• 9.218.744 stemmen

13 Reasons Why - Seizoen 4 (2020)

Alternatieve titel: Th1rteen R3asons Why

Afleveringen: 10

Speelduur: 10 uur en 22 minuten

Ontwikkeld door: Brian Yorkey

Met: Dylan Minnette, Justin Prentice en Ross Butler

Datum van release: vrijdag 5 juni 2020

Eerst uitgezonden op: Netflix (Nederland)

• Netflix Bekijk seizoen 4 via Netflix
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot 13 Reasons Why

Clay Jensen is een jongeman die op een dag thuiskomt en een mysterieuze doos met z'n naam erop aantreft. De inhoud bestaat uit een stel cassettes waarop zijn klasgenoot Hannah Baker te horen is. Het lugubere aan het geheel is dat Hannah, op wie Clay overigens verliefd was, twee weken eerder zelfmoord heeft gepleegd. Op de cassettes legt ze uit dat ze dertien verschillende redenen had om haar leven te beëindigen.

Afleveringen Seizoen 4 (2020)

1. 1. Winter Break

5 juni 2020 (58 minuten)

De politie ondervraagt ​​Tyler over de wapens en de vrienden raken van streek. Winston gaat naar Liberty High nadat hij van Hillcrest is gestuurd.

2. 2. College Tour

5 juni 2020 (57 minuten)

Na een incident op school denkt Clay dat iemand hem erin probeert te luizen. Zach en Clay komen in moeilijkheden tijdens een campustour.

3. 3. Valentine's Day

5 juni 2020 (59 minuten)

De school maakt zich klaar voor het Liefde is Liefde-bal op Valentijnsdag. Verontrustende telefoontjes zorgen ervoor dat Clay niet in de stemming raakt.

4. 4. Senior Camping Trip

5 juni 2020 (58 minuten)

Clay moet zijn angst onder ogen komen tijdens de kampeertrip voor de laatstejaars. Een verdachte e-mail dreigt de vrienden tegen elkaar op te zetten.

5. 5. House Party

5 juni 2020 (56 minuten)

De Jensens laten de jongens een drugstest doen. De Liberty-ouders komen iets te weten over een aankomend feest. Clay denkt dat ze de studenten in de gaten houden.

6. 6. Thursday

5 juni 2020 (1 uur en 01 minuut)

De school gaat op slot. Clay, Tony en Justin zijn bezorgd over Tyler en vragen zich af waar hij is.

7. 7. College Interview

5 juni 2020 (59 minuten)

Clay gaat mentaal steeds verder achteruit. De vrienden hebben het moeilijk met lastige emoties tijdens hun toelatingsgesprekken op de universiteit.

8. 8. Acceptance/Rejection

5 juni 2020 (57 minuten)

Na de lockdown staat de school op scherp. De studenten komen in actie door zorgwekkend machtsmisbruik.

9. 9. Prom

5 juni 2020 (59 minuten)

De decaan start een nieuw onderzoek en dreigt met het afgelasten van het bal. De vrienden besluiten hun ouders in vertrouwen te nemen ... maar niet over alles.

10. 10. Graduation

5 juni 2020 (1 uur en 38 minuten)

Gesterkt door de tegenslagen die ze hebben doorstaan, nemen de vrienden afscheid van de middelbare school en kijken vooruit in deze emotionele, laatste aflevering.

De trailer is er.

Ziet er weer best aardig uit, maar ik blijf erbij dat deze serie zoveel meer status had gehad als ze na seizoen 1 waren gestopt. De rest was eigenlijk overbodig, ondanks dat het prima weg keek. Dat gevoel heb ik nu weer, maar ik ga dit zeker kijken bij de release.

avatar van The Oceanic Six

Nou, seizoen 4 staat erop. Kijk er een beetje tegenop, maar wie weet valt het opnieuw best mee.

avatar van stinissen

stinissen (crew series)

Het kijkt wel weer lekker weg maar kan nergens tippen aan de eerste twee seizoenen. De laatste afl was heftig , hiv.

avatar van Katniss

Katniss

Onderwerpen die tijdens mijn school jaren ook aan bod kwamen. Deze seizoen gaat dieper, stoornissen, geaardheid, drugsgebruik, geweld, rellen, vriendschappen, vertrouwen, overleven, gesprekken met psychologen, ziektes, overlijden, rasicme en zelfs de "veiligheidsmaatregelen" op school. Tijdens mijn schooljaren had je er niets over te zeggen, kon je niet eens in discussie gaan laat staan voorzitter worden. De mogelijkheden die zij kregen leken mij dan ook niet realistisch. Ongestraft dingen kunnen doen. Een pistool grijpen van een agent en uiteindelijk toch mag loslopen...

En wat vond ik het nog altijd vervelend om naar Clay te kijken. Zelfs Jess kon ik niet meer uitstaan. De arrogantie spatte ervan af.. En de ouders zo weinig invloed hadden op de kinderen, bijna onbelangrijk leken. Gewoon niets te zeggen hadden. Terwijl ouders altijd die keuzes maken, verhuizen, gedwongen vriendschappen beëindigen, het kind van school halen, scholen aangeven.. Maar ze stonden allemaal vanaf de zijlijn en bij sommige niet eens.

Het geheim kwam niet aan het licht, dat zal mij dwarsliggen. Ik ben voor gerechtigheid maar op de juiste manier. Een moord zal je altijd op je geweten hebben, wat die gene ook gedaan heeft. Het is nooit goed te praten. Hier is eind goed alles goed.. Is dat het juiste voorbeeld en is dat gerechtigheid... dat vind ik nog het ergste van de hele serie. Erg verontrustend.

Katniss schreef:
]k ben voor gerechtigheid maar op de juiste manier. Een moord zal je altijd op je geweten hebben, wat die gene ook gedaan heeft. Het is nooit goed te praten. Hier is eind goed alles goed.. Is dat het juiste voorbeeld en is dat gerechtigheid... dat vind ik nog het ergste van de hele serie. Erg verontrustend.

Onzin in mijn ogen. Er zijn diverse redenen in het leven waar moord gewoon te rechtvaardigen valt. Als je zelf in doodsnood zit, als je familie of geliefden iets wordt aangedaan. Als ik een inbreker in mijn woning heb lopen in het donker en ik kan iets hards vinden, dan sla ik zijn hoofd er mee in.

avatar van The Oceanic Six

Ben nu halverwege, maar dit gaat helemaal nergens meer over, inhoudelijk bekeken.

avatar van Bubblez

Bubblez

• 1993 berichten

Waar ik het eerste seizoen bijna magisch goed en vernieuwend vond, het tweede een stuk minder en het derde weer sterker, heeft dit vierde seizoen me echt teleurgesteld. Dramatisch slecht.

Ik ervaarde het als rommelig, vaag en ontdaan van alle charme uit de voorgaande seizoenen.

Dit seizoen hangt (wederom) erg aan hallucinaties van vooral Clay, waar ik direct in aflevering 1 al echt klaar mee was. Ik snap dat deze zijn angsten en paniek moeten vertegenwoordigen, maar het voelde vaak als opvulling en er was voornamelijk een overkill aan. Wanneer ook de andere personages er last van krijgen, wordt het steeds onrealistischer.

Aflevering vier is een slechte horrorfilm, de aflevering daarna is nóg gekker.

Voor mij was dit seizoen overbodig: de kijker wordt steeds een mysterie voorgeschoteld, het is simpelweg niet interessant meer en het slaat volledig de plank mis. Er zitten zoveel onwaarschijnlijkheden in dat de interesse naar het verloop steeds verder afzwakt (Winston die de detective uithangt, een schoolshooting die veel te lang doorgaat voor een oefening, Clay die uit een zwaarbewaakte toestand ontsnapt om vervolgens niet terug te hoeven, ouders die via school hun kinderen volledig onder toezicht houden en ga maar door).

Één grote teleurstelling.

avatar van catdog

catdog

• 1950 stemmen

Van de show uit Seizoen 1 is niks meer over. Seizoen 2 en 3, die al niks meer met het oorspronkelijke boek van doen hadden, gingen al wat meer de melodramatische kant op en introduceerde al genoeg ongeloofwaardige elementen maar deze werden gered door sterke personage's en een doorlopend mysterie of geheim waardoor je heel het seizoen zo benieuwd was naar die ontknoping.

In Seizoen 4 is hier niks meer van over. Afgezien van wat referenties heeft dit seizoen de minste connectie met seizoen 1. En dat is schadelijk. Seizoen 4 is meer bezig met plotpuntjes introduceren en afwerken dan daadwerkelijk een sterk doorlopend verhaal te brengen. In de eerste paar afleveringen leek zich weer een mysterie te ontrafelen zoals in de eerdere seizoenen, maar oh nee: het was een grap van de jocks, en oh nee: het was Clay zelf die niet weet wat hij doet.

En zodra dit bekend is... ja, wat gebeurd er dan nog eigenlijk? Het is alleen maar bezig met kleine conflictjes opzetten die niets opleveren. Zach en Clay kieperen met hun auto over de kop? Niets aan de hand. Clay en Tony lijken het slachtoffer van een schot van een dealer? Nee, niemand is geraakt en alles is al snel vergeten. Niet alleen hoeft geen enkel personage daadwerkelijk iets te doen met de consequenties van hun daden uit dit seizoen maar er wordt ook niks gedaan met hun daden uit de vorige seizoenen. Alles komt goed, afgezien van Justin, maar daar komen we zometeen nog op terug. Clay is het hele seizoen ondraaglijk en zelf-destructief. Hij ontsnapt uit een instelling, hij overvalt een politiestation, hij zwaait met een pistool op school, hij zit onder het bloed op een bal, hij steekt de auto van de directeur in de brand, hij weet niet meer wat hij doet, en... Clay praat er wat over met zijn therapeut. Dat is het. 0,0 consequenties. Er is niets over van het sympathieke personage uit de eerste seizoenen. En dat gebeurd voor elk personage.

Het bij menigeen, inclusief mezelf, favoriete personage Zach is dit seizoen niets meer dan een karikatuur van een drankverslaafde die elke scéne waar hij in zit een flesje moet hebben. Alex worstelt totaal niet met het feit dat hij vorig seizoen iemand vermoord heeft, wordt gay en krijgt een happy ending. Jessica duikt bovenop de problematische jock, Ani krijgt halverwege het seizoen niets meer te doen, Tony wordt ineens een kickbokser om welke reden dan ook, Tyler is als student ineens een informant voor de politie. Nergens zitten consequenties aan want in de laatste aflevering krijgt iedereen zijn happy ending. We krijgen Ryan en Courtney in de laatste aflevering nog even te zien, die spoorloos verdwenen leken te zijn. Geen woord over Marcus en Sheri die na het tweede seizoen ineens van de aardbodem verdwenen leken te zijn.

En dan komen we aan bij Justin. We zien dat iedereen hem slecht behandeld dit seizoen. We zien hem af en toe met wat vlekjes, of een "griepje". Dan stort hij in, en binnen dezelfde aflevering heeft hij zijn diagnose en overlijd. We moeten geloven dat Justin binnen een paar maanden HIV heeft ontwikkeld, AIDS krijgt en overlijd. Met de huidige kennis en middelen heeft iemand jarenlang HIV voor het ook maar de kans heeft om over te gaan naar AIDS en zelfs dan duurt het nog 1 á 2 jaar eer de persoon er echt aan overlijd. Het voelt goedkoop. Alsof de show nóg een onderwerp ertussen wilde wurmen. Ik had altijd al het gevoel dat Justin het einde van de show niet ging halen. Dat kleine mysterie dat in het begin van het seizoen werd geintroduceerd met "wie ligt er in de kist" had zoveel beter uitgewerkt kunnen worden. Het is nu zo voorspelbaar geweest en totaal niet waardig aan de verhaallijn van Justin.

Wel zijn zijn laatste scene's individueel ontzettend sterk met sterk werk van Brandon Flynn, maar in de narratief van de show is het gewoon zwak. Had hem dan op z'n minst van de afkickkliniek HIV positief laten terugkeren en de personage's dit seizoen laten dealen met dit feit.

Het is zonde. Seizoen 2 en 3 waren bij lange na niet perfect maar hadden altijd een sterk centraal doorlopende verhaallijn waarvan je per sé moest zien hoe die afliep. Seizoen 1 had natuurlijk de tapes. Seizoen 2 de rechtszaak van de ouders richting de school en Seizoen 3 de vraag; wie vermoordde Bryce? Dit seizoen? Euhm.. Winston die de onschuld van Monty wilt bewijzen? Nah... Dit was zo kleinschalig en slecht uitgewerkt. Dat Monty ineens een zus blijkt te hebben maakte ook 0,0 uit voor de verhaallijn. Plus krijg je nog jock Diego die dit seizoen pas voor het eerst te zien is maar zoveel om Monty blijkt te geven, wat totaal niet overkomt omdat we de twee nooit samen in een scéne gezien hebben. Dit laat dus de essentie zien van een verhaallijn vooruit plannen. Had dan Marcus hiervoor teruggebracht.

De "school shooting" episode was schandalig slecht. Wie bedenkt dat dit goed is voor studenten die al zoveel verlies hebben meegemaakt?

Monty kreeg vorig seizoen een soort kleine redemption arc, werd toen geframed en was plots dood. Net op het moment dat zijn personage méér kreeg te omvatten. Ik had aan het einde van dat seizoen het idee dat niet alles is wat het lijkt en dat er nog veel meer mysterie achter de "dood" van Monty zat. Maar nee... hij is echt off-screen, plots, door niet eens bekend personage omgelegd. En krijgt hij gerechtigheid? Nah... hij zal altijd bekend blijven als de moordenaar van Bryce. En iedereen vind dat maar prima.

Heel zuur dit daar ik de eerste 3 seizoenen, ondanks dat het per seizoen minder werd, onwijs fijn vond om te volgen. Het intrigeerde, was bij vlagen spannend en ontroerend, en zorgde altijd voor een fijn uurtje TV. Ik had vertrouwen in dit laatste seizoen. Er lag nog zoveel potentie. En daar is niets mee gedaan. Ik raadde de serie altijd graag aan bij mensen maar na dit flauwe en zeer matige slot... tja, hou het dan maar gewoon bij Seizoen 1.

2* voornamelijk voor Justin.

avatar van The Oceanic Six

Die schoolrellen in aflevering 8, wat volslagen idioot en ongeloofwaardig.

Wat een kutseizoen. Nog 2 afleveringen te gaan...

avatar van horizons

horizons

Volgens mij heb ik verstandig aan gedaan om na eerste seizoen niet meer te gaan kijken...

avatar van The Oceanic Six

Dit was zó enorm slecht zeg. Lang geleden dat ik zo'n belabberd seizoen van een serie nog heb gezien. Dat 13 Reasons Why een seizoen of twee te lang door is gegaan zal iedereen wel vinden, maar seizoen 1, 2 en ook 3 gingen tenminste nog ergens over en staken nog redelijk in elkaar. Maar dat alles is hier in season 4 gewoon helemaal verdwenen. Je kijkt 10 afleveringen naar niks. Overal zijn kleine incidenten en drama's, maar een grotere lijn is er niet. Consequenties zitten nergens aan vast. Iemand onder schot houden? Dreigen met een pistool? Met je auto crashen? Mensen in elkaar slaan? Enorme high school rellen waar zelfs de lokale ME aan te pas moet komen? En kan ik nog tig situaties noemen die nergens op sloegen en extreem slecht af zijn gehandeld.

Maar het meest irritante was hoofdrolspeler Clay Jensen. Ik vond hem voorheen nog wel sympathiek en boeiend, maar wat hebben ze er een tergend vervelend zeikwijf van gemaakt met zijn psychoses, hallucinaties en debiele acties. Wat een vreselijke kneus, er viel echt nauwelijks naar te kijken. Iedereen die het beste met hem voor had werd alsnog op idiote wijze opzij gezet. Daarnaast had ik ook het gevoel dat dit seizoen het gebrek aan inhoud wilde compenseren met shock-momenten. De dood van Justin op het einde bijvoorbeeld. Zal er 1 kijker zijn geweest die er emotioneel van werd? Zo enorm slecht geschreven. Sowieso hing er wel een heel moralistisch, prekerig toontje over dit seizoen. Zo lekker politiek correct allemaal.

Jammer dat het zo moet eindigen, want het begon ooit wel veelbelovend en interessant. Maar dat vond Netflix ook, die het uitgemelkt hebben tot de laatste druppel verdampt was. Totdat mensen nu negatieve gedachten over de serie hebben gekregen. Ik verwacht niet dat ik 13 Reasons Why ooit nog eens zal zien.

avatar van SybrandZ

SybrandZ

Ik heb nog nooit zo'n slecht seizoen gezien, wat een troep. De personen boven mij hebben alles wel aangestipt, het was een kwelling om te zien. Wou het toch wel graag afkijken, maar achteraf heb ik daar spijt van.

avatar van shawna

shawna

Dit was dramatisch slecht.

Ze hadden moeten stoppen met deze serie. Dit seizoen is overbodig en slaat nergens op.

avatar van Esteban

Esteban

Durven de 7 mensen die wel een positieve score gaven ook iets zeggen?

Ik vond de vorige seizoenen uiteindelijk allemaal de moeite, de bovenstaande berichten doen mij het ergste vrezen.

avatar van Bibi88

Bibi88

Ik kwam niet door dit laatste seizoen heen en nu snap ik waarom. Door corona ben ik gaan bingen. Wat een grote flop dit seizoen! Klopte niks van, voegde niks toe en doet gewoon pijn aan je ogen om naar te kijken. Ik dacht dat die Ani irritant en nutteloos was maar nu spande Clay de troon. Heel zijn personage als naïve goodguy is verknalt! Alle reacties boven valt niks meer aan toe te voegen. Monty opeens een zus uit het niks? Marcus spoorloos? Man man het is net Goede tijden slechte tijden. Sla dit seizoen maar over want je mist er niks aan.