• 9.218.737 stemmen

Keeping Up Appearances - Seizoen 3 (1992)

Alternatieve titel: Schone Schijn

Afleveringen: 7

Speelduur: 3 uur en 30 minuten

Ontwikkeld door: Roy Clarke

Met: Patricia Routledge, Josephine Tewson en Mary Millar

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Datum van release: zondag 6 september 1992

Eerst uitgezonden op: BBC One (Verenigd Koninkrijk)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

• tv Aflevering 3 - morgen om 22:51 uur op Ons

Plot Keeping Up Appearances

Hyacinth Bucket (Bouquet naar anderen toe) is de originele ambassadrice van huishoudelijke aangelegenheden. Hoewel Hyacinth haar dagen vult met het terroriseren van de buren, het kort houden van haar tegendraadse familie en het inwilligen van elk grilletje van haar liefste Daddy, vindt ze toch nog ruimschoots de tijd om haar zangtalenten te etaleren, gesofisticeerde soireetjes bij kaarslicht te organiseren en haar verfijnde vaardigheden als gastvrouw ook aan anderen door te geven.

Afleveringen Seizoen 3 (1992)

1. 1. Early Retirement

6 september 1992 (30 minuten)

Nu Richard zonder veel omhaal met vervroegd pensioen is gestuurd, kan hij zich niet langer verstoppen voor Hyacinth, die heel wat fantastische plannen voor hem in petto heeft. Intussen worden Hyacinths voorbereidingen voor een uitgebreid theekransje met Mrs. Henderson in gevaar gebracht door de onverwachte komst van een grote hond.

2. 2. Iron Age Remains

13 september 1992 (30 minuten)

Hyacinth besluit om met Richard naar het platteland te trekken om er de lokale geschiedenis en bezienswaardigheden te bestuderen. Hun culturele uitstapjes worden echter gedwarsboomd door de zeer merkwaardige houding van Richard en het buitensporige, maar uitermate typische, gedrag van Rose.

3. 3. Violet's Country Cottage

20 september 1992 (30 minuten)

Hyacinth wil het weekend doorbrengen in Violets vakantiehuisje op het platteland en ze is vastbesloten een select groepje mensen uit te nodigen voor een barbecue. Haar zorgvuldig geplande weekend, én het kristallen glasservies, vallen echter in het water door toedoen van een stel excentrieke streekbewoners en de komst van haar eigen familie.

4. 4. How to Go on Holiday without Really Trying

27 september 1992 (30 minuten)

Als Hyacinth één zaak niet kan verdragen, dan is het wel snobisme en mensen die proberen elkaar de loef af te steken. Wanneer ze verneemt dat Delia Wheelright peperdure vakantieplannen koestert, probeert ze haar te overtreffen met een stapel exclusieve reisbrochures.

5. 5. Richard's New Hobby

4 oktober 1992 (30 minuten)

Hyacinth heeft besloten dat Richard een hobby nodig heeft en de enige hobby die voldoende stijl uitademt, is fotografie. Al snel wordt duidelijk dat Hyacinths idee, om van Richard een artiest in de spotlights te maken, haar danig zal opbreken.

6. 6. The Art Exhibition

11 oktober 1992 (30 minuten)

De Buckets ('Bouquets') zijn uitgenodigd voor een kunsttentoonstelling in besloten kring, en dat streelt uiteraard Hyacinths ego. Eén en ander ontaardt echter al snel in absolute chaos wanneer Daddy besluit zich bij het Vreemdelingenlegioen te laten inlijven en Hyacinth maar geen geschikte hoed voor de gelegenheid kan kiezen.

7. 7. What to Wear when Yachting

18 oktober 1992 (30 minuten)

Een weekendje op een motorjacht klinkt Hyacinth als muziek in de oren. Binnen de kortste keren heeft ze Richard in fatsoenlijke zeilkleding gehesen en de nodige voorbereidingen getroffen voor een nautisch buffet aan boord van het jacht, een extraatje voor haar familie en vrienden.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Het beste seizoen tot nu toe imo. Richard is (tevergeefs) een stuk rebelser nu hij met pensioen is, en dat levert de nodige leuke situaties op. Dit hele seizoen kent behoorlijk wat grappige momenten, maar 'What To Wear When Yachting' spant de kroon. Die aflevering keek ik echt met tranen in mijn ogen van het lachen.. Geweldig!

avatar van The Oceanic Six

Ja, eens met bovenstaand bericht. What To Wear When Yachting is echt de leukste aflevering van dit seizoen. Op zich weet je wat er gaat gebeuren als Hyacinth in een bootje stapt, maar ik heb me er kostelijk mee vermaakt. Sowieso was dit een leuk seizoen, met Richard die gedwongen met pensioen is nu 24/7 met Hyacinth samen is. Hij is er wat cynisch en rebels door geworden en het is leuk dat hij wat tegengas durft te geven, al is hij nog altijd onderdanig. Idem met buurman Emmet, die haar gruwelijk naar vind, maar het ook niet durft te uiten. Wat dat betreft blijven alle scenes met Onslow geweldig, sowieso in dialoog met zijn vrouw en met Rose, maar al helemaal met Hyacinth die hij wel een weerwoordje geeft. De serie blijft wel 1 grote herhaling, daardoor zal ik nooit echt dubbel van het lachen liggen, maar het blijft erg goed geschreven vermaak.

avatar van Movsin

Movsin

Her zijn karikaturen, ge weet hoe ze op toestanden gaan reageren en ge weet wat ze gaan antwoorden, en toch zijt ge nog elke keer verrast door de uitermate grappigheid ervan. Onmogelijk het lachen te bedwingen.

Sterkte van de serie zit in de contrasten tussen de high-society-ingesteldheid van Hyacinth enerzijds en haar platvloerse, sociaal low-budget familie en de slachtoffers als daar zijn Richard, Emmett, Elizabeth en de vicar, ..de postbode niet te vergeten.

Eindigt gewoonlijk in een hilarische toestand waarbij de schone schijn niet altijd gered wordt.

avatar van Ebenezer Scrooge

Ebenezer Scrooge

Onslow is Hyacinths tegenhanger aan de andere kant van het spectrum; waar Onslow compleet zichzelf is en het lak heeft aan wat anderen van hem vinden, wringt Hyacinth zich in allerlei bochten door anderen te laten geloven dat ze tot 'de betere soort' hoort en mogen ze vooral niet denken dat ze van eenvoudige komaf is. Het mooiste aan de serie vind ik Hyacinth die in een illusie leeft, aan een waanidee lijdt, waar ze overigens zelf heel gelukkig mee is. Een soort van psychologisch escapisme dat goed werkt en waar ze niemand kwaad mee doet, ook zichzelf niet. Behalve dan dat ze af en toe wat bot kan reageren, Richard flink onder de duim houdt en iedereen steeds in krankzinnige situaties brengt; de serie eindigt steevast in komische chaos.

Ik denk dat Hyacinths 'schone schijn' voor velen toch stiekem herkenbaar is en dat veel mensen zich net als Hyacinth anders of beter voordoen dan ze in werkelijkheid zijn. Wat ik erg grappig vind is dat ze nergens uit haar rol valt. Zo zit er in de aflevering Richard's New Hobby een scène waarin Mrs. Councillor Nugent (Of Councillor Mrs. Nugent, als dat Councillor er maar in zit haha) meehelpt met het duwen van Onslows kapotte auto en tegelijkertijd denigrerende opmerkingen maakt over Onslow en Rose. Je zou verwachten dat Hyacinth het hier toch echt een keer gaat opnemen voor haar eigen familie, maar nee hoor... ze verzint natuurlijk weer een leugen, want Mrs. Councillor Nugent mag vooral niet doorhebben dat deze common people haar bloed is: "They're in a film!"

Sarcastische opmerkingen of gewoon luchtige grapjes dringen bij Hyacinth niet door..

Hyacinth: "She had Mr. Chater on her barbeque."

Richard: "What did he taste like?"

Hyacinth: "Now don't be silly dear."

Haar jaloezie steekt ze (bij Richard tenminste) niet onder stoelen of banken: "Sonia Barker-Finch, pfff..."

Ondanks alle verschillen is er toch een grote overeenkomst tussen Onslow en Hyacinth, want Hyacinth is uiteraard net als Onslow schaamteloos zichzelf, ook al doet ze zich anders voor, paradoxaal genoeg. Het is net Yin en Yang. Laat ik het zo zeggen: Hyacinth schaamt zich niet voor haar 'gekte'. In haar snobisme is ze wie ze is; what you see is what you get, zeg maar.

Patricia Routledge beschouw ik als de grootste comédienne ooit en haar vertolking van de snobistische Mrs. Bouquet het meest grappige dat ik ooit heb gezien. Zodra ik haar zie of hoor verschijnt er weer een grote glimlach op mijn gezicht, anders dan bij Emmet. Haar hele verschijnen, haar briljante mimiek, haar loopje, de grote verscheidenheid aan emoties die ze in rap tempo afwisselt: van humeurig (Leeaave it, leave it..) naar aanstekelijk enthousiasme (You met the CP Benedict?), van paniek (Oh no, Onslow!) naar onverbloemd stekelig (Are you wearing that dear?). Maar vooral niet te vergeten haar luide (operette) stem, voor Emmet een kwelling, maar Routledge bezit onmiskenbaar een prachtige stem; ze heeft een lange carriere in het muziektheater gehad en bracht in '73 zelfs een album uit met nummers als Falling in love with love en Ev'rytime we say goodbye.