• 9.218.668 stemmen

Small Axe - Seizoen 1 (2020)

Show titel: Small Axe

Afleveringen: 5

Speelduur: 6 uur en 43 minuten

Ontwikkeld door: Steve McQueen

Met: Thomas Coombes, Gershwyn Eustache Jnr en Karl Farrer

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Datum van release: zondag 15 november 2020

Eerst uitgezonden op: BBC One (Verenigd Koninkrijk)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Small Axe

Anthology-serie van vijf verhalen die licht werpen op de beproevingen van de zwarte, uit het Caribisch gebied afkomstige, gemeenschap in het Londen van de jaren 60, 70 en 80. 'Lovers Rock' vertelt het verhaal van jonge liefde en muziek op een feest begin jaren tachtig. Terwijl 'Red, White and Blue' een zwarte man in Londen volgt die zich bij de politie voegt nadat hij getuige is geweest van de mishandeling van zijn vader door de politie.

Afleveringen Seizoen 1 (2020)

1. 1. Mangrove

15 november 2020 (2 uur en 04 minuten)

2. 2. Lovers Rock

22 november 2020 (1 uur en 10 minuten)

3. 3. Red, White and Blue

29 november 2020 (1 uur en 20 minuten)

4. 4. Alex Wheatle

6 december 2020 (1 uur en 06 minuten)

5. 5. Education

13 december 2020 (1 uur en 03 minuten)

avatar van DionneDarko

DionneDarko

Niet op de NL Prime (nog) of kijk ik verkeerd?

avatar van brawljeff

brawljeff

DionneDarko schreef:

Niet op de NL Prime (nog) of kijk ik verkeerd?

Staat inderdaad niet op NL Prime.

avatar van GoodOldJack

GoodOldJack

Toch wel echt zeer sterk de vijf afleveringen, zoveel sfeer, zoveel intensiteit, zoveel acteerpracht, zoveel cameraprecisie, zoveel zwierigheid, ik was grote fan.

Wat mij betreft is de eerste aflevering ook meteen de beste.

Mangrove - Alex Wheatle - Education - Lovers Rock - Red white and blue (aflevering die me veruit het minste deed, muziek is daar veel meer afwezig en de insteek een stuk eenzijdiger dan in de rest van de afleveringen).

avatar van Thomas83

Thomas83

Mangrove

Mooie film. Erg sterke en frisse regie van McQueen (serieus een schoolvoorbeeld van wat goede regie voor een film kan doen), die op een intieme en levendige manier de gemeenschappelijke functie van het restaurant laat zien. Je krijgt er gewoon honger van. De rechtszaak zelf is ook interessant omdat deze zo onorthodox is.

Vond de agenten wel een beetje typetjes die duivels genoegen uit hun haat halen, vooral Pulley. Spruell lijkt wel puur gecast om zijn rotkop, om het maar even lullig te zeggen. De racisten zijn toch vooral typetjes in de film. Al moet ook gezegd dat zoiets complex als de aanleiding van racisme lastig op een genuanceerde manier in een film uit te leggen valt.

Daarbij is dat ook niet de focus van de film. Die ligt niet op de onderdrukkers maar op de onderdrukten, en wat de film zo interessant maakt is hoe zij op verschillende manieren met hun situatie omgaan. Erg meeslepend allemaal, niet in het minst door het spel van de acteurs. Sandall vond ik weliswaar een vrij lomp personage neerzetten, maar Parkes, Wright en Kirby spelen sterk. En wat voor een typetje Pulley ook is, hij haalt wel het bloed onder je nagels vandaan. 3.5* ruim. Deze is toch wat beter en oprechter dan The Trial of the Chicago 7, dat een vergelijkbaar onderwerp heeft.

Lovers Rock

Wederom weet McQueen een heel speciale sfeer op te roepen. Zo'n simpel concept, eigenlijk heel de film enkel wat feestgangers volgen. Er hangt zo'n aangename vibe. Die muziek en het eten ook weer. Je waant je ook echt op dat feest. Vooral die scène waarin er intiem wordt gedanst, de muziek stopt en iedereen begint te zingen is zo magisch, zo zwoel. Zonder twijfel een van de beste scènes van het hele filmjaar. Geinig einde ook. Vond deze film nog wat leuker dan Mangrove. 4.0*.

Red, White and Blue

Boyega is zo'n leuke acteur. Mooie rol weer, vol woede en frustratie, in een film die weliswaar weer erg persoonlijk is, maar ook niet altijd even subtiel. Op die sterke laatste scène na, die gepast hoopvol is. Erg sterk aan de serie in zijn algemeen is dat in alle films de immigranten het heft in eigen handen nemen zonder dat uit het oog wordt verloren wat ze allemaal hebben moeten ondergaan.

Verfrissend trouwens om na zo'n inspirerend verhaal eens niet op het einde zo'n tekst in beeld te krijgen van wat de hoofdpersoon verder allemaal heeft gerealiseerd in zijn leven. 3.0* ruim.

Alex Wheatle

Toch wel veruit de minste van het stel. Desondanks wel weer een aangrijpend persoonlijk verhaal, ook al was het niet altijd even sterk. Om Alex nergens helemaal bij te zien horen was pijnlijk en echt, maar ik vond zijn personage aanvankelijk wel karikaturaal "wit". Daarnaast is de film ook wel wat kort voor een biografie, waardoor een hoop verloren gaat. Ik had bijvoorbeeld geen idee dat Wheatle zo jong was in de film. Wel goed spel van Cole overigens. 2.5*.

Education

Dit is de meest deprimerende coming of age-film. De mensen verantwoordelijk voor die "speciale scholen" zouden moeten branden in de hel. Gelukkig biedt de film nog wel wat verlichtende humor, anders zou het al helemaal moeilijk zijn om naar te kijken. Die Kingsley breekt je hart. Vond verder vooral Whyte erg goed als de moeder.

De film mist wel weer wat subtiliteit hier en daar. Het einde op die weekendschool voelde wel ook wat geforceerd. Iedereen is ineens heel leergierig, hangt aan de lippen van die lerares en maakt zijn potentie waar. Wel een erg mooi moment als we Kingsley aanzienlijk beter horen voorlezen. 3.5*.

avatar van ZAP!

ZAP!

Vanavond en morgenavond te zien op BBC First.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Het is wel goed dat McQueen laat zien hoe de zwarte bevolking behandeld werd in de jaren 60/70. Je krijgt toch meteen de rillingen als je ziet hoe onredelijk de politie was. Dat heb ik nooit kunnen begrijpen dat mensen zo kortzichtig en gevoelloos kunnen zijn. Ik heb nu alleen nog maar Mangrove gezien, maar dat is een hele film van ruim 2 uur. Ik dacht eigenlijk dat het een serie was, maar zijn volgens mij 5 losse films. Ik ben benieuwd of de andere 4 net zo goed zijn.