• 9.218.668 stemmen

Ontwikkeld door: Maudy van Bree

Met: Werner Kolf, Kees Prins en Sanne-Samina Hanssen

Oorsprong: Nederland

Datum van release: vrijdag 19 november 2021

Eerst uitgezonden op: NPO Start (Nederland)

• NPO Start Bekijk seizoen 1 via NPO Start
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot BuZa

Maarten Meinema wordt als nieuwe minister van Buitenlandse Zaken benoemd als zijn voorganger onverwachts overlijdt. Maar wanneer er allerlei politieke lijken uit de kast vallen en de ene crisis na de andere zich aandient, heeft hij grote moeite het vertrouwen van zijn staf te winnen. Als dan ook nog blijkt dat hij geplaagd wordt door persoonlijke demonen neemt de druk tot grote hoogte toe.

Afleveringen Seizoen 1 (2021)

1. 1. De Perfecte Kandidaat

19 november 2021 (47 minuten)

Als de minister van BuZa onverwachts overlijdt wordt Maarten Meinema, al geruime tijd weg uit Nederland, teruggehaald om hem op te volgen. Zijn staf ziet het niet erg in hem zitten, want hij blijkt koppig, bot en zeer eigenwijs. Intussen ziet het ministerie zich geplaatst voor onconventionele vraagstukken als moord en doodslag. Tot overmaat van ramp heeft de minister nog een ander, geheim probleem.

2. 2. Rood of Groen

26 november 2021 (48 minuten)

De minister blijkt betrokken bij een ongeluk waarbij iemand levensgevaarlijk gewond raakt. Monique en Raoul proberen de schade te beperken, maar Raoul komt erachter dat de minister een groot geheim verbergt. In Santa Luca wachten twee Nederlanders op de uitvoering van hun doodstraf. Maarten Meinema doet er alles aan om dat te verhinderen terwijl hij intussen vecht met zijn eigen demonen.

3. 3. Alles Lekt Uit

3 december 2021 (49 minuten)

De druk op het ministerie neemt toe, want elk moment kunnen twee Nederlanders geëxecuteerd worden in Santa Luca. Alle kranten staan vol over het ongelukkige optreden van de minister. De Tweede Kamer eist hard optreden en zet Meinema het mes op de keel. Raoul en Monique staan de minister op hun trouwdag nog zo goed mogelijk bij. Intussen probeert Maarten Meinema zijn alcoholverslaving de baas te blijven.

4. 4. Lastig Maar Niet Onmogelijk

10 december 2021 (53 minuten)

Minister Meinema heeft het vertrouwen gespeeld van zowel de premier als zijn eigen partijleider en moet aftreden. Tot grote ergernis van bijna iedereen wil hij echter aanblijven en persoonlijk naar Santa Luca afreizen om de twee Nederlanders van de strop te redden. Alles op alles wordt gezet om een politieke crisis af te wenden, maar Monique en Raoul kunnen het niet eens worden over de strategie. De grote vraag is of Meinema erin slaagt om van de drank af te blijven.

avatar van Nielojram

Nielojram

Oh, Kees Prins!! Groot fan van hem in Overspel, ben benieuwd of hij deze serie ook draagt! Ik ga kijken!

avatar van davince

davince

Goede Nederlandse serie met aandacht gemaakt. En Kees Prins vind ik ook geweldig in al zijn rollen(lulletje Edgar in crediteuren debiteuren en/of rol van minister). Heb de serie gisteren uitgekeken

Misschien niet zo super meeslepend als Overspel, maar ik juich dit soort kwaliteit series op NPO echt toe!!

Voor fans van Kees kan ik de film De Uitverkorene uit 2006 ook aanraden.

avatar van michon-d

michon-d

Waardeloze totaal ongeloofwaardige serie wat totaal niet BuZa representeert. Een serie die groot en deels gaat over 3 gevangen. Kees Prins is zeker top en Freek Bartels moet gewoon lekker liedjes gaan zingen!

avatar van Suitehome

Suitehome

Ik geef het onmiddellijk toe; ik ben ambivalent naar Nederlandse en Vlaamse series. Te vaak is het drama voorspelbaar en ondermaats, of er wordt matig in geacteerd. Of alle drie. Zo niet in het geval van BuZa (Buitenlandse Zaken), de politieke dramaserie van regisseur en schrijver Frank Ketelaar (Red Light, Klem, Overspel). Ketelaar heeft veel onderzoek gedaan, en heeft zich onder andere met voormalig minister Buitenlandse Zaken Ben Bot goed geïnformeerd. Dat merk je. De gebeurtenissen voelen realistisch aan en de dialogen lopen redelijk gesmeerd.

Waar de serie De Fractie destijds zeer teleurstellend was en Morten slechts ietsje beter, komt BuZa snel ter zake. In slechts vier afleveringen wordt de nieuwe BuZa-minister Maarten Meinema (Kees Prins) flink op de proef gesteld met gevoelige dossiers en lijken uit z'n eigen kast. Prins is op z'n plaats en draagt BuZa. Nors, onhandig, kortaf; deze rol toont overeenkomsten met zijn rol als Huub Couwenberg in Overspel. De andere rollen zijn redelijk bezet, maar sneeuwen door de powerplay van Prins enigszins onder. Werner Kolf als Meinema's assistent lijdt daar het meeste onder, en loopt verloren rond. Alsof hij zelf ook niet weet waarom hij voor BuZa gecast is.

Kortom, BuZa is niet perfect. Maar wel een hoopvolle proloog van een serie die gerust nog vier afleveringen had mogen hebben.

avatar van Rudie

Rudie

Is gewoon een hele goeie miniserie met een steengoede Kees Prins!

Heb er uitstekend van genoten.

Daarom 4**

avatar van wimaroca

wimaroca

Een mooie serie,niet te vergelijken met overspel of klem.

Kees Prins speelt een glansrol,

Hij kan met gemak een geloofwaardige godfather spelen,en net zo goed een minister

Wat mij betreft mag er wel een tweede seizoen komen,en dan met 8 leveringen

avatar van FAC73

FAC73

Tja, best vermakelijk, maar net als De Fractie een serie die je over een jaar weer bent vergeten. Plot wordt gevoelsmatig ook wat afgeraffeld en Kees Prins is in veel dingen goed, maar als acteur vind ik hem toch wat houterig. Geen serie die me lang zal heugen, op Sytske van der Ster na. Wat een fraaie deerne is dat.

avatar van De Blauwe Rijder

De Blauwe Rijder

Kees Prins maakt veel goed want zonder hem zou deze serie een grote flop zijn geweest. De nietszeggende bijrol van Werner Kolf is veel te groot. Waarom is hij zo vaak in beeld?? Hei einde zag je van mijlenver al aankomen. Waarom lukt het de Scandinaviërs wel om de ene na de andere topserie te produceren en wij niet?.

avatar van Robi

Robi

Ik had destijds al veel over de serie gehoord, maar heb hem nu pas bekeken. Een serie over een fictieve minister van buitenlandse zaken in zijn eerste week en de problemen die hij gelijk al ondervindt. Goede serie, goed verhaal en knap geacteerd door Kees Prins. Het geeft ook een kijkje hoe het er denk ik achter de schermen aan toegaat bij een minister.