• 9.218.668 stemmen

Nederland van Boven - Seizoen 1 (2011-2012)

Show titel: Nederland van Boven

Afleveringen: 10

Speelduur: 5 uur en 09 minuten

Ontwikkeld door: Jasper Koning

Met: Roel Bentz van den Berg

Oorsprong: Nederland

Datum van release: dinsdag 6 december 2011

Eerst uitgezonden op: Nederland 1 (Nederland)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Nederland van Boven

Ons alledaagse leven vanuit een nieuw, spectaculair perspectief: de lucht. Wie vanuit een alledaags standpunt naar Nederland kijkt, valt vele zaken niet op. Wie echter van boven af naar de krioelende mierenhoop kijkt die ons land is, vraagt zich af waarom het niet elke dag totaal vastloopt in een ongelofelijke chaos. Door langdurig met behulp van helikopters, satellieten en GPS-gegevens te kijken naar onze dagelijkse gang van zaken, wordt duidelijk wat vanaf de grond niet waarneembaar is.

Afleveringen Seizoen 1 (2011-2012)

1. 1. 24 uur Nederland

6 december 2011 (30 minuten)

Vanuit de lucht is te zien dat de ogenschijnlijk chaotische mierenhoop waarin we ons met ruim 16 miljoen mensen bewegen, volgens voorspelbare patronen strak geordend is georganiseerd.

2. 2. De Hongerige Muil van Europa

13 december 2011 (31 minuten)

We zoomen in op Nederlandse delta. Ooit een moerassig gebied, waar het water vrij spel had. Nu een plek waar dagelijks honderden schepen binnenkomen vol olie, auto's en containers.

3. 3. Nederland Knutselland

20 december 2011 (31 minuten)

Eindeloos inpolderen, dijken aanleggen, slootjes recht maken, vervolgens weer laten meanderen. Boeren hebben eindeloos aan ons land geknutseld en Nederland komt nooit af, zo lijkt het.

4. 4. Nederland in Vrije Tijd

27 december 2011 (31 minuten)

Ruim 16 miljoen mensen die op zo'n klein oppervlak wonen, werken en plezier maken. Dat kan nooit goed gaan, want Nederland is vol. Toch? Kijk je vanuit de lucht, dan ervaar je toch iets anders.

5. 5. Wilde Natuur in Nederland

3 januari 2012 (31 minuten)

We zijn dol op de natuur, maar wat is natuur in een land dat voor een groot deel is veroverd op de zee, en door mensenhanden is aangelegd?

6. 6. Water: Vriend of Vijand?

10 januari 2012 (31 minuten)

Met de voltooiing van de Deltawerken hadden we de strijd tegen het water definitief gewonnen. Dachten we. Maar toen ging de zeespiegel stijgen en traden de rivieren vaker buiten hun oevers.

7. 7. Waarom Wonen We Waar We Wonen?

17 januari 2012 (31 minuten)

In de afgelopen honderd jaar kwamen er zo'n tien miljoen Nederlanders bij. Om die geëxplodeerde bevolking te kunnen huisvesten hebben we miljoenen en miljoenen huizen gebouwd.

8. 8. Waar is het Gevaar?

24 januari 2012 (31 minuten)

Dagelijks komen er honderden gevaren op ons af. Ziektes en ongelukken, maar ook cyberaanvallen die al onze computers platleggen of Russische Toepoelevs die ons luchtruim binnenkomen.

9. 9. Bodemschat of Afvoerput

31 januari 2012 (31 minuten)

Nederland is het afvoerputje van Europa. Al miljoenen jaren stromen rivieren naar ons land en voeren zand, grind en klei mee dat hier wordt afgezet, wat ons vruchtbare bodems heeft opgeleverd.

10. 10. Nog 1 Keer de Lucht in

7 februari 2012 (31 minuten)

Het is een eeuwenoud verlangen: om te kunnen opstijgen als een vogel, en te vliegen boven het land dat je zo goed vanaf de grond kent.

avatar van Petey_mm

Petey_mm

Nederland gezien vanuit de lucht. Het levert weliswaar schitterende plaatjes op, het is alleen zo jammer dat er steeds iemand doorheen zit te lullen. Geen fijne stem ook trouwens, te dramatisch. Een kort zinnetje dat alles even samenvat vind ik prima, maar dit constante gewauwel leidt alleen maar af. De beelden zijn van zichzelf al mooi genoeg en ik zie heus wel of het Rotterdam of Giethoorn is. Het is ook altijd mijn grootste bezwaar bij natuurfilms: die vervelende voice-overs. Je had ooit een Duits programma dat hier 's nachts werd uitgezonden: Bahn TV, met ongemonteerde opnamen vanuit rijdende treinen. Geen muziek of voice-over, maar juist door de eenvoud en stilte had dat een kalmerend effect.

avatar van Dk2008

Dk2008

Tegenvallende serie waar ik met veel te hoge verwachting aan ben begonnen, die veel te uitvoerig is en daar zit het probleem voor mij. Natuurlijk zitten er wel mooie beelden van Nederland uit de lucht in maar documentaire richt zich op sociaal en maatschappij. Dus niet, zoals men met reisvideo's bijvoorbeeld doet. Dit is Nederland, dit zijn onze steden, onze waterwegen, onze attractieparken...en met anderhalf uur ben je klaar of je gaat uitvoeriger te werk door een bepaald gebied wat nauwkeuriger onder de loep te nemen, zoals men bijvoorbeeld bij Rail Away heeft gedaan. Alles is eigenlijk matig, stem, muziek, onnodige onderwerpen van mensen die aan het woord komen, behandeling van thema's..... Seizoen 2 is niks beters. (Door de VPRO uitgezonden) Echt weer zo'n documentaire ik heb het bekeken maar dat is het dan ook weer. 3.0

avatar van Ajax&Filmfreak

Ajax&Filmfreak

Petey_mm schreef:

Je kunt het geluidsvolume op 0 zetten.

Je mist alleen wel allemaal interessante informatie.

avatar van Ajax&Filmfreak

Ajax&Filmfreak

Seizoen 1 zit er op.

Toch wel leuke docuserie vind ik. Met veel interessante informatie.

Zowel voor geboren nederlanders als voor nieuwkomers.

Lijkt me een prima welkomscadeau voor nieuwe nederlanders dit.

Een seizoen 3 met de veranderingen 15 jaar later zou wat mij betreft welkom zijn.

Op naar seizoen 2.

Hopelijk is de beeldkwaliteit van de Blu-ray daarin wat beter. Daar is op zn hollands niet ruimhartig in geinvesteerd.

Ik heb trouwens op de Blu-ray van sizoen 1 een extra aflevering staan met alleen beelden en muziek.

avatar van Phantasm

Phantasm

Aardige documentaire met prima informatie.