• 13.683 nieuwsartikelen
  • 171.394 films
  • 11.359 series
  • 32.312 seizoenen
  • 633.692 acteurs
  • 197.062 gebruikers
  • 9.218.744 stemmen
Avatar
 
banner banner

Beagle. In het Kielzog van Darwin - Seizoen 1 (2009-2010)

3,71 7 stemmen

Show titel: Beagle. In het Kielzog van Darwin

IMDb beoordeling: 8,5 (6)

Afleveringen: 35

Speelduur: 1 dag, 2 uur en 44 minuten

Ontwikkeld door: Philippe Tammes

Met: Sarah Darwin, Dirk Draulans en Redmond O'Hanlon

Oorsprong: Nederland

Datum van release: zondag 13 september 2009

Eerst uitgezonden op: VPRO.nl (Nederland)

  • On Demand:

  • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
  • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
  • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
  • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
  • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
  • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Beagle. In het Kielzog van Darwin

Ruim twee eeuwen na de reis van de HMS Beagle, treedt Sarah Darwin in de voetstappen van haar over-overgrootvader. Aan boord van de Clipper Stad Amsterdam wordt ze vergezeld door de Vlaamse bioloog Dirk Draulans en de eigenzinnige Britse schrijver Redmond O'Hanlon. Op hun reis ontmoeten ze daarnaast verschillende wetenschappers en kunstenaars, die hen helpen meer inzicht te krijgen in de stand van de wereld vandaag. En natuurlijk worden zij de hele tijd ondersteund door een hard werkende en bekwame scheepsbemanning, die de wereldreis mogelijk maakt.

Afleveringen Seizoen 1 (2009-2010)

  1. 1. Het Vertrek

    13 september 2009 (1 uur en 02 minuten)

    We zien de voorbereidingen voor de grote tocht, waarin de makers de wereld met dezelfde nieuwsgierigheid gaan onderzoeken als Charles Darwin. We leren de belangrijkste opvarenden kennen.

  2. 2. Plankton

    20 september 2009 (35 minuten)

    Na het vertrek uit Plymouth buigen de opvarenden zich over het hoofdprobleem van de serie: Is de mens bezig het leven op aarde te vernietigen of is dit overdreven?

  3. 3. De Vulkaan en Het Ei

    27 september 2009 (35 minuten)

    De Clipper Stad Amsterdam vaart door de Canarische Eilanden. Het ooit explosieve vulkanische gebied is het perfecte decor om te praten over uitsterven. Hoe onvermijdelijk is het uitsterven van de mens?

  4. 4. Stof

    1 oktober 2009 (35 minuten)

    De Clipper vaart naar Kaapverdië. Op Sao Vicente bekijkt Sarah de dieren, planten en het landschap waaraan ook Darwin zich vergaapte. Anna Gorbushina en Bill Broughton doen onderzoek naar Sahara-stof.

  5. 5. Navigatie

    11 oktober 2009 (33 minuten)

    De Clipper Stad Amsterdam maakt de oversteek naar Zuid-Amerika. Dwars de oceaan over, 1255 zeemijl van Kaapverdië naar Fernando de Noronha voor de Braziliaanse kust.

  6. 6. Tegenpolen

    18 oktober 2009 (33 minuten)

    De Clipper Stad Amsterdam is aanbeland in Fernando de Noronha, voor de Braziliaanse kust. In de loop van de tijd heeft dit goddelijke eiland een ware metamorfose ondergaan.

  7. 7. Overweldigende Tropen

    25 oktober 2009 (34 minuten)

    De Clipper Stad Amsterdam is aanbeland in Salvador de Bahia, Brazilië. Het is de plek waar Charles Darwin voor het eerst kennismaakte met de 'overweldigende tropen'.

  8. 8. Slavernij

    1 november 2009 (34 minuten)

    De Clipper Stad Amsterdam ligt in Salvador de Bahia te Brazilië. Het is de plek waar Darwin voor het eerst werd geconfronteerd met slavernij. Een schokkend verschijnsel in zijn ogen. Het leidde tot fel debat met FitzRoy en Darwin moest bijna van boord.

  9. 9. Aanpassen en Overleven

    8 november 2009 (35 minuten)

    Hoe groot zijn de verschillen binnen de menselijke soort eigenlijk? Hoe hebben de homo sapiens zich in de loop van de geschiedenis ontwikkeld? En hoe verloopt zo'n aanpassingsproces precies? Aanpassen en overleven, daarover gaat deze aflevering. Met onder andere Tijs Goldschmidt, schrijver en evolutiebioloog en Spencer Wells, populatiegeneticus.

  10. 10. Darwins Darlings

    22 november 2009 (38 minuten)

    De Clipper Stad Amsterdam vaart van Montevideo naar Buenos Aires. Charles Darwin raakte in deze steden opnieuw in de ban van een typisch Zuid-Amerikaans verschijnsel in zijn ogen, het vrouwelijk schoon.

  11. 11. Graven in de Schepping

    29 november 2009 (35 minuten)

    De Clipper Stad Amsterdam vaart van Buenos Aires naar Bahia Blanca. Een traject dat Darwin zelf vooral op land verkende. Onderweg vond hij een aantal intrigerende fossielen van uitgestorven soorten: een reuzenluiaard en een gigantisch gordeldier.

  12. 12. De Zuidkaper

    6 december 2009 (34 minuten)

    De Clipper Stad Amsterdam vaart van Bahia Blanca naar Puerto Madryn. Het is het domein van onder andere de Zuidkaper, een walvissoort die vroeger intensief werd bejaagd.

  13. 13. Vissen

    13 december 2009 (34 minuten)

    De Clipper Stad Amsterdam vaart van Puerto Madryn naar Punta Arenas. Destijds stond Darwin versteld van het dierenrijk dat hij in zee aantrof. En nog steeds vormt het een van de belangrijkste visgebieden ter wereld. Maar voor hoe lang nog? Overbevissing, duurzaamheid en verdwenen soorten staan centraal.

  14. 14. De Laatste Indiaan

    20 december 2009 (34 minuten)

    De Clipper Stad Amsterdam vaart in de Straat Magellaan en Sarah Darwin maakt een reis door Vuurland. De kapitein van de Beagle, Robert FitzRoy, had een persoonlijke missie in dit gebied.

  15. 15. De Schat van Kaap Hoorn

    10 januari 2010 (34 minuten)

    De Clipper Stad Amsterdam vaart langs de zuidpunt van Zuid-Amerika. Het is een gebied vol legendarische namen: Kaap Hoorn, Straat Magellaan, en het Beaglekanaal.

  16. 16. Een Muur om de Natuur

    17 januari 2010 (34 minuten)

    De Clipper Stad Amsterdam passeert Tompkins Bay en Chiloe, twee tegenpolen als het gaat om natuurbehoud. Op de eerste plek wordt het landschap beschermd dankzij het kapitaal van Doug Tompkins, oprichter van het kledingmerk The North Face. Rondom Chiloe, het op een na grootste eiland van Chili, is precies het tegenovergestelde aan de hand. Het eiland is letterlijk een broedplaats van zalmkwekerijen.

  17. 17. Versteende Geschiedenis

    24 januari 2010 (36 minuten)

    De Clipper Stad Amsterdam is onderweg naar Valparaiso, Chili. De plek waar Charles Darwin in 1835 een van de zwaarste aardbevingen ooit meemaakte. Nog altijd wordt het land regelmatig getroffen door aardbevingen.

  18. 18. De Laatste Druppel

    31 januari 2010 (35 minuten)

    De clipper Stad Amsterdam is op weg naar Callao, vlakbij de Peruaanse hoofdstad Lima. Aan boord is Gregory Cushman, klimaathistoricus gespecialiseerd in het indrukwekkende natuurverschijnsel El Niño.

  19. 19. Galapagos: Laboratorium van de Evolutie

    7 februari 2010 (34 minuten)

    De Clipper Stad Amsterdam bereikt de Galapagoseilanden, de plaats waar Darwin tot zijn evolutietheorie kwam.Alhoewel, zo gaat de legende. In werkelijkheid zag Darwin pas vele jaren na zijn bezoek aan de archipel het licht. Op het moment zelf – tijdens zijn verblijf tussen 23 september en 20 oktober 1835 – noteerde Darwin slechts een verzameling losse observaties: dat de planten dor waren; dat elke vogel, schildpad en leguaan die hij opensneed uitsluitend planten en zaden bleek te eten, maar vooral: dat de dieren zo ongelooflijk tam en vriendelijk waren.

  20. 20. Galapagos: Paradijs voor Zakenlui, Smokkelaars en Christenen

    7 februari 2010 (35 minuten)

    In het kielzog van Darwin ligt de Clipper Stad Amsterdam nog steeds voor anker bij de Galápagoseilanden, de plaats waar Darwin tot zijn evolutietheorie kwam. Na de vorige aflevering over schoonheid, diversiteit, Darwin, en de evolutionaire betekenis van de Galápagos, kijken we nu naar een andere speler op de Galápagos: de mens.

  21. 21. Google Species en DNA: Wie Heeft het Octrooi op het Leven?

    14 februari 2010 (36 minuten)

    De Clipper Stad Amsterdam zeilt over de Stille Zuidzee op weg naar Moorea, een eiland ten westen van Tahiti. Aan boord van het schip is moleculair bioloog Henk Roelink, een uitgevlogen Nederlander die in Berkeley, Californië zijn eigen onderzoekslaboratorium leidt. Hij verdiept zich in het menselijk genoom en duikt beestjes op uit de oceaan, om overeenkomsten tussen het DNA van willekeurige mini-organismen en dat van de mens aan te tonen.

  22. 22. De Tentoongestelde Mens

    21 februari 2010 (33 minuten)

    Waarom worden Tahitiaanse vrouwen altijd afgebeeld met blote borsten en een bloemenslinger daar zorgvuldig langs gedrapeerd? En waarom is de Franse schilder Gauguin medeschuldig aan dit zorgvuldig gekoesterde beeld? De Clipper Stad Amsterdam brengt een bezoek aan de eilanden Moorea en Tahiti. Bert Sliggers, conservator van Teylers Museum in Haarlem, komt aan boord. Hij stelde de tentoonstelling 'De Exotische mens' samen; over het tentoonstellen van inheemse 'wilden' aan een Westers publiek, begin 20e eeuw.

  23. 23. Darwin pleegde plagiaat (1/2)

    28 februari 2010 (35 minuten)

    Redmond O'Hanlon gaat in Indonesië op zoek naar de geest van Alfred Russel Wallace; volgens sommigen de ware aartsvader van de evolutietheorie. Wie was deze man van wie Darwin het zo benauwd kreeg? Redmond gaat in Indonesië op zoek naar de geest van deze Britse natuuronderzoeker en avonturier, zonder wie Darwin nooit zijn Origin of Species had gepubliceerd.

  24. 24. Darwin pleegde plagiaat (2/2)

    7 maart 2010 (35 minuten)

    Redmond O'Hanlon gaat naar Ternate, het Molukse eiland waar Wallace in een malaria-koortsaanval een uitgebreide brief aan Darwin schreef, met daarin het idee van natuurlijke selectie als evolutionair mechanisme. Darwin begon na lezing ervan als een waanzinnige aan zijn On the Origin of Species te werken en vervalste - volgens velen - de ontvangstdatum van Wallace's essay.

  25. 25. Australië: Het Uitgeputte Continent

    14 maart 2010 (35 minuten)

    De clipper Stad Amsterdam komt na een drie weken durende tocht eindelijk aan in Australië. Tim Flannery - Australian of the Year 2009 en één van de grootste milieugoeroes van de wereld - wacht in Sydney zijn oude vriend Redmond O'Hanlon op. Hij wil hem het 'echte' Australië laten zien.

  26. 26. Sleutelen aan de Planeet

    21 maart 2010 (34 minuten)

    Toen Darwin in 1836 Australië bezocht, viel hem vooral het karakter van de inwoners op. Hij had er geen goed woord voor over. Ze zijn maar met één ding bezig, vond hij: zoveel mogelijk geld verdienen. Nu noemen we dat de 'pioniersgeest' van de Australiërs.

  27. 27. The Creation of the Fittest

    28 maart 2010 (5 uur en 56 minuten)

    Wetenschappers vanuit de hele wereld komen naar Australië toe om hier onderzoek te doen wat elders niet kan of mag. In deze aflevering gaat Sarah Darwin op zoek naar de grenzen van het toelaatbare en hoort wonderlijke verhalen over voedzaam gras dat zodanig genetisch verknutseld is dat het geen hooikoorts meer veroorzaakt, en over speciale yoghurtkoeien en kwarkkuddes.

  28. 28. Van Homo Sapiens naar Robo-Sapiens

    4 april 2010 (35 minuten)

    Het essentiële verschil tussen mens en robot: leven. Wat is dat leven eigenlijk? En kunnen wij die robot niet ook tot leven wekken? Wordt de mens ingehaald en langzaamaan overbodig? Sarah Darwin brengt een bezoek aan het 'emotie-lab' van professor Mary-Anne Williams in Sydney en leert dat ook een robot emotie kan leren; het artificiële hartje van een robot gaat sneller kloppen als hij een rood balletje ziet. Volgens Dennett zou een robot zelfs kunnen blozen. Maar voelt hij dan ook wat, en meent hij het?

  29. 29. Hollandse Aboriginals

    11 april 2010 (34 minuten)

    De Nhanda's worden bezocht en we worden meegenomen naar hun land van 'hope and glory'. De Aboriginalstam uit West-Australië claimt Nederlands bloed in hun aderen te hebben. Volgens hen zijn ze de achter-achterkleinkinderen van Hollandse zeelieden, die op weg naar Nederlands-Indië schipbreuk leden op de verraderlijke koraalriffen voor de kust. De Aboriginals zouden de Hollanders hebben geholpen om water en voedsel te vinden, en van het een kwam logischerwijs het ander. Hiermee zou de aanwezigheid van relatief veel blauwogige en blonde Aboriginals in de streek verklaard zijn.

  30. 30. Palmbomen op Antarctica

    18 april 2010 (35 minuten)

    Hoe hard warmt de aarde nou werkelijk op? En hoe erg is dat eigenlijk? Is er nog genoeg tijd om de hele boel te redden? Nu de klimaatwetenschap onder vuur is komen te liggen door fouten in het IPCC-rapport, gaat Beagle op zoek naar de feiten.

  31. 31. Mauritius: De Jacht op de Heilige Aap

    2 mei 2010 (35 minuten)

    Mauritius, het eiland van de beroemde uitgestorven loopvogel: de dodo. De Mauritianen hebben genoeg van die reputatie en willen juist als redders van de natuur gezien worden. Helaas zit er een aap in de weg.

  32. 32. Een Aap met Moraal

    9 mei 2010 (35 minuten)

    Redmond O'Hanlon doet aan boord fijntjes uit de doeken hoe Darwin langzaam maar zeker tot de conclusie kwam dat we afstammen van een aapachtige, die ook de huidige apen als nakomeling heeft. En hoe die conclusie tot woedende reacties leidde uit alle hoeken van de 19e-eeuwse samenleving.

  33. 33. Plastic Soep

    16 mei 2010 (36 minuten)

    Charles Darwin heeft vijf jaar over de oceanen gevaren, maar is er nooit echt ingedoken. In zijn tijd deed eigenlijk niemand dat; zee was zee en daar zat vis in. Punt. Twee eeuwen later is dat met die vis steeds meer de vraag en beginnen we eindelijk een beetje te beseffen hoe belangrijk de oceanen voor ons zijn. In die oceanen, helaas, is het een zootje: behalve rampen met olieplatforms drijven er hele plastic eilanden in rond, 'ter grootte van Portugal, Spanje en Frankrijk samen'. Maar moeten we dat geloven?

  34. 34. Waarheen, Waartoe?

    23 mei 2010 (37 minuten)

    De mens komt oorspronkelijk uit Afrika; onze voorouders waren zwart. Hoe komt het dan dat een deel van ons is 'verwit'? En zijn we binnenkort weer allemaal 'mokkabruin', in deze tijden van globalisering? Bijvoorbeeld bij de trotse blanken in Zuid-Afrika; twintig jaar na afschaffing van de Apartheid is het voor hen nauwelijks te verteren dat ze van een zwarte voorouder afstammen. Nog steeds is het niet moeilijk om mensen te vinden die voor rassenscheiding zijn, en voor wie vermenging van kleuren een gruwel is.

  35. 35. Balans Opmaken

    30 mei 2010 (1 uur en 14 minuten)

    Na acht lange, prachtige maanden komt de reis ten einde in Kaapstad. Aangekomen bij Kaap de Goede Hoop wordt het tijd de balans op te maken. De wereldreis in het kielzog van Darwin was overweldigend, de verschillen tussen de wereld die hij beschreef en die de makers hebben gezien waren immens.

Reviews & comments

Er zijn bij dit seizoen nog geen berichten geplaatst.

Gast

  • berichten
  • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op TvMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.