• 9.218.719 stemmen

The Case against 8 (2014)

Documentaire | 109 minuten

Genre: Documentaire

Geregisseerd door: Ben Cotner en Ryan White

Met onder meer: Ted Olson, Christopher D. Dusseault en Jeffrey J. Zarrillo

Plot The Case against 8

"Battles Are Won Because We Fight Them"

Een kijkje achter de schermen van de historische zaak in Californië om het verbod op homohuwelijken aan de kaak te stellen. De rechtszaak haalt alle kranten wanneer het onwaarschijnlijke duo Ted Olson en David Boies tegenover elkaar komt te staan als advocaten. Boies groot aanhanger van presidentskandidaat Al Gore en Olson aanhanger van George W. Bush. Dit is het verhaal over hoe het eerste federale huwelijk het Amerikaans Hooggerechtshof haalde.

logo tmdbimage

Zichzelf

Zichzelf (as Chris Dusseault)

Zichzelf (as Jeff Zarrillo)

Zichzelf (as Paul Katami)

Zichzelf (as Kris Perry)

Zichzelf (as Sandy Stier)

Zichzelf

Zichzelf - American Foundation for Equal Rights

Zichzelf - American Foundation for Equal Rights

Zichzelf - executive director, American Foundation for Equal Rights

Gay marriage.

Het is stuitend dat er een docu over een onderwerp als dit gemaakt kan worden eigenlijk. Een compleet non issue, dat tot voor een paar jaar toch blijkbaar helemaal niet zo evident was voor meer dan half Amerika.

Redelijk zuivere docu die de weg van begin tot eind tegen Proposition 8 (een volksreferendum dat stelde dat een huwelijk definieerde als een verbintenis tussen man en vrouw - en same-sex huwelijken dus uitsloot) documenteert. Het wordt redelijk eenzijdig belicht, ergens voelt het wel een beetje flauw dat er niemand serieus van de tegenpartij aan het woord werd gelaten, anderzijds zullen die ook niet zo makkelijk te vinden geweest zijn.

Had het wel wat moeilijk met de hele "minority" argumentatie van de aanklagers, volgens mij is dat een diepgewortelder probleem dan enkel ras of seksuele geaardheid (de meest vocal minorities die er momenteel rondlopen - naast vrouwen, maar die zijn technisch gezien niet eens een minority). Het is onherroepelijk vooruitgang, maar of het ook daadwerkelijk veel oplost is een andere vraag. Anderzijds neem ik maar aan dat deze poppenkas er ook gewoon wat bijhoort om dit soort basiszaken door ouderwetse volkeren hun strot te duwen.

Het is bij momenten allemaal wat Amerikaans. Het eeuwige gefocus op het onbegrepen, misbegrepen en misdeeld voelen zorgt er volgens mij na verloop van tijd ook alleen maar voor dat het allemaal iets meer opgeblazen wordt dan nodig, maar het stuitendste aan deze docu blijft toch gewoon dat er mensen zijn die zich willen bezighouden met het andere mensen te verbieden te trouwen.

avatar van mrklm

mrklm

Een paar maanden nadat de staat California in 2008 het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht legaliseerde, zorgde een referendum over Proposition 8 ervoor dat het weer verboden werd door het huwelijk in de grondwet van Californië te herdefiniëren als een verbintenis tussen man en vrouw. In 2009 besloot het Hooggerechtshof van Californië de huwelijken die in de tussentijd waren voltrokken ongeldig te verklaren. Een groep activisten krijgt tot hun grote verbazing hulp van de twee advocaten die in 2000 lijnrecht tegenover elkaar stonden in de roemruchte rechtszaak over de uitslag van de presidentsverkiezingen. En zo kan het dat de Conservatieve Ted Olson en de gematigde David Boies de handen ineensloegen en een lang, uitputtend proces in gang zetten om het homohuwelijk in Californië in ere te herstellen en een einde te maken aan wat zij zien als een ongrondwettige vorm van discriminatie. Cotner en White volgden de advocaten en hun cliënten Jeffrey Zarillo, Paul Katami, Kristin Perry en Sandra Stier meer dan drie jaar en schetsen een portret van mensen die een strijd voeren, niet zozeer omdat ze denken dat ze die zullen winnen, maar omdat ze weten dat het de juiste strijd is. Uiterst meeslepend en vooral tegen het einde zeer ontroerend.