• 9.218.744 stemmen

Raël: The Last Prophet (2024)

Documentaire | Miniserie

Alternatieve titels: Raël: The Alien Prophet, Raël: Le Prophète des Extraterrestres

Genre: Documentaire

Afleveringen: 4

Speelduur: 3 uur

Met: Claude Vorilhon

Oorsprong: Frankrijk

Datum van release: woensdag 7 februari 2024

Eerst uitgezonden op: Netflix (Nederland)

• Netflix Bekijk miniserie via Netflix
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Raël: The Last Prophet

Raël, geboren in Vichy, Frankrijk in 1946 als Claude Maurice Marcel Vorilhon, is de leider en oprichter van de Raëliaanse Beweging, een internationale UFO-religie. Voordat hij religieus werd, werkte hij als sportjournalist voor het autoracetijdschrift Autopop. Zijn leven veranderde echter na een vermeende ontmoeting met een buitenaards wezen genaamd Jahweh in december 1973. Hierna richtte hij de Raëliaanse Beweging op en veranderde zijn naam in Raël. Deze documentaireserie onderzoekt hoe een door ufo's geïnspireerde religie in een controversiële sekte kon veranderen. Bevat interviews met volgers, critici en Raël zelf.

Afleveringen

1. 1. Genesis

7 februari 2024 (49 minuten)

Raël heeft in de jaren 70 een vermeende ontmoeting met buitenaardse wezens, de zogenaamde Elohim, en zoekt de media op om hun boodschap te verspreiden.

2. 2. Raël Superstar

7 februari 2024 (45 minuten)

Als Raël bij zijn volgelingen om geld vraagt, begint de twijfel. In een explosief tv-interview komen later verdachte seksuele praktijken binnen de sekte aan het licht.

3. 3. The American Dream

7 februari 2024 (43 minuten)

In Amerika lobbyt Raël met biochemicus Brigitte Boisselier om mensen te klonen. De vermeende geboorte van 'Eve' in 2002 leidt tot juridisch onderzoek en kritiek in de media.

4. 4. To Infinity and Beyond

7 februari 2024 (43 minuten)

Als een journalist Eden infiltreert en Raëls activiteiten onthult, vlucht hij naar Japan. Er duikt een nieuwe boodschapper op in Afrika en de sekte blijft groeien.

avatar van ChantalParis

ChantalParis

Ongelofelijk dat mensen zich zo laten brainwashen door het gewauwel van deze charlatan.

Ik vond deze docu ook een nogal vrij eenzijdig beeld schetsen.

avatar van EIGER3970

EIGER3970

Andere mening: weer een fascinerende documentaire van Netflix. Ik had er nog vage herinneringen over. Is de eerste mens gekloond, toen al? Bij al die sektes draait het blijkbaar toch vooral rond seks. Doet een beetje aan Bagwan denken en zijn rechterhand Sheela, ook te zien op Netflix. Dat het produktieteam alle hoofdrolspelers weer aan het woord kan krijgen is toch weer een grote verdienste.

Eenzijdig en veel verheerlijking van deze sekte in het begin. In sommige momenten leek het wel alsof de aanhangers in deze documentaire een ontzettend mooie podium kregen, om alles wat scheef is het recht te zetten over deze sekte. Tegelijkertijd geeft dat ook een realistisch beeld weer van deze waanzin en hersenspoeling van de individuen. Ze geloven er sterk nog meer in dan de leider zelf.

avatar van shimahero

shimahero

Na 2 afleveringen heb ik het wel gezien

avatar van Woland

Woland

Hmm, ik vind het maar matig interessant. Zelden zo'n doorzichtige oplichter gezien met de meest fantastische claims (broer van Jezus, in contact met aliens, profeet) die zo opzichtig gebruik maakt van seks en geld voor z'n eigen hobbies (autoracen bv) van z'n sekteleden. Bizar ook dat er toch nog een hele groep welbespraakte mensen te vinden zijn die nog steeds volgeling zijn van deze absurde mafkees. Maar het wordt allemaal niet zo spannend of intrigerend verteld, en ik vond het ondanks het smeuige onderwerp maar saai uitgewerkt.