• 13.679 nieuwsartikelen
  • 171.394 films
  • 11.359 series
  • 32.311 seizoenen
  • 633.692 acteurs
  • 197.061 gebruikers
  • 9.218.668 stemmen
Avatar
 
banner banner

Food for Thought (2024)

Documentaire | Miniserie
2,75 2 stemmen

Show titel: Food for Thought

IMDb beoordeling: 8,3 (12)

Genre: Documentaire

Afleveringen: 4

Speelduur: 2 uur en 22 minuten

Ontwikkeld door: Mariska Schneider

Met: Nicoline Tania

Oorsprong: Nederland

Datum van release: maandag 8 april 2024

Eerst uitgezonden op: NPO 2 (Nederland)

  • On Demand:

  • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
  • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
  • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
  • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
  • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
  • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Food for Thought

Waar komt ons voedsel vandaan? Waar gaat het naar toe? Welke weg legt het af van productie tot ons bord? Fotograaf en filmmaker Kadir van Lohuizen gaat in deze vierdelige serie samen met regisseur Doke Romeijn op zoek naar de wereld achter het eten op ons bord in de VS, China, Kenia, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. De serie brengt in beeld wat vaak buiten ons blikveld blijft.

Externe links

Afleveringen

  1. 1. Verenigde Staten - Nieuwe Cowboys

    8 april 2024 (36 minuten)

    Als er een land hard getroffen wordt door de klimaatcrisis is het de VS wel. Droogtes, overstromingen, bosbranden en orkanen zorgen steeds vaker voor mislukte oogsten. Nieuwe hightech manieren van groenten kweken, worden hier uitgeprobeerd. Kan technologie het tij keren? De Verenigde Staten produceren en exporteren het meeste vlees ter wereld. Amerikanen eten gemiddeld zo’n 120 kilo vlees per persoon per jaar. Ter vergelijking: in Nederland is dat 38 kilo. In de Verenigde Staten wordt hard gezocht naar oplossingen om hun bevolking in de toekomst van voedsel te kunnen voorzien.

  2. 2. China - Achter de Muur

    15 april 2024 (35 minuten)

    Hoe gaat de Volksrepubliek in de nabije toekomst zijn 1,4 miljard inwoners van voedsel voorzien? China loopt voorop in landbouwkundig onderzoek en ontwikkeling, zoals kunstmatige intelligentie, maar ook zaadveredeling om tot gewassen te komen die beter bestand zijn tegen droogte, zout en plagen. De automatisering is overal terug te zien, van robotautootjes in de bezorging en plukrobots en landbouwdrones tot volautomatische kranen in de indrukwekkende havens. Naast deze hightech ontwikkelingen vertrouwt China ook nog op de traditionele landbouw van Shouguang.

  3. 3. Kenia - De Groentetuin van Europa

    22 april 2024 (35 minuten)

    Dagelijks komt er veel voedsel uit Kenia binnen: sperziebonen, paksoi, sugarsnaps, basilicum, mango’s en bloemkool. Veel van deze producten worden speciaal verbouwd voor de export. Waarom worden er zoveel groenten uit Kenia geïmporteerd die in Nederland zelf verbouwd kunnen worden? Het stabiele klimaat en de extreem lage lonen (zo'n 2 à 3 dollar per dag) maken Kenia de groentetuin van de Europa. De Nederlandse consument is verwend met groenten en fruit die het hele jaar beschikbaar zijn

  4. 4. Saudi-Arabië̈ en de Verenigde Arabische Emiraten - Koeien in de Woestijn

    29 april 2024 (36 minuten)

    De Verenigde Arabische Emiraten en buurland Saudi-Arabië hebben beide een droog woestijnklimaat. Door hun groeiende bevolking is voedselzekerheid belangrijk. Hoe proberen deze landen zelfvoorzienend te worden met een tekort aan zoet water en gebrek aan vruchtbare landbouwgrond? Mega kassen, zuivelbedrijven en pluimvee fabrieken worden midden in de woestijn gebouwd, waar water schaars is. Saudi-Arabië wil niet alleen zelfvoorzienend zijn, maar ook dé grootste exporteur van landbouwproducten in de regio worden. Met waterbesparende oplossingen zoals gesloten kassystemen en innovatieve irrigatie lukt het steeds meer voedsel lokaal te produceren. Deze nieuwste technieken, vakmensen en kennis worden in het buitenland ingekocht. Veel van deze kennis komt uit Nederland.

Reviews & comments

zoeken in:
avatar van blurp194

blurp194

  • 4926 berichten
  • 3843 stemmen

Dat er in de landbouw van alles mis zit is zo langzamerhand wel iedereen duidelijk, en de beelden in deze documentaire doen daar nog een stevige schep bovenop. Sowieso is het idee dat de gemiddelde maaltijd meer kilometers gereisd heeft dan veel mensen in hun leven zullen doen al te absurd voor woorden.

Toch vond ik de documentaire als geheel erg teleurstellend. De focus op het buitenland maakt er een ver-van-mijn-bed show van, terwijl we ook weten dat vooral Nederland voorop loopt met hoe doorgedraaid de landbouw is. Maar ook de hele stijl en presentatie wasemt een enorm sterke Hilversumse spruitjeslucht uit, allemaal erg braaf in de tradities en strak in de leer. De tussendoor gehanneste beelden van Van Lohuizen doen het voor mij ook niet - gemakzuchtig in zijn gewone stijltje. Mooi hoor, doe nog maar eens.


Gast

  • berichten
  • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op TvMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.