• 9.218.803 stemmen

Si Può Essere Più Bastardi dell'Ispettore Cliff? (1973)

Actie / Misdaad | 90 minuten

Genre: Actie / Misdaad

Alternatieve titels: Mafia Junction / Blue Movie Blackmail / Super Bitch

Oorsprong: Italië / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Massimo Dallamano

Met onder meer: Ivan Rassimov, Stephanie Beacham en Patricia Hayes

Gesproken taal: Italiaans, Engels en Frans

Plot Si Può Essere Più Bastardi dell'Ispettore Cliff?

Een geheim agent infiltreert in een geheime organisatie dat drugs importeert uit Libanon. Hij wordt dubbel agent en handelt tussen de chauffeurs en de corrupte politie om er uiteindelijk zelf met zowel het geld als de drugs er vandoor te gaan. Daarbij houdt hij één van de vrouwen van de leiders gevangen, en die hij weet te verleiden. Het plan lijkt te werken, totdat er een onverwachte wending komt...

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Wat zie ik, nog geen stemmen voor deze briljante smerige klabak meets Yojimbo poliziottesco klassieker van Dallamano ?

Door aartsschavuit Rassimov als protagonist te casten weet je al dat deze klabak heel erg smerig is, eigenlijk is hij een hitman met staatsautoriteit die zijn werkzaamheden beperkt tot folteren en executeren, bewijsmateriaal verzamelen of het neertikken van P-V 's vindt hij gay en Harry Callahan zou hij hebben beschouwd als een moral fag. Hij zegt trouwens ook:

tussen een poliziotto en een killer, wat is het verschil ?

Yojimbo style speelt hij zoals hierboven reeds gezegd 2 bendes tegen mekaar uit, waarbij de ene bende zorgt voor een bizarre komische noot aangezien deze wordt gerund door een granny en bestaat uit een stel straatmuzikanten.

Het geweld in de film is weinig spectaculair en we moeten het zelfs bijna zonder serieuze chases stellen, dat mocht blijkbaar niet in Londen waar de film na het Libanese begin-waar nog wel een chase inzit- speelt.

Eigenlijk is dit de antipode van Dallamanos andere poliziottesco QDC 38, waar Rassimov ook in speelde als criminele booswicht en de politie braaf was..of toch streed voor de goede zaak.

Briljant was de score van Ortolani, vooral die blazers . Ik denk zelfs een van zijn beste scores ooit.

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

Oma in de bocht.

Ik ben niet zo thuis in het poliziottesco genre, maar dit is een leuke, vlotte film van internationale allure - die zich in New York, Athene, Parijs, Beiroet en (voornamelijk) Londen afspeelt. Het begint voortvarend met flink wat actie, maar dat zet helaas niet door. Ergens in het midden zit nog wel een leuke 'opruimactie' en op het einde gaat het nog even aardig loos, maar dat is het dan ook wel zo'n beetje.

Verder veel scheming, chantage en intimidatie over en weer - en wat gemoord en geflikflooi en samenzang - met kleurrijke personages, daarbij superbitch voorop. Het dramatische einde kwam wat uit de lucht vallen, want zo'n toon proefde ik daarvoor nauwelijks. Wat fijn vrouwelijk (nakend) schoon als slagroomtoef, en een heel leuke score van Ortolani - maar als dit één van zijn beste is... ik ken er nog niet zo veel, maar uit mijn hoofd heeft Una sull'Altra al meteen de voorkeur.

Al met al zeker een meer dan onderhoudende crime flick, helaas heb ik wel een matige vhs-versie gezien met Engelse dub...

3,5*.

avatar van de grunt

de grunt

Wat kunnen die Italianen toch mooie posters maken