• 9.218.803 stemmen

Richard Pryor: Omit the Logic (2013)

Documentaire | 83 minuten

Genre: Documentaire

Alternatieve titel: Het Raadsel Richard Pryor

Geregisseerd door: Marina Zenovich

Met onder meer: Richard Pryor, Paul Mooney en Robin Williams

Plot Richard Pryor: Omit the Logic

"The True Story of an American Icon"

Duister was het leven van de Amerikaanse komiek Richard Pryor. De schandalen, de drugsverslaving, de vele huwelijken en zijn dramatische poging tot zelfmoord; het is allemaal moeilijk verklaarbaar. Toch doet regisseur Marina Zenovich een moedige poging in de documentaire Het raadsel Richard Pryor, iets te ontrafelen van het mysterieuze leven van de entertainer. Aan de hand van de getuigenissen van mensen uit Pryor's directe omgeving en veel uniek archiefmateriaal belicht Zenovich zijn kwetsbare momenten.

logo tmdbimage

avatar van Mischa

Mischa

Ik was al redelijk bekend met het behoorlijk bizarre leven van RIchard Pryor, maar toch zat ik enkele keren met mijn oortjes te klapperen. Sommige anekdotes zijn tegelijkertijd diep triest en ontzettend grappig. Leuke doco, al moet je maar aannemen dat Pryor's waanzinnige jeugd de directe reden is voor zijn latere zelfdestructieve gedrag; een echte verklaring geeft de maker namelijk inderdaad niet. Maar dat ligt waarschijnlijk meer aan het raadsel Pryor zelf.

avatar van Ebenezer Scrooge

Ebenezer Scrooge

Gemist

Nog te zien op Uitzending Gemist

avatar van Ebenezer Scrooge

Ebenezer Scrooge

lukt niet, het beeld blijft steeds hangen, toch bedankt kappeuter!

avatar van Richard_Voorhees

Richard_Voorhees

Ik moet eerlijk bekennen dat ik Richard Pryor enkel kende van zijn film carrière. Daarom vond ik het best interessant om te zien hoe hij ontdekt werd en voor die tijd gewaagde dingen deed (vooral voor een "African American"). Dit gedeelte van de docu is nog best grappig. Vooral wanneer je dingen voorbij hoort komen als Pryor die zottigheden uithaalt in een hotel in Las Vegas.
Het gedeelte daarna gaat vooral over de ups en downs van zijn film carrière. Wat duidelijk naar voren komt is dat Pryor (waarschijnlijk door de druk van de roem) zichzelf de afgrond in werkte door o.a. drugsverslaving en het hebben van vele relaties/vrouwen.
Als laatste komt het meest tragische gedeelte uit zijn leven: het moment vanaf dat hij zichzelf in brand stak en later ook nog eens ten onder ging aan MS. Zeer tragisch einde voor deze unieke en aan de hand van deze docu diep in zijn hart sympathieke man.

avatar van MyxomA

MyxomA

Bijkomende aanraders zijn de boeken Pryor Convictions en If I stop, I'll die.