• 9.218.769 stemmen

La Pelle Sotto gli Artigli (1975)

Horror | 76 minuten

Genre: Horror

Oorsprong: Italië

Geregisseerd door: Alessandro Santini

Met onder meer: Gordon Mitchell, Geneviève Audry en Tino Boriani

Gesproken taal: Italiaans

Plot La Pelle Sotto gli Artigli

Bij de gevonden lijken van vermoorde jonge vrouwen stelt de politie iets ongewoons vast: onder hun nagels zit er afgescheurde menselijke huid. Het spoor van de gruweldaden leidt naar een krankzinnige dokter, die experimenten uitvoert op menselijke proefkonijnen om zijn dode vrouw weer tot leven te wekken.

Goede toevoeging ! Deze giallo klassieker mocht hier niet ontbreken. Want het betreft hier wel degelijk een pure giallo, ondanks de schijnbaar gothic/mad scientist inhoud. Het punt is dat deze non- budget giallo niet eens de middelen had en de maker niet de durf om er zelf wat effecten aan toe te voegen, zodat de gesuggereerde gruwelen allemaal off-screen zijn en deze film eigenlijk erg tam is.

De naam van de regisseur zegt me geen klap, er wordt zoals gebruikelijk bij obscure gialli beweerd dat Polselli bij deze film betrokken zou zijn geweest als minstens scenarist maar enig bewijs is daarvan niet, waarschijnlijk een reclamestunt.

Enfin, een film die vooral bizar is- denk ik- door de incompetentie van de makers die hier een soort abstracte genrecinema bedrijven met een jack the ripper meets frankenstein gegeven. Die Frankenstein zou hier niemand minder dan Mitchell zijn, veruit de gekendste naam uit de cast. Tot overmaat van ramp is deze mad scientist ook nog eens uitgerust met de sinistere naam Helmut, terwijl hij na de oorlog van Duitsland naar zuid-amerika gevlucht zou zijn...

Gelukkig gaat deze griezel dood aan een hartaandoening en hebben we een nieuwe verdachte : Helmuts discipel dr. Dani, een jonge ambitieuze arts die dr. Helmuts werk wil voortzetten, ohne Rücksicht auf Verluste. Zijn love interest en collega Audry probeert hem op andere gedachten te brengen.

Zoals gebruikelijk bij zwakke gialli is het gebruik van red herrings weer veel te opzichtig en komt de onthulling van de whodunnit niet als een verrassing, al is er wel een soort epiloog met een misschien verrassender twist.

Ondanks de inhoud die alle gelegenheid tot vuiligheid lijkt te bieden, valt het zowel met de gore als de sleaze mee/ tegen, al is er nog wat genreconform lesbianisme toegevoegd ( "als ik geen vent in de buurt heb, doe ik het wel met mijn vriendin" ).

Eigenlijk extreem slecht, maar door of ondanks de knulligheid wordt ie toch weer fascinerend en heb ik hem geboeid uitgekeken.

Voor de score hoeft u het niet te doen: voor een fatsoenlijke componist was ook geen geld dus meer dan een simpel synthesizer riedeltje horen we niet.

Is op vhs uitgebracht in Spanje, en dat is voorzover ik weet alles.

avatar van perceived

perceived

Prachtig omschreven weer door Signore pippo il buffone!