• 9.218.737 stemmen

El Secreto del Río (2024)

1 seizoen

Ontwikkeld door: Alberto Barrera

Met onder meer: Diego Calva, Trinidad González en Jero Medina

Oorspronkelijke taal: Spaans

Release datum: woensdag 9 oktober 2024

Eerst uitgezonden op: Netflix (Nederland)

• Netflix Bekijk via Netflix
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot El Secreto del Río

Manuel arriveert in een Mexicaans dorpje waar zijn grootmoeder woont. Hij vindt vriendschap bij een lokale jongen. De twee krijgen een band nadat ze getuige zijn van een mysterieuze dood. Twintig jaar later komen de jeugdvrienden weer bij elkaar, geconfronteerd met hun gedeelde verleden en nieuwe beproevingen die de kracht van hun vriendschap op de proef stelt.

Meningen over El Secreto del Río

lang pee

vrijdag 18 oktober 2024
El Secreto del Río seizoen 1 Ik geeft een dikke vijf voor deze heerlijke serie. Waarover gaat de serie, om het simpel te zeggen zoals Solange in de film "je bent wie je bent". Fantastische serie over het bewaren van een vriendschap, ook al is die persoon na jaren veranderd en gaat hij in tegen wat de maatschappij verwacht. Ik vond La Bruja de Texcoco een heerlijk acteur, eigenlijk speelde hij zichzelf, een Muxe, een man die zich graag als vrouw verkleed. Maar zoals overal en zeker in Mexico word dat bijna nergens aanvaard, onbegrijpelijk. Trouwens La Bruja de Texcoco maakt heerlijke muziek. https://youtu.be/BNI1RDEHiJI?si=h7Vmdotc6_vDVEDA Een verdiende 8,2 op imbd.
avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

zaterdag 5 april 2025
El Secreto del Río seizoen 1 Transhaat werkt misbruik in de hand. Misschien dat Netflix tekortschiet qua arthousefilms, maar het is gaaf dat je een imposante catalogus hebt aan niet-Westerse producties. Zo heb ik genoten van 'El Secreto del Río' (2024) als sfeerschets van de dubbelzinnige omgang met transseksualiteit in de stad Juchitán, De zogenaamde 'muxes' (mannen die zich kleden als vrouwen) zijn vrij openlijk aanwezig in het straatbeeld en plaatselijke tradities. Maar de maatschappelijke verwachtingen bepalen dat zij zorgtaken verlenen of jonge mannen begeleiden bij hun eerste seksuele ervaringen. De jonge Manuel (Frida Sofía Cruz Salinas) raakt gefascineerd door die wonderlijke gemeenschap in de luwte. Zou het kunnen dat hij zelf een 'muxe' zou willen zijn? En wat betekent die realisatie voor zijn dierbare jongensvriendschap met Erik (Mauro Guzmán)? Door een dramatische gebeurtenis raken Manuel en Erik van elkaar gescheiden. Eenmaal terug in Juchitán heeft Manuel haar naam veranderd in Sicarù en twijfelt ze niet meer aan wie zij is. Haar dromerige herinneringen aan de 'muxes' worden verstoord door de harde realiteit van uitsluiting, xenofobie en seksuele uitbuiting. Zelfs haar vroegere jeugdvriend Erik (Diego Calva) heeft zich inmiddels van haar nieuwe identiteit afgekeerd. Het maakt 'El Secreto del Río' (2024) een kleurrijke tearjerker die keiharde emotionele punches uitdeelt en je absoluut aan het denken zet over wat het betekent om trans te zijn in zo'n gesloten gemeenschap. Sommige verhaallijnen voelen wel wat vergezocht, zoals de nieuwe vreemdeling met een groot geheim en het jongetje in het huis. Maar 'El Secreto del Río' (2024) weet toch altijd weer terug te keren naar de wrijving tussen Sicarù en Erik. Kunnen zij hun verschillen overbruggen om die vriendschap weer tot leven te brengen!? Of bloeit er misschien meer op?