• 9.218.803 stemmen

Zhi Wo Men Zhong Jiang Shi Qu De Qing Chun (2013)

Alternatieve titel: So Young

Oorsprong: China

Geregisseerd door: Wei Zhao

Met onder meer: Mark Chao

Gesproken taal: Mandarijn

Plot Zhi Wo Men Zhong Jiang Shi Qu De Qing Chun

Als de 18-jarige Zheng Wei arriveert bij de universiteit gaat ze een wereld in die ze ze nog nooit eerder heeft ervaren. Een wereld van nieuwe vriendschappen en nieuwe liefdes, die haar zal verwarren en prikkelen als nooit tevoren. Met haar nieuwe vriendinnen in het studentenhuis begint ze aan haar nieuwe universitaire leven.

Staat zowaar op Netflix

avatar van BBarbie

BBarbie

Film met twee gezichten. Het eerste deel is een relaas over het nogal banale, romantische gestuntel van studenten aan de universiteit. Het vervolg houdt zich bezig met hun liefdesperikelen, nadat ze afgestudeerd zijn. Dat tweede deel is een stuk serieuzer van aard en helemaal niet slecht in vergelijking met het begin. De slotscene is eigenlijk wel bijzonder.

Mooi.

Al heeft het dan toch een jaartje geduurd alvorens ik de film eindelijk gezien heb. Geen idee waarom eigenlijk, al zal de speelduur en het "gemak" van Netflix er ook wel voor iets tussengezeten hebben. En het feit dat de film van Zhao Wei is heeft ook zeker meegespeeld. Goeie actrice, maar niet meteen iemand die je een eigen regisseurstijl aanmeet.

En dat is ook gewoon zo. So Young is een film die netjes in elkaar steekt, braaf alle boxjes afvinkt, maar zelden buiten de lijntjes kleurt en écht weet te emotioneren. Al moet ik zeggen dat het tweede deel toch matuurder is dan ik verwacht had.

Eerste deel zijn de jonge jaren van de personages. Het schoolleven is redelijk dik aangezet, er zit niet echt veel diepgang in en het is voor fun en games, met wat jeugddrama er doorheen geweven. Niet vervelend, maar ook niet meteen erg memorabel. Het tweede deel is dat wel, aangezien het drama daar wel de nodige diepgang krijgt.

Jammer dat de film nog steeds wat te verhalend is, ook tijdens het tweede deel. Pas tijdens de allerlaatste scenes laat Wei het verhaal wat los en mogen de scenes zich rustig ontvouwen en komen de emoties sterker naar voren. Maar dan is het wat laat om een film van ruim 2 uur nog in de 4* zone te trekken.

Maar wel de moeite verder. Gewoon een keertje aanklikken als je een fijn uitgewerkt Chinees drama wil kijken.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Leuk en mooi. De film leek te beginnen als één of andere slechte komedie met rare typetjes, maar na 5 minuten werd dat al een stuk minder. Misschien wel hier en daar wat schreeuwerige meisjes, maar dat stoorde me in ieder geval niet. Daarna was het gewoon een fijn film, die boeiende inkijkje in het studentenleven - de film doet ergens heel Amerikaans aan- en ook een erg sfeervol geheel. Uiteindelijk zijn het allemaal fijne personages om naar te kijken.

In het slotstuk wordt de film wat dramatischer van toon maar binnen de perken nog en vooral erg fijn melancholisch. Dat had van mij eigenlijk wel langer mogen duren. Geen perfecte film, maar ik heb me dik twee uur goed vermaakt en op momenten raakte de film me wel. 4,0*.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

Leuk om dit nog even gezien te hebben, typisch zo'n film waar ik nooit van zou hebben gehoord als het niet van Netflix zou gaan verdwijnen.

Sfeer en tijdsbeeld vond ik erg mooi neergezet, het was een leuke inkijk in de Chinese studentencultuur van die tijd. Ik had soms wat moeite met begrijpen wie precies wie was en waarom het ene personage meer aandacht kreeg dan de ander - daarom zit ik toch op de 3,5* en nét geen 4,0*.

Maar toch... het was erg aangenaam.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Na een wat schreeuwerig begin ontpopt 'So Young' (2013) zich tot een solide melodrama over een eerste liefde en het besef dat niet alle dromen meegenomen kunnen worden naar de volwassenheid. Over gemiste afslagen en nieuwe kansen. Terloops geeft de film ook inzichten in maatschappelijke problemen in de Chinese maatschappij als klassenverschillen en de familiedruk om een juiste partner te kiezen. Weegt je eigen geluk op tegen de verwachtingen van anderen? Ook aardig hoe het westerse nummer 'So Young' van Suede als een soort leidmotief fungeert. Ook gewoon een fijn nummer met een bitterzoete ondertoon over terugkijken naar jeugdige fouten uit een voorbij verleden. Wel jammer dat 'So Young' (2013) een tikkeltje ongebalanceerd is in diens toonovergangen. Het ene moment hilarische dijenkletsers en het volgende een opeenstapeling van tragiek.