• 9.218.668 stemmen

Tekunoraizu - Seizoen 1 (2003)

Alternatieve titel: Texhnolyze

Afleveringen: 22

Speelduur: 9 uur en 10 minuten

Ontwikkeld door: Chiaki J. Konaka

Met: Satoshi Haga (stemrol), Shizumi Niki (stemrol) en Shizuka Itô (stemrol)

Oorsprong: Japan

Datum van release: woensdag 16 april 2003

Eerst uitgezonden op: Fuji TV (Japan)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Tekunoraizu

In een ondergrondse samenleving strijden mensen voor controle over de stad Lux. Ichise heeft een arm en een been verloren in een gevecht, maar werd net op tijd gered door een jonge vrouwelijke dokter en werd gebruikt als proefpersoon voor de volgende stap in de evolutie van Texhnolyze. Met zijn nieuwe ledematen wordt Ichise onder de hoede genomen van Oonishi, de leider van Organ, een machtige organisatie in Lux. Terwijl Ichise dieper en dieper in een strijd voor controle over de stad wordt getrokken leert hij over zijn mogelijke toekomst van het jonge, profetische meisje Ran, die hem begeleidt in zijn donkerste momenten. Terwijl om hem heen wordt gestreden, moet Ichise de waarheid ontdekken over Lux, vechten om te overleven en zijn lot realiseren.

Afleveringen Seizoen 1 (2003)

1. 1. Stranger

16 april 2003 (25 minuten)

Ichise werkt als een ondergrondse vechter. Na een conflict met een hoer wordt zijn rechterarm afgehakt. Yoshii, Ran en Oonishi worden geïntroduceerd.

2. 2. Forfeiture

23 april 2003 (25 minuten)

Wanneer Ichise in een woede-aanval de man aanvalt die zijn arm heeft afgehakt wordt ook zijn linkerbeen afgehakt. Oonishi verjaagt de man en laat Ichise leven omdat hij nog steeds de wil heeft om te leven.

3. 3. Texhnophile

30 april 2003 (25 minuten)

In deze aflevering wordt toegelicht hoe Ichise zijn vader en moeder heeft verloren. In het heden worden zijn ledematen technologisch vervangen. Oonishi wordt aangevallen door Texhnolyze-opponenten.

4. 4. Synapse

7 mei 2003 (25 minuten)

De politieke geschiedenis van Lux wordt toegelicht en vergeleken met de huidige situatie. Ook wordt uitgelegd hoe het Texhnolyze-proces werkt.

5. 5. Loiter

14 mei 2003 (25 minuten)

Ichise wordt in het riool geworpen door Ishii. Zal hij kunnen ontsnappen? Yoshii ontmoet een vrouw vol met littekens in een bordeel: een conflict met haar werkgever ligt op de loer.

6. 6. Repetition

21 mei 2003 (25 minuten)

Ichise leert steeds beter om zijn kunstmatige ledematen te gebruiken. Na enige oefening confronteert hij de man die verantwoordelijk is voor het afhakken van zijn ledematen.

7. 7. Plot

28 mei 2003 (25 minuten)

Yoshi doodt Ishii en wakkert op verschillende manieren de vijandigheid aan tussen de twee grootste facties in de stad, de Reddingsunie en de Organo. Zal dit tot een oorlog leiden?

8. 8. Crucible

4 juni 2003 (25 minuten)

De spanningen in de stad nemen verder toe. Onishi ontmoet de leider van de Reddingsunie om te voorkomen dat het conflict uit de hand loopt.

9. 9. Wiggle

11 juni 2003 (25 minuten)

Yoshii probeert om Onishi van een afstand neer te schieten, en wanneer dat niet lukt richt hij zich op diens vrouw. Wat hoopt hij te bereiken met al dit bloedvergieten?

10. 10. Conclusion

25 juni 2003 (25 minuten)

Yoshii probeert de chaos verder aan te wakkeren door Hirohisa Goto neer te schieten, maar Onishi weet dit te voorkomen. Maar zal hij het gevecht met Yoshii overleven?

11. 11. Vagrant

2 juli 2003 (25 minuten)

Terwijl Onishi in het ziekenhuis ligt om te herstellen van zijn gevecht met Yoshii probeert Mizuno om de macht in zijn organisatie over te nemen.

12. 12. Precognition

16 juli 2003 (25 minuten)

Ran heeft een visioen over de toekomst van Ichise. Ondertussen ontdekt Ichise dat zijn vader ten onrechte ter dood is veroordeeld, en uit wraak doodt hij de mensen die zijn vader hebben gedood.

13. 13. Vista

23 juli 2003 (25 minuten)

Ichise, Onishi, Michiko and Ishimori reizen naar Gabe, waar ze onder meer Ran ontmoeten, die opnieuw een visioen heeft. Ishimori probeert om Onishi te vermoorden, maar Ichise redt zijn leven. Ran vertelt Ichise dat hij degene zal zijn die alles zal vernietigen.

14. 14. Rejection

30 juli 2003 (25 minuten)

Ichise gaat naar de Dokter om zijn hand te laten repareren. Op weg naar haar huis worden hij en de Dokter aangevallen, maar Ichise weet te voorkomen dat ze worden gedood.

15. 15. Shapes

13 augustus 2003 (25 minuten)

Meerdere conflicten tussen de verschillende facties in de stad vinden plaats. Kohakura beveelt Ichise om Tsujinaka te doden. De leider van de Klasse schakelt Onishi met gemak uit.

16. 16. Strain

20 augustus 2003 (25 minuten)

De Klasse geeft het bevel om de Organo te ontmantelen, maar Onishi weigert om dit besluit te accepteren. De Klasse valt Ichise en Goto aan in een ziekenhuis en neemt de macht over in de stad.

17. 17. Dependence

3 september 2003 (25 minuten)

Shinji ontdekt dat Hal nu voor de troepen van de Klasse vecht, en doodt hem in een confrontatie. Kimata en Onishi vechten samen tegen de troepen, maar Kimata wordt al snel gedood, en Onishi trekt zich daarna terug.

18. 18. Throne

10 september 2003 (25 minuten)

Onishi en Shinji ontmoeten samen de ouderen van de Klasse, die hen waarschuwen dat ze Kano moeten stoppen voordat het te laat is. Onishi stuurt Ichise en de Dokter naar de oppervlakte om de mensen daar te waarschuwen voor de dreigende invasie van Kano.

19. 19. Heavenward

10 september 2003 (25 minuten)

De Dokter en Ichise bereiken de oppervlaktewereld, waar ze het meisje Saginuma ontmoeten, die hen informatie geeft over haar wereld, evenals een geschiedenis van Lux.

20. 20. Hades

10 september 2003 (25 minuten)

De Dokter besluit in de oppervlaktewereld te blijven. Na de toegang tot deze wereld vernietigd te hebben vertelt Toyama Ichise dat Ran door Kano gevangen is en daagt hij Ichise uit voor een duel. Ichise ontdekt dat de burgers van de oppervlaktewereld zich hebben neergelegd bij hun uitsterven.

21. 21. Encephalopathy

17 september 2003 (25 minuten)

Ichise keert terug in Lux. De ledematen van mensen met kunstmatige ledematen beginnen steeds minder goed te functioneren. Shinji probeert om zoveel mogelijk mensen van de Klasse te doden. Ran spreekt met Onishi en beveelt hem om de Obelisk te doden.

22. 22. Myth

24 september 2003 (25 minuten)

Na de Obelisk te hebben vernietigd wordt Onishi gedood door een massa mensen. Uit wraak vermoordt Ichise hen. De vernietiging van de Obelisk heeft de troepen van de Klasse uitgeschakeld. Ichise gaat de confrontatie aan met Kano, en zichzelf, om de toekomst van Lux.

avatar van Animosh_mm

Animosh_mm

Op MovieMeter schreef ik:

Niet slecht, maar Texhnolyze liet me wel enorm onbevredigd achter.

Vooral ruwweg de eerste acht episodes waren sterk. De gebruikelijke stoorzenders in anime blijven wel aanwezig (karakterontwerpen die niet goed aansluiten bij de omgeving, de ongeloofwaardige expressie van emoties, de matige voice overs, het oninteressante camerawerk, etc.), de personages vond ik niet allemaal interessant en het tempo lag naar mijn visie ietwat te laag, maar de animatiestijl (en dan met name het spel met licht), en bij vlagen ook de muziek (die echter wel onvoldoende aanwezig was), zijn voldoende sfeervol om de serie tot een interessante, bevredigende ervaring te maken. Voeg daaraan een best boeiend verhaal en enkele sterke personages toe (in het bijzonder Yoshi en Onishi, twee zeer intelligente en gecontroleerde mannen), en je hebt een goede serie die nergens briljant wordt maar verder gewoon sterk is. Een dikke 3*.

Maar na die episodes gaat de serie mijns inziens enorm achteruit. Het verhaal blijft leuk om te volgen, maar de echt sfeervolle stukken worden een stuk zeldzamer. Ik heb de meest sfeervolle stukken tijdens het kijken van de serie genoteerd, en dat na episode 7 slechts één stuk uit episode 14 me opviel spreekt wat dat betreft boekdelen. Maar niet alleen wordt de serie minder goed: de laatste episodes vond ik zelfs behoorlijk slecht. De muziek verandert in negatieve zin (pianomuziek, gitaarmuziek, en zelfs een keer jazz), nieuwe stijlelementen worden toegevoegd die voor geen meter werken (een voice-over?) en de animatiestijl wordt minder: een serieuze stijlbreuk vindt plaats, en die verandering is negatief. Toen Texhnolyze uiteindelijk eindigde met een volstrekt stompzinnig popnummer was ik in ieder geval goed chagrijnig. Alles wat de serie opgebouwd had wordt in de laatste episodes volstrekt overboord geworpen.

Uiteindelijk ben ik zeker niet negatief over de serie. De animatiestijl en de muziek zijn sterk - niet geweldig, maar wel sfeervol - en de personages en het verhaal zijn leuk om te volgen. Maar de laatste afleveringen lieten me dermate teleurgesteld achter dat ik niet verder kom dan 2.5*. Hier had meer in gezeten.

De sfeervolle momenten die mij opvielen zijn trouwens de volgende: Episode 1: 2:30-3:30, Episode 5: 19:20-20:20, Episode 6: 12:00-14:00, Episode 7: 6:00-8:00 en Episode 14: 3:50-5:50. Als je geen zin hebt om de hele serie te volgen zou ik je aanraden om in ieder geval die momenten te bekijken.

Edit: oh, en het duurde ook gewoon veel te lang. 22 episodes waren absoluut niet nodig geweest.

Wat ik me nu vooral van de serie herinner is dat het enkele van de meest sfeervolle momenten heeft van alle anime die ik gezien heb, en een aantal sterke personages en boeiende thema's, maar dat de serie in haar geheel enigszins onbevredigend is: te traag, te wisselvallig en gewoon niet boeiend genoeg. 3*