• 9.218.737 stemmen

Genre: Documentaire / Oorlog

Afleveringen: 9

Speelduur: 11 uur en 20 minuten

Ontwikkeld door: Ken Burns

Met: Sam Waterston (stemrol), Morgan Freeman (stemrol) en Jason Robards (stemrol)

Datum van release: zondag 23 september 1990

Eerst uitgezonden op: PBS (Verenigde Staten)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot The Civil War

Tussen 1861 en 1865 woedde er in Amerika een burgeroorlog, beter bekend als de 'American Civil War'. Deze oorlog veranderde Amerika in het land van de losse staten, naar het verenigde land dat we nu kennen. 1861 is ook het jaar waarin Abraham Lincoln werd gekozen als President van Amerika en was daarmee de belangrijkste speler in deze oorlog. 'The Civil War' beantwoord de vraag over hoe de Amerikaanse burger zijn vrijheid heeft gekregen.

Afleveringen

1. 1. The Cause (1861)

23 september 1990 (1 uur en 40 minuten)

'The Civil War' kijkt naar de verschillende oorzaken van Amerika's beruchtste oorlog in de geschiedenis, van het Cotton Kingdom in het zuiden naar de abolitionisten in het noorden. Hier zien we wat voor een invloed de pas gekozen president van Amerika, Abraham Lincoln, op de slavernij heeft gehad.

2. 2. A Very Bloody Affair (1862)

24 september 1990 (1 uur en 09 minuten)

1862 was de geboorte van de moderne oorlogsvoering en was het begin van Lincolns oorlog om de slavernij af te schaffen. Dit zorgde voor veel gevaren voor Lincoln en zijn aanhangers. In Tennessee wordt de 'Battle of Shiloh' gestreden.

3. 3. Forever Free (1862)

24 september 1990 (1 uur en 16 minuten)

Dramatische gebeurtenissen in 1962 zorgen ervoor dat Lincoln de slaven in Amerika vrij laat. Lincoln heeft echter nog niet gewonnen, dankzij de briljante strategieën van Stonewall Jackson en Robert E. Lee.

4. 4. Simply Murder (1863)

25 september 1990 (1 uur en 01 minuut)

In Fredericksburg moet de Union twee rampzalige gebeurtenissen ondergaan: de overwinning van Lee en het falen van Grant. De Emancipation Proclamation van Lincoln krijgt in het noorden enorm veel weerstand. Lee besluit om het noorden opnieuw binnen te vallen om Grant zijn troepen weg te jagen uit Vicksburg.

5. 5. Universe of Battle (1863)

25 september 1990 (1 uur en 36 minuten)

1963 kent de grootste veldslag uit de Amerikaanse geschiedenis, namelijk de 'Battle of Gettysburg'. Drie dagen lang vechten 150000 mannen tot de dood in Pennsylvania. Er wordt ook voor het eerst gebruik gemaakt van zwarte troepen.

6. 6. Valley of the Shadow of Death (1864)

26 september 1990 (1 uur en 09 minuten)

Ulysses S. Grant and Robert E. Lee hebben verschillende keren tegenover elkaar gestaan en tonen daarom een aantal vergelijkingen. In 30 dagen tijd verliezen hun legers meer dan de helft van het aantal mannen dat in drie jaar tijd gestorven is door de oorlog.

7. 7. Most Hallowed Ground (1864)

26 september 1990 (1 uur en 12 minuten)

De presidentiële verkiezingen van 1864 zet Abraham Lincoln tegenover zijn oude generaal George McCleillan. Er staat niets minder op het spel dan de gehele Union. In het noorden keren de mensen zich tegen de oorlog.

8. 8. War is All Hell (1865)

27 september 1990 (1 uur en 09 minuten)

William Tecumseh Sherman zet op een briljante manier koers richting de zee, wat de oorlog naar het hart van Georgia en de Carolinas brengt. Lincoln is inmiddels voor de tweede keer verkozen tot President van Amerika.

9. 9. The Better Angels of Our Nature (1865)

27 september 1990 (1 uur en 08 minuten)

Lee geeft zich eindelijk over aan de Union. Vijf dagen later, op 14 april, wordt Abraham Lincoln vermoord. Na de begrafenis van Lincoln, volgt 'The Civil War' de laatste dagen van de oorlog, die ervoor heeft gezorgd dat Amerika een verenigd land werd.

Alle Acteurs en Actrices

Jefferson Davis

Robert E. Lee

avatar van Wannes Raps_mm

Wannes Raps_mm

Deze zou ik ook graag eens bekijken. Moet blijkbaar de moeite zijn.