben gezien en/of zich ermee bezig houden. Hierdoor voelen deze segmenten aan als 'filler'.

Al met al een aardige documentaire om eens gezien te hebben, helaas komen bepaalde dingen net iets te geforceerd over.

Kleine 3,0 sterren.

avatar van namingway24

namingway24

Deze documentaire over één van de meest invloedrijke films ooit gemaakt wist me nooit echt te boeien door de geforceerde boodschap over racisme en de droge manier van vertellen.

Het hoogtepunt van de documentaire was uiteraard George Romero zelf. Hij is altijd eerlijk en totaal relaxed, en het is altijd leuk om naar hem te luisteren. Hij wordt wel een beetje gedwongen om zijn mening ten opzichte van Duane Jones te veranderen; als hij zegt dat hij nooit heeft stilgestaan bij zijn huidskleur geloof ik dat, maar hij lijkt een beetje te zwichten voor de meningen van 'kenners' die hier een erg revolutionaire zet in zien.

De docu is geproduceerd door Larry Fessenden, die hier aardig wat aan het woord komt. Gelukkig is zijn bijdrage meer dan een gekochte cameo: hij heeft ook echt een uitgesproken mening over de film en hij is ook erg geanimeerd als hij over zijn ervaringen vertelt.

De documentaire wordt leuk gehouden door de geanimeerde tussenstukjes die er erg mooi uitzien. Helaas komen er erg weinig mensen aan het woord die daadwerkelijk aan de film hebben meegewerkt. Nogmaals; het is allemaal veel te droog. Er zijn veel leukere documentaires over NoTLD zoals One for the Fire op de 40th Anniversary DVD. daar kijk ik liever naar dan naar deze klinische, saaie bedoening.

avatar van baspls

baspls

Interessante documentaire over hoe George A. Romero zijn beroemde horrorfilm heeft gemaakt met zeer beperkte middelen.

Wel raar dat die leerkracht een klas vol met kleine meisjes naar Night of the Living Dead laat kijken.

Ik vond het wel inspirerend. Gewoon de passie om zelf een film te maken zonder Hollywood en met slechts een beetje geld. En als het dan ook nog zo'n legendarische mijlpaal in de filmgeschiedenis word.

Mooie docu.

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Prima docu, maar romantiseert wel. Op het moment dat je een pijnpuntje te pakken hebt (geen copyright op de titel, het public domain drama...), is dat ook zo weer weg. Maar je gaat natuurlijk ook enkel en alleen als fan(boy) zitten en dan wil je de man, de mythe, de legende... gewoon lekker in leven houden. En dan komen de raciale verhalen, de linkjes met de vietnam oorlog e.d weer uit de hoge hoed. Voor mij geen onbekend verhaal (al in meerdere docu's behandelt), maar de passie en details in de verhalen doet je liefde voor de zombies van Romero toch weer lekker opbloeien.