• 9.218.668 stemmen

The Tattooist of Auschwitz - Seizoen 1 (2024)

Show titel: The Tattooist of Auschwitz

Afleveringen: 6

Speelduur: 5 uur en 19 minuten

Ontwikkeld door: Adrian Burns, Claire Mundell, Serena Thompson, Zai Bennett, Jacquelin Perske en Mark Young

Met: Harvey Keitel, Jonah Hauer-King en Anna Próchniak

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Datum van release: donderdag 2 mei 2024

Eerst uitgezonden op: Peacock (Verenigde Staten)

• SkyShowtime Bekijk seizoen 1 via SkyShowtime
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot The Tattooist of Auschwitz

Wanneer Lali Sokolov in 1942 in Auschwitz-Birkenau arriveert, wordt hij aangesteld als tatoeëerder. Tijdens de Holocaust moet Lali identificatienummers aanbrengen op de armen van medegevangenen. Op een dag ontmoet hij Gita wanneer ze haar gevangenennummer krijgt. Ze ervaren liefde op het eerste gezicht en zijn vastbesloten om elkaar in leven te houden terwijl ze constant bewaakt worden door de wispelturige naziofficier Stefan Baretzki.

Afleveringen Seizoen 1 (2024)

1. Aflevering 1

2 mei 2024 (54 minuten)

Heather ontmoet Lali, een overlevende van Auschwitz, die haar zijn levensverhaal over liefde en overleven in het kamp vertelt.

2. Aflevering 2

2 mei 2024 (51 minuten)

Lali neemt een enorm risico om gevangene 4562 weer te zien, waardoor ze onbedoeld in groot gevaar komt.

3. Aflevering 3

2 mei 2024 (53 minuten)

Lali probeert wanhopig medicijnen voor Gita te krijgen omdat haar toestand verslechtert.

4. Aflevering 4

2 mei 2024 (50 minuten)

Gita maakt zich zorgen over de verblijfplaats van Lali. Zodra ze hoort van zijn lot, deinst ze nergens voor terug om hem te helpen.

5. Aflevering 5

2 mei 2024 (53 minuten)

Heather en Lali's relatie bereikt een nieuw niveau. Als de oorlog ten einde loopt, worden de nazi's grilliger.

6. Aflevering 6

2 mei 2024 (58 minuten)

Nadat ze aan het kamp en de Russen is ontsnapt, gaat Lali naar Bratislava zonder te weten of Gita nog leeft of dood is

avatar van badfans69

badfans69

De zesdelige serie is vanaf juni 2024 te zien op SkyShowtime.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Prima serie, en Harvey Keitel speelt die rol heel goed. Het viel me op dat hij zo oud is geworden. De tijd staat niet stil.

avatar van badfans69

badfans69

Vanaf 7 juni te zien.

avatar van The Oceanic Six

Best boeiend, maar ook niet altijd even goed. Dit waargebeurde verhaal is natuurlijk gitzwart, maar wel met een mooi menselijk randje waar een Joodse tatoeëerder in Auschwitz verliefd raakt op een vrouw die hij moet merken met haar gevangenennummer. Op misschien wel de meest afschuwelijke plek ooit, de hel op aarde is dat best een mooi verhaal aangezien dit waargebeurd is. Daarom grepen de laatste minuten van de slotaflevering me wel echt even aan, met de beelden van de echte Lali Sokolov die vertelt wie hij is.

Wat mij een beetje tegen staat is dat de serie een beetje oogt als een wat goedkope tv-serie met niet al te beste acteurs en wel een erg kleinschalig kamp Auschwitz. Je hebt tijdens het kijken niet echt het idee dat er tienduizenden tot honderdduizenden gevangen lopen. En de serie schuwt pijnlijk geweld zoals executies en in elkaar slaan niet, maar er komt ook niks voorbij over het vergassen van de Joden en dat vind ik toch wel vreemd aangezien er in Auschwitz de meeste Joden van alle kampen zijn omgekomen. Ik begrijp dat de focus op een persoonlijk verhaal ligt, maar het zorgde ervoor dat ik er niet helemaal lekker in kwam. Auschwitz was de hel op aarde en ik denk dat deze serie het nog rauwer en pijnlijker had kunnen tonen om echt recht aan te doen hoe het toen ging. En ook best vreemd dat bv mannen en vrouwen hier elkaar kunnen ontmoeten. Zover ik weet was dit destijds vrijwel onmogelijk omdat ze werden gescheiden in aparte delen. En sowieso werden vrouwen en kinderen vaak meteen vergast.

De eerste afleveringen verlopen ook wat stroef, maar de laatste afleveringen zitten beter in elkaar. Wel haalt de serie je wat vaak uit het verhaal als we weer overschakelen naar de oude man en de journaliste. Met die laatste heb ik ook wat moeite qua geloofwaardigheid. Dat is de actrice die Rose in Two and a half men speelde. Heb er moeite mee haar in andere rollen te zien, zeker met een blonde pruik hier op. Toch zijn hun scènes wel belangrijk voor verdieping van het verhaal. Sowieso heeft deze mevrouw een belangrijk verhaal dat verteld mag worden gelukkig weten te documenteren.

Ik twijfel een beetje over het cijfer, 3 of 3,5 ster. Er zijn echt wel betere films en series over de Holocaust, over kamp Auschwitz. Maar dat neemt niet weg dat deze ook wel bestaansrecht heeft. Zulke verhalen moeten worden blijven verteld, want je ziet anno 2023 en 2024 wel weer dat Joden nog steeds niet veilig zijn in een wereld vol antisemitisme.

3,5* dan toch maar

avatar van Bubblez

Bubblez

• 1993 berichten

Prachtige serie, dat zeker. Wat me altijd kan storen bij films en series met dit onderwerp is dat alles in het Engels is. Geen woord Duits in een serie over de holocaust ...

Het acteren, productie design, alles is prachtig.

The Oceanic Six schreef:

...er komt ook niks voorbij over het vergassen van de Joden en dat vind ik toch wel vreemd aangezien er in Auschwitz de meeste Joden van alle kampen zijn omgekomen.

Het wordt niet letterlijk getoond, maar die zwarte rook komt niet van sigaretten.

The Oceanic Six schreef:

Daar ben ik het inderdaad wel mee eens. Ook dat het wat kleinschalig aandeed, eigenlijk op alle momenten.

The Oceanic Six schreef:

... en de journaliste. Met die laatste heb ik ook wat moeite qua geloofwaardigheid. Dat is de actrice die Rose in Two and a half men speelde. Heb er moeite mee haar in andere rollen te zien, zeker met een blonde pruik hier op.

Ze is een erg goede actrice, maar die pruik zat me ook dwars.

Uiteindelijk vond ik het een erg aangrijpende serie die geen moment verveelt.

avatar van The Oceanic Six

De serie toont bepaalde gewelddadige zaken wel maar toont helemaal niks van de vergassingen. Dat blijf ik vreemd vinden. Het is geen film zoals The zone of interest van begin dit jaar waar ze alles aan de suggestie over laten. Ze tonen namelijk genoeg ander leed, maar het belangrijkste doel van Auschwitz komt er niet in voor. Ook niet echt in gesprekken tussen de Joden. Het komt op mij over of ze perse het boek wilden omzetten naar een serie, maar als je Auschwitz visueel maakt dan moet je de rest niet negeren vind ik. Daarvoor was het leven in dat kamp te gruwelijk.

Het is overigens geen slechte serie hoor, het zat ook bij mij in de buurt van een 3,5*. Maar toch net niet omdat ik er voldoende niet goed aan vond.

avatar van WB

WB

Indrukwekkend verhaal en boeiende serie. Prima acteurs ook. Lynskey vind ik altijd wel prima spelen, en Keitel het ene moment beter dan de andere. Kwam niet de gehele zes afleveringen helemaal overtuigend over helaas. Daarnaast had ik Keitel in eerste instantie niet eens herkend. Die is extreem oud geworden sinds Reservoir Dogs zeg... Ok, dat is niet zo gek natuurlijk, na dertig jaar, maar toch.

Waar ik meer moeite mee had, is de gesproken taal. Als je een serie maakt over de gruwelen in Auschwitz-Birkenau, waarom gebruik je dan geen echte Duitse acteurs, en echte Slowaken? Dat maakt de sfeer zoveel anders, en dat Duitse geschreeuw maakt het zoveel dreigender. Er was nergens een taalbarrière, wat je wel verwacht met een kamp waar Joden uit elk Europees land naar toe werden gedeporteerd. Nu had ik de eerste paar afleveringen af en toe het gevoel dat ik naar een soap zat te kijken, ongeacht dat het er prima verzorgd uit zag. De gruwelen van de nazi's komen wel aan bod, maar dat grauwe randje die een Schindler's List had, en waar de haren van overeind gingen staan, miste ik hier.

Al met al wel een goede serie, indrukwekkend, en een mooi verhaal.

avatar van Agnimaatje

Agnimaatje

WB schreef:

Al met al wel een goede serie, indrukwekkend, en een mooi verhaal.

Keitel speelde eerder in een holocaust setting. The Grey Zone. Beklemmend.

avatar van Breda076

Breda076

Speciaal voor deze serie account aangemaakt, al jaren trouwe MM lezer.

Voel me bijna schuldig dat je hierover mag stemmen en een review mag schrijven eerlijk gezegd.

Gelukkig worden alle gruwelijkheden niet allemaal even expliciet in beeld gebracht, maar het blijft erg heftig en aangrijpend. Zou eigenlijk verplichte kost voor iedereen moeten zijn. Zeer indrukwekkend, ook en vooral omdat er ingezoomd is op de gevolgen na de oorlog, blijft slachtoffers helaas dagelijks achtervolgen. Al met al een must-see, alleen al om iedereen er van te overtuigen dat dit nooit meer mag gebeuren.

avatar van Joy4ever

Joy4ever

Een bij vlagen zeer boeiende serie. Ik kon er echter niet altijd even goed mijn aandacht bijhouden. Voor mijn gevoel duurde de serie ook te lang, zeker de scènes in het kamp. Ik stond er overigens van te kijken hoeveel kinderen er in het kamp waren. Harvey Keitel is idd oud geworden maar hij zet hier een zeer sterke rol neer.

Hoe vaak je de gruwelijkheden ook ziet, wennen doet het (gelukkig) nooit. Onmenselijk. Hoewel zelfs dat woord niet volledig kan verwoorden wat er destijds gebeurd is.

avatar van Joy4ever

Joy4ever

Het is wel uitermate storend dat werkelijk iedereen hier Engels spreekt. De Duitsers voorop natuurlijk maar ook alle gevangenen in het kamp en op het laatst zelfs de Russen.